I december förra året gick lokalpolischefen för Uppsala/Knivsta Jale Poljarevius ut med ett uppmärksammat uttalande. Han meddelade att 150 gängmedlemmar gripits under särskilda insatser mot kriminella, något som senare steg till 300. "Vi ska vara som en sovjetisk stridsvagn, bara köra på och inte stanna förrän vi är i Berlin", sade han bestämt.
En av dem som blev mest exalterad över den hårdföre sheriffen i Uppsala var statsminister Stefan Löfven. I sitt jultal förra året konstaterade han om JP att "han viker inte undan en tum".
Men kriminalitet i form av skjutningar, bombdåd med mera avtog inte i Uppsala, och tidigt i somras ifrågasattes Polisens uppgifter.
"SVT Uppsala kan avslöja att polisen inte kan belägga centrala uppgifter man själva gått ut med kring resultaten för den ”särskilda gänginsatsen” i Uppsala.
Det handlar bland annat om att man inte kan visa vilka fängelsedomar insatsen har lett till, och att siffrorna inte går ihop när det gäller de 300 gripna gängmedlemmarna."---
För en vecka sedan meddelades det att Jale Poljarevius från den 1 september under sex månader skall arbeta vid staben för regionkansliet vid polisen i region mitt.
Samtidigt fortsätter det att vara oroligt i Uppsala. Politikerna diskuterar, allmänheten manifesterar mot våldet och bostadsbolagen sätter in väktare för att patrullera i sina områden.
Polisområdeschefen i Uppsala län förklarar det hela med att Polisen varit för effektiv:
"Polisområdeschefen i Uppsala län, Per Halldén, hittar förklaringar till händelserna i polisens arbete mot kriminella.
"Han är säker på att våldet i Uppsala den senaste tiden hänger ihop med uppgörelser mellan kriminella, och att polisen kan ha bidragit genom att ha beslagtagit droger, vapen, sprängämnen med mera.
– Om vi slår till mot vapenhandel, droger och pengar så är det inte lätt att var kriminell – någon hamnar i skuld. Paradoxen är att om polisen är effektiv så kan vi också se en upptrappning av de här konflikterna."---
Fotnot: Uppsala har c:a 150.000 innevånare. Stadsdelen Gottsunda finns med på Polisens lista över Sveriges 23 särskilt utsatta områden. Detta definieras: "Särskilt utsatt område kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut."
Se även:
https://politik.ifokus.se/discussions/56bf9c0dce12c40b2a0075ad-rattssystemet-hotas-av-kollaps#30
https://politik.ifokus.se/discussions/56b8f419ce12c448b6001908-53-utsatta-omraden?discussions-3#57