Begångna eller misstänkta brott

Håll i hatten, lovet är slut...

2015-08-12 09:02 #0 av: [Carpinus]

Sommarlovet går mot sitt slut och ungdomarna som varit på landet eller utomlands över sommaren träffas åter, och för vissa gäller det att försvara revir och "sätta gränser". Som vanligt innebär det upplopp av olika dignitet, flera bil- och skolbränder och gängbråk.

Det är trist att vi sitter med facit i hand på förhand, men att ingen kommer att kunna göra något åt det - den här gången heller...

http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2799615-stenkastning-mot-polis-och-vaktare


Anmäl
2015-08-13 07:05 #1 av: [Carpinus]

"Två ungdomar greps och 16 omhändertogs efter ett bråk vid ett torg i Liljeholmen i södra Stockholm. Ett 30-tal ungdomar hade råkat i luven på varandra när ordningsvakter ingrep.

– Då vänder de sig gemensamt mot ordningsvakterna och börjar kasta sten mot dem, och även mot polisen när vi kommer till platsen, säger Jonas Rosander, KC-befäl vid Stockholmspolisen."--.

TT


Anmäl
2015-08-13 07:07 #2 av: [Carpinus]

"En polispatrull utsattes på onsdagskvällen för stenkastning i Mölnlycke. Flera patruller och en polishelikopter sattes in."---

GP


Anmäl
2015-08-18 05:29 #3 av: [Carpinus]

"Skolstart – och stöket och skadegörelsen kring skolorna riskerar öka. På Tretjärnsskolan i Lövgärdet anlade någon troligen en brand i söndags kväll, och ett tiotal nya fönster har skjutits sönder."---

Att det kan vara stökigt på skolorna inför skolstarten är välkänt bland skolpersonal, enligt Liselott Svedjeland.
- Ja, generellt sett brukar det vara det, det är sådant som vi rektorer pratar om. Skadegörelsen ökar, det kan vara fönster som går sönder, fler inbrott.
Dock är det sällan mot den egna skolan vandalerna vänder sig, menar hon – man kackar inte i eget bo.
- Nej, man gör det inte där man bor, det är på någon annan skolgård där man håller till."---

GP


Anmäl
2015-08-18 09:05 #4 av: Maria

Jag tror inte att det är ungdomar som tillbringat sommaren på landet eller utomlands som står för denna kriminalitet utan snarare de ungdomar som varit kvar. Som aldrig kommer ifrån sin förortsstadsdel.

Det finns barn och unga i Göteborgs förorter som aldrig sett havet.

/Maria

 

Anmäl
2015-08-18 09:14 #5 av: [Carpinus]

Jag kan bara tala av egen erfarenhet, efter att ha bott intill en skola i 15 år. Vid den  är det hur lugnt och stilla som helst hela sommarlovet, men veckorna före och efter skolstart är det "rössel". Det talar inte så mycket för att det är de som varit hemmavarande som står för stöket, för i så fall borde de väl ha hållit på hela sommaren?

Nu är det här inget av de värsta  problemområdena, men här finns en välkänd kriminalitet bland yngre som kulminerade med ett ännu ouppklarat mord för två år sedan.


Anmäl
2015-08-18 09:37 #6 av: [Carpinus]

Befarar att det kan bli lite extra stökigt den kommande helgen, med tanke på den dåliga sommaren och det fina vädret som infunnit sig precis när skolorna kört igång igen.


Anmäl
2015-08-21 17:41 #7 av: [Carpinus]

"Polisen förbereder sig för en ny orolig natt i Tumba söder om Stockholm. Under natten brann det vid polisstationen och vid en polisbuss inträffade en explosion."---

TT


Anmäl
2015-08-22 18:49 #8 av: FiaHe

TS, är det Sverige du talar om?

Jag vet att det är Sverige och jag tycker det är både skrämmande och sorgligt. Vad gör våra kära politiker åt detta?

Anmäl
2015-08-22 19:30 #9 av: [Carpinus]

#8 Ja, det är dessvärre Sverige! Nu verkar det ha varit lugnt den gångna natten, och jag hoppas att det förblir så även i kväll, men det här är ett problem som många kommuner brottas med årligen vid terminsstart och terminsslut, höst och vår.

Jag vet av egen erfarenhet att kommunala tjänstemän med ansvar för säkerheten sedan åtskilliga år tillbaka får lägga en stor del av "sin" budget på extrabevakning och åtgärder kring skolorna vid de här perioderna. Rektorerna vet om det, och givetvis känner politikerna till problematiken, men ingen vill befatta sig med det. 

Exempel, framluskat på en minut:

2005: "Antalet anlagda bränder i skolor ökar kring skolstarten, och Västmanland är inget undantag.

- Det kommer att brinna i en skola snart, säger Hasse Zwicknagel på Brandskyddsföreningen i länet.

Skolbränder kostar försäkringsbolagen cirka 100 miljoner kronor varje år. Cirka 40 procent av dessa bränder är anlagda."---

SR P4 Västmanland

Tio år senare...

2015: "När skolorna startar efter sommaren är risken som störst för skolbränder. Därför har räddningstjänsten nu bestämt sig för att rycka ut med full styrka direkt vid ett larm."--- 

P4 Sjuhärad.

Det är den dystra sanningen, och det finns otaliga exempel på det på nätet. Men talas det om det i kommunfullmäktige? Hör man någon justitieminister någonsin komma in på ämnet? Nej, då är det bekvämare att låta rutor krossas, väggar klottras ner och skolsalar brinna! Och låta dig och mig och alla andra skattebetalare stå för notan...


Anmäl
2015-08-24 08:51 #10 av: [Carpinus]

Helsingborg: "De senaste veckorna har Dalhemsskolan drabbats av upprepade inbrott och skadegörelse. Under augusti har 55 fönster och 15 dörrar förstörts, skador som kostar hundratusentals kronor att reparera. Tejpade rutor och glassplitter på golvet. Det är en uppgiven rektor som sopar ihop spillrorna efter sommarens förödelse.
– Det är fasansfullt, säger rektor Åsa Karlsson."---

"Vaktbolag patrullerar vid skolan med ojämna mellanrum under nätterna men flera väktare har utsatts för stenkastning på väg till skolan. Trots att de är på plats minuter efter att larmet gått har tjuvarna redan hunnit lämnat platsen. Extra bevakning har satts in den senaste tiden.
– Varje natt har det varit någonting. Det här är organiserad brottslighet, det tar två minuter för dem att ta sig in. Det är unga vuxna som gör det här."---

HD


Anmäl
2015-08-26 15:02 #11 av: [Carpinus]

#7 "Den tekniska undersökningen är nu klar. Det var en skarpladdad granat som kastades mot en polisbuss i fredags."

Aftonbladet


Anmäl
2015-12-30 21:33 #12 av: [Carpinus]

"Ett 40-tal mindre fönsterrutor på Johannesskolan krossades på tisdagskvällen", rapporterar Sydsvenskan. Nej, vinterlovet är inte fridsamt det heller...

Så här summeras kostnaden för skadegörelse på Malmös  skolor det gångna året:

"Notan för skadegörelsen på Malmös skolor i år kommer att landa på över tolv miljoner kronor.

Värst drabbad i år är Munkhätteskolan, enligt Stadsfastigheters statistik över skolor och förskolor som disponerar kommunala lokaler. Under årets första tio månader landade kostnaderna på 830 305 kronor. På Segevångsskolan, Kirsebergsskolan och Lindängesskolan ligger notan på strax över 500 000 kronor.

Glaskross är den klart största utgiftsposten för alla 255 byggnader under samma tidsperiod: totalkostnad 4,5 miljoner.

Därefter följer kategorin "annan skadegörelse" på 2.8 miljoner kronor, "inbrott" 1,3 miljoner och "klotter" 830 000 kronor."---

Sydsvenskan


Anmäl
2016-08-09 06:46 #13 av: [Nomen Nescio]

Det går mot skolstart, och sannolikheten är väl stor att det kommer att öka antalet skolbränder - det är redan igång på sina håll...

"Polisen har identifierat en minderårig person som misstänks ligga bakom branden i Utsäljeskolan natten till måndag.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand efter att Utsäljeskolan eldhärjades under natten, och misstankarna riktas nu mot en minderårig person.

– Man har jobbat fram en person som ska vara misstänkt för det här. Den personen är under 18 år, säger Johan Siverland, förundersökningsledare vid polisen i Huddinge."---

Mitti


Anmäl
2016-08-12 10:47 #14 av: [Nomen Nescio]

"SLA rapporterade på tisdagen också om 26 krossade rutor på tre skolor och förskolor i Ryd.

– Vi står i valet och kvalet om vi ska sätta in okrossbara fönster på skolorna där. Men då kostar det 10 000 kronor för ett fönster.--- "

SLA

"Under kvällen och natten till torsdagen krossades ytterligare fönster på Rydskolan. Vandalerna krossade 18 fönsterrutor på skolan, men även på Folktandvården i samma hus. Väktare som kom till skolan blev också utsatta för stenkastning av pojkgänget.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Ingemar Linusson, fastighetschef i Skövde kommun."

SLAAnmäl
2016-08-12 22:01 #15 av: [Nomen Nescio]

"I måndags hittades 17 misstänkta brandbomber i ett skogsparti utanför en skola och förskola i Kungälv. Polisen utreder nu händelsen som förberedelse till grov skadegörelse genom brand.
 – Vi ser allvarligt på det här och vi har hållit förhör med ett antal personer, säger förundersökningsledare Eva Göthberg vid polisen.
I ett skogsparti vid Sandbackaskolan och förskolan Rödhaken i Komarken i Kungälv hittades i måndags 17 glasflaskor med vätska som luktade bensin, vilket Kungälvs-Posten var först om att rapportera."---

"12 augusti 2015 kastade personer sten mot väktare och Sandbacka förskola sattes i brand. Ingen person greps för gärningarna för ett år sedan. I samband med att polisen med hjälp av hund undersökte skogspartiet där de misstänkta brandbomberna hittades fann man "stenlika föremål".

Ni fann stenlika föremål?

– Ja, vi utreder ännu ärendet. Men vi fann stenlika föremål, säger Eva Göthberg.
Finns det någon koppling till händelserna i fjol?
– Det var en brand i fjol och i närtid utsattes personal för stenkastning men för närvarande ser vi ingen koppling händelserna emellan."

GP


Anmäl
2016-08-15 13:55 #16 av: [Nomen Nescio]

"Nästa vecka drar det nya läsåret igång och från räddningstjänstens sida ser man nu en förhöjd risk för bränder vid länets skolor. Varför det ser ut så här är inte helt enkelt att säga men Ida Texell som är förbundsdirektör och räddningschef på Brandkåren Attunda i Sollentuna menar att det inte råder någon tvekan om att många skolbränder är anlagda.

– Det är inget snack om den saken. De här bränderna starter inte av sig själva. Och det absolut viktigaste är att man rensar bort material som finns vid fasaden på skolorna, säger hon."---

SR


Anmäl
2016-08-21 09:58 #17 av: [Nomen Nescio]

"Flera bilar har brunnit på olika ställen i landet, och på flera skolgårdar. Bränderna är en fortsättning på den senaste tidens bilbränder och oroar räddningstjänsten.
Brandforskaren Patrick van Hees menar att detta är en typ av skolstartsfenomen.
– Det är ett slags missnöje som man vill ta upp, säger han."---

"Patrick van Hees är professor vid Lunds tekniska Högskola. Han håller med om att det finns en ökad risk för bränder nu och menar att det kan vara en typ av skolstartsfenomen.
– Det brukar vara en viss trend att det ökar lite vid starten av skolterminen, säger han.
Själv forskar han mest om den tekniska biten kring bränder. Men han är också uppdaterad på den mer sociala biten av den här typen av bränder.
– Man vill ha uppmärksamhet, eller man kanske inte vill gå tillbaka till skolan. Det kan vara ett slags missnöje som man vill ta upp något vis, säger han."

Expressen


Anmäl
2016-08-26 08:14 #18 av: [Nomen Nescio]

"En större brand har brutit ut i Gubbängsskolan i södra Stockholm.
Enligt polisen brinner det i åtta stycken baracker som ligger intill skolan.
– En förundersökning har inletts gällande mordbrand, säger Nicklas Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.
Branden startade under torsdagsnatten och polisen fick in larmet strax före klockan halv fyra."---

"– Vi tror helt enkelt att någon har tänt på vid skolan, säger Nicklas Mattsson."---

Expressen


Anmäl
2016-08-31 17:42 #19 av: [Nomen Nescio]

"Idag skulle en ny fritidsgård med tjejprofil invigas på Hjulstaskolan. Inatt brann lokalerna.

– Det har börjat brinna i en del som man precis har byggt som ska bli fritidsgård. Man har lyckats att släcka det 22.50. Vi inledde en förundersökning av misstänkt mordbrand, säger Mats Almquist, vakthavande befäl på polisen i Stockholm."---

SVT


Anmäl
2017-08-02 09:15 #20 av: Carpinus

Det börjar tidigt i år - två enligt Polisen sannolikt anlagda skolbränder inom loppet av ett dygn:

https://www.hd.se/2017-08-01/fortsatt-slackning-efter-skolbrand

http://www.expressen.se/kvallsposten/skola-brinner-raddningstjanst-pa-vag/

"– De som sker på sommarloven, helgerna och nätterna är de bränderna som bränner ner skolor. Framför allt i slutet på sommarlovet brukar vi se en uppgång, säger Anders Bergqvist  (generalsekreterare på Brandskyddsföreningen).
Oftast är det äldre ungdomar som ligger bakom. Anledningen kan vara att de inte upplever sig själva bekräftade, menar Anders Bergqvist.
– Det är anledningen att man inte blivit sett, hörd eller bekräftad. Orsaken är att någon väljer att anlägga, det är den orsaksbakgrunden."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/experten-brander-ett-tecken-pa-utanforskap/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-02 14:43 #21 av: Carmarino

#20 De har ju ingen lokal. Skämtar

https://www.youtube.com/watch?v=NR_g2S6bLHo

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-02 14:52 #22 av: Carpinus

#21Skrattar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-15 07:41 #23 av: Carpinus

"Drygt ett tiotal bilar har satts i brand i Västsverige under natten.

– I Tynnered blev fyra bilar helt och två brandskadades, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Även i Skövde och Trollhättan har bilar brunnit."---

"Ingen person har ännu gripits för någon av bränderna.

– Det har en tendens att brinna i bilar och även skolbyggnader så här strax före skolstart. Det vet vi med anledning av tidigare års erfarenheter. Det handlar väl om en frustration över att komma tillbaka till skolvärlden, att de ska börja skolan igen. Jag är helt övertygad om att det är så, säger Christer Fuxborg". (Polisens presstalesman i Västra Götaland).

http://www.expressen.se/gt/ett-tiotal-bilar-sattes-i-brand-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 14:21 #24 av: Carpinus

..." de senaste två åren har någonting hänt – och bränderna ökar igen. Förra året rapporterades 680 skolbränder, enligt preliminära siffror från MSB.
– Minst hälften av bränderna är anlagda. Ofta säger man att det är okänd orsak när man inte är säker, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.
Notan för skolbränderna varierar, men totalt beräknas de kosta hundratals miljoner kronor årligen."---

"Vilka är det då som anlägger skolbränderna? Enligt studier som MSB hänvisar till är tonårspojkar kraftigt överrepresenterade."--- (Surprise?)

"Det är vanligt att de som döms för skolbränder även krävs på skadestånd i miljonklassen. Något som Annika Sydberger Norrman på Kronofogden är kritisk till.
– Det blir som en ekonomisk fotboja. Skadestånd och böter är ofta ingången för ungdomar till Kronofogden. Det är oerhört vanligt. Vad vi ser är att de här ungdomarna har väldigt svårt att ta sig ur den här situationen och bygger på med andra skulder, säger hon."---
(Synd om dem - någon?)

https://www.metro.se/artikel/mikael-brände-ner-sin-egen-skola-till-en-kostnad-av-50-miljoner

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-07 08:57 #25 av: Carpinus

Det är inte bara bränder som raserar skolorna.

"Ett okänt antal personer har under måndagskvällen brutit sig in på Lövgärdesskolan. Väl där har de gått fullständigt bärsärk och slagit sönder stora delar av skolan.

– Det är minst 30 rutor som är sönderslagna, säger Jan-Olof Croon, vaktmästare på skolan.

Men det var bara början av vad han skulle få se.
– De verkar ha tagit sig in via gymnastiksalen och sen vidare till bamba. Det såg ut som en krigszon, totalt sönderslaget.

– De hade också tagit sin in i bildsalen och musiksalen där de brutit upp alla skåp och slagit sönder det mesta."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.