Etikettbegångna-eller-misstänkta-brott
Läst 3384 ggr
[Carpinus]
2015-03-28, 13:23

Polisen varnar åter för asfaltsläggarna

Ett återkommande vårtecken är numera när asfaltsläggarna återvänder till vårt land. Jönköpingspolisen blev först (?) den här säsongen med en varning:"De första vårtecknen böjar synas i naturen. Nu varnar Jönköpingspolisen för asfaltsläggare som också brukar dyka upp så här års.
– Om ingen lockas försvinner marknaden, skriver de på sin Facebooksida."
http://www.expressen.se/gt/polisens-varning-ar-ett-lonsamt-bedrageri/

(Mer om denna näringsgren finns här.)

[Carpinus]
2015-04-02, 12:15
#1

"De lurar dig med sina tjänster, utför dåliga arbeten och tar alldeles för mycket i betalt. De kringresande hantverkarna - eller asfaltsläggarna - lurar ständigt nya offer - och nu går flera myndigheter och kommuner ihop för att varna för skojarna.

- Under 2015 har noterats att gruppen gärna inriktat sig på äldre villaägare, skriver de i ett pressmeddelande."

http://www.expressen.se/gt/larmet-de-ar-asfalts-laggarnas-maltavlor/

[Carpinus]
2015-04-03, 09:07
#2

Uppenbarligen är det ett eskalerande problem med dessa ambulerande asfaltsläggare och hantverkare. De har förvisso funnits här i många år, men av polisens varningar att döma så har hoten blivit grövre och metoderna råare.

 "När våren knackar på dörren är det många husägare som tar in hjälp för att fixa med hemmet. Och det utnyttjar bedragare. Problemet med hotfulla hantverkare som pressar husägare på pengar sprider sig. Nu varnar polisen i Halland om oseriösa hantverkares nya metoder för att lura till sig pengar.

"Personerna är påstridiga och det kan vara svårt att stå emot deras erbjudande" skriver polisen på sin Facebooksida."

http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-varnar-for-hotfulla-hantverkare/

[Carpinus]
2015-04-03, 09:21
#3

#2 Hittade följande på gp.se som bekräftelse på ovanstående iakttagelse:

"- Läget har förändrats i år. Jag vet inte om de kringresande hantverkarna är fler. Men de har ändrat sitt sätta att jobba och har blivit mycket mer aggressiva i sin framtoning, säger Sören Rafstedt vid Kunskapscentrum."

[Carpinus]
2015-04-03, 13:50
#4

Kommunen jag bor i lägger ner mycket pengar och möda på att pryda vår stad, inte minst så här på våren. Några andra som "pryder" staden på sitt sätt är asfaltsfolket, som traditionsenligt tippar sitt skräp runt om i kommunen. Kommungubbarna täpper till alla gatstumpar som det här klientelet använder sig av, men de hittar ständigt nya platser att lämpa av skräpet på. Det här förfarandet beräknas kosta enbart vår kommun flera tiotusentals kronor om året, pengar som kunde ha använts för mer nyttiga ändamål än att städa upp efter dessa skojare… 😕

[Carpinus]
2015-04-18, 09:05
#5

"De är offensiva i sin marknadsföring och människor upplever dem som påträngande, ja, näst intill ofredande. Nu varnar polisen i Blekinge för att du kan bli bedragen av oseriösa taktvättare.

– Det här är ett vårtecken så säkert som något, säger kommissarie Tomas Pärlklo."

---

"De erbjuder att tvätta ditt tak till ett på förhand satt pris, men efter att de kommit halvvägs kräver de antingen mer betalt - eller att få pengar i förskott.

– De avbryter sina arbeten när de fått kontanter, de säger att de ska återkomma men de gör inte det, säger kommissarie Tomas Pärlklo, som menar att det inte är första gången som den här sortens bedragare härjar."

http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-se-upp-for-taktvattsbedragare/

[Carpinus]
2015-04-20, 16:16
#6

"Liksom tidigare år dyker det upp personer i Järfälla som erbjuder sig att utföra anläggningsarbeten och arbeten på tomtmark. Dessa personers vistelse i kommunen, nu senast runt det gamla flygfältet i Barkarby, medför ett ökat problem med nedskräpning och därmed höga kostnader för städning."

http://www.jarfalla.se/nyheter/nyheter-innevarande-ar/2015-04-15-kostsamma-problem-med-kringresande-hantverkare.html

[Carpinus]
2015-04-20, 16:20
#7

"Sigtuna kommun vidtar förebyggande åtgärder mot grupper med kringresande hantverkare genom att spärra av attraktiva områden."---

"Under somrarna brukar upp till ett 50-tal husvagnar med hantverkare och familjer komma, och på dessa platser är nedskräpning ett stort problem.

– Förra året sanerade vi för över 100 000 kronor på en plats. De hade slängt ut exempelvis hydraul­olja och byggarbetsmaterial i naturen, säger Ulf Sävström, produktionschef för teknik och natur på Sigtuna kommun."

http://www.unt.se/sigtunabygden/avsparrningar-ska-stoppa-lager-3655415.aspx

[Carpinus]
2015-04-22, 03:40
#8

"Asfaltsläggarna har bytt taktik - nu ger dig sig på äldre personer och erbjuder takrenovering. Men så fort de fått pengar försvinner de. I helgen drabbades en man i Bottnaryd för bedragarna. Nu är han 20 000 kronor fattigare – och hans tak ser likadant ut som innan.

– Förut var det så att de här personerna höll på att lägga asfalt. Men nu har man kommit på att man ska göra något annat och det har handlat mycket om takrenoveringar eller takskötsel, säger polisens presstalesman Jan Lagerqvist."

---

"Säg nej. Sen finns det sätt att kontrollera att de kommer från ett seriöst företag om man nu vill det. Men framför allt: betala inte i förväg och inte med kontanter, säger Jan Lagerqvist. Han meddelar också att bedragarna tycks rikta in sig på äldre personer.

– Tyvärr ger de sig ofta på lite äldre personer och de kan uppträda aggressivt vilket gör att man känner sig tvingad till att betala dem för att utföra ett jobb."

http://www.expressen.se/gt/erbjuder-takhjalp--drar-da-de-far-pengar/

[Carpinus]
2015-04-22, 11:23
#9

"I helgen slog man till mot en äldre Parkinsonsjuk man söder om Stockholm.
– Pappa hör att det händer någonting utanför, men tänker inte mer på det. Sedan ringer det på dörren och man gör sig förstådd på engelska att grannar har sagt att pappas hus ser stökigt ut, säger sonen Tomas.
För att visa de "fel" asfaltsläggarna påstår sig ha hittat har de – utan att fråga – rivit upp en yttervägg, slitit bort vindskivor och försökt bryta bort delar av plåttaket. Sedan har de övertalat Tomas pappa att få komma upp på vinden.
Där sparkade de ut ytterväggen så att den blev helt förstörd.
– Sedan vill de få med pappa till en bankomat för att han ska ta ut pengar. När han inte vill så säger de att de ska komma tillbaka och åtgärda de fel de påstår sig ha hittat för 70 000 kronor, säger Tomas."

Aftonbladet

[Carpinus]
2015-04-22, 13:52
#10

"Minst två grupper av brittiska hantverkare är just nu aktiva i Örebro.

- Vi har än så länge bara ett bedrägeriärende. Men många, framför allt äldre, känner en otrygghet, säger Ted Esplund, kommissarie vid Örebropolisen.

De brittiska hantverkarna campar sedan någon vecka på två olika platser i Örebro. Med dessa platser som bas åker de sedan runt i stan och erbjuder, ofta på ett ganska offensivt sätt, sina tjänster."

http://na.se/nyheter/orebro/1.2940732-bluff-hantverkare-riktar-sig-mot-aldre

[Carpinus]
2015-05-05, 12:24
#11

 "Oseriösa kringresande hantverkare lurar äldre i Göteborgstrakten. En man blev av med en halv miljon. SVT Nyheter Väst har träffat Anita Hellström som lurades på över 150 000 kr.
Med våren kommer de så kallade irländska asfaltläggarna och erbjuder sina tjänster. I år har de bitvis ändrat sitt tillvägagångssätt. Nu lurar de äldre att byta tak. 78-åriga Anita Hellström i Sävedalen är en. Hon fick faktura innan utfört arbete. Dessutom skulle den betalas på en gång, och de var mycket hjälpsamma och körde henne direkt till banken."---

[Carpinus]
2015-05-13, 17:46
#12

"Under onsdagsförmiddagen attackerades två journalister från Norrköpings Tidningar. Två individer från en grupp kringresande hantverkare som uppehåller sig i Himmelstalundsområdet kastade sten – och tvingade reportrarna till att fly.

Anders Nilsson, Publisher på tidningen, ser allvarligt på situationen.

– Syftet var att tysta oss och det finns en anledning till att regeringen just nu prioriterar brott mot journalistkåren och yttrandefriheten, säger han till NT."---

Expressen

[Carpinus]
2015-05-16, 06:50
#13

_"En äldre kvinna i Lotorp blev under fredagen lurad av takläggare. Kvinnan hade under dagen fått besök av två personer som sade att de hade ett billigt erbjudande om taktvätt. Genom att visa pärmar med bilder på tidigare arbeten och genom att berätta hur nöjda tidigare kunder var lyckades de övertyga kvinnan om att det var en bra affär. En taktvätt för 1 000 kronor."---

"Hon förstår ju inte engelska. De hade pekat i pärmen på tvätt och takpannor, men när hon var och handlade hade fyra män börjat riva taket, berättar systern.
Männens förklaring var då att taket var ruttet, och nu skulle plötsligt affären gå på 40 000 kronor. Med hjälp av sin systerdotter lyckades den äldre kvinnan tillkalla polis. Men de fick beskedet att eftersom kvinnan skrivit på ett kontrakt så kunde de inte styrka att något brott begåtts. Istället avvisades männen från platsen av polis." ---_

NT

[Carpinus]
2015-05-19, 17:02
#14

Något "nytt knep" från asfaltsklientelet är det förvisso inte för den som följt deras turnéer genom landet, men det är bra att fler uppmärksammar det:

"En villaägare i Norsbron utanför Karlstad hittade på måndagseftermiddagen tre okända män på sitt hustak. Nu varnar polisen för de irländska asfaltsläggarnas nya taktik. – Det är nytt att de utför arbeten på tak i stället för på uppfarter, säger Tommy Lindh, polisens presstalesman i Värmland. Männen ska ha agerat aggressivt men gett sig därifrån efter en stund, vilket Nya Wermlands-Tidningen var först att skriva om. Polis kallades till platsen och på väg dit mötte de den vita skåpbil som de tre männen färdades i vid Älvenäs, inte långt från den berörda villan. – Vi kontrollerade bilen som inte har några beteckningar på att den är firmatecknad och vi identifierade männen som har irländskt ursprung, säger Tommy Lindh."

GT

[Carpinus]
2015-05-19, 21:46
#15

#12  "Det råder ett moment 22 kring vildcamparna på Himmelstalundsområdet. Kommunen vill få bort dem, men börjar ge upp hoppet om att de ska få hjälp av polis och Kronofogden."---

"– Kronofogden behöver identiteten på de personer som ska avhysas, men polisen vill inte lämna ut de uppgifterna till oss. Då blir det ett moment 22, säger Olle Vikmång  (S,  ordförande i kultur- och fritidsnämnden). För att ändå komma vidare försöker kommunen hitta liknande fall, där en grupp personer olovligen slagit ner sig där markägaren inte vill det, och där polisen agerat annorlunda."

NT

[Carpinus]
2015-05-23, 15:34
#16

#11 78-årig kvinna blåst på 154.000 av påstridiga "hantverkare", och polisen kan inget göra. Fel på lagen, polisen eller landet?

http://www.expressen.se/gt/anita-78-blastes-pa-154-000-av-taklaggare/

[Carpinus]
2015-06-11, 17:58
#17

"Den brittiska takläggarligan fortsätter göra livet surt för värmländska pensionärer. Nu berättar Grumsbon Rune Nykvist om hur han lurades att beställa en dyr takrenovering. – De skulle titta på en garanti, sedan började de renovera utan vidare, säger han.

VF berättade för en tid sedan om Karl Karlsson i Vålberg som lurades av de falska takläggarna. De gjorde inte färdigt sitt arbete – som de ändå ville ha nästan 200 000 kronor för. När Karlsson inte kunde betala ville bedragarna ta över ägandet av hans fastighet. Men där satte han stopp och takläggarna försvann. Nu har Rune Nykvist råkat ut för samma sak. – Det hände för ett par veckor sedan. De plockade bort takpannorna och sade att de måste repareras. Det skulle inte kosta någonting från början, men sedan skulle de ha 25 000. Jag vete tusan vad jag ska ta mig till, säger han. Rune Nykvist vägrade också skriva över huset på takläggarna, som han nu inte har sett på mer än en vecka."---

VF

Stallmima
2015-06-12, 00:58
#18

Det är fruktansvärt vad folk kan råka ut för, speciellt när polisen inte gör något  😕

[Carpinus]
2015-06-12, 06:22
#19

#18 Ja, det är tragiskt när människor luras på 10- och även 100000-tals kronor och t.o.m. riskerar att få gå från hus och hem och sedan får höra att det inte går att göra något åt på lagliga grunder…😕

Uppenbarligen behövs det mer information och varningar i väntan på bättre lagligt skydd. Man tycker att det skrivs om detta i tidningar och på nätet, men uppenbarligen når det inte ut till alla, eller också törs de inte protestera när skojarna kommer…

[Carpinus]
2015-07-23, 09:06
#20

"I mitten av mars lurades en Alzheimersjuk 80-årig man som är bosatt i Stockholmstrakten på 250 000 kronor av personer som utgav sig för att renovera hans tak.

Släktingar till mannen upptäckte en dag att den gamle mannens tak delvis var uppbrutet. När de pratade med 80-åringen sa han att han aldrig beställt något takjobb, men kunde också berätta om hur han några dagar tidigare tagits med till banken av tre män.

När mannens dotter kontrollerade pappans konto kunde hon konstatera att en kvarts miljon betalts till ett personkonto. Senare kunde en av männen som tagit med den 80-årige mannen till banken identifieras med hjälp av övervakningsbilder från bankbesöket. Det handlar om en 19-årig man från Storbritannien som varit i Sverige för att jobba som takläggare.

Han dömdes nyligen för grovt bedrägeri av Solna tingsrätt. Han misstänktes också för flera andra brott, varav ett parallellfall till det som drabbade 80-åringen. Men i det fallet underkände domstolen bevisningen."---

HD

Göstage
2018-04-11, 08:21
#21

Dags för den traditionella vårvarningen från Polisen:

https://www.expressen.se/gt/polisens-skarpa-varning-asfaltslaggarna-tillbaka/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-04-23, 15:00
#22

Lite senare denna coronavår, men nu är de kringfarande "hantverkarna" från de brittiska öarna här igen.

https://www.expressen.se/gt/polisen-slar-larm-oseriosa-asfaltslaggarna-ar-tillbaka/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Ford -57
2020-05-03, 19:42
#23

Man önskar nästan att man får ett besök.😡

Upp till toppen