Etiketträttsväsendet
Läst 2131 ggr
[Carpinus]
2015-04-01, 14:30

Medtrafikanterna som du nog helst vill slippa...

Natten mot onsdag hade Hallandspolisen med hjälp av personal från angränsande län en stor trafikkommendering, där 97 fordon blev föremål för kontroll. Vakthavande befäl hos Hallandspolisen konstaterar enligt GP att det rör sig mycket skumt folk ute på vägarna nattetid, och att han faktiskt hade förväntat sig ännu mer nedslående resultat. Positivt är att ingen alkoholpåverkad fanns bland de testade, däremot nio bilförare och passagerare som nu är misstänkta för narkotikabrott.

De 26 som fastnade har rapporterats enligt följande:

 •  4 för drograttfylla
 •  5 ringa narkotikabrott
 •  3 grov olovlig körning
 •  1 olovlig körning
 •  1 körkort omhändertogs
 •  1 efterlyst person greps för att avtjäna fängelsestraff
 •  1 utländsk medborgare greps
 •  1 utländsk medborgare togs i förvar
 • 1 falskt utländskt körkort omhändertogs
 •  1 brott mot knivlagen
 •  7 fick ordningsböter för diverse brister på bilen.

Källa GP

Carrosh
2015-04-01, 14:37
#1

Jag undrar vad som är relevant med att lista "utländsk medborgare", istället för att skriva ut vad det handlar om för brott.

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

[Carpinus]
2015-04-01, 15:00
#2

#1 I veckan innan gjordes en liknande razzia, fast i mindre skala. Där medverkade gränspolissektionen, som enligt GP gjorde "inre utlänningskontroller" efter personer som inte får vistas i riket. Fyra sådana kontroller utfördes.

Det får mig att gissa (obs!) att det i gårdagsfallet kan ha rört sig om misstänkt personsmuggling, och att i så fall den eventuelle smugglaren är den gripne utländske medborgaren och medresenär den utländske medborgaren som  tagits i förvar. Om man inte vet identiteten på den förvarstagne kanske brottsrubriceringen för den andre inte var klar när sammanfattningen gjordes? Fast visst, i så fall hade man ju kunnat ange det i rapporten…

http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/halland/1.2669006-35-bilar-kollade-pa-e6-16-lagbrott

Martin
2015-04-01, 21:02
#3

Håller med, lite konstigt att lista antalet att folk greps utan att specificera för vilket brott för antingen upptäcktes fler brott som inte är med (vilket är lite konstigt, då missar man ju en del med syftet med artikeln). Eller så är det så enkelt att den gripne är har gjort sig skyldig till ett av de brotten som är uppräknade (troligen drograttfylleri då) och har gripits för att han är utländsk medborgare och saknar hemvist i riket.

Har man avslöjat människosmuggling och inte fått med det i rapporten/artikeln har man ju missat en - tycker jag - viktig del av nyheten och vikten av sådana här kontroller.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

[Carpinus]
2015-04-01, 21:37
#4

På länken här nedan kan polisens egen sammanfattning från natten läsas. Som jag förmodade medverkade gränspolissektionen även den här gången. Vad gäller de utländska medborgarna så rapporteras den ene omfattas av PL11 och utlänningslagen, medan den andre togs i förvar enbart enligt utlänningslagen. Ett falskt utländskt körkort redovisas också, om det har samband med de två ovanstående framgår inte. Gissningsvis beror GP:s formulering på att journalisten inte fått detaljinformation om brottsrubriceringen.

https://polisen.se/Aktuellt/Handelser/Halland/Trafikkontroll-pa-E6-i-Halland-i-natt/

Martin
2015-04-01, 22:12
#5

#4 Tack för den länken! Där var det mer detaljerat och då framgår det ju också att de utländska medborgarna inte greps. Förvisso vanligt att media blandar ihop gripna, omhändertagna och även anhållna respektive häktade. 

Falska körkort är ett ganska vanligt problem. Togs t.ex. upp i SR förra året.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

[Carpinus]
2015-04-29, 13:19
#6

Tull och polis i Halland och Skåne gjorde sin största razzia hittills under gårdagskvällen, då sammanlagt 1380 fordon inklusive resande i dem kontrollerades.

GP rapporterar: "15 personer blev frihetsberövade, kontanter beslagtogs, två personer är misstänkta för drograttfylleri, 17 personer är misstänkta för narkotikabrott, tolv fordon rapporterades för överlast och tio personer rapporterades för olovlig körning. Dessutom gjordes 20 utlänningskontroller samt elva lastbilar och fem personbilar skannades."

Martin
2015-05-01, 23:25
#7

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

[Carpinus]
2015-05-02, 07:25
#8

#7 Bara Halland låg ute när jag kollade den 29 på e.m., men Skåne blev nog klara lite senare. Tack för beskedet!

[Carpinus]
2015-05-14, 22:36
#9

Polisen i Halland har genomfört en ny stor nattlig trafikkontroll, denna gång i Heberg. Statistik på länkarna nedan.

Hallands Nyheter

Polisen Halland

[Carpinus]
2015-06-08, 18:18
#10

"Polisen och tullen genomförde under natten till fredagen ännu en omfattande trafikkontroll vid Heberg i Halland. Kontrollen var den sjunde sedan början av mars och en del av insatsen Bacchus som bland annat har fokus på försäljning av alkohol till unga."---

"Nattens kontroll var den sjunde sedan början av mars. Denna kontroll visade precis som de tidigare att många fordon med koppling till kriminell verksamhet färdas på våra vägar på kvällar och nätter.

– Kontroller som den här ger oss en bra bild av trafiken på våra vägar nattetid. Vi kommer därför att fortsätta med den här typen av trafikinsatser i Halland, säger Krister Adolfsson."---

Utfallet av kontrollen kan läsas här.

[Carpinus]
2015-07-25, 07:07
#11

"Många hundra bilförare kör bil när de är alkohol- eller drogpåverkade. Det framkom vid den nationella trafikkontrollen i juni. Men trafikkontrollerna ger polisen också möjlighet att klara upp mycket annan brottslighet.

Göran Bolinder är chef för trafikpolisen i Stockholms län.

– Ofta kan ett eventuellt ringa trafikbrott vara en ingång till att hitta vapen, narkotika, stöldgods och efterlysta. För det är ju så att allt gods, alla efterlysta, alla vapen, all narkotika åker ju bil någon gång. Därför är ett aktivt trafikpolisarbete en bra ingång för att hitta dem."---

SR Ekot

[Carpinus]
2015-09-19, 10:59
#12

_"Här är polisens nya taktik för att komma åt kriminella personer. Genom selektiva kontroller slår polisen till mot misstänkta som färdas längs E6:an.
 – Vårt huvudsyfte är att komma åt den grova kriminaliteten, säger Krister Adolfsson, insatschef vid Hallandspolisen."---

"Vid en kvantitativ kontroll stoppar polisen över 500 bilar under några timmar. Vid den selektiva handlar det om att välja ut misstänkta fordon."---

"Under kontrollen som genomfördes natten till fredagen kontrollerades 45 fordon – och polisen lyckades göra flera beslag. Bland annat stoppades en bil som hade 50 000 dollar i bagaget – i sedlar som polisen misstänker vara förfalskade.
– En annan sak som är oroväckande är den stora mängden av narkotikapåverkade som vi stoppar. Den här gången var det 6-7 stycken och förra gången ännu fler, säger Krister Adolfsson:
– Metoden är supereffektiv och när det gäller E6 mellan Malmö upp till Oslo så forslas ju allt från narkotika till vapen den vägen – huvudsyftet är att komma åt den grova kriminaliteten."_

SVT

[Carpinus]
2016-01-06, 13:59
#13

_"Vägpirater, smugglare och drograttfyllerister.
Svenska myndigheter samarbetar för att komma åt dem – men med en 49 mil lång sträcka att bevaka är kriminaliteten omöjlig att stoppa.
Det handlar om brottsplats E6.
– E6:an är verkligen en kriminell pulsåder, säger Gürsu Öncü, gruppchef på Tullverket i Helsingborg."---

"För att upptäcka brotten i E6-land krävs en tät samverkan. I våras genomförde sju olika myndigheter i Skåne och Halland "Operation Total" – där över 1 300 fordon kontrollerades och 15 personer greps under bara några timmar."---_

"Hallandspolisen har under året genomfört elva större insatser på E6:an i länet – resultatet är uppseendeväckande. Man har delat ut 165 ordningsbotar, tagit hand om vapen och sprit – och noterat 39 drograttfyllor."---

GT

Carmarino
2017-08-28, 19:22
#14

Förra veckan satsade polisen på extra fartkontroller. Vid trafikplats Flädie på E6:an, där det pågår ett vägarbete, blev 29 förare av med körkortet på endast två timmar.

För allas säkerhet är hastigheten på den aktuella motorvägssträckan sänkt till 50 kilometer i södergående riktning. Men det verkar många förare inte bry sig om.

Utöver de omhändertagna körkorten rapporterades sammanlagt 43 hastighetsöverträdelser. De som fick sina körkort omhändertagna hade en uppmätt hastighet på 81 kilometer i timmen eller mer. Högsta uppmätta hastighet för dagen noterades till 124 kilometer i timmen.

Förutom alla hastighetsöverträdelser rapporterades fyra personer för rattfylleri, en person för grovt rattfylleri och två personer för drograttfylleri. Ytterligare sex förare saknade dessutom körkort och rapporterades därför för olovlig körning.

http://www.lokaltidningen.se/29-k%C3%B6rkort-drogs-in-vid-v%C3%A4garbete-%E2%80%93-paa-tvaa-timmar-/20170828/artikler/170829718

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Carpinus]1
2017-08-29, 16:18
#15

#14 124 knyck förbi ett vägbygge - bara att hoppas att det kortet ryker så länge som möjligt! 😡

Carmarino
2017-08-29, 16:24
#16

#15 Ja, det borde vara fängelse på det - eller åtminstone fotboja.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen