Etikettövrigt
Läst 2396 ggr
tlover
2017-07-05, 21:51

Skydd vid rekning?

Om man misstänker att någon kan ha rekat ens hus. Finns det något man kan göra för att skydda sig?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


[Carpinus]1
2017-07-05, 22:14
#1

Man hittar ju en hel del tips om man googlar runt lite, sedan beror det förstås om man tänker resa bort på semester eller om man bara lämnar huset/lägenheten tom när man jobbar, handlar o.s.v. De vanligaste tipsen är inga universalmedel, men de räcker väl en bit: grannsamverkan, kamera, larm av olika dignitet, någon som tar in posten och tittar till huset o.s.v.

Sedan skadar det inte att kolla på nätet om erfarenheterna från sådana som haft påhälsning, då kan undvika att göra samma fel. En tittl i lokalmedia för att se om några ligor härjar i närheten och vad de i så fall varit ute efter  kan också vara idé. Att stöldmärka lös egendom är aldrig fel, liksom att dokumentera med bilder om det händer något och man behöver kontakta försäkringsbolaget.

http://www.villaagarna.se/Tips-artiklar/I-mitt-kvarter/Stoppa-tjuven-Sakra-hemmet-mot-inbrott/

Martin
2017-07-09, 10:11
#2

Egentligen spelar det ingen roll om man har rekat huset eller inte. Det är samma brottsförebyggande åtgärder som funkar. Låsta dörrar och fönster, gärna larm och skylt om larm. Skyltar om kameraövervakning (och gärna kameraövervakning också). Inte ha värdegrejor lätt tillgängliga och synliga (tfn och annat liggande på laddning i fönsterkarmar). 

Undvika insynsskyddad trädgård, grannsamverkan och DNA-märkning (stöldskyddsmärkning) är andra saker som ofta kan vara bra.

Sociala medier är ett aber. Vi berättar gärna var vi är och inte är. Enkelt för tjuven att planera alltså. 

Vad får dig att tro att någon har rekat ditt hus?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

tlover
2017-07-09, 14:10
#3

#2 en främmande bil körde upp på gården. Jag var hemma, inte min man så bilen var borta. Då dom såg att jag var hemma så backade dom plötsligt ut och körde långsamt iväg. Hade det varit någon med ärende så skulle dom förmodligen hälsat iallafall. Hade dom inte ett ärende så känns det som om dom inte skulle ha kommit upp på gården ens. En vändplan finns efter vägen och man kan inte köra fel upp på gården. Dessutom så var dom för långt upp på gården för att bara vända

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


annia1
2017-07-10, 03:16
#4

Jag tror inte de var ute för att reka för att göra inbrott senare. För det låter inte så för mig. Ser man eran gårdsplan från vändplatsen så såg dom redan där att bilen var borta.
 
Om man inte ser eran gårdsplan så hade de lämnat bilen på vändplatsen och sen försiktigt gått fram så långt att de sett den. Och när de såg att de inte fanns nån bil så gick de tillbaka till bilen och åkte fram. Och hade de inte sett dig så hade de gått ur bilen och ringt på dörren för att kolla för säkerhets skull att ingen var hemma. Så var det tjuvar så hade du tur för hade du inte varit hemma så hade ni haft inbrott.

Tjuvar brukar inte vara så öppna när de rekar. Visst där det finns flera hus så man kan åka/gå runt i området och reka utan att nån märker det så kan de göra det öppet, men när det är ensamma hus eller där det tydligt framgår att det är en återvändsgata så brukar de vara mer försiktiga. 

En sak som numera verkar vara ett knep som tjuvar använder sig av är att de lägger en sak relativt synligt (kan vara en sten eller nåt annat föremål) på tex soptunnan. Sen återkommer de efter nån dag och ligger saken kvar så får huset inbrott. Är saken borta så är huset säkert åtminstone för tillfället.

Men det kan finnas en annan orsak att de var upp till ert hus. Att det var hustittare eller vad jag ska kalla dom. Det är folk som är nyfikna på hus där dom vet att huset är till salu eller ev kommer bli till salu. Du har öppet skrivit att ni ska flytta. Och det är nog inte särskilt svårt att ta reda på erat namn och adress. Så det kan varit nån som endera ville kolla för ev framtida köp eller så var de bara nyfikna. Ja det finns faktiskt personer som av ren nyfikenhet bara åker och tittar på hus där dom vet att folk ska flytta.
Och ja även om det satt två män i bilen så kan det varit hustittare.

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

tlover
2017-07-10, 06:48
#5

#4 Vi har redan flyttat hem även om vi fått erbjudanden för huset även då vi inte haft några planer alls på att flytta men då pratade dom ju faktiskt med oss.

Jag bor i ett område där folk inte är oroliga för att prata med folk man inte känner så det känns som att om dom hade varit hederliga hade dom inte flytt då dom såg att vi var hemma utan tvärt om snarare

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


tlover
2017-08-25, 21:46
#6

Det finns inget supersynligt man kan göra? Det hände nämligen något liknande igen.

Vi lämnar som det är nu tex inte saker synligt i fönsterkarmar men dom har, vad vi vet ändå inte varit så nära

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Martin
2017-08-26, 13:12
#7

Saker som är brottsförebyggande är t.ex. skyltar om larm och kameraövervakning, grannsamverkan, DNA-märkning för att ta några exempel. Vidare är det bra om man kan att inte ha det helt insynsskyddat. Det är inte för inte som t.ex. villor på hörn med höga häckar är mer brottsdrabbade än andra då det saknas grannar på ett par håll eller insynsmöjligheter med mycket uppväxt runt om.

Lampor som tänds av rörelsedetektorer är också bra, kommer man för nära huset lyses området och kanske fasaden upp. Lampor som tänds och släcks av en timer kan vara bra om man inte är hemma, och att låta någon granne eller annan parkera bilen på ens uppfart om man är på semester kan också vara bra.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

annia1
2017-08-27, 23:58
#8

tlover kom ihåg att det nu är den årstid då det är många bär/svampplockare runt om i landet. Inte bara svenskar utan det kommer ju även människor från andra länder hit och plockar.

Innan du slår bort det så fundera över hur du skulle reagerat på det här andra om inte första varit. För vi människor är lustiga på det viset, att händer det nåt konstigt en gång så är vi benägna att tro att andra liknande saker är samma som första. Så det här andra behöver inte varit tjuvar som var i farten.

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

Ford -57
2017-08-28, 19:29
#9

380 V i dörrhandtaget å kopparplatta vid insteget. Saken klar👍

tlover
2017-08-28, 19:38
#10

#8 Vill dom plocka svamp kör dom nog snarare vidare på vägen (visst allmän väg slutar men vägen fortsätter) än att köra in på en gård.

Jag skulle likväl reagerat på den senaste gången då denna var värre, dom vände några meter från huset snarare än 20 meter. Det är alltså 30-40 meter upp på vår gård, det kör man inte fel! man vänder inte heller på det sättet då det fanns bättre ställen att vända innan.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


annia1
2017-08-28, 22:48
#11

tlover i inlägg 6 skriver du "men dom har, vad vi vet ändå inte varit så nära"

För mig låter det som de var längre ifrån och att ni knappt märkte dom den senaste gången. Och det spelar ingen roll hur många gånger jag läser den delen så får jag det inte till nåt annat. Nu fattas det en punkt i det du skrivit så fattas det nåt efter ordet nära.

Det där att man åker långt för att vända. Jo då. Jag bor som sista hus på en återvändsgata. Det syns omedelbart när man svänger in på vägen att den inte leder vidare nånstans. Så smartast, snabbast och enklast borde vara att bara backa ut igen, men nej då. De åker hit och vänder på min gård. 

Och att man svänger fel vid olika tillfällen, jo då det händer det också. Bara sök på nätet så hittar du en del historier där en del som använt gps hamnat helt galet.

Men vad som varit i dina tillfällen går ju inte säga.

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

tlover
2017-08-28, 23:00
#12

#11 " "men dom har, vad vi vet ändå inte varit så nära" Så ära att dom kollar in genom fönstren på saker på fönsterkarmarna (dvs är just bredvid huset utanför sina bilar).

Vi bor inte vid en återvändsgränd, visst vi bor vid slutet av allmän väg men en "privat" väg fortsätter där allmän väg slutar. Dom svänger alltså medvetet in på vår gård. dvs du kör efter allmän väg, till höger finns det några hus (vår gård) du kör förbi husen, allmän väg slutar, till vänster finns vändplan och privat väg tar vid. Det är inte så att dom kör efter en väg som slutar på vår gård.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


annia1
2017-08-29, 03:19
#13

Jag har redan förstått hur det är med vägen och vändplan hos dig. Men människor gör fel/misstag. Men strunt samma.

Jag kommer nu göra dig besviken, kanske rent av nedslagen. 

Men som du skrivit (inte bara i den här tråden) hur du bor så tror jag inte mycket av det som skrivits gör nån nytta för dig.

Larm, visst går man tillbaka några år då det inte var så många som hade det så valde tjuven helt enkelt nästa hus. Idag har många larm så det har inte samma effekt som förut. Det låter nåt fruktansvärt när det går igång (ja jag har larm), men ljudet i sig lär inte skrämma iväg tjuven för den går in och tar det den vill ha och sen går därifrån.
Flesta larmoperatörer har så kopplat att det skickas iväg en säkerhetsbil till ditt hus om larmet går, men det tar ju tid innan den kommer dit och det vet tjuvar.

Har tjuvar rekat i förväg så dom vet i förväg vilka som har larm så väljer dom naturligtvis de som är utan i första hand. Fast med tanke på hur snabbt de oftast jobbar så spelar det inte så stor roll och är de utländska så är de oftast minst två och har bil så det går än snabbare för dom både med själva inbrottet och ta sig därifrån.

Det som man kan säga är bra med larm att de flesta idag har kamera så det tas kort på de/n som är inne.

När det gäller dna-märkning. Det syns inte på sakerna. Är det svenska tjuvar så kan det säkert avskräcka med sån skylt, men är det utländska ligor så tror jag inte det spelar nån roll för de för ut stöldgodset ur landet och säljer det på tex utländska blocketsidor.

Lampa med rörelsedetektor. För att den överhuvudtaget ska göra nån nytta så ska inbrottet ske nattetid. Dom flesta sover då och ser inte att det tänts, så ingen kan reagera och det vet tjuven. Dessutom så kan den tändas av andra orsaker som tex rådjur (om man bor så man får såna besök) eller om man har buskar och träd inom räckvidden så kan den tändas när det blåser.
Och om man vänder på det. Nattetid och det är mörkt så kan tjuven tycka det är bra med en lampa för tjuven ser ju bättre då. Dina besök har skett dagtid så för din del gör den ingen nytta.

Finns andra saker, men hoppar över resten.

Det du kan och bör göra är att se över ditt hus/tomt. Och se över hur du kan försvåra ett inbrott. De flesta hus har altan/uteplats i direkt anslutning till huset. Har du det, hur ser den i så fall ut. Är den helt öppen eller har den staket och grind. Har den staket och grind så se till att placera saker i nära anslutning till staket och grind för det gör det svårare att ta sig in på altanen/uteplatsen.

Har du trädgårdsmöbler ståendes ute på gräsmattan så ta in dom. Är ju tid för det vilket fall som helst, för då har dom inget lättillgängligt som dom kan ställa sig för att lättare komma åt fönster runt huset.

Ha inte heller annat som man kan ställa sig på i närheten av huset, för det ska inte vara lätt att få tag i och bära det till huset.

Dina balkongdörrar. Skaffa plåt och sätt in i spegeln (alltså inne i dörren under fönstret) för många tjuvar sparkar sönder dörrspegeln och tar sig in den vägen.

Visst tjuven bryter sig sannolikt in i alla fall, men får dom jobba mycket så finns chansen att dom ger upp och väljer ett annat hus.

Sen skaffa hund. Visst de flesta skaffar valp, men du kan ju köpa en omplaceringshund. Vill du inte ha hund så kan du försöka med att sätta upp en skylt med texten "här bor jag" och sen en bild på en hund. Sen se till att finns saker på gården som man brukar ha om man har hund. Är det samma personer som varit hem till så gör det kanske ingen nytta för dom har ju i så fall redan sett att du inte har hund.

En sak som faktiskt kan vara effektivt är en sak som martin skrev redan i #2. Kameraövervakning. Skaffa en webbkamera och sätt den så den tar gården och  gårdsinfarten och den ska gå igång av rörelse. Den hade varit bra att ha vid dina "besök" för då hade du sett vilken sorts bilar det var plus att du fått registreringsnumret och du hade kanske sett om det var samma personer. Så kameraövervakning kan vara det som är effektivt för din del. Plus skylt då. Skylt ska sitta nere där man åker in på er gård plus en till skylt uppe vid huset så den syns tydligt.

Men se över ditt hus/tomt och se vart det är lätt att ta sig in och sen vidta åtgärder för att minska den möjligheten.

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

Göstage
2018-04-19, 12:07
#14

#4 "Handdukstricket" en variant av utplacering av föremål för att kolla om det blir någon reaktion:

https://www.expressen.se/gt/polisens-varning-for-nya-handdukstricket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-06-21, 16:44
#15

"Nu börjar semesterperioden och Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter ger tips om vad du ska tänka på för att undvika bedrägerier och inbrott."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-att-tanka-pa-for-att-undvika-bedrageri-under-semestern

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Pyttelite
2018-06-25, 20:07
#16

Har ni några geocacher i området?

https://www.geocaching.com

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Pyttelite
2018-06-25, 21:35
#17

Såg inte att tråden var gammal.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

vallhund
2018-07-06, 05:18
#18

Härom dagen råkade jag stå vid fönstret o såg en man avlägsna sig från huset, han hade inte knackat på eller känt på dörrhandtaget. Han gick iväg till en cykel han lämnat ca 20 meter från huset på min tomt. Dagen efter i lokalblaskan såg jag att flera fått vite om sina undermåliga avloppsanläggningar, kollade på min men där har ingen varit.

Har ingen aning om vem det var eller varför han var här. Jag bor i ett ganska glest sommarstugeområde mitt ute i skogen.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Göstage
2018-07-12, 08:58
#19

Lite information om några nu härjande ligor, för den som tänker åka bort på semestern.

https://www.expressen.se/gt/polisen-varnar-for-ligornas-nya-metod/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

akvarium123
2018-07-12, 11:14
#20

Jag tycker en bra början kan vara att låsa dörrarna. Både när man är hemma och när man inte är hemma. Vi har grannsamverkan och där informerade polisen om hur viktigt det är att låsa dörrarna även när man är hemma. 

Anledningen är för att ifall du är på din altan en vacker sommardag och inte har låst så kan tjuven smyga sig in och ta det du har hemma medans du själv är hemma på altanen och tjuven sedan smyger sig ut igen. 

Sedan finns det ju andra anledningar till varför man bör låsa dörren.

Göstage
2019-08-05, 22:33
#21

Utlagda metallplattor verkar vara något som florerar i Göteborgstrakten just nu.

GP (risk att det blir en betalartikel senare)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Huygens
2019-08-26, 16:32
#22

Kan man ta bilnumret och ringa polisen?

Monterar man vid byggnader, rörelseaktiverade strålkastare som tänds vid mörkrets inbrott, brukar det resultera i att skumma bilar rivstartar och försvinner i rasande fart. Lamporna brukar dock kosta några tusen kr och kräver elektriker för att få uppsatta.

Ljus som tänds inomhus med timer ger också en viss effekt om det syns ut. Timer sätts nere vid väggurtaget. Billigare att köpa men drar lite el.

Upp till toppen