Etiketträttsväsendet
Läst 3916 ggr
[Carpinus]
2015-05-07, 08:40

Kriminella ligor på landsbygden ministerfråga

_ "Gruppen Trygga vår landsbygd ser ut att lyckas med att lyfta sina frågor till rikspolitiken. I onsdags träffade man inrikesminister Anders Ygeman på Rosenbad i Stockholm och riksdagsmän för ett samtal om hur man får bukt med kriminella ligor som härjar på landsbygden."---

"– Vi pratade i en timme med inrikesministern och han verkade ta till sig det vi sade om brottsligheten och de internationella ligor som härjar på landsbygden. Det gick över förväntan, han antecknade hela tiden och hade två stabsmedarbetare med sig som också gjorde det, förklarar Tommy Andersson.
– Vi upplevde det som att de tog våra frågor på största allvar. Ministern lovade att ta tag i vissa av frågorna direkt, som de långa väntetiderna när man ringer 114 14. Andra frågor som ökad kontroll vid gränserna, mer resurser till tull och gränspolis och fler poliser på landsbygden jobbade de med redan eller så tittade de på det."_

Smålänningen

Zepp
2015-05-09, 14:53
#1

Det där är den ständiga frågan om resurser till stad eller landsbygd!

Så som det är idag med sparkrav och neddragningar prioriteras staden på landsbygdens bekostnad!

Det handlar inte bara om Poliser utan om all samhällsservice.

Att kräva samma samhällsservice på landsbygd som i städer betyder antingen neddragning i städerna eller höjda skatter.. inget av de alternativen är något man vinner val på!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]
2015-05-09, 15:31
#2

Gillar de här landsortsborna som väl kommer från Kamprads hemmatrakter och visar prov på hans företagsamhet. Att åka upp till Stockholm och komma hem med såväl löfte om medverkan till sin konferens från inrikesministern som en inbjudan att sitta i samma expertpanel som bl.a. Leif G.W. Persson vid  ett seminarium i riksdagshuset om brottslighet på landsbygden måste vara något av en "bingo" för gruppen.

[Carpinus]
2015-05-12, 11:50
#3

 "Tre män sitter anhållna i Värmland misstänkta för flera stölder. Nu hoppas polisen kunna nysta upp härvan – med hjälp av en fiol. Det var på lördagen som polisen i Värmland stannade en bil i de norra delarna av länet. I bilen satt tre män tillsammans med en stor mängd misstänkt stöldgods. – Två saker i bilen kunde vi direkt härleda till tidigare inbrott. Dessutom gjorde vi en husrannsakan där vi fann ytterligare stöldgods, säger Tommy Lindh, kommunikatör vid polisen region Bergslagen. I bostaden fann polisen bland mycket annat en fiol. Och nu hoppas man att fiolen ska vara en viktig del i att klara upp flera andra brott."---

_
Bland det misstänkta stöldgodset finns enligt polisen allt från motorsågar och verktyg till hudvårdsprodukter. En del av godset har man kunnat härleda till en stöld i Umeå.
– Det är möjligt att de tagit sig in via Finland och fortsatt söderut, säger Tommy Lindh."_

SVT Nyheter

[Carpinus]
2015-05-13, 16:15
#4

_"Efter höstens inbrottsvåg har polisen i norra Sverige inlett en operation och hittills gripit 40 misstänkta. Flera har kunnat kopplas till tidigare inbrott i länet. Nu sitter några i fängelse, medan andra är häktade.
I februari startades en polisiär satsning mot inbrott – Operation Frost. Bakgrunden är senhöstens våg av bostadsinbrott, däribland ett 30-tal i Medelpad under två dygn i november. Totalt har 40 personer gripits de senaste månaderna. Nio greps förra veckan, bland annat i Sollefteå och Skellefteå, och sju häktades."---
_

"Ett antal tjuvar har dömts till fängelse för grov stöld, andra till villkorlig dom. Några har friats i brist på bevis och två personer sitter häktade i Umeå sedan en längre tid. – Det är ett nätverk av människor från samma geografiska område. I alla fall en stor majoritet av dem kommer från samma land och samma stad, säger Ola Strömberg, poliskommissarie i Skellefteå och insatsledare för operationen."---

Allehanda

Zepp
2015-05-13, 19:53
#5

Det är fortfarande en fråga om resurser och dess fördelning mellan stad och landsbyggd!

Iomed att skattesänkningar är prioriterat och städerna är viktigast för att vinna val så lär resurserna var och förbli lika ojämt fördelade!

Landsbyggden subventionerar staden, det är dags att folk får betala vad det kostar att bo i storstaden.. med allt vad det innebär i sänkt service och ökade kostnader!

Det är i förstone ett politiskt problem.. det är och kommer alltid att vara dyrt att bo i städer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]
2015-05-13, 20:06
#6

#5 Landsbygdsproblemet i det här fallet inskränker sig som jag ser det till att folk inte får den polisiära stöttning som de skulle behöva för att komma till tals med den turnerande brottsligheten. Å andra sidan är inte uppklarningsprocenten något att yvas över i städerna heller…

Tycker i alla fall att projekt som operation Frost och Ljungbypolisens idoghet inger vissa förhoppningar, och grannsamverkan fungerar bättre på landet än i stan. Jag är inte övertygad om att någon i min trappuppgång skulle ringa polisen om det stod någon och bröt på min ytterdörr mitt på blanka dagen.

Zepp
2015-05-13, 20:15
#7

Kan tala om för dig om utifall servicen i staden skulle vara som på landsbyggden så skulle vi ha ständiga upplopp i städerna!

Och det gäller inte bara poliser!

På landet får man förlita sig på grannsamverkan medans man i städer verkar lita på att samhällsservicen fakist skall fungera!

Fördelade man alla poliser enligt befolkning skulle stadspolisen minska till en bråkdel.. eller så fick de betala vad det kosta att bo i stad.. det är dags att höja kostnaderna rejält/avgifterna/sluta subventionera städernas befolkning!

Men som sagt vad.. rättvisa vinner man inga val på, så vi får med största sannolikhet leva med denna sneda fördelning av skatterna?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]
2015-05-13, 20:25
#8

Någon allmän diskussion om skillnaden på service mellan stad och land tänker jag inte bege mig in på, mer än att jag hyser övertygelsen att om jag bosätter mig några mil ute i skogen så bör jag vara medveten om att det är skillnad mot stadstillvaron - både på gott och ont. Och har man bott där sedan födelsen så trivs man förmodligen och valt bort att flytta in till stan. Mer än så tänker jag inte tycka i det  ämnet just i denna tråd. 

Gjorde en måfåsökning på nätet och hittade en artikel från i mars i år om en familj i Tuve på Hisingen som hade haft inbrott i huset och först fått stå i telefonkö i 15 minuter och sedan fått vänta i fem timmar på en polispatrull. Då kan de nog ändå vara "glada", för det är inte alltid som polisen kommer alls. Jag är inte övertygad om att chansen varit mindre till snabbt polisbesök om de bott en bit utanför storstaden. "Vi har inte fler bilar och patruller än vad vi har. Och det är mycket att göra", säger polisen, och med tanke på vad som händer på andra ställen på Hisingen så kan man ju ha förståelse för det.

Skillnaden mellan inbrotten i stad respektive på landsbygd är kanske att det ofta är en missbrukare som ensamma eller med högst en i sällskap begår påhälsningarna i stadsmiljön , medan det på landsbygden mera ofta rör sig om ligor på brytarturné. Givetvis är dessa väl medvetna om att polisen kan ha en bit att åka.

[Carpinus]
2015-05-14, 09:33
#9

Dock Inte bara landsbygden som hemsöks av turnerande ligor…

"Tre män från Bulgarien har dömts till 2 år och 6 månaders fängelse var av Norrköpings tingsrätt för en inbrottsturné genom mellersta Sverige. Trion är 37, 40 och 42 år gamla och de gjorde sju inbrott och ett försök mellan den 3 och 14 februari i år.

Det första inbrottet skedde i en villa i Nacka. Sedan drabbades bostäder i Linköping, Tyresö, Söderköping, Norrköping, Borensberg och Uppsala. Ligan ska enligt åtalet som har 18 målsäganden ha kommit över smycken, kläder, klockor, hemelektronik och annat till ett uppskattat värde över 200.000 kronor."

SVT Nyheter

[Carpinus]
2015-05-22, 20:02
#10

_"En inbrottsvåg kan vara på väg in i länet, varnar Polisen Västernorrland. Sammanlagt har åtta inbrott skett i Norrbotten och Västerbotten, och man ser ett mönster."---

"Polisen vill främst att boende i norra delarna av Sollefteå och Örnsköldsvik är uppmärksamma på okända personer och fordon. I nuläget finns inga signalement eller misstänkta fordon rapporterade, men man misstänker att en öststatsliga ligger bakom inbrotten."_

ST

[Carpinus]
2015-05-23, 13:56
#11

#10 "Inbrottsvågen fortsätter att skölja över länet. Under fredagen har ytterligare polisanmälningar inkommit från villaägare i både Norr- och Västerbotten.
– Det är organiserat. Gärningsmännen använder samma tillvägagångssätt, ett speciellt sätt, säger Hans Österlundh, länsvakthavande befäl hos polisen."

"– Tillvägagångssättet är detsamma. Man tar sig in via fönster på baksidan av villorna på ett speciellt sätt. Hur vill vi inte gå in på ännu, säger Hans Österlundh. Väl i villorna arbetar inbrottstjuvarna mycket målsökande.
– De tar bara smycken och kontanter, lämnar exempelvis kameror och datorer kvar. Även detta tyder på att det är organiserat, säger Hans Österlundh."

NSD

[Carpinus]
2015-05-23, 15:55
#12

"Polisen grep tre män i samband med att man stoppade en falskskyltad bil i Bispgården. Samtliga tre är misstänkta för minst en stöld som genomfördes i Sollefteå under fredagskvällen."---

"Det var vid 22-tiden som bilen stoppades på riksväg 87 vid Bispgården. Tre män av utländskt ursprung kontrollerades i fordonet och greps misstänkta för stölden i Sollefteå. De gripna männen fördes till polisstationen i Sundsvall."---

"Två av männen som greps är i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern. Polisen utesluter inte att männen varit inblandade i den stöldvåg som pågått från Norrbotten i norr och sedan söderut mot Jämtland och Västernorrland."--- 

"I samband med gripandet i Bispgården försvann en bil som polisen är mycket intresserade av att få iakttagelser av. Bilen skall vara en större vit skåpbil liknande en Mercedes Sprinter. Skåpbilen lämnade västerut längs med riksväg 87."---

Ltz

[Carpinus]
2015-05-25, 16:11
#13

"Häromdagen skrev polisen i Norra Gävleborg ett inlägg på sin facebooksida om en hitrest stöldliga som varit synliga vid båtbryggor, där de synat båtar. De lade ut bilmärke och registreringsnummer för att få information av allmänheten. Genast startade ett mindre drev i medierna vilket fick dem att ta bort inlägget. Politisk korrekthet? Hur många brott skulle kunna lösas om polisen fick lämna ut ordentliga signalement? På grund av den politiska korrektheten lämnas många brott ouppklarade och ger grova brottslingar tid att i lugn och ro lämna landet utan att bli igenkända av allmänheten."

Dan Rydberg, ledamot i kommunfullmäktige i Fagersta (SD) på SvD Brännpunkt.

[Carpinus]
2015-06-07, 08:34
#14

_"Den 8 juni besöker centerpartiets rättspolitiska talesperson Ljungby. Syftet med besöket är att Johan Hedin ska bilda sig en egen uppfattning om problemen kring organiserade stölder."---

"Centerpartiet anser att det är viktigt att ha en lokalt förankrad poliskår som tar de här frågorna på allvar.
– Vi har redan sett hur folk har tagit lagen i egna händer. För varje gång polisen misslyckats ta fast de här ligorna, ökar risken att det kommer att hända igen, säger Tommy Andersson, sekreterare för Centerpartiet i Ljungby, i ett pressmeddelande."---

"– Hösten 2014 ordnade vi ett möte då runt 600 person kom. Nästan alla var drabbade på ett eller annat sätt av stölderna, säger Tommy Andersson.
Till hösten är det dags för ett nytt sådant möte och det är inför det mötet som Johan Hedin nu samlar på sig fakta."---_

Smålänningen

[Carpinus]
2015-06-09, 08:50
#15

Så har då den Centerpartiets rättspolitiska talespersonen besökt Ljungby, och det är i och för sig värt en eloge. Men det är lite patetiskt att han blir överraskad över nivån på brottsligheten, det borde inte en riksdagsman med specialgebit kriminalitet bli efter alla raqpporter från hela landet. Att det är yrkeskriminella som härjar är knappast heller någon nyhet för den som läser tidningar från annat håll än huvudstaden.

Och så det här med "titta på": "vi kanske ska titta på straffskärpningar" - det är bara en typiskt politisk klyscha som inte förpliktigar till någonting - speciellt när den dessutom förstärks med ett vagt !"kanske".

Här är Smålänningens reportage från mötet i Ljungby:

"Organiserade ligor som stjäl på landsbygden har plågat Ljungby kommun i några år.Därför bjöd nätverket Trygga vår landsbygd in Centerpartiets rättspolitiska talesperson, Johan Hedin, på måndagen för att träffa företagare och polisen. – Jag blev överraskad av nivån på brottsligheten, det är ju yrkeskriminella som begår brott med stor systematik på landsbygden, säger Johan Hedin, (C)."--- "– Det finns inga enkla lösningar på problemet med stölder på landsbygden. Men vi måste göra det besvärligare för tjuvarna, slår Johan Hedin fast och fortsätter: – Vi ska kanske titta på straffskärpningar för stölder och bli bättre på att se hur vi kan utreda brotten så de inte släpps av alltför lättvindigt." "En del av de stöldligor som har härjat i Ljungby kommun de senaste åren kommer från Östeuropa, enligt Anders Karlsson, lokalpolisområdeschef, som också var med på mötet. Nationella operativa avdelningen (NOA) har nu kartlagt ett 15-tal av dessa kriminella nätverk som stjäl i Sverige och åker ut med stöldgodset ur landet. – Vi har haft flera ligor från Litauen, Rumänien och Bulgarien. Här gäller det för oss att gripa dem när de begått brott, vi kan ju inte brottsförebygga dem, förklarar Anders Karlsson."---

[Carpinus]
2015-09-01, 13:35
#16

"Centerpartiet vill införa en ny brottsrubricering för systematiska stölder. För att komma åt problemet med stöldligor på landsbygden vill Centern att brotten sammanförs i en egen brottsrubricering med fängelse som minimistraff, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har problem med kringresande stöldligor på landsbygden som får härja fritt. De som drabbas samlar in registreringsnummer, mobilbilder och annan bevisning, men upplever att polis och åklagare inte gör något åt det, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesman hos Centerpartiet."---

TT

[Carpinus]
2015-09-04, 16:42
#17

_"Ett stort antal inbrott ska förhoppningsvis kunna klaras upp sedan polisen i Småland i början av veckan stoppat en bil och gripit fyra män som nu sitter häktade i Kalmar. Förhören har redan börjat ge utdelning
– Vi har vissa erkännanden, säger åklagaren Gunilla Öhlin."---

"I måndags förmiddag stoppade polisen en bil vid norra infarten till Växjö och grep de fyra män som satt i bilen. Tre av dem är 25–30 år gamla och den fjärde är i 45-årsåldern. De har "tillfällig hemvist" Hultsfredstrakten.
Gripandet var resultatet av en längre tids spaning."---_

KvP

[Carpinus]
2015-09-18, 07:09
#18

_ "På måndag bjuder Facebookgruppen Trygga vår landsbygd åter igen in till ett möte om otryggheten på landsbygden. Sist gruppen bjöd in till dialogmöte i Södra Ljunga bygdegård kom över 600 personer. Men politikernas respons blev en besvikelse.
– Vi eftersträvande att någon skulle säga; "Om otryggheten ett stort problem, måste vi ta tag i detta för våra medborgares skull", säger Suzane Christoferson."---

"Inrikesministern kommer och fler ministrar har tackat ja. Bland annat Monica Haider (S), Johan Hedin (C) och Adam Marttinen (SD). Annika Stenberg, ny regionpolischef för syd, kommer också.
Suzane Christoferson menar att problemet kvarstår, att inbrott och stölder sker dagligen.
– Man kan transportera ut allt utan att riskera att bli stoppad. Nya traktorer försvinner ut i landet utan att någon hinner blinka. Svenska bönder kryper på knäna samtidigt som de rustar för jordbruk i andra länder.
Hennes teori är att det handlar om internationella ligor.
– Svensk polis har de senaste åren kartlagt vilka som begår bostadsinbrott, Kartläggningen visar att 1 500 personer från Östeuropa livnär sig på stölder i Sverige."---_

Smålänningen

[Carpinus]
2015-09-22, 08:08
#19

#18 "Många kom till Facebookgruppen Trygga vår landsbygds möte i Sunnerbohallen. En hel del av dem hade själva varit utsatta för brott. Inrikesministern Anders Ygeman (S) och regionpolischefen Annika Stenberg fick svara på en rad frågor från otrygga medborgare."---

Smålänningen

Ford -57
2015-10-09, 18:23
#20

Man får ta lagen i egna händer, som polisen sa till mej en gång:"Sköt d där snyggt å var rädd om dej själv", sund inställning hos lagens män tycker jag👍

[Carpinus]
2015-11-01, 19:40
#21

"När mjölkbonden Göte Jakobsson, 57, kom ut på gården var traktorn – som värderas till 1,8 miljoner kronor – spårlöst försvunnen.

Bara i år har över 100 traktorer stulits runtom i landet – och nu går polisen ut och varnar för de östeuropeiska traktorligorna som opererar i Västsverige."---

GT

[Carpinus]
2015-12-13, 08:26
#22

_"Två personer har anhållits, misstänkta för traktorstölder i Skaraborg. Männen tros ingå i en större liga."---

"– De är hemmahörande i Litauen, säger Åke Pihlblad, inre befäl på Skövdepolisen till SVT Nyheter."---

"Hittills i år har 40 traktorstölder rapporterats (i Södra Sverige), jämfört med 11 i fjol. Larmtjänst misstänker att stölderna är organiserade och att de stulna traktorerna exporteras och sedan säljs utomlands."---_

SVT

Omfattande stöldvåg av dyra traktorer.

[helga21]
2015-12-16, 17:44
#23

De har uppenbarligen ett jordbruk i Baltikum 😃

[Carpinus]
2015-12-16, 18:21
#24

#23 Ja, och dessutom så plöjer väl vissa ner pengar från framgångsrika stöldturnéer i Sverige…

[helga21]
2015-12-16, 18:45
#25

# 24 😂

[Carpinus]
2016-01-08, 21:47
#26

 "Fyra män som under sommaren ägnade sig åt en rad villainbrott i norra Kalmar län har nu fått sina domar av Kalmar tingsrätt. De fyra männen döms för grova stölder och häleri till olika långa fängelsestraff och utvisning ur landet. Under förra året såg polisen ett mönster. I norra och mellersta Kalmar län var det ovanligt många villainbrott. Under sommaren ökade antalet. I flera fall låg brottsplatserna nära varandra och brotten utfördes på liknade sätt."---

VT

[helga21]
2016-01-08, 22:02
#27

Utvisning? De var alltså inte svenskar???

[Carpinus]
2016-03-13, 09:15
#28

_"Inför omorganisationen slaktade man väl fungerande verksamheter, framför allt aktionsgrupper mot bostadsinbrott och utförsel av stöldgods ur landet."---

"På landsbygden är detta påtagligt där lantbrukare och skogsägare går i konkurs för att man stulit maskiner och diesel och sedan återkommit och stulit de nya maskinerna. ATL, Lantbrukets Affärstidning, har tagit upp detta i stora artiklar liksom landsortstidningarna. Man upplever att polisen helt försvunnit och att man tvingas organisera en egen bevakning. Anmälningarna upplevs som totalt meningslösa eftersom brotten nästan alltid förblir ouppklarade trots bra spaningsuppgifter."---

"Då det gäller de utländska ligorna som under år 2015 drabbat Sverige i en skrämmande omfattning dömer man till någon månads fängelse eller villkorlig dom. Det blir inte ens utvisning utan rakt ut från rättegången och till nya brott. Då det gäller dessa ligor ersätts de gripna redan under häktningstiden av nya brottslingar som fortsätter enligt direktiv."---

"De kriminella ligorna med öststatare som skickas hit för att begå brott skall första gången dömas till ett års fängelse och utvisning. Litauiska och Georgiska ligor har varit ett jätteproblem under flera år och just nu sitter fem personer häktade för många bostadsinbrott i Stockholm och kranskommunerna. Där måste tre års fängelse vara riktmärket. Det är rimligt med tanke på maximum sex år. Det finns också en straffskärpningsbestämmelse just för återfall-  men den fungerar inte._

Haken är alltså att åklagare och domstolar måste använda straffskalan så att man verkligen utnyttjar de brottspåföljder som politikerna har beslutat om för att skydda samhälle och enskilda."---

Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis, på Dagens Juridik

[Carpinus]
2016-04-05, 17:12
#29

_"Regeringen bör göra mer för att komma åt systematiska stölder hos företagare och på landsbygden, anser en majoritet bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i riksdagens justitieutskott. Utskottet begär också att regeringen ska fundera på att införa en ny brottsrubricering, systematisk stöld, och se över den så kallade straffrabatten.
_

Regeringspartierna var inte med på beslutet eftersom de hävdar att regeringen redan arbetar med frågan."---

TT

Emo
Emo 
2016-04-08, 05:32
#30

Som lök på laxen har brottsoffren länge kallats rasister om de vågat hävda att det är hemskt att bli utsatt för sådana brott. Bra att  det börjar bli ändring på det, men vi har långt kvar om vi ska få tillbaka det trygga samhälle som vi hade tidigare.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[Nomen Nescio]
2016-08-12, 23:57
#31

"Männen prejades av vägen av polis efter ett villainbrott i Jämtland. Det var början på slutet på stöldturnén för de två män som kommit över stora mängder stöldgods under sin resa genom Sverige."---

"I Sveg stal männen kontanter i en rad olika valutor under ett intrång hemma hos en man. I Torsby stal de örhängen, halsband, en klocka och armband hemma hos ett par. Vid inbrottet i Kil tog sig kumpanerna in hos ett par och stal bland annat fickur, pärlhalsband, ringar och en tv till ett sammanlagt värde av 77.100 kronor. I Norge utreds ytterligare inbrott."---

"De båda männen döms nu av Östersunds tingsrätt för fem fall av grov stöld. Påföljden för männen blir fängelse i 1 år och 3 månader, respektive 1 år och 6 månader, innan de utvisas ur landet utan rätt att återvända inom de fem närmsta åren."

SVT

[Nomen Nescio]
2016-09-03, 08:19
#32

"Plikas menar att landsbygden i södra Sverige är särskilt utsatt för professionella grupper som vet vad de ska leta efter. De letar inte bara i bostaden utan i garage och maskinhallar. Motorsågar, trädgårdsmaskiner – de som plockar på sig har koll och tar bara sakerna med högst andrahandsvärde.

– De vet precis vilka hus som är larmade. Vilka zoner larmen är indelade i. Hur långt de kan ta sig innanför ytterdörren innan larmet går. De vet precis vart de har polisen, hur lång färdväg de har. Det krävs inte så mycket forskning. Om jag kan veta polisens färdväg och vilka tider de jobbar så kan de. Och gör du ett inbrott här inatt kan du ta båten klockan sju och vara ute ur landet innan någon vaknat."---

Expressen

Emo
Emo 
2016-09-03, 08:58
#33

#32 Mycket bra artikel. Synd bara att de som skulle göra något åt det inte gör något. Om det beror på bristande vilja eller bristande förmåga (dumhet) vet jag inte.
Att det är ett elände för de drabbade, känner jag väl till.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[Nomen Nescio]
2016-11-04, 14:32
#34

"Fem personer döms för delaktighet i sommarens inbrottsvåg mot husbilar i Västsverige. Ligan slog till om natten - när offren sov. Huvudmannen döms till två år och fyra månaders fängelse för grov stöld och bedrägeri."---

"Fem personer åtalades, misstänkta för bland annat grov stöld, bedrägeri och häleri. Nu döms samtliga av Uddevalla tingsrätt. Huvudmannen, som är i 30-årsåldern, döms till fängelse i två år och fyra månader för grov stöld vid fem tillfällen, bedrägeri vid fem tillfällen och bedrägeriförsök vid två tillfällen.Han frikänns dock för grov stöld och häleri vid andra tidpunkter. Två andra personer döms till ett år och sex- respektive sju månaders fängelse för grov stöld och bedrägeri vid upprepade tillfällen. Ytterligare två personer döms till skyddstillsyn respektive ungdomstjänst för häleri vid flera tillfällen respektive grov stöld, bedrägeri och bedrägeriförsök, också det vid flera tillfällen. Tingsrätten slår fast att brottsligheten varit systematisk och organiserad."---

"Samtliga dömda förnekar brott, vilket framgår av domen. Huvudmannen samt ytterligare en person ska utvisas ur landet efter avtjänad dom."

http://www.expressen.se/gt/efter-inbrottsvagen-husbilsligan-sprangd/

[Nomen Nescio]
2016-12-04, 08:16
#35

"En stor del av mängdbrotten i Sverige begås av mobila kriminella nätverk… företrädesvis från Litauen, Polen och Rumänien. De begår bostadsinbrott i Sverige och tillskrivs majoriteten av alla båtmotorstölder, lyxbilsstölder, bildelsstölder, fickstölder och åldringsbrott." Totalt rör det sig om cirka 100 kriminella nätverk som är brottsaktiva i Sverige, enligt underrättelsetjänsten på NOA. Förr var den typiska inbrottstjuven en narkotikapåverkad pundare. Under senare år är det allt oftare yrkeskriminella som med hjälp av en förprogrammerad GPS åker på stöldturné genom landet under en vecka innan de reser hem igen. -Bostadsinbrotten har ökat med 52 procent under det senaste årtiondet. Med en uppklarning på ynka fyra procent gör det Sverige till något av ett eldorado för inbrottstjuvar. Och det är inte det enda området där Sverige ligger högt i den europeiska statistiken, påpekar Mats Galvenius, VD för Larmtjänst."---

"Han jämför med Finland som de utländska ligorna helst undviker. Risken att åka fast och få ett hårt straff bedöms som för stor."---

"När det gäller de kriminella ligorna måste det till att börja med bli lättare att döma till utvisning. I dag styrs praxis av en dom från Högsta domstolen som gör det i stort sett omöjligt att utvisa EU-medborgare som ägnar sig åt upprepade stölder i landet. Om ligorna har utvisningsbeslut mot sig kan gränspolisen direkt förpassa dem ut ur landet vid en inre utlänningskontroll. Det är bara för regeringen att förtydliga lagen."---

"Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum. Kriminella gör givetvis kalkyler över var vinningen är som störst och risken som minst. Då kan inte Sverige framstå som en guldgruva för internationella ligor. Vi måste anpassa oss och skicka en kraftfull signal: Kom inte hit om du vill begå brott. Det kostar mer än det smakar."---

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/utvisa-ligorna-som-ranar-aldre-och-stjal/

Emo
Emo 
2016-12-04, 08:27
#36

#35 Vi vet mycket väl att det är så, men hur får vi de, som kan ändra på nuvarande tillstånd, att ändra på det och bry sig mer om brottsoffren än om brottslingarna.

Hoppet står hos många till det parti, som är störst i vår valkrets.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[Nomen Nescio]
2016-12-04, 08:35
#37

#36 Det får man bland annat att driva opinion, precis som ledarskribenten gör. Dessvärre är ofta den politiska beslutsprocessen som en Atlantångare - det tar tid att vända den! Utredningar, remisser, lagråd skall säga sitt, innan det kan förberedas för riksdagen och kanske röstas ned…

Man skulle önska att det fanns möjlighet till rakare puckar, utan att demokratin för den sakens skull sätts ur spel. Kan andra länder som Finland tillämpa lagar utan att få bakläxa av EU så borde Sverige också kunna stifta och tillämpa nya lagar som anpassas till den verklighet som råder idag.

Emo
Emo 
2016-12-04, 08:45
#38

#37 Visst är det så. Hoppet står till politiker som vill göra något. Driva opinion - det har länge betytt att man blivit kallad rasist. Det ordet har ju ändrat betydelse och betyder numera att man inte vill bli utsatt för brott.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[helga21]
2016-12-04, 13:53
#39

"Gissa vem som varje år lagt förslag om att skärpa reglerna för utvisning och gissa vilka partier som varje år både röstat nej och aktivt motargumenterat?

Och gissa vad media tyckt i alla år? Expressen står icke utan skuld…"

https://www.facebook.com/kent.ekeroth.3?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

[Nomen Nescio]
2016-12-04, 15:02
#40

Kanske beror det på Kent Ekeroth att inte andra partier vill förknippas med SD:s förslag? Han står sannerligen inte utan skuld!

[Nomen Nescio]
2016-12-04, 15:34
#41

#0 "Från att ha varit hyllad som närmast hjälte börjar Ygeman nu alltmer att kritiseras för att reformer och insatser mot den eskalerande brottsligheten tar för lång tid. Men samtidigt måste man i ärlighetens namn minnas att inga av de problem som Ygeman eller hans regeringskamrater har att tampas med är nya. Redan på Alliansens tid var det uppenbart att den svenska rättsstaten vacklade under trycket av flera utmaningar samtidigt."---

"Skjutningarna i storstäderna fanns redan. Otryggheten i det offentliga rummet med gäng och tiggare var redan synlig. Rapporterna från landsbygden om hur ligor slog till mot bönder och småföretagare i bygder som polisen lämnat fanns också de. Uppgifterna från polisen om att det tvingades prioritera ned vardagsbrottslighet och att antalet brott som låg under utredning växte var kända. Ändå gjorde Alliansregeringen inte mer än att en socialdemokratisk minister senare kan framstå som den som tar tag i problemen."---

"Medan moderater nu erkänner att de gjort misstag inom migrationen saknas det ännu en självrannsakan när det kommer till rättspolitiken. Beatrice Ask var justitieminister i Reinfeldts bägge ministärer. Hon är fortfarande Moderaternas rättspolitiske talesperson. Det säger en hel del om den bristande insikten och om varför väljare inte ser M som det självklara oppositionspartiet längre."

Mathias Bred i GP

[helga21]
2016-12-05, 13:45
#42

# 40 Men exakt vad har han gjort! Han vevade men några "järnrör" 2010 innan han satt i riksdagen och så är han polisanmäld för en misshandel på Stureplan.  Och om det går till åtal vet vi inte ännu. Han har väl rätt att behandlas rättvist han också? Det är han som är utsatt för diverse saker ute på krogen.

[Nomen Nescio]
2016-12-05, 14:05
#43

Har svarat på frågan vad han har gjort i flera andra trådar nu. Här är en del av oklarheterna kring denne person.

http://brott.ifokus.se/discussions/5520cb85ce12c447c9000415-ostersjons-kriminella-resenarer?discussions-1#/33

[Nomen Nescio]
2017-01-26, 08:04
#44

"Så här skriver Polisen i en rapport från 2015: "En stor del av mängdbrotten i Sverige begås av mobila kriminella nätverk… företrädesvis från Litauen, Polen och Rumänien. De begår bostadsinbrott i Sverige och tillskrivs majoriteten av alla båtmotorstölder, lyxbilsstölder, bildelsstölder, fickstölder och åldringsbrott." Totalt rör det sig om cirka 100 kriminella nätverk som är brottsaktiva i Sverige, enligt underrättelsetjänsten på NOA. Förr var den typiska inbrottstjuven en narkotikapåverkad pundare. Under senare år är det allt oftare yrkeskriminella som med hjälp av en förprogrammerad GPS åker på stöldturné genom landet under en vecka innan de reser hem igen."---

"När det gäller de kriminella ligorna måste det till att börja med bli lättare att döma till utvisning. I dag styrs praxis av en dom från Högsta domstolen som gör det i stort sett omöjligt att utvisa EU-medborgare som ägnar sig åt upprepade stölder i landet. Om ligorna har utvisningsbeslut mot sig kan gränspolisen direkt förpassa dem ut ur landet vid en inre utlänningskontroll. Det är bara för regeringen att förtydliga lagen."---

"Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum. Kriminella gör givetvis kalkyler över var vinningen är som störst och risken som minst. Då kan inte Sverige framstå som en guldgruva för internationella ligor."---

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/utvisa-ligorna-som-ranar-aldre-och-stjal/

[Carpinus]1
2017-11-04, 14:14
#45

Lite positiva nyheter:

"Statistiken visar på en positiv trend när det kommer till villainbrott i Sydsverige. Inbrotten i villor har gått ner med 34 procent, de senaste två åren."---

"Polisen i Sydsverige har på ett framgångsrikt sätt bekämpat ligorna, vilket är en av de största anledningarna till varför statistiken har förbättrats. – Vi kanske inte vågar säga att vi skrämt bort dem. Men vi har lyckats avbryta deras kedja när de är på turné. Och när det detta sker avbryter vi också en serie av brott som skulle ha inträffat. Kommunpoliserna har enligt Göran Landvall en stor betydelse för den positiva utvecklingen. I sydligaste Sverige introducerades kommunpoliserna i ett tidigt skede, vilket resulterade i ett försprång i jämförelse med resten av landet. – De var förberedda så att man inte stod på ruta ett när den nya organisationen infördes."

https://www.expressen.se/kvallsposten/nu-blir-inbrotten-allt-farre-i-sydsverige/

(Man får väl hoppas  att det minskade antalet brott inte beror på att allmänheten känt mindre benägenhet att polisanmäla, då det ändå bara brukar resultera i avskrivning.)

[Carpinus]1
2017-11-08, 19:25
#46

#0 Maj 2015:  "– Vi upplevde det som att de tog våra frågor på största allvar. Ministern lovade att ta tag i vissa av frågorna direkt, som de långa väntetiderna när man ringer 114 14. Andra frågor som ökad kontroll vid gränserna, mer resurser till tull och gränspolis och fler poliser på landsbygden jobbade de med redan eller så tittade de på det."

Så lät det då, nu är det två och ett halvt år senare…

_"Öka trycket mot de länder som internationella stöldligor kommer ifrån och mer samverkan mellan myndigheter för att få tag på tjuvarna. Det var några av de förslag som statsminister Stefan Löfven (S) presenterade under sitt besök i Svenljunga.
_

– Jag har gett justitieminister Morgan Johansson i uppdrag att vända på alla stenar som finns och ta fram en åtgärdsplan som ska vara klar i februari 2018. Vi ska också öka trycket på de länder som ligorna kommer från och driva frågan inom EU. Ytterligare en åtgärd som ska genomföras är att polisen, Tullverket och Kustbevakningen kommer få i uppdrag att samverka och hitta lösningar för att det ska bli svårare att föra ut stöldgods ur landet. – Vi vet att de internationella stödligorna står för hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölderna av jordbruksmaskiner. Det gäller att utveckla metoder som gör det mycket svårare för ligorna att föra ut varorna. Då blir de här brotten inte heller lika lockande."---"

Och om 114 14 som ju också var på tapeten i maj för två år sedan säger en polisman idag i samma artikel:_
"Polisen Bengt-Arne Andersson arbetar i den mobila polisstationen och försökte betona vikten av kontaktytor mellan myndigheter och medborgare när han pratade med statsministern.
– Det viktigaste budskapet tycker jag, och det höll han med om, att statliga myndigheter har en förmåga att avskärma sig mer och mer vilket gör att medborgarna har svårt att nå oss. Nu har vi telefonnumret 114 14 och vi upplever att många äldre berättar att de inte kan komma fram. Det är många som kommer till oss för att få möta polisen öga mot öga. Det är en stor vinst att komma närmare medborgarna. Det var framför allt det som vi pratade om."---_

Det var alltså en av de sakerna som Ygeman skulle tag i direkt - 2015…

GP: "Löfven vill ha hårdare tag mot internationella stöldligor"

[Carpinus]1
2018-02-05, 10:54
#47

#0 Moderaterna föreslår åtgärder mot de utländska stöldligorna - ett område där Ygeman lovade runt men höll tunt.

"Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar förslag för ökad trygghet."---

 "Ett av förslagen från Moderaterna är ett åtgärdsprogram mot utländska stöldligor. – Polisen beskriver en utveckling där det eskalerar. Det handlar om hälften av alla bostadsinbrott som begås av utländska stöldligor, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. Han säger att det enligt polisen ofta handlar om större nätverk på 300-400 personer.

Moderaterna vill nu ge ett tydligare uppdrag till Tullverket, Kriminalvården och polisen, till exempel ge tullen en befogenhet att kvarhålla personer med stöldgods. Partiet vill också förbättra brottssamordningen och att polisen ska samarbeta med ligornas hemländer. – Det finns oklarheter i den här brottssamordningen, till exempel när det gäller utländska stöldligor som rör sig mellan områden. Det är viktigt att kunna samla arbetet."---

https://www.expressen.se/nyheter/m-presenterar-nytt-forslag-om-trygghet-/

[Carpinus]1
2018-02-07, 09:58
#48

Äntligen verkar regeringen gaska upp sig:

"Regeringen vill införa gränsnära kontroller för att bättre bekämpa internationella stöldligor. Förslaget finns med i ett åtgärdspaket mot gränsöverskridande brottslighet som presenteras i dag, erfar TT."---

Syftet är att med till exempel kameraövervakning och nummerplåtsavläsning öka kontrollen av vilka som tar sig in och ut över gränsen. Kontrollerna ska utföras inom en avgränsad zon kring gränsen. Åtgärden underlättar all form av brottsbekämpning såsom smuggling av vapen, narkotika och flyktingar. Men regeringen vill även att det blir ett verktyg för att komma åt de internationella stöldligor som härjar i Sverige, erfar TT. Hälften av alla bostadsinbrott i Sverige beräknas begås av internationella ligor. Tullverket kan i dag inte stoppa utförsel av uppenbart stöldgods. Regeringens åtgärdspaket väntas även innehålla förslag kring detta."---

https://www.expressen.se/motor/bilnyheter/regeringen-vill-stoppa-ligor-med-granskontroller/

[Carpinus]1
2018-02-07, 11:22
#49

"Varför ska seriekriminella gång på gång släppas in i landet? Ställer man den frågan framstår inga av förslagen som särskilt radikala. Det handlar bara om sunt förnuft", skriver Erik Thyselius på Axess. Men då glömmer han nog det kära Schengenavtalet, plus att Sverige bara avvisar, inte utvisar, turnerande seriekriminella.

[Carpinus]1
2018-02-09, 07:12
#50

Bara att komma och hämta…

"Även om Tullverket hittar stöldgods i ett fordon på väg ut ur landet så kan de inte göra något. De saknar befogenheter. I Göteborg har tullpersonal stått och sett på när skåpbilar med stulna båtmotorer rullat på Danmarksfärjan utan att kunna hindra det."---

"Det sker drygt 20.000 bostadsinbrott i Sverige varje år. Enligt polisen står internationella brottsnätverk för mellan 30 och 50 procent av dom. När det gäller båtmotorer, bildelar- och jordbruksmaskiner så räknar man med att majoriteten av stölderna är utländska beställningsjobb,  främst från forna öststater och baltikum.

Det många inte vet är att när stöldgodset skall transporteras ut ur landet har Tullverket, enligt lag, begränsade möjligheter att göra något även om de skulle upptäcka en hel trailer full med misstänkt stulna datorer. – Vi har ingen rätt att beslagta gods eller att kvarhålla personer heller för det finns inga restriktioner när det gäller stöldgods, säger Tony Magnusson."---

"När vi går omkring bland långtradarna berättar en av tullarna att senaste gången de hittade en baltikumregistrerad skåpvagn full med misstänkt stulna båtmotorer, och även ett annat fordon med förmodat stulna kameror, så ringde de polisen. Men polisen hade inte möjlighet att komma. Tullarna fick stå bredvid och se fordonen köra på färjan."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tullen-kan-inte-stoppa-att-stoldgods-fors-ur-landet

Göstage
2018-03-15, 17:37
#51

Lotta Gröning på Expressen misströstar om Schengen:

"Det är först på senare år när brottligheten når skräcknivåer som Sveriges politiker börjar reagera. Morgan Johansson förhandlar just nu med Georgien om att Sverige ska kunna begära att de blir återförda till sitt hemland och ”rehabiliteras där”. Liknande förhandlingar ska, enligt Ekot föras med Rumänien, Litauen och Polen. Det mest anmärkningsvärda är att Ekot i sitt reportage påtalar att Sverige inte erbjuder dessa länder några pengar för att de ska ta ansvar för sina medborgare. Alltså underförstått att sådana mutor, ”tacksägelsepengar” förväntas.

Svenska politiker och för all del även politiker från andra EU-länder har varit väldigt naiva. De öppna gränserna, den centraliserade polisorganisationen som genomförts i många EU-länder och misslyckats har gjort de rika EU-länderna till lyxorter för den organiserade brottligheten från mindre bemedlade länder. Nu förbereder regeringen en rad lagförslag till exempel att ge tullen ökade befogenheter, men det ska utredas innan några beslut kan fattas. Det enda vettiga för att komma tillrätta med de utländska ligorna är att ta ”timeout” från Schengen. Jag är hundra procent säker på att svenska medborgare hellre visar passet några gånger extra än att de får sina hem och företag länsade."---

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/sverige-har-blivit-ett-paradis-for-stoldligor/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-08-25, 09:16
#52

#0 En mandatperiod är till ända, och trots fagert tal från regeringshåll visar det sig enligt en debattartikel från Trygga vår landsbygd att inget har blivit bättre för företagare och boende ute på landsbygden - de hemsöks fortfarande av turnerande förbrytarligor från utlandet.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/RxdgQO/stoldligorna-gor-vara-liv-pa-landet-otrygga

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-08-28, 14:55
#53

Det händer att några åker fast.

"En man i 35-årsåldern som tillsammans med två bröder dömdes för en lång rad villainbrott får skärpt straff.

Trion dömdes i juni av Uppsala tingsrätt för totalt ett 30-tal villainbrott i bland annat Norduppland och Hallstavik samt i Dalarna, Västmanland, Värmland och flera kommuner i Stockholms län. Stora mängder smycken och elektronik stals från bostäderna. Det allra mesta är spårlöst borta."---

"35-åringen höll fast vid sitt förnekande, men fälls nu av hovrätten på samma punkter och av samma skäl som i tingsrätten. Mannen fälls för sju inbrott men Svea hovrätt skärper straffet från fängelse i drygt två år till fängelse i två och ett halvt år. Enligt domstolen har det rört sig om "systematisk och planerad brottslighet" av ett slag som mannen dessutom tidigare gjort sig skyldig till. Trion dömdes dessutom till utvisning i tio år efter avtjänat straff, en påföljd som står fast även för 35-åringen."

http://www.unt.se/nyheter/tierp/man-overklagade-inbrottsdom-far-skarpt-straff-5061687.aspx

Sannolikheten är nog stor att de kommer på återbesök innan de tio åren förflutit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Upp till toppen