Begångna eller misstänkta brott

Kalla fall

2018-12-12 16:43 #0 av: Göstage

Polisen i södra Sverige kommer att enligt amerikansk modell lägga ut olösta mord- och dråpärenden i hopp om hjälp från allmänheten med tips. I dagsläget har man 130 ouppklarade fall, och tanken är att alla skall läggas ut på nätet. Inledningsvis kommer det dock att röra sig om 15 fall. 

Visar det sig lyckosamt kan liknande efterlysningar från övriga landet läggas ut så småningom.

https://polisen.se/aktuellt/kalla-fall/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ka9EWX/polisens-nya-metod-publicerar-uppgifter-om-kalla-fall

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-12 17:00 #1 av: Lonaa

Skummade bara artiklarna, hur stort är "södra Sverige" (alltså, vilka län räknas dit, för jag antar att uppdelningen är baserad på länsgränser)?
130 fall var inte lite, det. Undrar hur många av dem som så att säga har begåtts i kriminella kretsar?

Jag har missat att preskriptionstiden har tagits bort, med andra ord är Palmes mord inte avskrivet. Har ändringen med det att göra, tro?

Vi har dessvärre ett mord på relativt nära håll i släkten så vissa fall blir mer intressanta men det här är uppklarat och gm är död (vilket ingen sörjer över).

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-12-12 17:09 #2 av: Göstage

#1  I Polisregion Syd ingår Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronoberg. Av de många fallen är det väl rätt många begångna i kriminella kretsar - det är ju en hel del skjutningar i Malmö som inte klarats upp.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-12 17:11 #3 av: Carmarino

#1 Tror att preskriptionstiden togs bort just för att Palmemordet inte skulle preskriberas.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-12-24 09:19 #4 av: Göstage

Kalla fall-grupperna lär inte sakna jobb framöver...

"Totalt finns i dag cirka 630 olösta mord i Sverige, enligt siffror från Noa, polisens nationella operativa avdelning. Och de utredningar som hamnar hos Kalla fall grupperna ökar snabbt.

-Andelen ouppklarade mord kommer öka rejält och det har enkom att göra med skjutningarna i offentliga miljöer där kriminella grupperingar är inblandade säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall gruppen i Region Väst."---

"Antalet mord som klaras upp har också sjunkit drastiskt. I början av 1990-talet låg uppklarningen av mord generellt på nästan 90 procent.
Det kan jämföras med att från 2010 och framåt så är det bara cirka en fjärdedel de dödliga skjutningarna i kriminella miljöer som klaras upp.
Och allt eftersom tiden går blir listan av kalla fall allt längre.
– Det är tragiskt och inte värdigt en rättstat som Sverige att man så enkelt ska komma undan med att ha ihjäl en annan människa, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall gruppen i Region Väst."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-26 22:57 #5 av: Göstage

I Västernorrland finns  sju kalla fall, därav ett dubbelmord. Det äldsta mordärendet rör Eva Söderström i Kramfors i september 1987, det senaste var på Haifa Jamal i Kvissleby i juni 2009. Ett av fallen är mordet på sextonåriga Malin, som skedde 1996.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.