Rättsväsendet

Finland räds en "svensk utveckling" i förorterna

2018-08-27 14:37 #0 av: Göstage

Finland befarar "en svensk utveckling" av förortskriminaliteten, och inrikesministern säger att man kan vara där om tio år om man inte stämmer i bäcken.

"Inrikesminister Kai Mykkänen har reagerat på bilbränder och annan brottslighet i svenska förorter. Nu föreslår han en modell med förortspoliser som har prövats i Kråkkärret i Åbo, där en stor del av befolkningen har invandrarbakgrund.
Det är ett tätt samarbete mellan polisen och socialtjänsten för att lösa ungdomarnas problem i tid. Och utvecklingen har vänts till det bättre, säger Mykkänen.
Som första steg föreslås ett tillskott på 20 poliser i en handfull förorter."--- 

"- I svenska förorter ser vi en värre våldskultur med koppling till droghandel och rån, där man har en bred rekrytering av utsatta ungdomar, säger Mykkänen. Han anser att förortspoliserna behövs för att hindra en sådan utveckling i Finland.
- Det finns en risk att vi har en liknande situation i Finland om 10 år, säger Mykkänen."--- 

"- För tio till femton år sedan såg man i Sverige en rekrytering av unga som talar främmande språk. Man började se tecken på att också polisen började attackeras av de här gängen, så att polisen nuförtiden kan röra sig bara tungt utrustad inom vissa områden, säger Kai Mykkänen."---

 https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/27/inrikesminister-mykkanen-vill-infora-forortspoliser-for-att-tygla-brottslighet-i

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-27 15:05 #1 av: Hayabusa

Ah, nä...det där stämmer väl ändå inte.

Anmäl
2018-08-27 15:41 #2 av: eskils

Ja du, finnarna är realistiska nog att satsa resurser på att förebygga uppenbara risker för problem. Så gör man i normala länder, där politikerna tar sitt ansvar på allvar.


Anmäl
2018-08-27 15:58 #3 av: Göstage

Hoppas att man i Finland inte gör om det svenska misstaget att låta statliga institutioner uppmuntra subversiva krafter. Hamid Zafir påminner på ledarplats i GP om hur bland annat Statens kulturråd och partiers lokala representanter med egna målbilder varit delaktiga i segregationen. 

"Bilbränder och stenkastning mot poliser uppstår inte i något vakuum. De är resultatet av en subkultur där ungdomar fostrats till att hysa misstänksamhet mot poliser och myndighetspersoner. Vad som är anmärkningsvärt är att denna subkultur och dess inlärda beteenden möjliggjorts genom politiska beslut på lokal nivå."---

"De politiker som verkar i dessa områden agerar i en kontext där de boendes röst är svag. Det finns en stark längtan efter att de svaga ska komma till tals. I missriktad iver ser man mellan fingrarna på aktivister som driver en egen agenda. Det är direkt kontraproduktivt i arbetet för att öka tilliten till polis och andra myndigheter. När kommunen och staten dessutom agerar som en motor i detta arbete så bör ingen bli förvånad nästa gång bilar sticks i brand eller det regnar stenar." 

 http://www.gp.se/ledare/zafar-myndigheter-ska-inte-finansiera-polishat-i-förorten-1.7837743

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.