Annons:
Etikettlagar
Läst 1039 ggr
[Göstage]
5/3/18, 6:55 AM

Varför ålders- och mängdrabatt för kriminella?

I januari i år skriv polismannen Fredrik Marklund i Farsta en debattartikel i Expressen om rättsordningen i landet. Han skrev där bland annat:

"Visst, det ser bra ut att som sittande regering skärpa straffen för vissa typer av brott. Men vad blir skillnaden i praktiken när lagstiftaren bestämt att andra påföljder än fängelse ska prioriteras, att frigivning sker efter två tredjedelar av straffet, ungdomsrabatt för den under 21 år, och den så kallade mängdrabatten för den som begår flera brott? 

För mig är det solklart. Är man att anse som myndig får man också ta konsekvenserna för sina handlingar som en vuxen person i form av ett kännbart fängelsestraff. Och för den som begår nya brott efter sin första dom ska påföljden skärpas avsevärt för varje gång man döms. I arbetet som polis träffar jag många kriminella, och min känsla är att många av dem inte bryr sig nämnvärt om de åker fast. Risken för att åka fast är helt enkelt för liten, och konsekvenserna om så blir fallet för små. Ska vi komma till bukt med gängbrottsligheten finns det enligt mig bara en väg att gå: Att livnära sig på brott ska resultera i tydliga och kännbara konsekvenser, vilket inte är fallet i dag."

https://www.expressen.se/debatt/dan-eliasson-i-vilken-verklighet-lever-du/

Nu spinner GP:s ledarskribent Jenny Sonesson vidare på den tråden. Dags att avskaffa den s.k. mängdrabatten för grova förbrytare, anser hon. Det finns ingen anledning att ifrågasätta den uppfattningen - tvärtom känns det obefogat att rabatten finns (liksom hänsynen till förövarens ålder när unga begår allvarliga brott).  Hon skriver: 

 "Det är rimligt att den som begår upprepade brott får ett väsentligt strängare straff än den som begår en enstaka lagöverträdelser. Den samlade brottsligheten borde i högre grad vägas in i straffvärdet och i synnerhet när det handlar om brott mot person som hot, misshandel och våldtäkt."---

"Om rättsstatens legitimitet ska värnas behöver straff i större utsträckning spegla den fysiska och psykiska kränkning som brottet har inneburit för drabbade. Samhällets skyddsbehov måste prioriteras när det gäller farliga återfallskriminella. Fängelsestraffet begränsar trots allt möjligheten att begå brott under tiden den dömde är bakom lås och bom." 

http://www.gp.se/ledare/sonesson-slopa-mängdrabatt-på-våldtäkter-och-andra-grova-brott-1.5837078

Annons:
[Göstage]
5/3/18, 7:08 AM
#1

Ledarskribenten Mattias Holmström i Norrköpings Tidningar uppmärksammar att de hårdare straff som politikerna åberopar visserligen leder till en högre straffskala uppåt, men eftersom utfärdade domar oftast hamnar på nedre delen av straffskalan som inte alltid höjs i motsvarande grad så blir straffskärpningen ofta bara ett slag i luften. Holmström: 

"Om Polisens arbete ska kunna ge en varaktig positiv effekt måste brottslingarna hållas borta från gatorna. Rapporterna är många från poliskåren om poliser som har tröttnat på att gripa samma person för samma brott gång efter annan.

Det gäller dock att vara vaksam när politiker talar om hårdare straff. Ett brott har en straffskala och oftast är det bara den övre delen av straffskalan som ändras. Detta har förvisso sina positiva effekter; exempelvis krävs det att ett brott ska kunna ge fängelse för att personen ska kunna gripas eller att ett brott ska kunna ge fängelse i minst ett år för att tillåta häktning. Problemet är dock att den lägre straffskalan sällan höjs, vilket innebär att domstolarna fortsatt kan döma personer till låga straff trots att politikerna har ”skärpt straffen”.

Om politikerna verkligen vill se hårda och långa fängelstraff är det dags att höja de lägre straffskalorna. Det får dock till följd att regeringen dessutom måste öka anslagen till Kriminalvården – alternativt sänka standarden på svenska fängelser för att spara pengar. Eller kan det vara så cyniskt att de bara har höjt de högre straffskalorna för att kunna ta politiska poäng och låtit bli de lägre straffskalorna för att undvika ökade kostnader för fängelseplatser?"

http://www.nt.se/asikter/ledare/en-fraga-om-liv-och-dod-om5272358.aspx

fatcat
5/4/18, 9:29 PM
#2

Vore nog inte en dag för tidigt att avskaffa mängdrabatten. Frågan är väl dock om detta inte är vanligt valfläsk p.g.a valår?

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Upp till toppen
Annons: