Lagar

Anmälan av hot?

2017-07-18 11:12 #0 av: Mandra

Hej!
Jag bara undrar vad som händer om man anmäler ett hot?
Måste det ha inträffat något innan något görs eller räcker det med ett hot?
Tacksam för svar. :)

Anmäl
2017-07-18 11:15 #1 av: VSK

Gissningsvis så kommer det inte hända nånting alls med din anmälan förutom att den läggs ned. Finns inga resurser idag tyvärr. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-07-18 11:44 #2 av: Mandra

Tack för svar. Jag misstänkte det. Skyller inte på polisen. De gör nog så gott de kan trots brist på resurser.

Anmäl
2017-07-18 11:46 #3 av: tlover

Det kan gå vidare, jag har haft ett fall av olaga hot (jag var alltså målsägande) som gått till rätten och jag vann.

Jag har haft ett fall som lagts ner däremot (av samma person ungefär samma tid så jag tyckte det var ok att h*n åkte dit för något av det iallafall).

Det beror nog på hur "lättvunnet" det är gissar jag då det förmodligen kräver mindre resurser.

Det som gick till rätten hade vittnen det andra skedde över internet.

Dock är dessa båda dryga 10 år sen så det kan vara annorlunda nu, det är säkert olika i olika städer också

edit: det kallas "olaga hot" och det är nog bra att anmäla även om det läggs ner utifall att något värre händer så finns det mer underlag

Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

Anmäl
2017-07-18 11:59 #4 av: Mandra

Jag har också varit utsatt för hot (olaga hot), men det var i början på 90-talet. Det rörde sig om ett direkt mordhot och jag anmälde det. Polisen var vänliga och så - men kunde inget göra så länge inget hänt. De gav mig dock direktnummer till sina bilar - men de fanns (finns) ingen polis i den Stockholms-förort det gällde, så det hade tagit dem lång tid att ta sig dit.
Den här personen var känd av polisen sen tidigare, dömd för misshandel och barnpornografi-brott mm. och gravt alkoholiserad. Dessutom bodde han vägg i vägg med mig och kunde enkelt ta sig in hos oss genom att kliva över balkongerna.
Han hotade och skrämde alla andra i trappuppgången också - men inget gick att göra tydligen. Det gick inte heller att få honom vräkt.
Jag fick flytta på mig istället.
Så jag vet, av egen erfarenhet, att det inte är så lätt. :)

Anmäl
2017-07-18 12:02 #5 av: Mandra

Men i just det här fallet rör dig som om hot av lite annorlunda slag och jag tvivlar starkt på att polisen ens skulle ta det på allvar. Även om det kanske skulle kunna gå att räknas som trakasserier när det upprepas ofta.
Personen hotar med att döda med svart magi. Oavsett vad man tycker om det så blir den som är utsatt för det hela tiden väldigt rädd.

Anmäl
2017-07-18 13:45 #6 av: tlover

#5 När det gäller just olaga hot tror jag att det även räknas som mordhot även om det rent praktiskt kanske inte kommer att hända

Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

Anmäl
2017-07-18 14:37 #7 av: Mandra

Ok, tack för svar. Det gäller inte mig, men jag ska prata med den det gäller, så får vi se hur hon vill göra.

Anmäl
2017-07-22 16:26 #8 av: Martin

Mordhot finns det inget brott som heter, utan det går under olaga hot. Ett olaga hot behöver inte innebära hot om mord eller död för att vara ett olaga hot.

Visst finns risken att det läggs ner men finns det en utpekad gärningsman får det inte läggas ner hur som helst, men det hamnar sannolikt i det som kallas "balans" lite beroende på var i landet man bor (olika ansträngt) och det kan därmed ta tid innan det eventuellt kommer till rättegång (eller läggs ner).

Det kan också gå snabbt och utredas. Beror på ganska många omständigheter, inte minst ålder på den inblandade, grad av hot mm.

Det behöver ha hänt ett hot för att man skall kunna anmäla, men det behövs inte ha hänt andra brott (fysiskt våld eller dylikt). 

Det som händer när man gjort en anmälan är att en förundersökningsledare tittar på anmälan och ser om det dels är något brott begånget (polisen måste ta upp anmälningar på det mesta även om det kanske visar sig inte vara brottsligt när man tittar närmre på det). Bedöms det som ett brott med helt okänd gärningsman och inget att jobba vidare med så läggs det sannolikt ner tillsvidare. Finns det en utpekad gärningsman eller filmer osv så läggs det ut till en utredare som sedan skall prioritera bland alla sina andra utredningar när det blir dags att ta tag i just denna. När utredningsåtgärderna är vidtagna meddelas förundersökningsledaren som tittar på det och bestämmer hur man går vidare. 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-22 16:54 #9 av: Mandra

Ok, tack. Bra att veta. Jag har pratat med den berörda kvinnan. Hon är inte villig att göra någon anmälan. Hon är rädd för att bli betraktad som prillig.

Anmäl
2017-07-22 16:57 #10 av: tlover

#8 Jag syftade inte på att själva brottet heter mordhot (utan jag skrev ju olaga hot) men att jag är ganska säker på att det räknas som ett hot om mord (mordhot) om någon hotar att ta död på en med magi.

Det behöver ju inte vara ett hot som man tror kommer att ske bara för att det är olaga hot. Tex ett mitt ex hotade min man om att slå ihjäl honom och alla som känner min man förstod ju att det kommer inte att ske men det gick ju ändå till polisen (även om min man inte gick vidare med det).

Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

Anmäl
2017-07-23 11:22 #11 av: Martin

#10 Ville bara förtydliga det, för ibland ser man resonemang om att mordhot skulle vara ett allvarliga brott än olaga hot. Det var tydligt i ditt inlägg att du förstod skillnaden, men ville som sagt bara tydliggöra det.

Att hota att döda någon oavsett metod är såklart olaga hot.

För att det skall vara olaga hot skall man "höja vapen mot någon", eller "hota med annan kriminell gärning" som är menat att hos den hotade "framkalla allvarlig fruktan för eget eller annans säkerhet till person eller egendom".

Det behöver alltså inte handla om att man hotar att skada någon fysiskt utan kan lika gärna vara att t.ex. bränna ner ett hus eller förstöra en bil.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-23 11:23 #12 av: Martin

Och det innebär förvisso också att om den hotade inte tror på magi så är ett dödshot i form av magi inte ett hot, om den hotade inte tar det på allvar/tror att det kan skada denne.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.