Övrigt

Skydd vid rekning?

2017-07-05 21:51 #0 av: tlover

Om man misstänker att någon kan ha rekat ens hus.
Finns det något man kan göra för att skydda sig?

Ett blogginlägg om vattnet i te såhär nu på världsvattendagen

Anmäl
2017-07-05 22:14 #1 av: [Carpinus]1

Man hittar ju en hel del tips om man googlar runt lite, sedan beror det förstås om man tänker resa bort på semester eller om man bara lämnar huset/lägenheten tom när man jobbar, handlar o.s.v. De vanligaste tipsen är inga universalmedel, men de räcker väl en bit: grannsamverkan, kamera, larm av olika dignitet, någon som tar in posten och tittar till huset o.s.v.

Sedan skadar det inte att kolla på nätet om erfarenheterna från sådana som haft påhälsning, då kan undvika att göra samma fel. En tittl i lokalmedia för att se om några ligor härjar i närheten och vad de i så fall varit ute efter  kan också vara idé. Att stöldmärka lös egendom är aldrig fel, liksom att dokumentera med bilder om det händer något och man behöver kontakta försäkringsbolaget.

http://www.villaagarna.se/Tips-artiklar/I-mitt-kvarter/Stoppa-tjuven-Sakra-hemmet-mot-inbrott/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-09 10:11 #2 av: Martin

Egentligen spelar det ingen roll om man har rekat huset eller inte. Det är samma brottsförebyggande åtgärder som funkar. Låsta dörrar och fönster, gärna larm och skylt om larm. Skyltar om kameraövervakning (och gärna kameraövervakning också). Inte ha värdegrejor lätt tillgängliga och synliga (tfn och annat liggande på laddning i fönsterkarmar). 

Undvika insynsskyddad trädgård, grannsamverkan och DNA-märkning (stöldskyddsmärkning) är andra saker som ofta kan vara bra.

Sociala medier är ett aber. Vi berättar gärna var vi är och inte är. Enkelt för tjuven att planera alltså. 

Vad får dig att tro att någon har rekat ditt hus?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-09 14:10 #3 av: tlover

#2 en främmande bil körde upp på gården. Jag var hemma, inte min man så bilen var borta. Då dom såg att jag var hemma så backade dom plötsligt ut och körde långsamt iväg.

Hade det varit någon med ärende så skulle dom förmodligen hälsat iallafall. Hade dom inte ett ärende så känns det som om dom inte skulle ha kommit upp på gården ens. En vändplan finns efter vägen och man kan inte köra fel upp på gården.
Dessutom så var dom för långt upp på gården för att bara vända

Ett blogginlägg om vattnet i te såhär nu på världsvattendagen

Anmäl
2017-07-10 03:16 #4 av: annia1

Jag tror inte de var ute för att reka för att göra inbrott senare. För det låter inte så för mig. Ser man eran gårdsplan från vändplatsen så såg dom redan där att bilen var borta.
 
Om man inte ser eran gårdsplan så hade de lämnat bilen på vändplatsen och sen försiktigt gått fram så långt att de sett den. Och när de såg att de inte fanns nån bil så gick de tillbaka till bilen och åkte fram. Och hade de inte sett dig så hade de gått ur bilen och ringt på dörren för att kolla för säkerhets skull att ingen var hemma. Så var det tjuvar så hade du tur för hade du inte varit hemma så hade ni haft inbrott.

Tjuvar brukar inte vara så öppna när de rekar. Visst där det finns flera hus så man kan åka/gå runt i området och reka utan att nån märker det så kan de göra det öppet, men när det är ensamma hus eller där det tydligt framgår att det är en återvändsgata så brukar de vara mer försiktiga. 

En sak som numera verkar vara ett knep som tjuvar använder sig av är att de lägger en sak relativt synligt (kan vara en sten eller nåt annat föremål) på tex soptunnan. Sen återkommer de efter nån dag och ligger saken kvar så får huset inbrott. Är saken borta så är huset säkert åtminstone för tillfället.

Men det kan finnas en annan orsak att de var upp till ert hus. Att det var hustittare eller vad jag ska kalla dom. Det är folk som är nyfikna på hus där dom vet att huset är till salu eller ev kommer bli till salu. Du har öppet skrivit att ni ska flytta. Och det är nog inte särskilt svårt att ta reda på erat namn och adress. Så det kan varit nån som endera ville kolla för ev framtida köp eller så var de bara nyfikna. Ja det finns faktiskt personer som av ren nyfikenhet bara åker och tittar på hus där dom vet att folk ska flytta.
Och ja även om det satt två män i bilen så kan det varit hustittare.

Played for a fool!

Anmäl
2017-07-10 06:48 #5 av: tlover

#4 Vi har redan flyttat hem även om vi fått erbjudanden för huset även då vi inte haft några planer alls på att flytta men då pratade dom ju faktiskt med oss.

Jag bor i ett område där folk inte är oroliga för att prata med folk man inte känner så det känns som att om dom hade varit hederliga hade dom inte flytt då dom såg att vi var hemma utan tvärt om snarare

Ett blogginlägg om vattnet i te såhär nu på världsvattendagen

Anmäl
2017-08-25 21:46 #6 av: tlover

Det finns inget supersynligt man kan göra? Det hände nämligen något liknande igen.

Vi lämnar som det är nu tex inte saker synligt i fönsterkarmar men dom har, vad vi vet ändå inte varit så nära

Ett blogginlägg om vattnet i te såhär nu på världsvattendagen

Anmäl
2017-08-26 13:12 #7 av: Martin

Saker som är brottsförebyggande är t.ex. skyltar om larm och kameraövervakning, grannsamverkan, DNA-märkning för att ta några exempel. Vidare är det bra om man kan att inte ha det helt insynsskyddat. Det är inte för inte som t.ex. villor på hörn med höga häckar är mer brottsdrabbade än andra då det saknas grannar på ett par håll eller insynsmöjligheter med mycket uppväxt runt om.

Lampor som tänds av rörelsedetektorer är också bra, kommer man för nära huset lyses området och kanske fasaden upp. Lampor som tänds och släcks av en timer kan vara bra om man inte är hemma, och att låta någon granne eller annan parkera bilen på ens uppfart om man är på semester kan också vara bra.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-08-27 23:58 #8 av: annia1

tlover kom ihåg att det nu är den årstid då det är många bär/svampplockare runt om i landet. Inte bara svenskar utan det kommer ju även människor från andra länder hit och plockar.

Innan du slår bort det så fundera över hur du skulle reagerat på det här andra om inte första varit. För vi människor är lustiga på det viset, att händer det nåt konstigt en gång så är vi benägna att tro att andra liknande saker är samma som första. Så det här andra behöver inte varit tjuvar som var i farten.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-28 19:29 #9 av: Ford -57

380 V i dörrhandtaget å kopparplatta vid insteget. Saken klarTummen upp

Anmäl
2017-08-28 19:38 #10 av: tlover

#8 Vill dom plocka svamp kör dom nog snarare vidare på vägen (visst allmän väg slutar men vägen fortsätter) än att köra in på en gård.

Jag skulle likväl reagerat på den senaste gången då denna var värre, dom vände några meter från huset snarare än 20 meter. Det är alltså 30-40 meter upp på vår gård, det kör man inte fel! man vänder inte heller på det sättet då det fanns bättre ställen att vända innan.

Ett blogginlägg om vattnet i te såhär nu på världsvattendagen

Anmäl
2017-08-28 22:48 #11 av: annia1

tlover i inlägg 6 skriver du "men dom har, vad vi vet ändå inte varit så nära"

För mig låter det som de var längre ifrån och att ni knappt märkte dom den senaste gången. Och det spelar ingen roll hur många gånger jag läser den delen så får jag det inte till nåt annat. Nu fattas det en punkt i det du skrivit så fattas det nåt efter ordet nära.

Det där att man åker långt för att vända. Jo då. Jag bor som sista hus på en återvändsgata. Det syns omedelbart när man svänger in på vägen att den inte leder vidare nånstans. Så smartast, snabbast och enklast borde vara att bara backa ut igen, men nej då. De åker hit och vänder på min gård. 

Och att man svänger fel vid olika tillfällen, jo då det händer det också. Bara sök på nätet så hittar du en del historier där en del som använt gps hamnat helt galet.

Men vad som varit i dina tillfällen går ju inte säga.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-28 23:00 #12 av: tlover

#11 " "men dom har, vad vi vet ändå inte varit så nära" Så ära att dom kollar in genom fönstren på saker på fönsterkarmarna (dvs är just bredvid huset utanför sina bilar).

Vi bor inte vid en återvändsgränd, visst vi bor vid slutet av allmän väg men en "privat" väg fortsätter där allmän väg slutar. Dom svänger alltså medvetet in på vår gård. dvs du kör efter allmän väg, till höger finns det några hus (vår gård) du kör förbi husen, allmän väg slutar, till vänster finns vändplan och privat väg tar vid. Det är inte så att dom kör efter en väg som slutar på vår gård.

Ett blogginlägg om vattnet i te såhär nu på världsvattendagen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.