Lagar

Teoretisk fråga om självmord och mord

2017-03-24 13:30 #0 av: tlover

Ok en filosofisk diskussion ledde till en fråga.

Det är ju lagligt att ta livet av sig i Sverige.

Mord defineras som att man tar livet av någon annan människa.

Är det då lagligt eller olagligt att ta livet av sig om man har multipla personligheter?

Anmäl
2017-03-24 13:46 #1 av: Herveaux

Hm... Jag är inte så insatt i hur det fungerar med multipla personligheter, men som jag förstått det (blir gärna rättad!) så har dessa personer en personlighet som först var den enda så att säga, och att det sen (oftast efter trauma) tillkommer en eller flera ytterligare personligheter.

Undrar om det endast är den ursprungliga personligheten som kan ta initiativ till och genomföra ett självmord eller om någon av de tillkomna personligheterna kan genomföra såna handlingar?
Såg en dokumentär om några personer som hade multipla personligheter och då var dom flesta (eller alla?) tillkomna personligheterna medvetna om att dom "bodde i [personens födelsenamn]s kropp."

Jag skulle säga att det är lagligt eftersom alla personligheterna huserar i en och samma fysiska kropp, men det är bara en personlighet i taget som kan kontrollera kroppen och är kroppens styrande medvetande.

Intressant frågeställning! Undrar hur personen skulle bli dömd om en av de alternativa personligheterna begick ett mord... Även de "oskyldiga" personligheterna får ju avtjäna en fängelsedom.

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-03-24 14:28 #2 av: Maria

Det måste vara lagligt då du endast är en och samma juridiska person.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.