Brott mot äldre

Alltmer välorganiserade brott mot äldre

2016-10-27 10:08 #0 av: [Nomen Nescio]

"Under de senaste fem åren samt årets första halvår har närmare 29.900 stölder i äldres och funktionshindrades bostäder polisanmälts. Därtill har det polisanmälts cirka 23.800 fickstölder och bedrägerier mot den här gruppen under samma period.
– Den här typen av brott är oftast välorganiserade och gärningsmännen har blivit mer förslagna. Vi har just nu koll på ett 30-tal ligor som regelbundet eller till och från agerar i Sverige, och då över stora områden, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp som fokuserar på seriebrott riktade mot äldre."---

"Ligorna som kommer från andra länder är svåra att fånga. De som polisen tar är oftast underhuggare medan den som styr verksamheten klarar sig, med pengarna i behåll. Polisen försöker nu hitta vägar för att komma åt dessa pengar.
– De svenska ligorna kan även agera genom att låtsas vara från hemtjänsten, vården eller vara hantverkare. I smyg släpper de in en kollega som snabbt söker igenom bostaden."---

"Hur många brott som begås mot äldre är okänt på grund av mörkertalet, vilket Håkan Carlsson tror är mycket stort. Offren skäms för att de har låtit sig luras och polisanmäler inte.
– Men de ska inte alls tro att de är lättlurade. Det här handlar om förövare som riktar in sig på personer som har varit ärliga hela sitt liv och nu kan vara beroende av sjukvård eller annan hjälp. Det som är hjärtskärande är att deras liv kan ändras helt av de här brotten, de känner sig otrygga och vågar kanske inte gå ut längre."---

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ligor-inriktade-mot-aldre-alltmer-valorganiserade/

Rapporter om brott mot äldre finns på flera sajter och i många trådar. En serie i fem trådar om denna typ av kriminalitet finns på Pensionärer iFokus. Börjar här.


Anmäl
2016-10-27 12:11 #1 av: [Nomen Nescio]

"De tre åldringsrånarna slog till på flera orter, bland annat i Mölndal och Kungsbacka. Nu har Varbergs tingsrätt dömt trion till långa fängelsestraff."---

 "Till slut misstänktes de två männen och kvinnan för åtta brott som hade begåtts över halva Sverige.
Männen är 24 och 35 år gamla, kvinnan är 34. De döms nu för sju grova stölder och ett rån. Gärningspersonerna har tidigare dömts för liknande brottslighet i Europa. Nu får de ett strängt straff, två år och nio månader i fängelse. Därefter utvisas de på tio år.
– En dom som vi är väldigt nöjda med. Det är ful brottslighet som de ägnat sig åt, säger David Lorentz, gruppchef på polisen i Kungsbacka."

http://molndalsposten.se/nyheter/fangelsedomar-for-trio-som-ranade-aldre/


Anmäl
2016-10-27 19:53 #2 av: [helga21]

Utvisning på 10 år är väl bra på livstid hade varit bättre Skrattar Vi klarar oss utan sådana här i Sverige.

Anmäl
2016-10-27 19:54 #3 av: [helga21]

Ligor från andra länder? Det menar de väl inte? Är de  rasister?

Anmäl
2016-10-28 08:58 #4 av: [Nomen Nescio]

#2 Det trista är att genom det sätt de här ligorna arbetar på så har de utvisade nog rätt goda chanser att under utvisningstiden riskfritt åka in och ut ur landet för sina raider under några veckor och sedan oupptäckta resa ut igen.


Anmäl
2016-10-28 08:59 #5 av: [Nomen Nescio]

"För en dryg vecka sedan väcktes åtal mot två män som misstänks ha stulit pengar och smycken av äldre genom att lura sig in i deras hem.
Åtalet omfattar 26 punkter och den gemensamma nämnaren är att alla offren är kvinnor och födda på 20-talet.
En av de utsatta är en 93-årig kvinna i Göteborg som bestals på sin plånbok i hemmet."---

"Göteborg och Västsverige är inte den enda platsen där de misstänkta tros ha lurat äldre. Enligt åtalet har de främst varit i Skåne, men det finns anmälningar också i Stockholm och Norrköping.
Tillvägagångssättet för hur kvinnan i Göteborg utsattes är inte unikt.
Bland de 26 åtalspunkterna beskrivs av andra offer på liknande sätt, hur spisen ska kontrolleras, hur grannar klagat på en märklig lukt som också den måste kontrolleras.
Polisen kunde sedan gripa två män efter omfattande spaning som nu åtalats vid Malmö tingsrätt.
De är i 25- respektive 45-årsåldern. De är misstänkta för 26 fall av grov stöld och försök till grov stöld. Åklagaren kommer ha med sig en lång rad bevisning till rättegången."---

http://www.expressen.se/gt/aldrebedragare-slog-till-mot-93-arig-kvinna/


Anmäl
2016-10-29 12:30 #6 av: [Nomen Nescio]

"Flera polispatruller jagar en en man i 30-årsåldern som misstänks ha rånat en äldre kvinna i hennes trappuppgång.
– Hon blev av med sin plånbok, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisregion syds ledningscentral.
Polisen fick larmet strax före klockan 9 i morse. Kvinna blev rånad i sin egen trappuppgång i ett flerfamiljshus i stadsdelen Limhamn. Flera vittnen har lämnat ett signalement på mannen. Han beskrivs som mörkhårig, i 30-årsåldern,klädd i tröja och jeans."---

"Liknade rån har inträffat under senaste tiden bland annat i Lomma. En kvinna i 75-årsåldern överfölls av en man som sedan slet till sig hennes väska och försvann.
Tidigare i veckan utsattes en kvinna i 65-årsåldern, bosatt i Malmö, för ett rån i sitt eget hem. Hon överfölls av en man och en kvinna och blev fastbunden samt slagen."

http://www.expressen.se/kvallsposten/aldre-kvinna-ranad-i-trappuppgang/


Anmäl
2016-10-31 17:38 #7 av: [Nomen Nescio]

"En kvinna i 70-årsåldern rånades under måndagseftermiddagen i sitt trapphus i Kortedala.
Det var kvinnans barnbarn som larmade polisen om händelsen, som ska ha skett vid ett-tiden på måndagen."---

"Det är inte första gången någon blir rånad i en trappuppgång i området, och hos polisen ser man ett mönster.

- Det har ju hänt i det området flera gånger tidigare, så det känns som det finns anledning att titta över det området lite bättre, säger Stefan Gustafsson. "

GP


Anmäl
2016-11-04 14:26 #8 av: [Nomen Nescio]

"Den 53-åriga kvinnan föll på eget grepp när hon ertappades som snattare på Mobilia köpcentrum i Malmö.
Vid visitation upptäcktes nämligen pantkvitton för 139 000 kronor i hennes kläder.
– Det finns misstankar om att kvinnan varit inblandad i många brott mot äldre personer, säger polisens presstalesperson Lars Förstell."---

"– Vi misstänker att kvinnan varit inblandad i många stölder mot äldre. Det handlar ofta om kupper mot gamla och ensamstående kvinnor, säger Lars Förstell.
Kvinnan har nu anhållits och misstänks i första hand för grovt häleri.
– Det finns omständigheter som tyder på att det handlar om stöldgods. Sedan får den fortsatta utredningen visa hur långt vi kommer i ärendet, säger Lars Förstell."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/kvinna-foll-pa-eget-grepp---aldrebrott-kan-klaras-upp/


Anmäl
2016-11-10 08:31 #9 av: [Nomen Nescio]

"30-åringen var dömd för flera stölder hos gamla  men fick ändå jobb i hemtjänsten i Borås. Nu åtalas han igen för stölder hos gamla, skriver Borås Tidning."---

GT


Anmäl
2016-11-10 09:38 #10 av: [Nomen Nescio]

"Äldre polsktalande och finsktalande personer är offer för en ny form av bedrägerimetod. Genom att lura offret att man är en bekant hoppas de på att få pengar från personen. Rickard Eklunds mamma blev utsatt. Men mammans envishet blev räddningen.
- Det är verkligen otäckt, säger hon."---

"För polisen är denna typ av tillvägagångssätt inte helt ny.
– Att man har ringt upp äldre och sagt att man är barnbarn eller sagt att man är någon man inte är har pågått i flera år. Sedan har man sett den senaste tiden att man börjar vända sig till olika nationaliteter, säger Mattias Falkbåge, gruppchef vid polisens nationella bedrägericenter.
– Det är ett gammalt tillvägagångssätt och man hittar hela tiden nya vägar in på det. Och det gör man för att det är framgångsrikt, man lyckas lura till sig pengar.
Han berättar att det den senaste tiden främst har varit finsktalande äldre människor som drabbats.
– Så det här är nog en ny variant att man riktar sig mot polsktalande, säger Mattias Falkbåge."---

"Han tycker att man ska anmäla om man råkat ut för något sådant här. Samtidigt vädjar han om att man ska varna sina äldre släktingar.
– Om att man ska ha en medvetenhet och vara försiktig, säger Mattias Falkbåge och fortsätter.
– Så fort man får samtal om pengar, om att lämna ut kortuppgifter och så vidare, då ska man tänka till. Det är en tydlig varningssignal. Det är bättre att säga att man ska tänka och återkomma. Sedan ska man ringa upp den här personen på ett nummer som man har sparat sedan tidigare eller genom någon annan släkting som har nummer till den här personen så man dubbelkollar att det är rätt person. Sannolikheten att det inte är det är rätt så stor.
Han sammanfattar det med att säga att man ska motringa och vara skeptisk.
Han hänvisar också till pensionärsföreningar som har utbildningspaket rörande olika brott, däribland denna typ, där gärningsmännen riktar sig mot äldre."

GP


Anmäl
2016-11-12 16:53 #11 av: [Nomen Nescio]

Anneli bjöd in bedragarna i tron att de var vänner till hennes systerson.
Men medan den synskadade 81-åringen förberedde fika och smörgåsar plockade de på sig hennes värdesaker – bland annat flera års besparingar som skulle gå till en sista resa till solen.

Det var i början av oktober som det ringde i telefonen hemma hos Anneli Roivas i södra Stockholm.

När 81-åringen svarade frågade en man med finsk brytning om hon kände igen hans röst. Anneli tvekade, men tänkte sedan på sin syster- och gudson Yrjö som bor i Helsingfors.

Ja, det är Yrjö, sa mannen. Han sa sig vara i Stockholm, i behov av att låna pengar och undrade om han kunde skicka över två kompisar. "---

"I fyra års tid hade Anneli sparat undan pengar till en resa söderut, till spanska Teneriffa.
Egentligen skulle hon ha åkt i oktober förra året. Då hade hon tagit ut alla pengarna i kontanter – men tre dagar innan avresa fick hon besked av läkarna att hon hade långt gången cancer.
Efter två svåra operationer är hon i dag så gott som frisk, men i och med stölden krossades planerna igen. Tjuvarna kom över runt 70 000 kronor, enligt Anneli.
– Jag skulle ha åkt i söndags, säger hon, och visar sina krokiga fingrar.
– Där nere i värmen är de raka. Där nere behöver jag inte ta några värktabletter.
Försäkringsbolaget Folksam kommer inte att betala ut någon ersättning, eftersom Anneli själv släppte in tjuvarna.
Inte heller hennes polisanmälan har lett till något. Polisen kom till lägenheten och letade efter dna-spår, men hittade inget. Och telefonsamtalet gick inte att spåra."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-11-12 19:10 #12 av: [helga21]

# 11 Ja det är ett av de fula knep som kriminella använder sig av.

Anmäl
2016-11-13 18:08 #13 av: [Nomen Nescio]

"Åldringsbedragare drar nytta av snövädret. Flera fall med oärliga snöskottare har rapporterats in till polisen i Stockholmsregionen.

- De är ute efter att stjäla och luras, säger polisens presstalesperson Albin Näverberg."---

TT


Anmäl
2016-11-17 22:22 #14 av: [Nomen Nescio]

"Under de senaste fem och ett halvt åren har över femtiotusen stölder och bedrägerier mot äldre och funktionshindrade anmälts. Över 29 000 fall gäller stölder i hemmet, över 23 000 gäller fickstölder och bedrägerier. Dessutom räknar polisen med ett stort mörkertal. Det handlar om en sårbar grupp, som inte alltid klarar av att anmäla.
Följer man den politiska debatten i Sverige kan man få intryck av att pensionärsskatten är den stora frågan om äldres livsvillkor och rättigheter. Brott mot åldringar och funktionshindrade – som inte sällan inbegriper våld, och som enligt polisen blir alltmer välorganiserat – får däremot fortgå utan att bli föremål för politisk debatt, utan att bli föremål för seriös journalistisk granskning och utan att polisen informerar om vad man vet om brottslighetens karaktär. Och utan att polisen har resurserna som krävs för att utreda brotten."---

Carlsson har uppgett att ett trettiotal ligor opererar i Sverige. Men när jag ringer upp för att få veta hur stor andel av brotten som begås av inhemska respektive utländska ligor, är det tvärstopp.
– Det vill jag inte gå in på. Vi har ett samarbete med polisen i andra länder, och vi har även nationella ligor här. Hur förhållandena ser ut och vem som gör mest brott – för oss spelar det igen roll.
– Men vi har många internationella ligor och de begår en förfärlig massa brott. Och de begår oftast inte brott i sina hemländer.
I stället för att ge allmänheten den information man har om åldringsbrotten som fenomen har polisen valt att vända sig till de äldre och funktionshindrade i en informationskampanj om hur man skyddar sig mot brott."---

"Det är omöjligt att tänka sig en sådan informationskampanj riktad till kvinnor för att få ned antalet våldtäkter. Det skulle bli ett ramaskri om skuldbeläggande av offren. När det gäller äldre och funktionshindrade finns uppenbarligen inte samma känslighet.
Att brottslighet mot åldringar och funktionshindrade får pågå i en sådan skala är en skam för Sverige. Polisen måste berätta vad man vet om förövarnas internationella nätverk, möjligheterna till lagföring och huruvida stöldgodset försvinner utanför Sveriges gränser. Och frågan måste upp på den politiska agendan. "

Paulina Neuding, journalist och jurist
http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vaksamhet-raecker-inte-mot-aldringsbrotten-28894


Anmäl
2016-11-17 22:30 #15 av: [Nomen Nescio]

"Nyligen skrev journalisten Paulina Neuding en uppmärksammad krönika om åldringsbrott (Dagens Samhälle 1/11). Hon beskriver hur polisen och PRO har gått ihop och startat en informationskampanj för att stoppa problemet. Äldre uppmanas att vara på sin vakt i en lång rad situationer; om någon ber om en vägbeskrivning, om någon som säger sig vara ens barnbarn ber om pengar per telefon eller om någon ringer på dörren och påstår sig vara från hemtjänsten.

I samband med snökaoset i Stockholm förra veckan gick polisen ut och varnade äldre för att släppa in eller betala sådana som säger sig vara snöskottare. En kvinna i 80-årsåldern blev lurad på flera tusen kronor."---

"Om någon försöker att hjälpa en med väskan kan det mycket väl röra sig om ett stöldförsök. På polisens hemsida står det: ”Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig.”

Det är en sorglig utveckling. Vi uppmanas alltså att utgå från att andra inte vill oss väl. Vi ska i stället se våra medmänniskor som potentiella förövare."---

"Det är självklart av godo att polisen informerar allmänheten och varnar för bedragare. Men den nya medvetenheten kommer också med ett pris, i flera bemärkelser. Fler kommer att tänka sig för om en främling erbjuder att hjälpa dem med väskan."---

Naomi Abramowicz på Expressens ledarsida


Anmäl
2016-11-17 22:34 #16 av: [Nomen Nescio]

#15 "Utklädda el-män, utger sig för att vara kommunanställd eller låtsas vara barnbarn. Metoderna är många för att lura äldre personer. Men den vanligaste rädslan är att någon ska agera som vårdpersonal för att komma in i bostaden.

– Det är nog den vanligaste oron, säger Kerstin Hallberg, ordförande i PRO i Varberg.

Hon har aldrig blivit utsatt för bedrägeriförsök, men berättar att ämnet berör och diskuteras bland medlemmarna. Tidigare har de haft föreläsningar från polisen, men nu är det länge sedan.

– Det har varit svårt att få dit dem, de har inte haft tid, säger Hallberg."---

"Varbergs ordförande Kerstin Hallberg funderar på om äldre personer är för godtrogna.

– Vi tror inte att någon vill oss något ont.

Lösningen, enligt henne, är att helt enkelt vara lite mer observant och försiktig.

– Man måste vara lite restriktiv. Det kan vara att någon vill in och få ett glas vatten eller låna telefonen, då kan man inte släppa in dem. För de med hemtjänst handlar det om att inte släppa in personer utan legitimation.

Hur gör man för att inte låta misstänksamheten gå ut över vardagen för mycket?

– Det får inte bli så att man inte vågar gå ut. Då får vi ett slutet samhälle och det vill vi inte, det gäller bara att vara lite extra försiktig."---

Hallands Nyheter (20160505)


Anmäl
2016-11-18 15:37 #17 av: [Nomen Nescio]

"Fyra och ett halvt års fängelse och utvisning blir straffet för den man som utgett sig för att vara elektriker och lurat äldre på pengar. Ett stort antal äldre utsattes för bland annat grova bedrägerier, skriver Hässleholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bland de drabbade finns en 90-årig kvinna och en 99-årig man. Mannen ska betala cirka 400 000 kronor i skadestånd."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/fangelse-for-falsk-elektriker/


Anmäl
2016-11-18 17:16 #18 av: [Nomen Nescio]

"Minst 20 gånger har ett par fastnat på övervakningsfilm då de stulit plånböcker ur fickor och handväskor i kundvagnar. Offren har genomgående varit äldre personer i södra och västra Sverige."---

"Kvinnan är i 50-årsåldern och mannen i 30-årsåldern. Enligt polisen är de "högintressanta" i ett 40-tal ärenden i Sverige och kan även ha varit brottsaktiva i andra delar av norra Europa. Därför kontaktas även utländsk polis i ärendet."---

TT


Anmäl
2016-12-04 08:07 #19 av: [Nomen Nescio]

"Enligt polisen finns det ett 30-tal ligor som har specialiserat sig på att begå brott mot äldre. Flertalet kommer utifrån och ett land sticker särskilt ut - Rumänien.
- Rumänien är klart överrepresenterat. Det är lite säsongsbetonat. Just nu på hösten är det mest internationella ligor som härjar. Sedan tar de semester över jul innan nästa topp inträffar i slutet av januari. De inhemska ligorna är mest brottsaktiva från april till oktober, konstaterar Mats Wahlberg på polisens Circagrupp - en specialenhet som arbetar med seriebrott mot äldre."---

" Lika lite som vi måste vänja oss vid att tiggeriet permanentas behöver Sverige resignera inför äldrerån och stöldräder.
EU:s fria rörlighet är inte till för att missbrukas av kriminella ligor som drar runt på plundrarstråt över kontinenten. Tvärtom är det extra viktigt för vänner av EU och öppenhet att visa att man tar dessa problem på allvar.
Det är också avgörande för tilliten i samhället. Äldrebrotten skapar stor otrygghet bland gamla, som nu uppmanas att misstro alla människor som de inte känner igen.
När det gäller de kriminella ligorna måste det till att börja med bli lättare att döma till utvisning. I dag styrs praxis av en dom från Högsta domstolen som gör det i stort sett omöjligt att utvisa EU-medborgare som ägnar sig åt upprepade stölder i landet.
Om ligorna har utvisningsbeslut mot sig kan gränspolisen direkt förpassa dem ut ur landet vid en inre utlänningskontroll. Det är bara för regeringen att förtydliga lagen."---

"Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum.
Kriminella gör givetvis kalkyler över var vinningen är som störst och risken som minst. Då kan inte Sverige framstå som en guldgruva för internationella ligor.
Vi måste anpassa oss och skicka en kraftfull signal: Kom inte hit om du vill begå brott. Det kostar mer än det smakar."---

Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum."

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/utvisa-ligorna-som-ranar-aldre-och-stjal/


Anmäl
2016-12-04 13:56 #20 av: [helga21]

"Gissa vem som varje år lagt förslag om att skärpa reglerna för utvisning och gissa vilka partier som varje år både röstat nej och aktivt motargumenterat?

Och gissa vad media tyckt i alla år? Expressen står icke utan skuld..."

https://www.facebook.com/kent.ekeroth.3?fref=ts

Anmäl
2016-12-04 14:00 #21 av: Maria

#20 Jag ger inte mycket för Ekeroths åsikter och framförallt inte vad han säger på sin privata facebook.

/Maria

 

Anmäl
2016-12-04 14:59 #22 av: [Nomen Nescio]

#20 Och gissa varför det har uppstått en låsning? Jo, därför att SD har fiskat i grumligt vatten år efter år. Att övriga partier har beröringsskräck med SD är trist, men det saknar heller inte sina orsaker - en av dem stavas Kent Ekeroth.


Anmäl
2016-12-05 13:11 #23 av: [helga21]

Vilka vatten har Ekeroth fiskat i menar du mera exakt? Tänk på att han är jude!

Eller varför inte göra som Leif G W Persson och skriva om Ekerth utan att ge ett enda bevis för vad han egentlöigen har gjort sig skydlig till.

http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/gw-du-betalar-for-ekeroths-krogstok/

Anmäl
2016-12-05 13:45 #24 av: [Nomen Nescio]

Ekeroths etniska bakgrund har väl inget att göra med hans förslag i justitieutskottet?

Det är nog bara de riktigt partitrogna SD:arna som inte inser vilken black om foten som Ekeroth utgör för sitt parti. Jag har svarat på varför jag anser det är så i en annan tråd. Tror det räcker att föra den debatten på ett ställe. 

Bara en sak: när Ekeroth lämnade sin position som rättspolitisk talesperson för SD 2012 var det med orden: "På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor.”  Då pekade SD på att det var ett tecken på partiets nolltolerans, och att Ekeroth nu skulle få bygga upp sitt förtroende i partiet igen. Tycker att han verkar ha lyckats "så där" med den saken...


Anmäl
2016-12-05 13:51 #25 av: [helga21]

# 24 Vad exakt har han  gjort efter valet 2014 utöver Stureplan? Han har ånyo fått lämna sin post i väntan på utrednig och eventuelt åtal. 

Han är duktig inom det område han verkar. Men jag förstår inte detta hat mot en person som man inte ens känner. Och ingen inte minst GW har något konkret att komma med. 

Anmäl
2016-12-05 13:58 #26 av: [Nomen Nescio]

Ja, han har fått lämna sin post, det tycker jag är bra. Och förhoppningsvis stannar det inte vid det. Förmodar att en del partimedlemmarna då får anledning att ompröva sitt försvar. Och att tala om "hat" är bara löjligt i sammanhanget, han bör tåla att utsättas för granskning. Få människor känner de politiker de har åsikter om - jag  förmodar att även du kan ifrågasätta olika partiföreträdare utanför ditt parti utan att känna dem?


Anmäl
2016-12-05 14:06 #27 av: [helga21]

# 26 Jadå det kan jag. Men du kan inte tala om vad han gjort mera exakt för att förtjäna detta. Det kan ingen annan heller. När jag kritserar någon så är pga deras beteende eller politiska åsikter.

Anmäl
2016-12-05 14:10 #28 av: [Nomen Nescio]

Du har redan svarat själv -" an har ånyo fått lämna sin post i väntan på utredning och eventuellt åtal". Om han förtjänat detta bör de veta som har satt honom i karantän.

 


Anmäl
2016-12-05 14:15 #29 av: [helga21]

# 28 De vet ingenting så länge utredningen pågår då denna omfattas av sekrtess. Däremot så bad JÅ om att han skulle ta en timeout.

Anmäl
2016-12-05 15:43 #30 av: Maria

#27  När jag kritserar någon så är pga deras beteende eller politiska åsikter.

Hur menar du nu? 

Man har väl all rätt i världen att kritisera någon för illa beteende och även för obehagliga politiska åsikter.

/Maria

 

Anmäl
2016-12-06 14:24 #31 av: [helga21]

#30 Visst får du det. Men när det gäller dig så har hela SD obehagliga åsikter.

Anmäl
2016-12-06 15:00 #32 av: Maria

Japp

/Maria

 

Anmäl
2017-01-27 18:02 #33 av: [Nomen Nescio]

Polisens nationella bedrägericentrum har i hopp om hjälp med identifikation lagt ut bilder på en person som sätts i samband med åtminstone mellan 20 och 30 plånboksstölder från äldre damer i Mellansverige under det senaste året.

http://www.expressen.se/nyheter/den-fracka-tjuven-slar-till-mot-aldre-kvinnor/


Anmäl
2017-02-04 16:16 #34 av: [Nomen Nescio]

Bedragarna som säger sig komma från Microsoft och som ringer upp företrädesvis äldre personer för att blockera deras dator och/eller få dem att föra över pengar till utländska konton är på offensiven igen, nu ännu mer förslagna. Det finns fall där man lurat en åldring på över 300.000 kronor.

Skojarna har dessutom kapat svenska telefonnummer, så den som har nummerpresentatör och avstår från utländska nummer kanske inte heller kan undgå påringningarna.

Att försöka att tråka ut bedragarna är knappast någon idé - enligt polisen finns det exempel på där man hållit på i både en och två timmar för att komma åt offrets pengar. 

Källa.


Anmäl
2017-02-23 10:58 #35 av: [Carpinus]1

"På västsvenska sjukhus, matbutiker och apotek.

Där ska de ha slagit till – det gifta tjuvparet som turnerat runt i Europa. Offren är pensionärer som inte hann reagera innan det var för sent.

– De åker runt mellan olika länder och gör likadant. Det vi har hittat är väl toppen på ett isberg, säger åklagaren Johan Fröjelin, som nu åtalar maken och makan."---

http://www.expressen.se/gt/tjuvparet-slog-till-mot-pensionarer-pa-sjukhus/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-03 07:49 #36 av: [Carpinus]1

"En nygammal bedrägerimetod har blommat upp i Västsverige. Värdelösa mattor säljs för dyra pengar – till äldre personer som blir lurade.

– Utan att kunna några personnummer i huvudet så pratar vi i alla fall om personer som är över 70 år, säger Anette Samuelsson, förundersökningsledare på polisen i Väst."---

http://www.expressen.se/gt/polisens-nya-varning-alla-har-blivit-lurade/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-04 10:24 #37 av: [Carpinus]1

Polisens händelserapport, femte februari 2017, klockan 19:28:
"En äldre man, född -27, utsattes för ett personrån på Vaksalagatan i höjd med Stadshuset. En yngling fällde honom till marken genom att sätta krokben för honom och rånade honom sedan på hans guldklocka. Ynglingen sprang efter händelsen mot Resecentrum".---

"– Jag var på hemväg från ett besök i Stockholm hos ett barnbarn och gick min vanliga rutt från Stockholmståget längs med cykelparkeringen. Rundade Stadshuset.
En ung man kom fram och frågade om klockan.
– Jag upplyser honom om att klockan var 18.55 men han var inte nöjd med det och sa att han hade svårt att förstå svenska. Så han ville se på min klocka, verkligen vad klockan var. Så han grävde fram armbandsuret på handleden för att titta. Jag gillade inte riktigt situationen, han var lite för närgången.
Det var då ynglingen fällde Eric till marken och slet av hans guldklocka.
– Han satte krokben för mig och ryckte till sig klockan.
Eric de Geer säger att han, trots åldern, retar sig på att han inte kunde göra mer motstånd.
– Jag fick mycket litet blodvite på handleden men i övrigt inga skador. Men jag är lite förargad över att jag inte reagerade på bättre motståndssätt. Men det gick mycket snabbt det hela och man är oförberedd.
– Man får se upp helt enkelt, jag fick en tankeställare."---

Expressen

Liknande aktuella händelser:

Birgitta, 78 slogs ner och rånades och rånaren tog hennes krycka

80-årig man rånades och knuffades till marken

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-06 13:44 #38 av: [Carpinus]1

#0 "Brottsoffren var kvinnor över 90 år som fortfarande bodde  i egna lägenheter i Malmö.
Tillvägagångssättet i samband med brotten var alltid detsamma - genom att påstå att man kom från hemtjänsten släpptes förövarna in hos åldringarna."---

"Som huvudperson i stöldligan utpekas en 36-årig fyrabarnsmamma med hemvist i Blekinge. I samband med någon av kupperna bodde hon själv på lyxhotell i Malmö."---

"I stöldligan har, enligt åklagaren, även ingått kvinnans nuvarande fästman, hennes förra make samt ytterligare en man och en kvinna. De personerna är i 40-50-årsåldern.
Samtliga tilltalade är medborgare i andra länder än Sverige och i ett par fall kommer åklagaren att yrka på utvisning vid fällande dom."---

 http://www.expressen.se/kvallsposten/fyrabarnsmamma-ledde-aldringsliga/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-13 07:36 #39 av: [Carpinus]1

"Enligt åtalet jobbade ficktjuvsligan enligt ett systematiskt upplägg: en höll utkik, de andra två smög sig på offret. Brottsoffer: äldre personer, ofta kvinnor.
Brottsplats: stormarknader och livsmedelsaffärer som Ica och Willys i Sydverige."---
"Enligt Tore Widetjärn bestod ligan av tre personer, två kvinnor och en man.
En av kvinnorna har lämnat landet. De övriga två, en kvinna i 50-årsåldern och en man i 35-årsåldern, har åtalats för över 25 fall av fall grov stöld och försök till detsamma samt ett antal bedrägerier.
Alltid på varuhus, alltid mot äldre, alltid samma tillvägagångssätt."---

"– Det är professionell kriminalitet. Det är kanske inte världens mest kvalificerade brottslighet men den är professionell i den meningen att det är väl inövat. Och det har fungerat väldigt bra, ända tills de åkte fast, säger Tore Widetjärn.
Enligt åklagaren slog ligan till vid flera tillfällen under några veckor i höstas. Man opererade på ett 15-tal orter i Sydsverige."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/ficktjuvsligan-slog-till-mot-aldre/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-15 20:32 #40 av: [Carpinus]1

"Under två olika tidsperioder, våren 2015 respektive tidigare i år, begick de enligt Borås tingsrätt sju grova stölder mot lika många äldre människor, samt två grova stöldförsök. Offren har främst blivit av med plånböcker och handväskor, enligt åklagaren Johan Fröjelin.
– Medelåldern på de målsägande är 83 år, har han tidigare sagt."---

"Mihai och Menada Turcu stod åtalade på totalt tio punkter. De nekade vid fem av dem och friades på en, men på övriga nio fälls de. Straffet: 2,5 års fängelse för honom, 2,5 års fängelse för henne. Dessutom utvisas de ur landet.
Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att straffen för brott mot äldre generellt sett är för låga.
– Det här är ju exceptionellt ynkliga brottslingar som på ett uträknat sätt ger sig på personer som har svårare att freda sig. Offren kan vara både kroppsligt försvagade eller dementa eller annat – det är synnerligen grovt.
Han säger att problemet med äldrebrott är oroväckande utbrett."---

"I förundersökningen framgår det att det här inte är första gången som de begår brott. De har dömts också i flera andra länder i Europa och det är i första hand stölder som det rör sig om.
– De åker runt mellan olika länder och gör likadant. Det vi har hittat är väl toppen på ett isberg, har åklagaren Johan Fröjelin tidigare sagt."---

http://www.expressen.se/gt/det-gifta-paret-gav-sig-pa-pensionarer/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-18 07:46 #41 av: [Carpinus]1

"– Det finns saker som gör att vi kan se kopplingar mellan åldringsbrott och vägpirater, säger Håkan Carlsson chef för åldringsbrottsgruppen på polisen."---

"Carlsson menar att det finns samband mellan piraterna och brotten mot äldre ute på gator och torg. Han talar bland annat om tillvägagångssättet – falska smycken.
– Det handlar om falska smycken och falska ädelmetaller. Man ska sälja halsband och hänger på målsägande ett halsband. Sedan plockar man på sig deras halsband om de inte vill köpa. Det finns också andra sätt att avleda uppmärksamheten genom att till exempel visa en karta för att kunna plocka på sig smycken, kort eller liknande. Där ser vi vissa kopplingar till vägpiraterna, säger han.
– Det finns andra saker som gör att vi kan se kopplingar till vägpiraterna också. Det kan vara fordon och signalement i vissa fall, säger Håkan Carlsson.
Håkan Carlsson vill poängtera att den här typen av brottslighet är mycket noga planerad och organiserad."---

"– De här gängen som kommer hit är väldigt brottsaktiva när det väl kommer till Sverige. De som vi har utredningar på förkommer ofta tidigare för liknande brottslighet, både i Sverige och i andra länder, säger Håkan Carlsson."---

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vagpiraternas-extraknack-aldringsbedragerier

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-29 11:45 #42 av: [Carpinus]1

Skulle vilja se åldringsrånarna råka ut för Zhang Hexian, 93... "Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-16 11:58 #43 av: [Carpinus]1

"Efter en serie fräcka ­stölder mot äldre har en liga nu dömts till kännbara fängelsestraff."---

"I veckan kom domarna mot ligan som hade riktat in sig på äldre i Skåne och Blekinge. Av de 16 drabbade var Gunborg yngst med sina 84 år.
Den 36-åriga kvinnan som pekats ut som drivande fick 4,5 års fängelse. Två män, 42 och 37, dömdes till 3,5 år."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zp7Bq/de-sa-att-de-var-fran-hemtjansten

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-30 12:20 #44 av: [Carpinus]1

Polisens CIRCA-grupp gör ett ovärderligt arbete för att stävja och klara upp brott mot äldre, och ibland kan man nog se dem som vissa brottsutsatta åldringars enda vänner. CIRKA står för "Central Investigation Related to Crime Aliens", och Svensk Polis beskriver dem så här: 

"Organiserade ligor lurar äldre och funktionshindrade i Sverige. Circa-gruppen har löst över 1 500 sådana brott men är en av polisens mer anonyma specialgrupper. Samtidigt en av de mest uppskattade."---

"Cirka består av en chef, åtta poliser som är utredare, två administratörer och samordnare samt en analytiker. Fyra av dem är stationerade i Göteborg och resten i Vårgårda, cirka sju mil nordost om Göteborg."---

"CIRCAs samordnare söker bland de 1,6 miljoner anmälningar per år som finns i polisens datasystem RAR och DurTvå för att hitta seriebrottslighet som riktas mot främst äldre. Målet är att få fram tillräckligt med information så att brott och gärningspersoner kan länkas samman."---

"Circa följer ett 30-tal misstänkta grupper.
– Vi identifierar konstellationer som begår en viss typ av brott och där det finns gemensamma nämnare som tyder på att det är samma gärningsmän."---

"En grupp består av minst två, oftast runt fyra, personer, och det kan gå flera år innan de återvänder för att slå till igen. Ibland finns det kopplingar mellan grupperna. Det finns också ensamma gärningsmän"---

"Gärningsmännen är handelsresande i brott och oerhört brottsaktiva. De ligor som kommer till Sverige för att begå brott mot åldringar har, enligt Circa, rötterna främst i Rumänien och Bulgarien. Offrens ålder är omkring 85 år: yngre drabbas oftast på gatan eller annan plats, medan nästan alla äldre utsätts i sina hem."---

"En liga hade gps med sig i bilen. När Circa-gruppen tömde den fick de fram positioneringar på hur de hade rört sig i Sverige.
– Vi gick tillbaka i historiken och såg att de även rörde sig över nationsgränserna. Huvudpersonen var en kvinna med 34 olika alias, dömd i en mängd länder, bland annat på Nya Zeeland. De hade kört Costa Brava-kusten, storstäderna, längs kusten i Italien och på Frankrikes landsbygd, säger Håkan Carlsson."---

Läs mer om CIRKA-gruppen här.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-28 23:00 #45 av: [Carpinus]1

"Polisen varnar nu för en våg av stölder riktade mot äldre personer i deras bostäder.

Den senaste tiden har antalet polisanmälda brott med det här tillvägagångssättet ökat kraftigt. 

Enligt polisen har det gått från ingen eller någon anmälning per dag i Sverige till mellan fem och tio per dag de senaste veckorna.


Kvällsposten rapporterade i mitten av november om unga kvinnliga tjuvar som härjat i Kalmar län, Kronobergs län, Blekinge och Skåne. Polisen vädjade då om allmänhetens hjälp för att stoppa stöldvågen.

Men sedan dess har liknande stölder drabbat äldre på många andra platser runtom i Sverige. I nästan samtliga fall är det unga kvinnor som ligger bakom stölderna eller stöldförsöken. 

De senaste dagarna har Dala-Demokraten, Jönköpingsposten, Nerikes Allehanda och Östgöta-Correspondenten rapporterat om stölder med liknande tillvägagångssätt - i varje tidnings respektive område.---


https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/vag-av-aldrestolder-drar-genom-Sverige/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-04 16:09 #46 av: [Carpinus]1

"Den senaste veckan har hela 42 rån och stölder mot äldre anmälts – bara i två av landets 21 län.

Nu, när julen närmar sig, går polisen ut och vädjar till pensionärernas grannar om hjälp i jakten på de kriminella ligorna.

– Det är väldigt bra om man kan försöka ta kort på tjuvarna, säger Håkan Carlsson, chef över polisens expertgrupp som utreder åldringsbrott."---


Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-21 08:48 #47 av: [Carpinus]1

Stölder och bedrägerier mot äldre ökar, men intresset från samhället känns måttligt...

"Anmälningar om stölder hemma hos äldre ökade i fjol med runt åtta procent jämfört med 2016."---

"Förra året ökade antalet stölder från äldre i deras hem, efter att ha gått ner året innan, och totalt anmäldes runt 5 400 sådana brott, enligt Carlsson. (Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp.)
– Intrången i bostäder har ökat något. Under särskilt hösten 2017 hade vi ett gäng som drog in och gjorde intrång i bostäder och det genererade en förfärligt massa brott, säger han till Ekot."---

#När det gäller fickstölder och bedrägerier mot äldre så var de brotten på samma nivå i fjol, som 2016. Det handlar om runt 2 500 respektive 2 100 anmälningar."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-02 08:48 #48 av: Göstage

"Ligan åkte runt i Sverige och sökte systematiskt upp kvinnor i livsmedelsbutiker som man bestal på plånböcker och kort.
En 93-årig man som drabbades av sjukdom var ett annat offer.
Ligaledaren Florian Paun döms till två års fängelse och livstids utvisning för 45 olika brott."---

"– Det är bra att han utvisas när han suttit av sitt straff. Man kan ju bara hoppas att han inte kommer tillbaka, men det är väl svårt att kontrollera det, konstaterar Eva Bergman eftersom Paun hade ett utvisningsbeslut redan efter den förra domen."---

https://www.expressen.se/gt/har-slar-aldreligan-till-mot-eva-pa-ica/

"Hoppas" är nog rätta ordet - inledningsvis så kan man ju hoppas att utvisningen sätts i verket efter avtjänat straff den här gången, det känns inte för givet idag.

Dessutom är det här bara en i mängden av alla som ser svenska åldringar som lovligt villebråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-02 11:39 #49 av: Carmarino

Tänk, förr i tiden var det en skam att ge sig på gamla och försvarslösa. Numera verkar inställningen snarare vara att "vi tar gamlingarna, de är lättast att lura". Arg

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-02 13:17 #50 av: Göstage

#49 Ja, och den svenska inställningen verkar vara närmast "ta för er". Det är sällan man ser indignerade inlägg och insändare, och de enda som uppmärksammar problemet regelbundet i media verkar vara GT och i viss mån Brottscentralen i Aftonbladet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-16 18:59 #51 av: Göstage

Så illa är det ställt...

"En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) slår fast att drygt var sjätte person som är 65 år eller äldre utsätts för brott under ett år. Bland problemen finns internationella ligor som specialiserar sig på bedrägerier mot äldre och misshandel utförd av anhöriga.

Rapporten, som berör år 2016, visar att var sjätte person i åldern 65 år och uppåt blev utsatta för brott under året. Främst lyfts internationella, organiserade ligor som riktar in sig på bedrägerier mot sårbara äldre personer."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-en-av-sex-aldre-utsattes-for-brott-pa-ett-ar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-03 17:40 #52 av: Göstage

"Nya siffror från BRÅ visar att var sjätte äldre person i Sverige under 2016 utsattes för brott. Ta in den siffran.
BRÅ:s statistik visar att gärningsmän från internationella ligor särskilt riktar in sig på äldre. Iskall beräkning styr ofta de som väljer våra svagaste som offer."---

https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/skulle-min-mormor-ens-kunna-vara-trygg-i-dag/

Ledsen Jennifer, men Sverige bryr sig inte om brott mot äldre - det är en icke-fråga här.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-03 17:52 #53 av: Carmarino

Tycker det är lite underligt att det just är utländska ligor som specialiserat sig på äldre människor. Vi får ju alltid höra att i andra länder respekterar man minsann de äldre. Det stämmer tydligen inte längre.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-03 18:23 #54 av: Göstage

I de här ligornas hemländer respekterar man säkert äldre, men när de kommer hit är ju våra gamla deras levebröd. 

Som för det här proffsiga paret, Iona och Daniel, nyligen släppta ur danska fängelser, som talar om sina "etiska riktlinjer".

– Jag har inte gått på handikappade personer, äldre damer eller gravida och inte använt våld, säger Daniel."---

Nej Gun-Britt. 76, Stina, 78 eller Eeva-Liisa, 84 är ju inte äldre. Utredningen visar att samtliga offer var kvinnor, den  yngsta är 59 år och den äldsta 84.  I Rumänien skall man nog vara över 90 för att anses som gammal...

I höstas åkte paret in på ett par år, men de är väl snart igång igen. Och samtidigt som de dömdes konstaterade polisen att man hade 30 internationella åldringsligor opererande i Sverige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.