Begångna eller misstänkta brott

"Vänd på varje sten innan ligisten gör det"

2016-08-13 09:32 #0 av: [Nomen Nescio]

"När det brann i Paris förorter för snart tio år sedan lät den svenska debatten påskina att något liknande knappast skulle kunna inträffa här. I dag står Sverige lika oförberett inför det som nu sker som vi i höstas stod oförberedda inför migrationskrisen. Trots att det nu, liksom då, fanns gott om information för den som ville veta.

Oförmågan till proaktivt agerande ligger för övrigt i linje med hur politikerna hanterar snart sagt varenda kris, det spelar ingen roll om det handlar om klimatet, skolan eller terrorismen; blunda, blunda och hoppas att det går över av sig själv, blunda lite till, attackera de som påtalar problemen och beskyll dem för att överdriva och polarisera, blunda ännu mer, oj nu blev det akut, drabbas av panik, genomför drastisk åtgärd, låtsas att du alltid förespråkat den linje som du nu driver, skyll på dina politiska motståndare och hoppas att väljarna är glömska alternativt dumma i huvudet (helst både och).

Med två år kvar till nästa val vore det klädsamt om politikerna kunde enas om en tuffare linje mot de som vandaliserar och skapar otrygghet. Det vore en välkommen insats för såväl alla de skötsamma medborgare som bor i de drabbade områdena, som för de kriminella ungdomar som i dagsläget härjar fritt. "Tror du jag är rädd för dig? Fucking pajas. Kom utan bricka, jag ska visa dig. Fucking tönt", sedan knuffas polismannen (SVT Agenda 22/5). Som det är i dag framstår konsekvenserna, uppenbarligen, som alltför milda. Varför alls sluta med sitt kriminella leverne? "---

Alice Teodorescu i GP

Länkförslag:

"Förutsättningar för ett normalt samhälle -2"

"Anlagda bilbränder"


Anmäl
2016-08-13 14:41 #1 av: Carmarino

#0 Gillar särskilt meningen När hörde man senast tala om frustrerade fattigpensionärer som kastade sten på brandkåren?, apropå alla (bort)förklaringar av vad anledningen till problemet är. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-08-13 16:54 #2 av: [helga21]

# 1 Exakt!

Anmäl
2016-08-14 14:12 #3 av: [Nomen Nescio]

Tycker att Teodorescu är rätt ute med parallellerna till Paris 2005. Det verkar som om ligisterna söker en anledning att starta upplopp, och bilbränderna kan vara en provokation för att få igång konfrontationer. I det här läget är det viktigt att polisen håller sig lugn - minsta insats som kan fås till "övergrepp" kan vara det som startar oroligheter. Därmed inte sagt att de skall undvika att ingripa där de måste.


Anmäl
2016-08-16 12:49 #4 av: [Nomen Nescio]

 "I dagsläget uppfattar inte polisen bilbränderna som ett utslag av social oro utan snarare som ett uttryck för att störa och skapa oreda. Han gör till exempel en koppling mellan bilbränder och de cirka sex falska bomber som för en tid sedan placerades ut i Malmö. Men det finns också en annan teori.
- Om det är en motreaktion för att vi gjort ett ingripande i den här sfären, säger Erik Jansåker."---

"Den anhållne 21-åringen är till exempel känd sedan tidigare av polisen. Han dömdes i juli för att ha hanterat cirka ett halvkilo sprängdeg. Han finns i en krets av personer som polisen misstänker för att ha varit inblandade i sprängdåd under förra året."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-vi-tror-att-det-ar-ett-fatal-personer/


Anmäl
2016-08-21 11:23 #5 av: [Nomen Nescio]

"Det är viktigt att ett kriminellt beteende snabbt ger konsekvenser, så att unga inte upplever att det är lugnt att begå brott.
Om man varken får straff eller hjälp kan man lika bra ”skita” i det övriga samhället. Man blir mer egoistisk, skaffar sig än mer pengar, prylar och respekt med hjälp av brott. Man gör sig osårbar. Blir en kung. Man känner sig som en vinnare och tycker att alla andra är ”dumma i huvudet” och inte fattar att det bara är att gå in och dominera, och att ta vad man vill ha.
Den kriminelle tänker inte att hen förstör för sig själv, genom att tända eld på bilar eller förstöra någon annans egendom. Man är inte en del av ett lokalsamhälle. De är ”de andra” som är lokalsamhället, man bara råkar vara född eller bo där. Till och med föräldrar eller syskon kan höra till ”de andra”. ”De andra” som inte fattat – en grupp, som man absolut inte vill tillhöra."---

"Vår erfarenhet är inte att man utvecklar en kriminell livsstil på grund av materiella brister. Vår erfarenhet är att kriminalitet är väldigt likt drogmissbruk och drogberoende. Växelvis rättfärdigar man det man gör. Man vet nackdelarna men kan ändå inte låta bli att göra det man gör.
När livsstilen har fått ett starkt fäste är den, likt ett beroende, väldigt svår att bryta. De som kommer till KRIS har ofta både drogmissbruk och en kriminell livsstil med sig. Missbruket kan man få behandling mot – men kriminaliteten har inte det offentliga Sverige någon verktygslåda för."---


Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS på Aftonbladet debatt


Anmäl
2017-11-29 17:00 #6 av: [Carpinus]1

#5 Christer Karlssons förslag får politisk uppbackning:

 "Det är orimligt och inte försvarbart att dagens lagstiftning ger ungdomar som begår mycket allvarliga brott en ungdomsrabatt när domstolarna utdömer straff. Detta endast på grund av att personen är under 21 år. "---

"Liberalerna har därför lagt ett förslag med krav på en översyn av hela straffsystemet för personer mellan 18–21 år. Den behöver ses över i syfte att kraftigt minska eller slopa rabatten. En majoritet i riksdagen biföll vårt förslag i våras, trots detta har inget hänt.
Regeringens partier samt Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet vilket möjligen är förklaringen till att regeringen inte agerar.
Samhällets reaktion på brottslighet måste vara tydlig och tidig. Straffrabatten för ungdomar i åldern 18–21 år som återfaller i brottslighet efter att tidigare ha dömts för brott måste därför tas bort."---

 "Till detta kommer sedan den villkorliga frigivningen efter två tredjedelar vilket innebär att de inte kommer att behöva sitta av hela tiden. Även på denna punkt vill Liberalerna ändra lagen så att man som princip sitter av sitt straff.

Principen som i dag är vägledande för domstolsväsendet är dels lägre straff när personen är under 21 år, dels att det ska finnas särskilda skäl att döma en person till fängelse.
Samhället ska arbeta brottsförebyggande, i skolan, med sociala insatsgrupper och andra åtgärder. Men när unga kriminella, även de mellan 18 och 21 år, begår allvarliga brott, måste det också ges en konsekvens fullt ut."

Roger Hadad (L) på Aftonbladet debatt

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/dddGPq/sluta-korta-straffen-for-unga-kriminella

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl