Begångna eller misstänkta brott

Skojare och bedragare

2016-05-22 07:49 #0 av: [Nomen Nescio]

De välbekanta turnerande grupperna med insamlingslistor till förmån för olika påstådda ideella organisationer fortsätter att dra runt i riket. Nu uppmärksammar SVT Nyheter en florerande lista med den märkliga rubriken ”International association av personer med funktionshinder” som insamlare försöker få allmänheten att teckna sig för bidrag på. Listorna har bland annat visats upp i Småland och Västergötland.

Hör och läser du om falska hantverkare, telefonskojare, vägpirater och andra bedragare så samla det gärna i denna tråd. Jag vet att det finns liknande trådar tidigare, men de är spridda under olika rubriker.


Anmäl
2016-06-04 07:19 #1 av: [Nomen Nescio]

"Så kallade irländska asfaltsläggare är ett vårtecken lika säkert som tussilago. Nu har den svenska polisen fått hjälp från brittiska kolleger för att komma till rätta med problemen kring de oärliga hantverkarna. Och det behövdes. Mitt under utbildningen misstänks en asfaltläggare ha gett sig på en person och misshandlade denne med ett tillhygge."---

"I och med att polisen kunde identifiera gärningsmannens fordon kunde den misstänkte sedan gripas och nu sitter en person anhållen misstänkt för grov misshandel, skriver P4 Jönköping. Och just identifikation av fordon var något som den svenska polisen utbildades i av sina brittiska kolleger."

GT

På tiden att den svenska polisen tar hjälp av sina brittiska kollegor för att försöka komma tillrätta med de här turnerande brottslingarna! Men behöver verkligen polisen utbildas i "identifikation av fordon"?


Anmäl
2016-06-06 11:09 #2 av: [Nomen Nescio]

Sådana här skojar sajter dräller det av på nätet. Dessvärre går många på det, och mörkertalet över lurade spelare lär vara stort...

"MS-sjuka sjukpensionären Francisca Franco Munoz hoppades på den stora vinsten och spelade lotto på nätet, i tron att hon spelade på statligt ägda Svenska Spel. Men lottobolaget svenskalotto.com är placerat på Malta och har inget samarbete med Svenska Spel."---

"Francisca registrerade sitt Visakort för att betala de två kronor det skulle kosta. Det skulle hon inte ha gjort. Två veckor senare drogs över 680 kronor från hennes konto. Hon förstod inte att det var en prenumeration hon godkänt. Francisca hörde av sig till Svenska Spel för att försöka avsluta sitt abonnemang. Svenska Spel informerade henne då om att de inte har något samarbete och hänvisade till svenskalotto.com."---

"Svenskalottos IP-adress är registrerad i San Jose, Costa Rica. Bolaget finns på Malta, vilket också landsnumret i telefonnumret visar. SVT Nyheter har försökt nå svenskalotto.com utan framgång. Som kund är det lika svårt. En av de spelare SVT Nyheter pratat med, en 78-årig man som vill vara anonym, berättar att lottobolaget drog 450 kronor på hans konto varje månad i fyra månader. Det enda sättet att avbryta autogirot var att spärra betalkortet. 78-åringen fick aldrig kontakt med bolaget och fick aldrig tillbaka sina pengar."---

SVT


Anmäl
2016-06-09 12:31 #3 av: [helga21]

# 2 Detta ä rent för jäkligt! Sätt åt dem! Arg

Anmäl
2016-06-22 08:46 #4 av: [Nomen Nescio]

Socialtjänsten i Mölndal vågar inte besöka "utsatta EU-medborgare" på en P-plats eftersom de bor grannar med "oseriösa hantverkare", som också slagit sig ner där. En bild av Sverige 2016...

"Den stora parkeringsplatsen mellan Åbybadet och travbanan har vid flera olika tillfällen använts som boplats. I måndags avhyste polisen en grupp , som enligt polis och Mölndals kommun, är oseriösa hantverkare. De och deras familjer har sedan en tid haft sina husvagnar uppställda på parkeringen.
– Vi gav dem en tidsram för att lämna platsen och den hörsammades, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.
Samtidigt har utsatta EU-migranter bott i bilar på samma område. Mölndals kommun har nu lappat bilarna, med budskapet att de kommer att forslas därifrån om de inte flyttas inom några dagar."---

"Matilda Johansson, säkerhetssamordnare på Mölndals kommun, säger att det handlar om att det är två helt olika grupper som hanteras på olika sätt.
– De oseriösa hantverkarna blir polissak, säger hon. De har bättre bostäder, är, enligt tidigare erfarenhet, mer aggressiva och jobbar för inkomst, så det blir inte något socialtjänstärende.
De är också anledningen till att ingen från socialtjänsten tagit kontakt med de utsatta EU-migranterna som bor där.
– Vi vet inte ännu om det finns barn där. Socialtjänsten har inte varit på plats ännu eftersom oseriösa hantverkarna tidigare visat att de är hotfulla. Så det är av arbetsmiljöskäl, säger hon men betonar samtidigt att inga som helst hot kommit från de utsatta EU-migranterna."---


http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/asfaltsl%C3%A4ggare-stoppar-socialtj%C3%A4nst-fr%C3%A5n-insats-1.3104706


Anmäl
2016-06-25 14:07 #5 av: [Nomen Nescio]

"Polisen fick larmet vid 01.30-tiden natten till midsommardagen. Då pågick ett bråk på en campingplats som ligger i Torekov. Exakt vad det var som utlöste det är i nuläget oklart.
– Det var ett sällskap med asfaltsläggare som kom i klinch med andra campinggäster, som vi förstått det. Stickvapen, kvastkaft och pepparspray ska ha använts, säger Calle Person vid polisen.
Bland annat ska en kvinna ha blivit misshandlad med ett stickvapen, enligt polisen. En kvinna har gripits som misstänkt för den misshandeln. Fyra andra personer – två män och två kvinnor – har också anmält att de blivit misshandlade. Något senare står det klart att kvinnan misstänks för misshandel i samtliga anmälda fall."---

"Ingen av de som anmält att de blivit misshandlade ska ha kommit från asfaltsläggarsällskapet enligt polisen."
Enligt campingkedjan First Camps driftschef Per Åkerström har de som ställt till dispyt inte kvar på platsen.
– Vi hoppas att de inte kommer tillbaka, säger Åkerström."---

GP


Anmäl
2016-06-26 23:23 #6 av: [Nomen Nescio]

"Polisen har flera gånger varnat för kringresande hantverkare. Nu har utländska asfaltsläggare polisanmälts i Umeå – efter att ha hotat och försökt slå en man som inte vill köpa deras tjänster.
– Vi har generellt stora problem med de här arbetarna, säger Mats Bruhn vid polisen i Västerbotten."---

"Enligt Mats Bruhn har polisen haft stora problem med kringresande hantverkare.
– Generellt har de uppvisat bristande respekt när de försöker ingå ett avtal, deras arbeten har varit av undermålig kvalitet och de förefaller vara synnerligen oseriösa i sin verksamhet, säger han.
Polisen försöker bland annat förebygga brotten genom att gå ut med varningar, där de uppmanar folk att inte köpa tjänster av asfaltsläggarna.
– Nästa steg är väl med tanke på brexit, huruvida de får utföra arbeten. Men det är nästa steg, säger Mats Bruhn."

Expressen


Anmäl
2016-07-02 08:45 #7 av: [Nomen Nescio]

"Polisen i Värmland går ut och varnar för en ny bluffmetod.

Lurendrejare ber förbipasserande att skriva på en lista, och kräver sedan en pengadonation.

– Det har ökat på kort tid och i stor omfattning, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl vid polisen i Värmland."---

GT

"Ny bluffmetod"? Den är ju känd sedan åratal! Att den ökar någonstans just nu är väl bara för att en någon liga har dykt upp på marker där de inte varit på ett tag, se #0.


Anmäl
2016-07-07 14:48 #8 av: [Nomen Nescio]

"Wenche Holmström, 49, har en mat- och kaffevagn i Åmål. Under måndagen utsattes hon för ett fräckt växlingstrick av två män som fick med sig 500 kronor från kassan innan de sprang från platsen.
– Jag är förbannad och frustrerad. Det är just sättet att jag blev så lurad. Det är så himla fult, säger hon.
Metoderna bedragarna använder sig av är välkända hos polisen - och återkommer varje år."---

 "-De åker runt och gör detta, säger Monica Lindberg, som jämför förfarandet med personer som vill ha underskrifter med pengar för en insamling till döva.
Av de två personer som lurade Wenche minns hon utseendet på en av dem.
– Han var lång och smal, hade en mörk jacka och mörkt lockigt hår. De pratade engelska, säger hon."

GT


Anmäl
2016-08-07 08:20 #9 av: [Nomen Nescio]

 "Sara, 37, blev under en bilfärd till jobbet attackerad av vägpirater mellan hemmet i Floda och jobbet i Göteborg. Vägpiraterna hotade att preja henne av vägen.
 – Det var fruktansvärt! Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger Sara."---

"Polisen i region Väst är medveten om problematiken med vägpirater men uppger att det är väldigt svårt att få stopp på gärningspersonerna.
– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet men har de försökt preja henne av vägen så är det brottsligt, säger Patrik Ahlbom gruppchef vid polisens regionledningscentral.
– Det jag kan säga rent generellt är att många ringer in och vi noterar att det finns en problematik. Vägpiraterna stannar ju inte på en och samma plats vilket gör det svårare att få fast dem. Sen måste vi även ha en person som blivit drabbad om vi nu lyckas gripa en vägpirat och det är inte heller helt enkelt att hitta alla gånger."

GP


Anmäl
2016-08-07 09:39 #10 av: [Nomen Nescio]

#9 "Gabriel Bulat och hans flickvän Nina Strömberg körde in i en mardrömsliknande händelse på E6. Tre bilar försökte gemensamt med alla medel få stopp på deras motorcykel på motorvägen.
– Efter att det här hände har jag fått veta att fler råkat ut för liknande saker, berättar Gabriel som nu vill varna för en synnerligen aggressiv grupp vägpirater som härjar på E6.
Gabriel hade hämtat sin flickvän i Ytterby med sin motorcykel på kvällen den 24 juli.
På väg mot Göteborg körde han E6 söderut mot centrum, och ungefär i höjd med Angeredsbron förvandlades en mysig mc-resa i skymningen till en skräckfärd."---

"Väl hemma polisanmälde Gabriel incidenten.
Han la ut sin berättelse på ett mc-forum på Facebook och fick då svar från flera som hade råkat ut för eller kände till liknande saker.
I gruppen vittnar man om incidenter på E6 både söder och norr om Göteborg denna sommar och förra sommaren."---

GT


Anmäl
2016-08-17 22:54 #11 av: [Nomen Nescio]

"Problemen med oseriösa hantverkare från Irland och Storbritannien är utbrett i hela landet. Under sommaren har det bland annat rapporterats om incidenter i Skåne, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna och Västerås.
Det har bland annat rört sig om stölder, bråk på campingar och att de ockuperat mark."---

"26 juni är en dag som Shahandeh Seyfizadeh, 65, i Holmsund alltid kommer att minnas. Hon hade några dagar tidigare pratat med en man som ville lägga om taket på hennes villa. Hon sa nej – men blev inte av med männen."---
I stället ringde hon polisen som grep de tre männen. Männen släpptes dock dagen efter.
– De här människorna var inte seriösa, de arbetade med bara händer, säger Shahandeh Seyfizadeh.
Nu har hon bytt taket och arbetet har gått på runt 200 000 kronor.
– Försäkringen täcker bara en bit av vad de gjort, nu står jag här med stora skulder."---

Expressen


Anmäl
2016-08-18 21:17 #12 av: [Nomen Nescio]

"Lastbilschauffören blev knivhotad och rånad på sin lastbil av misstänkta vägpirater när han stannade för en personbil.

Åkeriet är i chock - och kommer i fortsättningen inte att stanna för människor som påkallar uppmärksamhet efter vägarna.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Att stanna och hjälpa varandra i Sverige - det finns inte längre. Våra chaufförer får inte kliva ut ur bilen vid liknande situationer i fortsättningen, oavsett tid på dygnet, säger vd:n Stefan Nyman."---

GT


Anmäl
2016-08-19 09:09 #13 av: [Nomen Nescio]

"Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har det slagits sorgliga statistiska rekord i sommar. Under de tjugo år som statistiken berör har det inte under någon månad gjorts så många anmälningar om fickstölder i Göteborgs kommun, som under juli i år, 806 stycken.
Avenyn, Drottningtorget, Brunns-parken, Nordstan, Järntorget och Liseberg. Det är områdena som sticker ut mest när polisen räknar ihop antalet anmälningar. Avenyn ligger i en klass för sig.
– Absolut flest anmälningar sker nattetid, mellan 00 och 03, berättar Anders Börjesson.
Han är chef för lokalpolisområde City, det området som är klart hårdast drabbat. Och ännu är det inte över.
– Augusti är den värsta månaden, med evenemang som Kulturkalaset och Way Out West, där det är mycket folk och berusning."---

"– Få blir lagförda.
På hundra anmälda ärenden uppskattar Anders Börjesson att man klarar upp max en handfull. Få tas på bar gärning. Istället upptäcks brottet ofta långt efter att det begåtts.
– Under perioden 1 juni till 16 augusti i år har vi sammanlagt 16 gripna gärningsmän. Hur många av dem som dömts vet jag inte."---

"För även om man inte i dagsläget har span på några särskilda ligor står det klart att det finns grupper som specialiserat sig på den här typen av brott och att den rörliga kriminaliteten, som även agerar över nationsgränser, har utvecklats.
– Tillfället gör tjuven brukar man säga, men nu för tiden är tjuvarna många gånger proffs."---

GP


Anmäl
2016-08-19 17:09 #14 av: [Nomen Nescio]

"En cyklande kvinna blev på fredagseftermiddagen rånad på sitt guldhalsband i Falkenberg.
– Kvinnan ska ha haft någon form av rörelsehinder då hon har cyklat på en trehjuling, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst."---

"– De kom tre stycken på två cyklar och den som satt på pakethållaren ryckte av henne halsbandet, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst."---

GT


Anmäl
2016-08-22 06:49 #15 av: [Nomen Nescio]

#13 "Det höga antalet anmälda stölder är ett tecken på en ganska omfattande kriminalitet. Intressant är också att brotten begås på en begränsad geografisk yta. Nordstan, Avenyn, och några andra centrala platser. Vidare verkar ficktjuvarna rekryteras ur begränsade grupper. Verksamheten tycks heller inte vara helt dold. En polis berättade att den som vill kan studera gängen dagtid, till exempel i området vid lilla bommen och Torsten Henrikssons gångbro.

Samhället vet alltså ganska väl vilka som begår brotten och var de håller till. Ändå lagförs inte många. En anledning har varit avsaknaden av medicinsk åldersbestämning av ensamkommande. Många som grips för ficktjuveri hävdar, eller har vid ankomsten till Sverige angett, att de är under 18 år. Även om polisen inte sällan misstänker att de i själva verket är äldre leder inte gripandet till någon påföljd. Det gör att det också blir ganska meningslöst för polisen att lägga resurser på gängen. Här upplever också ofta de enskilda poliserna på fältet att det finns en ovilja eller rädsla hos andra delar av rättsväsendet att hantera frågor som uppfattas som politiskt laddade."---

http://www.gp.se/ledare/v%C3%A4lkommen-till-tjuvarnas-stad-1.3711472


Anmäl
2016-08-23 14:04 #16 av: thenameless

Du publicerar en massa olika rapporter, Det hade varit intressant om du satt dig in i bedrägeriförfarandet i fallen och beskrivit dem mer utförligt..

Bedragare finns ju överallt Men för att offren ska kunna skydda sig behöver de veta mer om hur de enskilda bedrägerierna går till?.Då de återanvänds gång på gång med små ändringar

Anmäl
2016-08-23 14:11 #17 av: [Nomen Nescio]

#16 Du får nog finna dig att jag publicerar en massa rapporter, den som vill får fördjupa sig i fallen, jag bara pekar på sådant som är aktuellt för dagen. När jag har något jag vill kommentera så gör jag det, men det är ytterst få som besöker och medverkar i trådarna på Brott iFokus, så man talar nog för döva öron för det mesta.

Det som engagerar mig mest är brott mot äldre, och i trådarna kring sådana på Pensionärer iFokus finns det regelbundet en genomgångar om vilka bedrägerityper som florerar och tips om hur man undviker dessa.


Anmäl
2016-09-18 10:04 #18 av: [Nomen Nescio]

"Anne-Marie, 63, såg hur mannen hoppade ut framför den framförliggande bilen – sedan hände samma sak henne.
Vägpiraten slet sedan upp hennes bildörr och försökte få henne att köpa en guldring. Mitt i rusningstrafiken på E45.
– Det slog slint i huvudet, jag förstår inte att jag stannade, säger hon."---

"-När jag hämtade min gubbe vågade jag knappt säga vad som hänt, jag skämdes. Jag vet ju att man inte ska stanna. Sen berättade jag ändå, säger hon.
Och vägpiraterna har varit mycket aktiva under helgen meddelar polisens presstalesman Jenny Widén.
– Vi har fått in flera larm. Under lördagen främst i området kring Marstrand. Det är svårt för oss att få fast dessa bedragare, dels för att de ständigt är i rörelse och dels för att brott inte alltid begås, säger hon.
Men polisen inställning till misstänkta personer som står vid vägkanten är klar och tydlig:
– Stanna inte. Och om de erbjuder guld kan du med största sannolikhet vara säker på att det inte handlar om riktigt guld, säger Jenny Widén."---

GT


Anmäl
2016-09-18 17:08 #19 av: [Nomen Nescio]

"En grupp så kallade irländska asfaltsläggare flyttar runt på olika platser i Trollhättan. De uppträder ofta hotfullt och polisen har stora problem med de oärliga hantverkarna.

– De blev polisanmälda i fredags. Då flyttade de på sig och just nu flyttar de igen, berättar Eine-Marie Bryntesson, inre befäl vid polisen i Trollhättan.

Problematiken är långt ifrån ny. GT och de flesta andra medier skriver frekvent om den. Senast handlade det om en grupp som höll till i Lidköping.

– De finns ju över hela Sverige under sommarhalvåret och mönstret är ofta det samma. De slår sig ner på en plats där de oftast blir väldigt nedskräpat snabbt.

– Om markägare eller andra säger till blir de ofta väldigt hotfulla."---

GT


Anmäl
2016-09-20 07:48 #20 av: [Nomen Nescio]

"Under förmiddagen kontrollerade polisen husvagnarna i inre hamnen i Sundsvall.

Kontrollen skedde efter att polisen tipsats om att allt inte stod rätt till med husvagnarna i lägret.

Polisens kontroll av registreringsnumren visade snabbt att tre av vagnarna anmälts som stulna. En person greps på plats misstänkt för inblandning i stölden."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/stulna-husvagnar-hittade-i-migrantlager


Anmäl
2016-09-22 21:17 #21 av: [Nomen Nescio]

"I takt med att trafikanterna blivit allt mer luttrade, och inte låter sig luras lika lätt som tidigare, har vägpiraterna tagit till allt mer desperata - och farliga - metoder.
– De anpassar sig och har blivit mer offensiva. När de gamla metoderna inte fungerar måste man ändra strategi, säger Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp i region Väst.
Och de nya strategierna är farligare och mer aggressiva än de gamla, som huvudsakligen gått ut på att sälja falskt guld eller be om pengar till bensin.
– Vi har flera fall där man försökt preja bilar till sidan av vägen. Man agerar också mer hotfullt än tidigare. Ibland rör det sig om regelrätta rån. Det är en tydlig trend, säger Carlsson."---

"Vägpiraterna har tidigare uppehållit sig längs de stora riksvägarna, men på senare tid har de även börjat operera på mindre trafikerade vägar, där hastigheterna är lägre och vittnena färre.
Brottslingarna uppehåller sig också på rastplatser, och konfronterar bilister som stannat för att sträcka på benen.
– Det kan vara bra att välja rastplatser som är upplysta och där andra bilar också stannat."---

GT


Anmäl
2016-09-28 16:33 #22 av: [Nomen Nescio]

"Två män har anhållits i Piteå sedan polisen funnit mängder av misstänkt stöldgods i deras bil.
- Vi har hittat en större mängd guldföremål gömda i bilens lyktinsatser. Det är ett vanligt modus att göra på det sättet, berättar förundersökningsledare Ola Lundström i Piteå för Norrbottens-Kuriren."---

"Totalt har sju inbrott anmälts i Norrbotten de senaste dagarna.
De två männen är i 25-årsåldern och nekar till brott. De har i förhör uppgett att de är på genomresa i Sverige."---

TT


Anmäl
2016-09-28 18:14 #23 av: [helga21]

På genomresa i Sverige  Skrattar

Anmäl
2016-09-28 22:39 #24 av: thenameless

Skojare möjligen men inte bedragare, de flesta fallen i den här tråden verkar ju vara tjuvar och banditer

Anmäl
2016-10-12 08:58 #25 av: [Nomen Nescio]

"Vägpiraterna på de Västsvenska vägarna tar till allt mer våldsamma metoder - och i sina försök att få trafikanterna att stanna tar de nu till ytterligare ett tillvägagångssätt.

Kurragömma-metoden.

En person försöker få bilisten att stanna medan medkumpanerna gömt sig.

– När du väl har stannat kan du bli omringad. Du kan bli hotad och i värsta fall bli utsatt för våld. Allt detta gör de för att på olika sätt tilltvinga sig pengar eller värdesaker genom brott, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen Region Väst."---

GT


Anmäl
2016-10-12 10:49 #26 av: thenameless

Skriv lite om bedragarna på nätet också. Gärna om  romansbedrgarna. Den lägsta sortens bedragare.  http://delphifaq.com/faq/russian_marriage_scams/f2412.shtml?p=0#comments

javascript:nicTemp();

Anmäl
2016-10-12 11:01 #27 av: [Nomen Nescio]

#26 Kanske är nätbedrägerier ett så stort ämne att det finns anledning att starta en egen tråd om det? Jag kommer att läsa den med intresse om någon startar en sådan!


Anmäl
2017-01-09 09:24 #28 av: [Nomen Nescio]

"Hantverkare" sparkade sönder taket för Jan.


Anmäl
2017-01-09 09:46 #29 av: Carmarino

#28 Tycker att det borde har ringt varningsklockor i klass med domkyrkan här. Seriösa hantverkare brukar inte ringa på dörren en nyårsaftons eftermiddag och börja jobba direkt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-09 09:57 #30 av: [Nomen Nescio]

#29 Tyvärr ser man gång på gång hur människor går på liknande saker, trots alla varningar.  Och förmodligen finns det en stort mörkertal där drabbade tiger för att de skäms över att de varit naiva.


Anmäl
2017-01-16 08:46 #31 av: [Nomen Nescio]

"Två kvinnliga rosförsäljare tvingade en 12-årig flicka att köpa en ros för 500 kronor. Flickan blev beordrad att ta ut en 500-lapp ur en bankomat varpå kvinnorna tog sedeln ur hennes hand och försvann från platsen. Det menar kammaråklagare Jörgen Bengtsson, som nu åtalar kvinnorna för olaga tvång och grov stöld."---

"Åklagarens bevisning består bland annat av kamerabilder från bankomaten som ska visa hur den 12-åriga flickan tvingas ta ut pengarna. En filmsekvens ska också visa hur en av kvinnorna kommer över pengar från en äldre dam med rullator. Åklagaren menar att kvinnorna konsekvent inriktat sig på gamla och unga som har haft svårt att freda sig från "deras påträngande beteende".---

"En av kvinnorna är sedan tidigare dömd för att ha begått brott i Sverige, vilket framgår av förundersökningen."---

http://www.expressen.se/gt/12-aring-pressad-av-rosforsaljare/


Anmäl
2017-02-13 19:30 #32 av: [Carpinus]1

Nu är det snart vår för nu har vägpiraterna börjat sin säsong igen, och snart är väl de irländska "hantverkarna" också tillbaka.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-16 18:28 #33 av: Ford -57

#32 D e nästan så man önskar få beök av dessa "hantverkare", men då e ju risken stor att man får husrum en längre tid.

Anmäl
2017-02-16 19:15 #34 av: [Carpinus]1

#33 Det finns de som gripit in mot bedragarna - dock inte polisen, som brukar stå handfallna..."Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-17 17:18 #35 av: thenameless

Sätt åt alla dessa Dating scammers på nätet också.  Såna som snor någon vacker kvinnas bilder och lurar skjortan av desperata stackare

Anmäl
2017-02-18 17:59 #36 av: [Carpinus]1

"Trapphuspirater" är tydligen en ny kategori att lära sig...

"– De är kringresande och kommer ofta från andra länder. De påminner om vägpirater eftersom de är en typ av handelsresande i brott, därför att det inte orimligt att göra den kopplingen. Men i det här fallet inkräktar man på en persons personliga integritet istället, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen i Region Väst."---

"– De sätter ett mynt i dörrspringan och återvänder sedan efter en eller två dagar för att se om någon varit hemma. Om myntet sitter kvar vet de att ingen har varit det och att de kan slå till. Därför är det viktigt att polisen går ut och varnar på det här brottsförebyggande sättet, säger Lippens. "---

GT

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-19 15:56 #37 av: [Carpinus]1

Ett gäng kringresande irländska asfaltsläggare/hantverkare har slagit upp läger i Trollhättan. Stölder av verktyg har rapporterats, förmodligen sådant som är nödvändigt för den kommande säsongen. Trenden från de senaste åren att skojarna blivit allt mer hotfulla tycks bestå även i år.

http://www.expressen.se/gt/larmet-hotfulla-asfalts--laggare-sprider-skrack/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-25 09:13 #38 av: [Carpinus]1

Just nu varnas för fultelesäljare som ringer till framförallt äldre och hävdar att den fasta telefonin hos dem skall läggas ner och att de måste skaffa mobiltele eller bredbandstelefoni för att kunna ringa och ta emot samtal.

http://www.expressen.se/dinapengar/sa-luras-aldre-att-saga-upp-sina-fasta-telefoni/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-13 11:29 #39 av: [Carpinus]1

#19 Finns nog skäl till polisens varningar om att detta klientel uppträder allt våldsammare - även om det i just det här sällskapet stannade inom gruppen.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/knivskarningen-kopplas-till-asfaltslaggare

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-18 07:42 #40 av: [Carpinus]1

"Våren är på ingång och med den kommer också vägpiraterna. Men när de inte är ute på vägarna sysslar de med ett annat fräckt knep: åldringsbedrägerier.
– Det finns saker som gör att vi kan se kopplingar mellan åldringsbrott och vägpirater, säger Håkan Carlsson chef för åldringsbrottsgruppen på polisen."---

"För det verkar som att piraterna hittat något annat att göra när de inte lurar på trafikanter längs europavägarna.
– Seriebrotten mot äldre är också en brottslighet som rör sig. De här brotten som sker i det offentliga rummet när man ger sig på äldre, de ökar nu under våren när vädret blir bättre, säger Håkan Carlsson."---

"– De här gängen som kommer hit är väldigt brottsaktiva när det väl kommer till Sverige. De som vi har utredningar på förkommer ofta tidigare för liknande brottslighet, både i Sverige och i andra länder, säger Håkan Carlsson."---

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vagpiraternas-extraknack-aldringsbedragerier

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-25 06:22 #41 av: [Carpinus]1

#40 En annan verksamhetsgren som tycks kombineras med  vägpirateriet är insamlingslistorna som spelat döva turnerar runt med. Igår dök de upp i Kungsbacka.

http://www.expressen.se/gt/bluffen-utger-sig-for-att-vara-dova/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-01 07:01 #42 av: [Carpinus]1

#41 Ligorna härjar vidare, varnar GT. 

http://www.expressen.se/gt/polisen-varnar-liga-lurar-med-dovbluff/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-07 09:27 #43 av: [Carpinus]1

Expressen (GT/Kvällsposten) gör ett föredömligt arbete i att följa "hantverkarnas" framfart i landet, och nu rapporteras ett gäng härja i Skåne. Dessvärre verkar rövarbandens metoder bli alltmer hotfulla och brutala år från år, förmodligen på grund av att målgruppen blivit mer uppmärksamma, och kan man inte lura så kan man hota.

Det här packet är en skam för länderna de kommer ifrån, kanske kan Brexit innebära att de kommer att kunna hindras från att röra sig fritt i EU om några år?

http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-varning-for-falska-hantverkarna/ 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-07 11:52 #44 av: [Carpinus]1

#43 Rättad länk:

http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-varning-for-falska-hantverkarna/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-23 08:01 #45 av: [Carpinus]1

Polisen genomför en satsning mot brottsligheten längs  E6, för att försöka komma åt rastplatstjuvar, vägpirater, bluffhantverkare andra rövare som färdas och uppehåller sig på och vid vägsträckan utmed västkusten.

http://www.expressen.se/gt/polisens-offensiv-motvagpiraterna-langs-e6/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-28 10:40 #46 av: [Carpinus]1

I takt med att allmänheten blivit allt mer uppmärksamma på vägpiraterna och stannar mera sällan så har rövarnas metoder eskalerat. Nu förekommer prejningar och regelrätta rån bland deras metoder.

http://www.expressen.se/gt/polisens-skarpa-varning-for-harjande-vagpirater/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-01 19:21 #47 av: [Carpinus]1

Malin Siwe skriver på ledaplats i Expressen om hur vägverkets rastplatser blivit skojartillhåll, och att  det inte längre är riskfritt för vanliga trafikanter att stanna där.

http://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/sopkaos-och-stangda-dass-hotar-tilliten/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-30 10:12 #48 av: [Carpinus]1

"Varför åker många kriminella hit? För att de är rationella. Sverige är rena rama paradiset för de internationella stöldligorna. Den fria rörligheten har gjort att det är enkelt att ta sig hit. De kan tjäna gott om pengar i Sverige; enligt polisen stjäl utländska ligor för flera miljarder kronor per år.

Ytterligare ett skäl till att många kriminella väljer Sverige är att det är enkelt att begå brott här. Sannolikheten att de tas av polisen eller tullen är liten. Om de, mot förmodan, skulle åka fast är det milda straff som gäller. Om de har tur kan de komma undan med villkorlig dom. I vårt grannland Finland är straffen hårdare, vilket gör att de drar sig för att åka dit."---

http://www.expressen.se/ledare/stoppa-stoldligornas-sverigeturneer-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-05 13:09 #49 av: [Carpinus]1

Butikschef sprängde skojarliga. Åklagaren yrkar på 3,5 års fängelse plus utvisning för de åtalade.

http://www.expressen.se/gt/victor-sprangde-aldreligan-pa-coop/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-06 12:15 #50 av: [Carpinus]1

#49 "Nu döms båda kvinnorna mot sitt nekande till två år och sex månaders fängelse. Den ena kvinnan hävdade att hon inte förstod vad det var som pågick och att den andra var en ledarfigur. Men i domen från Göteborgs tingsrätt slog man fast att kvinnorna hade lika framträdande roller och bör således dömas till samma fängelsestraff. Utöver fängelse döms en av kvinnorna till utvisning. "---

http://www.expressen.se/gt/bedragarligan-doms-gav-sig-pa-aldre-kvinnor/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-08 11:03 #51 av: [Carpinus]1

Bedragarna som härjar med falska dövinsamlingar har högsäsong och härjar från norr till söder. Gillar förslaget jag läste häromdagen från en förbannad kvinna som uppmanade folk att skriva "bluff" på den framsträckta listan med namnteckningar.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article25303367.ab

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-08 15:35 #52 av: [Carpinus]1

Äntligen har Polisen slagit till mot asfaltsskojare! Det är Polisen i Fyrbodal som lagt vantarna på tre av bedragarna, som nu sitter häktade för bedrägeri och bedrägeriförsök. En av dem är också misstänkt för olaga hot och grov stöld.  Tror att det här är det enda som biter på det här klientelet, i kombination med utvisning. De här hållit på i massvis av år utan att åka dit, så antagligen har de invaggats i något slags säkerhet.

Expressen/GT i Västsverige gör ett jättejobb med att varna allmänheten för alla sorters kringresande skojare, och Polisen har väl börjat känna press för att gripa in. Hoppas nu att man även plockar in några vägrövare!

http://www.expressen.se/gt/polisens-harda-slag-mot-asfaltslaggarna-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-16 09:02 #53 av: [Carpinus]1

Gothia Cup har blivit en skojarmagnet, enligt Polisen.

"Nu går polisen ut med en skarp varning inför Gothia cup i Göteborg.

Polisen förväntar sig att olika typer av kriminella grupperingar – såsom ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare – kommer att dras som magneter till staden under den fullspäckade veckan.

– Vi märkte en ökning under Partille cup, och under Gothia förväntar vi oss att det kommer att vara så i ännu större omfattning, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg."---

http://www.expressen.se/gt/polisens-varning-har-flockas-de-kriminella/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-20 09:37 #54 av: [Carpinus]1

Rathkeale, Limerick - Expressen på hembesök hos asfaltsskojare och bluffhantverkare. Hit går de stora pengar som man bland annat lurar våra pensionärer på.

http://www.expressen.se/nyheter/har-bor-de-kriminella-asfaltlaggarna--lever-lyxliv-pa-irland/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-24 21:36 #55 av: thenameless

Verkar trevligt bra att de skaffar sig någonstans att bo

Anmäl
2017-07-28 13:26 #56 av: [Carpinus]1

"På torsdagseftermiddagen ska fyra personer ha utgett sig för att vara ”dövstumma” på Hamntorget i Henån på Orust. Flera personer ska ha blivit lurade att skänka pengar men det var först när en kvinna blev blåst på 500 kronor som polis kontaktades. Två personer kunde då gripas.

Kvinnan hade lämnat över 500 kronor som bedragarna skulle växla åt henne. Men någon växling ägde aldrig rum och polis kontaktades. När polisen anlände fanns två personer, en man och en kvinna, kvar på platsen. De kunde båda gripas och tas in för förhör.

– En man i 20-årsåldern är anhållen på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri och häleri. Detta då vi även hittat misstänkt stöldgods i mannens bil. "---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/dovstumma-bedragare-greps-av-polis-i-henan

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-04 09:15 #57 av: [Carpinus]1

Om "asfaltsläggarnas" historia, metoder och internationella förgreningar:

http://www.expressen.se/nyheter/michael-holls-som-slav-av-asfaltslaggare-i-26-ars-tid/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-16 09:53 #58 av: [Carpinus]1

"Cirkagruppen, som Håkan Carlsson leder, har sedan sju år haft som uppdrag att kartlägga åldringsbrott nationellt. 

Just nu spanar specialistgruppen på runt trettio ligor i Sverige.

– Det här handlar om yrkeskriminella som arbetar internationellt, säger Håkan Carlsson."---

http://www.expressen.se/nyheter/polischefen-vi-spanar-pa-trettio-olika-ligor/

http://www.expressen.se/nyheter/ioana-och-daniels-brottsturne-genom-sverige-stal-kontokort-pa-40-orter/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-07-04 08:59 #59 av: Göstage

Ett celebert sällskap har tagit en camping i Upplands-Bro i besittning och får inte avvisas av polisen utan kronofogdebeslut. Under tiden grisas det enligt sedvanlig rutin.

https://www.expressen.se/nyheter/asfaltslaggarna-avvisades-men-har-slagit-lager-pa-nytt/ 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-04 11:01 #60 av: Carmarino

#59 Det kom med några skräptecken i slutet av länken, som inte syns. Testar om det funkar med den här.

https://www.expressen.se/nyheter/asfaltslaggarna-avvisades-men-har-slagit-lager-pa-nytt/

Helt sanslöst att kronofogden måste kopplas in när någon olagligen ockuperat andras egendom.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-09 18:36 #61 av: Göstage

https://www.expressen.se/gt/claes-varning-for-armani-mannen/

Polisens presstalesman kan inte undgå att känna till Armaniskojaren, mannen är välkänd i Göteborg sedan tiotals år tillbaka. Han brukar köra med att han skall med flyget till Italien och inte kan ta med sin dyra klädkollektion. Sista gången han försökte kränga något till mig sa jag till honom på svenska att jag visste vem han är, och han åkte blängande därifrån. Han bor i Göteborg och är känd till namnet av polisen, men de kommer tydligen inte åt honom. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.