Rättsväsendet

"Kriminell lekstuga i Norrköping"

2015-12-05 14:02 #0 av: [Carpinus]

"Tingsrätten i Norrköping valde tidigare idag att inte häkta de fyra unga männen – en av dem bara sjutton år – som för andra gången på kort tid har omhändertagits av polis då de planerat att genomföra rån/våldsbrott i Norrköping. Det är illa nog att tingsrätten släpper dem. Men än värre är att de här pojkarna redan är kända kriminella, har placerats på ungdomshem, inväntar fängelsestraff för andra brott och ändå liksom bara lattjar runt och bränner skattepengar, stjäl arbetstid och kör sina liv i botten medan rättsstaten står med armarna i kors."--

"Varför sitter i vart fall inte de som är barn i de här ligorna inlåsta på en statlig institution istället för att maskerade åka runt i stulna bilar i Norrköping?"

Widar Andersson i Folkbladet 151127


Anmäl
2015-12-05 14:15 #1 av: [helga21]

Frågan är vad de är dömda för och till vad? Den som är 17 år får knappast fängelse och att hållas häktad för några "småbrott" existerar inte i Sverige. Är du under 18 så får du inte ens fängelse. Mellan 18-21 år gäller en särskild straffskala. Så att polisen tar dem hjälper föga och åklagaren kan inte yrka på att de ska häktas om något anförda skäl är uppfyllda.

"För misstänkt som ännu inte fyllt 18 år krävs "synnerliga skäl" för att beslut om häktning ska kunna meddelas av domstol." 

"Skäl för häktning föreligger om det som påföljd för brottet är föreskrivet fängelse ett år eller däröver, och det inte är uppenbart att skäl för häktning saknas, och något av:

  1. finns risk för återfall i brott (recidivfara), eller
  2. finns risk att den misstänkte förstör bevis eller på annat sätt påverkar utredningen om brottet (kollusionsfara),
  3. finns risk att den misstänkte undanhåller sig lagföring eller straff (flyktfara),

eller vid "sannolika skäl" oberoende av brottets beskaffenhet:

  1. den misstänkte saknar fast hemvist i Sverige, och kan anta vilja lämna landet, såsom en utländsk besökare.[2]
  2. om han är okänd och vägrar att uppge namn och hemvist eller om hans uppgift om detta kan antas vara osann.[2]"
  3. https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4ktning
Anmäl
2015-12-06 11:06 #2 av: [Carpinus]

#1 Vad de är dömda för framgår inte, men de inväntar tydligen fängelsestraff för andra förseelser redan. Oavsett vad lagen säger, och där är du förstås mer bevandrad än såväl Widar som jag, så kan det inte vara bra för den s.k. allmänpreventionen att brottslingar hinner begå fler brott innan en väntad fängelsevistelse satts i kraft och "planering av rån" låter åtminstone  inte som någon småkriminalitet direkt. Men enligt media räckte bevisunderlaget helt enkelt inte till häktning, och det är ju förstås bara att respektera i ett demokratiskt samhälle. Utredningen fortsätter dock tydligen.

(Vad jag förstår var endast en av de inblandade under 18, så man kanske inte skall lägga alla kraft på vad som gäller just den individens situation?)


Anmäl
2015-12-06 13:14 #3 av: [helga21]

Men om de andra var mellan 18-21 så blir det lindrigare straff också. Nej jag sa inte att lagen är bra bara hur den ärSkrattar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.