Begångna eller misstänkta brott

När får vi vårt första granatoffer?

2015-09-12 09:31 #0 av: [Carpinus]

Granater och sprängladdningar detonerar på många orter i landet utan att polisen mer än i undantagsfall lyckas gripa förövarna. Det känns som det bara är en tidsfråga innan någon faller offer för en granat. Några notiser från det senaste dygnet här nedan. Att det bara blivit notiser säger i sig något om hur samhället har förändrats - om någon kastat en granat i ett bostadsområde i Borås för tio år sedan hade rubrikerna nog blivit betydligt större än idag...

"En förskola i stadsdelen Hässleholmen i Borås har flyttat med omedelbar verkan efter den kraftiga explosionen natten till fredagen, som misstänks ha varit en handgranat. 24 barn berörs.
"Vi kan inte ha kvar verksamhet i det huset, eftersom det även tidigare har varit oro i området som har drabbat vår verksamhet", säger förskolans områdeschef Malin Molid Svenningsson i ett pressmeddelande."---

TT 150911

---

"Kraftiga smällar hördes i Kållered i Mölndals kommun på fredagskvällen.
Polisen har förgäves sökt med helikopter och flera patruller i området.
– Smällt har det gjort, men vi vet inte vad det var, säger Anna Erlandsson vid polisen i Västra Götaland."---

Aftonbladet 150912

---

"Vid midnatt ryckte polisen ut till en fastighet i Bredäng efter en detonation.
Inga personer skadades.
– Tesen är att detonationen har inträffat utomhus i närheten av husfasaden, säger John Larsson på Stockholmspolisen."---

Aftonbladet 150912


Anmäl
2015-09-12 15:08 #1 av: [Carpinus]

#0 Explosionen i Kållered har fått sin förklaring skriver  GP.

"Enligt nationella bombskyddet var det en hemmatillverkad bomb som hittats i ett hem i Göteborgsområdet. En operation som de höll på med under hela fredagseftermiddagen. Bomben smälldes av på ett grusområde i Kållered."---


Anmäl
2015-09-14 16:18 #2 av: [Carpinus]

"En detonation ägde rum vid ett flerfamiljshus i södra Stockholm i natt. Måltavlan kan ha varit en kurdisk föreningslokal.

– Vi tittar på det, säger John Larsson, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen klassar sprängningen som en särskild händelse. Larmet till polisen om en detonation i Fittja, i södra Stockholm, inkom vid 01.44 natten mot måndag."---

Aftonbladet


Anmäl
2015-09-16 00:00 #3 av: Martin

Det har väl varit skapligt nära. I Malmö har det skadats personer om än lindrigt. Och i Sthlm kastade man handgranat på ett polisfordon med poliser i.

Det lär väl komma förr eller senare.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-09-16 01:55 #4 av: [Carpinus]

#3 Dessvärre- ja...


Anmäl
2015-10-14 21:40 #5 av: Martin

https://polisen.se/Stockholms_lan/Aktuellt/Nyheter/Stockholm/okt-dec/Flera-gripna-for-handgranatsattacken-mot-polis/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-08-22 11:44 #6 av: [Nomen Nescio]

Nu skedde det, som befarat....

"En kraftig explosion inträffade när en handgranat slängdes in i en lägenhet i Biskopsgården under måndagsmorgonen och en åttaårig pojke skadades så svårt att han dog av sina skador. Polisen bekräftar att det finns ett hämndmotiv bakom explosionen.

– En av personerna skrivna på adressen är i tingsrätten dömd för mord i rättegången Vår krog och Bar, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm"---

GP


Anmäl
2016-08-25 22:32 #7 av: Martin

Det är helt sjukt. Men det är också märkligt att man inte uppmärksammat det mer tidigare, det finns mig veterligen inga dödsoffer för granater tidigare i Sverige men samtidigt har flera stycken blivit drabbade med splitterskador och även egendomsskador.

Att man inte tydligare trycker på från allmänhet mot politiker, och från politiskt håll, och skapar lagar mot handgranater som faktiskt innebär att det blir kännbara straff. Handgranater är framtagen i ett syfte och det är inte att mäkla fred. Att hantera en handgranat skulle tycker jag kunna vara tillräckligt för åtminstone förberedelse till grov misshandel, eller rent av mord.

Men sådan är inte lagen idag... 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-08-25 22:57 #8 av: [Nomen Nescio]

Ja, man blir betänksam när enskilda betraktare som vi, utan myndigheters och tjänstemäns överblick, kan förutse utvecklingen på de knapphändiga uppgifter som kommit oss till del.

Samtidigt är handgranaten i sig ett dödligt vapen, men det är den som håller i den och kastar den som är den verkligt farlig. Vi kan lagstifta om skärpta straff för innehav och handel med handgranater och vi kan köpa upp alllt i vapenväg som finns på Balkan, men den som vill kommer alltid att hitta metoder att sprida död med. I kväll nås vi f.ö. av nyheten att tre personer i Kanada  skjutits till döds med armborst.


Anmäl
2016-08-26 08:32 #9 av: [Nomen Nescio]

"Den 8-årige pojken som avled när en handgranat exploderande i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg är det första dödsfallet orsakat av en handgranat under de senaste 20 åren, menar forskare på Brottsförebyggande rådet."---
"Dödsfallet ses också som en konsekvens av att kriminella aktörer använder sprängmedel i större utsträckning än tidigare, där handgranater är en del av ökningen.
– Det är egentligen ren tur att det vi inte har sett fler dödsfall efter de sprängningar som skett, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa, polisens nationella operativa avdelning.
Hon säger att antalet beslagtagna handgranater har ökat, men också antalet detonerade handgranater – en ny trend, menar hon. Sverige sticker ut som ett land i Europa där ökningen är som kraftigast."---

SvD


Anmäl
2016-08-26 08:34 #10 av: [Nomen Nescio]

"Tidigast våren 2017 kan det bli en lagändring gällande införsel av handgranater i Sverige.
– Vi är nöjda med att den statliga utredningen föreslår att explosiva varor ska införas i den inre gränslagen, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket."---

"– Det ska ut på remisser och sedan ska lagrådet säga sitt. Jag skulle säga att lagen tidigast kan ändras i mars 2017, säger Jonas Karlsson."---

SvD


Anmäl
2016-08-26 15:16 #11 av: Martin

#8 Visst är det brukaren som gör den farlig, men för att kunna agera emot den innan den är använd behöver det vara brottsligt t.ex. med innehav.

Så är det ju med skjutvapen också t.ex., och även armborst är ett vapenbrott i Sverige.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-08-26 16:11 #12 av: [Nomen Nescio]

#11 Jo, du har förstås rätt i det, men samtidigt så tror jag att många av de här figurerna struntar i påföljderna för vapeninnehav - de går nog sällan ut obeväpnade, och om handgranater äntligen kommer att omfattas av lagstiftningen så lär de inte lämna in dem frivilligt eller gå ut i skogen och spränga dem.

Det är bra om lagen även kommer att omfatta handgranater, men jag hyser ingen förhoppning om att det kommer att innebära någon skillnad. 


Anmäl
2016-08-26 21:28 #13 av: Martin

#12 Problemet med vapenlagen är också att man inte nyttjar de högre straffnivåerna. Men ändringar är på gång. För något år sedan låg praxis på att bära pistol på stan på ca 2-3 månaders fängelse, nuförtiden döms oftast minst 1 år ut.

Tyvärr tar det tid, men om man börjar döma på vad man kan göra och får upp praxis lite så blir det inte lika ball att springa beväpnad. Man kommer att ha dem i sin närhet men inte på sig. 

Sen är det givetvis så, att man kommer inte att komma åt allt. Jag tror att många av våra mest kriminella går obeväpnade, de kontrolleras helt enkelt för ofta för att gå beväpnade. De har såklart andra i sin direkta närhet som går med vapnen, på samma sätt som att de mest kriminella inte själv gör narkotikaaffärerna eller vad man nu livnär sig på utan låter andra göra det.

Det är i alla fall vad jag tror.

Det är ju också så att om man gör saker straffbara med visst straffvärde så kan man ju använda tvångsmedel i spaningsarbetet. Idag är t.ex. försök till vapenbrott inte kriminellt så man kan inte använda hemlig avlyssning till att jobba mot någon som försöker köpa vapen (om inte lagen ändrats nyligen).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-24 19:02 #14 av: [Carpinus]1

Vad som enligt polisen sannolikt var en handgranat detonerade i ett garage i stadsdelen Gustavsfält i Halmstad i natt. Fem bilar fick olika grader av skador.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/polisens-teori-fem-bilar-sprangdes-av-handgranat

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-06 07:51 #15 av: [Carpinus]1

En handgranat detonerade under natten mot idag i ett trapphus på Östermalm i Stockholm. Inga personskador rapporterade, och ingen har gripits för dådet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/handgranat-detonerade-utanfor-lagenhet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-06 09:50 #16 av: [Carpinus]1

En förlängning av handgranatsförekomsten kan vara att de kan komma att användas i personattacker, eftersom bruket av skottsäkra västar bland svårt kriminella numera är rutinmässig. Nu höjs det röster för att förbjuda bruket av skottsäker väst för andra än de som legalt använder dem i tjänsten. Så här skrev Csaba Perlenberg i Kvällsposten för en tid sedan:

"Att gå runt med skyddsväst är att leva i en form av paramilitärt tillstånd, som dessutom uppmuntrar till eskalering av både tyngre vapen men också än mer vårdslösa och våldsamma handlingar av potentiella fiender. Det ökar även faran för yrkeskriminellas oskyldiga familjemedlemmar, men även andra civila personer som råkar vara i närheten av angrepp. Om inte ammunition kan ta kål på en måltavla, är handgranater och avancerade bomber ett än effektivare, urskiljningslöst och dödligt alternativ."---

http://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/vanliga-manniskor-behover-inte-bara-skottsaker-vast/


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-06 11:36 #17 av: Martin

Några poliser i Malmö har skrivit en debattartikel om det också, att de förespråkar ett förbud mot skyddsväst. Citatet nedan är ett utdrag ut debattartikeln, som nås via länken längst ner.

"Det finns en utbredd uppfattning inom de gängkriminella grupperingarna om att skyddsvästar räddar liv och det är troligtvis sant i några enskilda fall. I ett fåtal skjutningar det senaste året har skjutna undvikit skador i bröst och mage tack vare skyddsvästen. Men vi har också sett ett flertal skjutningar där gärningspersonerna riktat ett flertal skott mot huvudet för att försäkra sig om att döda offret som antas bära skyddsväst. I dessa fall har den blotta trosföreställningen om att offret kan ha skyddsväst skapat ett svårare skadeläge för brottsoffret."

http://www.dn.se/debatt/forbud-mot-skottsakra-vastar-forsvarar-for-gangkriminella/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-06 13:46 #18 av: Carmarino

Det verkar även som om det blivit vanligare med knivskärningar i halsen. Om jag inte minns fel så drog ju mannen som knivskar en polis, ner polisens skyddsväst så att han kom åt att skära i halsen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-06 19:11 #19 av: Martin

#18 Det är inte bekräftat att det rörde sig om kniv, polisen har på sin hemsida beskrivit det som "vasst föremål". Skadeställena varierar från nacken till bröstkorgen på höger sida, men det verkar inte varit halsen. Däremot har jag också sett uppgiften att skyddsvästen drogs ner. Vi får nog avvakta utredningen innan vi vet vad som egentligen hände där.

I Malmö så är det ganska sällsynt med knivvåld mot halsen såvitt jag kan erinra mig, däremot har vi i närtid några knivöverfall/mord/mordförsök men det har oftare varit i överkroppen, men det kan ha varit ett mot halsen har jag ett svagt minne av. Har dock inte kunskap för att säga varken om det är vanligt eller ökar, utan bara reflektion rakt av från minnet.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-07 11:50 #20 av: Carmarino

#19 Oavsett vilket "vasst föremål" det var, så tycker jag det är illa att gärningsmannen drog ner skyddsvästen. Det har ju dessutom rapporterats om ett antal knivskärningar i nacken på offret.

Har reagerat särskilt på det, eftersom det har ökat de senaste veckorna. Undrade varför gärningsmännen helt plötsligt börjat angipa just nacken, men det är ju logiskt om de vill knivskära någon som använder skyddsväst.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-07 12:05 #21 av: [Carpinus]1

En av de andra knivattackerna mot nacken de senaste veckorna var ju den här, på en person som knappast bar skyddsväst Tillfällighet?

https://www.svd.se/vittne-kvinna-med-barnvagn-hoggs-i-nacken

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-22 09:32 #22 av: [Carpinus]1

"Klockan 01.27 natten mot lördag skedde en kraftig detonation mitt i centrala Solna på Skytteholmsvägen. En bil deformerades svårt av explosionen.
Polisen hade vid 11-tiden hävt avspärrningarna och bärgat bilen. På platsen har polisen hittat delar av en handgranat som tros ligga bakom explosionen.
Polisen är förtegen om eventuella motiv bakom attacken."---

https://mitti.se/nyheter/brott/polisen-handgranat-explosionen/?omrade=hela-stockholm

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-07 14:56 #23 av: [Carpinus]1

En man i 60-årsåldern dödades och en kvinna i 45-årsåldern skadades vid en explosion vid tunnelbanestationen i Vårby gård på söndagsförmiddagen. Mannen skall ha plockat upp vad som uppges ha varit en handgranat från marken. Polisen har dock ännu inte bekräftat att det rör sig om en handgranat. 

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-07 22:32 #24 av: [Carpinus]1

Britta Svensson i Expressen refererar till Polisens senaste rapport om utsatta områden:


"Man lyfter fram att användningen av handgranater ökat markant under de senaste två åren, och att det skett en normalisering.

"Det kan bero på att tillgången på handgranater är god, priset är förhållandevis lågt och att det lett till få fall av lagföring". Polisen skriver att handgranater de senaste åren används mot polisfordon, polislokaler, socialtjänstens lokaler och bostadsbolags kontor.

"Användningen av handgranater följer samma mönster som skjutningarna då de sker utan hänsyn till att tredjeman kan drabbas".---

                                                                                        .

https://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/polisen-varnade-for-det-som-hant-i-varby-gard/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-09 08:36 #25 av: [Carpinus]1

Siffror som skrämmer:

"Mellan 2010 och 2016 är facit 77 handgranatattacker i Sverige. I 55 fall sprängdes de. I 19 av 77 fall var syftet att skada eller döda personer. Det här är polisens siffror och som vanligt när det gäller statistik så blir det just bara siffror. Bakom dessa döljer sig Yuusuf som bara blev åtta år. Och den 60-årige mannen som plockade upp en handgranat från gatan i Vårby gård och sprängdes till döds.

Det började för några år sen, handgranaterna följde i princip med på köpet när automatvapen såldes från Balkan. Där vill alla bli av med sina granater som ligger och skräpar efter kriget.
I Sverige tar de kriminella emot."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/jPz0Le/flera-hundra-unga-man-ar-forlorade

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-09 15:34 #26 av: [Carpinus]1

#23 Det har nu bekräftats att det rör sig om en handgranat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polisen-bekraftar-det-var-en-handgranat

Mer här.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-21 08:37 #27 av: [Carpinus]1

En sprängladdning, handgranat enligt vad Aftonbladet uppger, kastades in i en lägenhet på Höjdhopparegången i Biskopsgården natten till idag. Sju människor fanns i lägenheten, men ingen fick så vitt känt allvarligare skador. Ingen gripen, brottsrubricering försök till mord.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.