Begångna eller misstänkta brott

"Fickstölderna ökar - så lurar du tjuven"

2015-07-04 17:15 #0 av: [Carpinus]

Allt om Stockholm uppmärksammar att ficktjuvssäsongen är här. I anslutning till artikeln kring detta bjuder man också på sex tips om hur man undviker att utsättas för ficktjuvarna.

"Ficktjuvssäsongen är här. Se upp för spontana kramar, närgångna danser och fotbollsfintar i den festglada sommarnatten. Ficktjuvarna har nya tekniker.
- De har inte tålamodet att vara fingerfärdiga längre. Nu handlar det om att distrahera med kroppskontakt istället, säger Peter Enell på Citypolisen. Under sommaren i Stockholms city anmäls omkring 250 fickstölder i veckan. Förutom plånböcker är det dyrare klockor och mobiler som tjuvarna är ute efter."---

"Fickstölderna ökar under turist- och sommarsäsongen i Stockholm, när folk rör sig ute som mest. Men de senaste åren har man också sett en tydlig utveckling där antalet fickstölder ökar över hela året.
- Ficktjuvarna stannar kvar här mycket längre än på andra ställen. De tycker det känns mer tillåtande här, verkar det som. Sedan är centrumanläggningarna rätt så utspridda, så man hinner inte bli igenkänd av någon."---


Anmäl
2015-07-07 23:45 #1 av: [Carpinus]

"De spiller ut något eller kramar dig, sedan försvinner de med din plånbok. Antalet anmälda fickstölder har ökat med nästan 40 procent de senaste åren. Från 38 525 år 2000 till 53 355 förra året och på sommaren är det allra värst, enligt siffror från Brottförebyggande rådet (Brå) som SvD har tagit del av."---

TT


Anmäl
2015-07-10 05:57 #2 av: [Carpinus]

"Historiskt sett vet vi att ficktjuvar alltid dyker upp på sommaren. När mycket folk är ute så kommer även ficktjuvarna. I folksamlingar blir de ju mer anonyma och gillar när många människor trängs på små ytor, säger Karim Ottosson, till vardags lokalpolisområdeschef för Kulla-Bjäre men just nu även för Helsingborg.

Han vill passa på att varna för några av de klassiska tricken som ficktjuvarna praktiserar:

Kramtricket: Går ut på att en till synes snäll människa vill kramas men i själva verket handlar det om en fingerfärdig ficktjuv.

Karttricket: En person plockar fram en karta och vill ha hjälp med att visa vägen. När offret distraheras passar kartmannen eller eventuellt en medhjälpare på att stjäla plånboken.

Ketchuptricket: Går precis som kartricket ut på att distrahera offret fast genom att "råka" stänka ketchup eller senap."---

HD


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.