2015-05-18 13:00 #0 av: [Carpinus]

"Nigeriabrev" är samlingsnamn för en sorts bondfångeri som förr skedde genom brevutskick men som numera sker med hjälp av SMS, mail och spam. Bland de som står bakom utskicken lär även terrororganisationen Boko Haram finnas.Trots att den här kriminaliteten även är utlokaliserad till andra länder kvarstår namnet Nigeriabrev som en skamstämpel för den nationen. Nu är risken att begreppet "Sverigefakturor" kan bli ett motsvarande begrepp, efter att det avslöjats att företag utomlands får bluffakturor från vårt land på miljardbelopp.  

SR Ekot rapporterar:

"Som Ekot avslöjat tidigare i dag misstänks kriminella i Sverige årligen lura utländska företag på miljardbelopp genom att skicka ut mängder av falska fakturor för varumärkesskydd."---

"Norge är ett av de mest utsatta länderna för de här från Sverige gränsöverskridande utskicken. Lägger man till alla typer av bluffakturor som cirkulerar i Norge, även de som inte gäller just avgifter för varumärkesskydd, blir det här problemet något som till helt dominerande del.
Uppemot 90 procent kommer från just aktörer från Sverige, säger Thor Martin Bjerke som är säkerhetsrådgivare vid den norska näringslivsorganisationen Virke. Han konstaterar samtidigt att den här kriminaliteten även sker i motsatt riktning.
– Det vi också ser är att vissa av dessa svenska aktörer har etablerat sig i Norge med boxadress och som sänder fakturor till Sverige."---