Rättsväsendet

Förbjudna zoner för unga danska kriminella?

2015-04-20 08:36 #0 av: [Carpinus]

KVP återrapporterar uppgifter om att den danska socialdemokratiska justitieministern Mette Frederiksen har ett radikalt förslag om hur man kan motverka ungdomskriminaliteten - hon vill helt enkelt förbjuda unga kriminella att vistas i vissa områden.

"Om man inte kan uppföra sig ordentligt har man inte rätt att befinna sig överallt", säger Mette Frederiksen till Berlingske.

Kritiker ifrågasätter förslaget och menar att det är tveksamt ur rättssäkerhetsperspektiv, men justitieministern har sin uppfattning klar.

"Vi kan inte acceptera att det finns bostadsområden där ett fåtal förstör för flertalet. Då finns det principer, som medborgarnas trygghet, som väger tyngre än den kriminelles rättssäkerhet", säger Mette Frederiksen till Berlingske.

Man kan föreställa sig protestropen vid ett motsvarande förslag från hennes svenske socialdemokratiske kollega...


Anmäl
2015-04-20 09:05 #1 av: JonasDuregard

Någon som vet vilka områden det är hon tänker sig att man stänger av dem från?

#0 "Man kan föreställa sig protestropen vid ett motsvarande förslag från hennes svenske socialdemokratiske kollega..."

Jag antar att det skulle vara ungefär desamma som de danska protestropen?

Det ingår ju ett citat i artikeln du länkar till.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-04-20 09:26 #2 av: [Carpinus]

#1 Eftersom jag upplever att det är högre i tak i den danska politiken var min reflektion kanske mer retorisk ämnad. Min bestämda åsikt är att, om mot förmodan, en svensk socialdemokratisk regering släppte ett liknande förslag så skulle protesterna bli högre.

Den danska justitieministern preciserar inga områden vad jag kan se, men ett exempel som framförts är att om någon upptäckts sälja narkotika i ett visst område så skall man inte få återkomma dit.  Hur länge ett sådant beträdandeförbud skall anses gälla vet jag inte.

http://www.politiko.dk/nyheder/nyt-udspil-regeringen-vil-indfoere-zoneforbud-mod-kriminelle-unge


Anmäl
2015-04-20 09:41 #3 av: [Carpinus]

De danska invändningarna verkar inte vara särskilt hårda. Socialistisk Folkepartis retsordfører tycker t.ex.  att det är "en god idé" att utvidga det zonförbud som faktiskt till en del redan gäller i  Danmark*, men hon anser att det är drastiskt att utestänga från en hel stadsdel.  Hon säger: »Et udvidet zoneforbud kan være en god ide, hvis det handler om at hjælpe beboere i et udsat boligområde, hvor der er mange unge, der skaber utryghed. Men umiddelbart lyder det meget voldsomt at formene unge fra en hel bydel, og det er jeg meget betænkelig ved." 

* "I dag kan der kun gives zoneforbud, hvis personer udviser en direkte »utrygskabende adfærd«, men regeringen lægger i et nyt udspil op til, at tidligere straffede kan forbydes ophold i bestemte bydele,"

Källa: bt.dk


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.