Begångna eller misstänkta brott

Gängrelaterad kriminalitet

2015-04-02 17:17 #0 av: [Carpinus]

Ännu en gängrelaterad skottlossning har ägt rum i Göteborg enligt polisen. GP skriverDen 22-årige man som sökte vård för en skottskada under onsdagskvällen har fått lämna Sahlgrenska. Det var vid 21.30-tiden som sjukvårdspersonal larmade polisen. Så dags hade akutintaget fått in en man som uppenbarligen blivit skjuten i överarmen. Han hade själv kört till sjukhus.

Offret, född 1993 och hemmahörande i Västra Frölunda, hade ingen större lust att berätta för polisen vad som egentligen skett."---

"22-åringen är känd av polisen, och anses tillhöra någon typ av gängkonstellation i västra Göteborg."


Anmäl
2015-04-02 19:20 #1 av: Maria

Jag förstår inte riktigt varför du hela tiden lägger in länkar till vad som står i media utan vidare frågeställning eller indikation på vad du vill man ska diskutera?

/Maria

 

Anmäl
2015-04-02 19:36 #2 av: [Carpinus]

#1 Som jag har förklarat på annan plats tidigare är TS en förutsättning för en vidare diskussion. Jag, i likhet med många andra som brukar starta trådar, avstår ibland från egna kommentarer i trådstarten för att andra debattörer skall kunna bilda sig en uppfattning om underlaget utan att påverkas av mina synpunkter.

Vad jag själv anser brukar jag återkomma till om så behövs, i övrigt tjänstgör länkarna i såväl trådstarter som i följande inlägg som referenser till inträffade händelser i ett löpande nyhetsflöde som man vid behov kan åberopa senare. I den här tråden kommer jag att fortsätta att lägga ut nyheter om gängrelaterad kriminalitet om admin inte har något emot det. 


Anmäl
2015-04-04 00:29 #3 av: [Carpinus]

"En skottlossning ska under långfredagen ha brutit ut vid Globen i Stockholm. Polis utreder skjutningen som mordförsök och genomförde en omfattande spaningsinsats. Vid 23-tiden har polisen på plats gripit två personer i anslutning till platsen – efter tips från allmänheten om en kasse med vapen. Den har även beslagtagits."..."Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle en uppgörelse i gangsterkretsar ha legat bakom skottlossningen".

http://www.expressen.se/nyheter/skottlossning-nara-globen-i-stockholm/


Anmäl
2015-04-04 10:42 #4 av: [Carpinus]

"Efter att ha saknats i snart två år är finns det nu behandling i Göteborg för avhoppare från kriminella gäng. Personalen på AW Stödcenter är försiktigt positiv till att kunna påverka gängstrukturen i staden.

- Förhoppningsvis kan vårt jobb påverka situationen i exempelvis Biskopsgården. Om killarna vill ha hjälp, så kan de komma till oss, säger Marie-Louise Ahlberg, utbildad terapeut mot droger och antisocialt beteende."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2674943-avhoppare-kan-fa-behandling


Anmäl
2015-04-12 10:09 #5 av: [Carpinus]

Leif GW Persson skriver i Expressen att av de människor som mördas i Sverige idag ligger andelen offer för skjutvapen över 30%, och 70% av de vapen som används är illegala. För inte så länge sedan låg andelen ihjälskjutna på 15%, och då rörde det sig vanligtvis om att innehavare av något legalt vapen använde det mot närstående. "Motivet för att göra det var oftast personliga tragedier inom familjen och totala psykiska sammanbrott hos gärningsmännen", skriver Persson och fortsätter: "Inte som i dagens gangsterkrig där någon brustit i respekt, haft fel färg på jackan, råkat skjuta fel person eller slarvat med sina ekonomiska åtaganden i samband med någon narkotikaaffär."


Anmäl
2015-04-16 11:06 #6 av: [Carpinus]

Nya dödsskjutningar i Göteborg, varav åtminstone den ena tycks vara gängrelaterad.


Anmäl
2015-04-16 14:23 #7 av: [Carpinus]

Här är ligorna som slåss om inflytande i Göteborg. Min gissning är att det är gängen från Majorna och Hjällbo/Hammarkullen som vi kommer att stöta på oftast i rubrikerna den närmaste tiden.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2687724-har-ar-gangen-som-styr-goteborg


Anmäl
2015-06-09 00:42 #8 av: [Carpinus]
  • "Onsdagen 13 maj sköts en 25-årig man med sju-åtta kulor på Generalsgatan nära Bellevue. Han överlevde mirakulöst.
  • Fredagen 15 maj mördades en yngre man på Galileis gata i Bergsjön. I den bil som transporterade bort offret fanns en 21-årig man. Han är lillebror till den beskjutne 25-åringen och var enligt polisens teori den egentliga måltavlan."---

"21-åringen har i förhör inte bidragit med någon information alls, trots att storebrodern alltså skadats mycket svårt och en nära vän avlidit.
- Och det säger väl en del om hur djupt tystnadskulturen sitter, konstaterar Robert Karlsson."---

"De två bröderna och deras döde kamrat tillhör samma nätverk. Enligt polisen skulle de två skottdåden kunna ingå i en maktkamp för att fylla det tomrum som uppstått efter de så kallade Bergsjörättegångarna.
Där dömdes, i vintras, 12 påstådda gängmedlemmar till fängelsestraff av varierande längd.
En av de ledande i den ena falangen har emellertid redan kommit ut. Runt honom har det samlats en konstellation som gjort anspråk på att ta över där saker och ting, i synnerhet cannabisförsäljningen, lämnades förra sommaren."---

GP


Anmäl
2015-06-09 01:36 #9 av: [Carpinus]

"Två beväpnade kriminella gäng sköt mot varandra på Rosengård på måndagskvällen. Omkring 25 personer greps misstänkta för mordförsök. Skott mot lägenheter följdes av beskjutning mot de som avlossat skotten."

Sydsvenskan


Anmäl
2015-06-10 10:24 #10 av: [Carpinus]

"Ett stort gängkrig hotar i Rosengård efter utredningen om sprängningarna mot fastighetsbolaget Victoria Park som nu kopplas ihop med eldstriden på Rosengård natten mot tisdag.

Allt har sitt ursprung i några brev som blivit offentliga under sprängningsrättegången.

– Det kommer att hända mer, säger en källa som har kunskap om vad som pågår."---

Kvällsposten


Anmäl
2015-06-11 15:10 #11 av: [Carpinus]

"Polisen har nått ett genombrott i utredningen efter dödskjutningarna vid Vår Krog & Bar i Biskopsgården. På torsdagen delgavs tre unga män officiellt misstanke om inblandning i dådet. Rubriceringen är mord alternativt medhjälp till mord."---

"Två av de misstänkta var fram till nyligen skrivna på adresser i Norra Biskopsgården. Därifrån kommer ett territoriellt gäng som under flera år befunnit sig i konflikt med en kriminell konstellation från Södra Biskopsgården.

Detta har sedan 2011 resulterat i en lång rad skottlossningar, där bland annat fem personer blivit ihjälskjutna.

Attacken på Vårväderstorget var symbolisk ur aspekten att den drabbade fiendegruppens hemmakvarter och dödade en av de ledande individerna."---

GP


Anmäl
2015-06-13 13:43 #12 av: Martin

Intressant om den sprängda bilen har något samröre med samma gänggrupperingar, man går ju ut idag och säger att en av de avlidna är en tongivande gängledare.

Redan när jag såg första nyhetsflashen om att en bil exploderat så funderade jag på om det inte varit någon form av sprängladdning i bilen utifrån kratern som kan ses i vägen, även om den är svår att bedöma på bild hur stor den är.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/en-av-de-fyra-dodade-i-bilexplosion-ska-ha-varit-gangledare/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-06-22 15:01 #13 av: [Carpinus]

"Skott, bomber och granater. I ett halvår har Malmö gång efter annan drabbats av våldsamma uppgörelser mellan kriminella. Människor som inte drar sig för att använda rena krigsvapen mitt bland vanligt folk."---

"Totalt handlar det om en relativt begränsad grupp på runt 30 kriminella som polisen har extra koll på. Det är inga gäng, snarare löst sammansatta grupperingar som förändrar sig över tid. Och flera av våldsdåden har beröringspunkter med den pågående rättegången."---

"Vad som däremot knyter dåden samman är de våldsamma metoderna, som när som helst inte bara kan drabba avsedda måltavlor, utan också oskyldiga.
– Man har ingen självbevarelsedrift och ingen hänsyn till tredje man, säger Patrik Johansson."---

TT


Anmäl
2015-06-22 22:34 #14 av: Martin

#13 Länken funkar inte hos mig?

Just nu är det verkligen illa i Malmö, det blev ändå lite lugnare efter bomberna vid jul/nyår.

De senaste två veckorna tror jag det handlar om ett mord som förvisso inte är gängrelaterat såvitt jag vet och utöver det ca 5-10 mordförsök med skjutvapen samt minst 3 handgranater kastade vid två olika tillfällen. Nu senast två handgranater mot ett bostadshus där ingen av dem gick av.

Sjukt.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-06-22 23:31 #15 av: [Carpinus]

#14 Nej, länken verkar vara död hos Aftonbladet, men eftersom det var en TT-artikel så har jag hittat den på annat håll. Hoppas den funkar bättre!

Det otäcka är att vi riskerar glida in en tillvaro där vi ser det här som normaltillstånd. Jag har kommit på mig själv att vara avtrubbad inför rubriker om vanliga (!) skottlossningar och knivskärningar.   


Anmäl
2015-06-23 07:11 #16 av: Martin

#15 nu verkar det hända lite bland politikerna i Malmö men du har helt rätt, jag uppfattar att många verkar avtrubbade inför det grova våld det faktiskt handlar om.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/de-ska-kraftsamla-mot-valdet/

Mycket ligger på polis och åklagare men det är många som måste hjälpas åt om man skall vända den här skutan. Allt från föräldrar till andra samhällsinstanser. Polis/åklagare har en uppgift när det begåtts ett brott och polisen har även ett brottsförebyggande ansvar, men det stannar inte där och det är inte det som ensamt vänder trenden.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-06-24 07:49 #17 av: [Carpinus]

 "Ett misstänkt bomb hittades i ett garage på Norrbäcksgatan i Malmö under natten till onsdagen. Vid 04.40 hade bomben desarmerats. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord."---

"Det var kl 00.20 natten till onsdagen som polisen larmades om fyndet av ett misstänkt farligt föremål i ett garage.En besökare i området var på väg ned i garagaget för att hämta sin bil när han stoppades av polisen.

– Det här är som Bagdad, fast i mindre skala, sade han till Sydsvenskans reporter på plats."---

"Vid 04.40-tiden på onsdagsmorgonen hade bomben desarmerats av bombgruppen utan att den small. I samband med detta började polisen även häva avspärrningarna och packa ihop. Polisens fortsatta bedömning är att föremålet var farligt och man har därför skrivit en anmälan och rubricerat händelsen som försök till mord."---

Sydsvenskan


Anmäl
2015-06-24 10:34 #18 av: [Carpinus]

"I mars skjuts det urskiljningslöst på en restaurang på Vårväderstorget, två dör. En månad senare mördas en man på Väderkvarnsgatan i Kvillestaden. I början av juni exploderar en bil i Öckerörondellen i Göteborg, fyra personer dör, en av dessa en fyraårig flicka. En av de omkomna hade enligt polisen kopplingar till de pågående gängkrigen i Göteborg och man utesluter att det rörde sig om en olycka. I BRÅ:s siffror över dödligt våld ligger Göteborg på samma nivå som Stockholm, trots att Göteborg är mycket mindre."---

Adam Cwejman på GP:s ledarsida talar klarspråk om bakomliggande orsaker som de flesta känner till men som sällan omnämns offentligt i debatten om Göteborgs kriminella gäng.

Läs ledarkrönikan i sin helhet här!


Anmäl
2015-06-24 11:31 #19 av: Martin

#17 Samma hus som man kastade handgranater mot i helgen.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-06-24 22:13 #20 av: Martin

#17 Bomben som desarmerades var också en handgranat, och den var precis som i lördags skarp.

Och under gårdagen stoppade man någon i bil vilket föranledde husrannsakan hemma vilket renderade narkotikabrott och grovt vapenbrott. 

http://www.sydsvenskan.se/malmo/nattens-attack-var-en-ny-handgranat/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-06-24 22:44 #21 av: [Carpinus]

Förmodar att det här trettio som polisen talar om är rätt så punktmarkerade för tillfället...


Anmäl
2015-06-25 07:11 #22 av: [Carpinus]

Fortsatt oroligt i Kroksbäck, med upplopp som kulminerade när sju orosstiftare greps på bar gärning när de tände eld på en bil.

"Ett stort antal poliser har varit på plats Kroksbäck i Malmö där flera explosionsartade smällar hörts under natten mot torsdagen. Minst två bilar har satts i brand och det har även brunnit i en förskola i området.
- Vi jobbar stenhårt på platsen, förklarade Kim Hild, polisens presstalesman i region syd. Strax före klockan 03 kunde sju personer gripas misstänkta för skadegörelse."---

Kvällsposten


Anmäl
2015-06-30 07:25 #23 av: [Carpinus]

"I september 2013 sköts två unga män ihjäl i en skogsdunge vid Väderilsgatan i Biskopsgården. Det blev samtidigt startskottet för den särskilda poliskommenderingen Trygg i Göteborg."---

"Sedan insatsen inleddes har polisen plockat in 244 vapen, varav 58 automatvapen, 161 pistoler/revolvrar och 21 gevär. Dessutom brand-, splitter- och rörbomber samt handgranater och stora mängder ammunition och sprängdeg.
Även beslagen av narkotika – basen för de kriminella gängens affärer – är omfattande:
233 kg marijuana, 131 kg amfetamin, 21,5 kg kokain, 12 kg khat, 9 kg cannabis, 1,7 kg narkotikaklassade tabletter (bland annat ecstasy), 1 kg heroin och 800 g spice.
När det handlar om kontanter gör polisen bedömningen att åtminstone 2,5 miljoner kronor, som anses vara resultatet av brottslig verksamhet, hittills förverkats.
Tillkommer gör 780 000 kronor som myndigheterna tagit från två ledande individer i ett nätverk från Södra Biskopsgården."---

GP


Anmäl
2015-07-05 09:35 #24 av: [Carpinus]

"Terrorister och kriminella skaffar automatvapen lagligt tack vare skillnader i regler inom EU. Hundratals så kallade stiftade vapen smugglas till Sverige, görs skjutklara och används vid brott."---

"Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen berättar att 29 stiftade vapen togs bara i Stockholmsområdet under ett par månader.
-Det har varit både automatvapen, handeldvapen och lite sånt här. Och en del har varit omgjorda så att det har gått att skjuta med skarp ammunition, säger Appelgren.
Vi kan avslöja att en 26-årig gängkriminell i Malmö köpt 150 pistoler från Slovakien som alla befaras ha gjorts skjutklara och sålts vidare i den undre världen.
Petter Norman på tullkriminalen tycker det är dags att politikerna får upp ögonen för problematiken."---

SR


Anmäl
2015-07-05 09:43 #25 av: [Carpinus]

Ännu en dödsskjutning i Malmö. Polisen har hittills varit förtegen om eventuell gänganknytning.

 "Den skottskadade mannen, i 20-årsåldern, hittades på Lundavägen i Arlöv strax före klockan tre på natten. Han fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Malmö men hans liv gick inte att rädda. De första larmsamtalen kom in vid 02.40-tiden efter att flera vittnen hade hört skottlossning i centrala Arlöv."

Sydsvenskan


Anmäl
2015-07-05 10:55 #26 av: Martin

Arlöv tillhör inte Malmö (faktiskt en annan kommun t.om.) men ligger precis intill, så en förort kan man kanske kalla det.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-05 11:09 #27 av: [Carpinus]

#26 Okej! Sätter nog ändå en slant på att det kan inlemmas i övrig kriminalitet i Malmöregionen.


Anmäl
2015-07-05 19:58 #28 av: Martin

Ja, Arlöv tillhör ju Malmös polisområde så det är ju rätt på det sättet. Och ligger ju intill Arlöv då tar ju bara 5-6 minuter med bil dit från centrala delarna av Malmö. Betydligt närmre än t.ex. Lund.

Så visst har det hänt i Malmöregionen, ville bara poängtera att från ditt förra inlägg kunde man tro att det skett i Malmö vilket är fel (allt skit händer inte i Malmö, vill jag som Malmöbo poängtera) :)

Polisen ser inte några gängkopplingar utan det är personliga aggressioner som ligger bakom: http://www.sydsvenskan.se/malmo/ung-man-skjuten-till-dods/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-05 20:20 #29 av: [Carpinus]

#28 Det som är lite bedrägligt är vad vi diskuterat på annat håll (just nu minns jag inte exakt var), att det pågår en normalisering av synen på  vapeninnehav i kriminella kretsar.

Det faktum att det förekommer vapen innebär nog i sig en koppling till organiserad brottslighet, för det är sannolikt att vapnen kommer den vägen. Vi kan ju t.ex. se dödsskjutningar  i Uddevalla och Borås som utlöpare från kriminalitet i Göteborg, även om ligisterna inte ingår i gängen i Göteborg.


Anmäl
2015-07-06 16:03 #30 av: [Carpinus]

"Tre personer sköts ner i ett bostadsområde i Vivalla i Örebro. Nu har en av dem, en 21-årig man, avlidit.
– Det här är en oerhört allvarlig situation, säger Bo Andersson, polisområdeschef i Örebro län.
Polisen fick larm om skottlossning i Vivalla klockan 17.13 i söndags. Flera polispatruller skickades till området."---

"– Det här är ett oerhört allvarligt brott. Att man skjuter öppet en söndagseftermiddag i ett bostadsområde. Det var vackert väder och det vistades mycket människor i området, säger Bo Andersson.
Händelsen utreds nu som ett mord och två mordförsök. Enligt polisen är samtliga drabbade kända av dem sedan tidigare. I nuläget finns ingen misstänkt.
– Det finns sannolikt vittnen och vi hör folk. Men det är inte alltid lätt att få folk att vittna i de här sammanhangen, säger Bo Andersson.
– Det kan vara så att folk är rädda.
Polisen vill att alla som har uppgifter om händelsen ringer 11414.
– Det har skett skottlossningar i området tidigare. Vi utesluter inga samband, säger Bo Andersson."

Aftonbladet


Anmäl
2015-07-06 21:33 #31 av: Martin

#29 Absolut och också en definitionsfråga. Vapnen kommer ju garanterat om inte till 100% så nästintill genom "export" organiserad av kriminella syndikat och individer, per definition organiserad brottslighet.

Men jag tror att det finns en hel del "smålirare" som beväpnar sig också, antingen för att det är häftigt eller för att det är ett bra (?) skydd.

Smålirare som i min definition inte är en del av organiserad brottslighet.

Fast ser man krasst på det så är ju faktiskt även 15åringen som röker cannabis på kvällstid en del av organiserad brottslighet, för utan hans bidrag skulle de som odlade, smugglade och sålde inte ha sin verksamhet.

Svårt det där.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-09 07:37 #32 av: [Carpinus]

"2014 beslagtog Polisen 1300 illegala vapen i Sverige. En ökning med omkring hundra vapen jämfört med tidigare år. Samtidigt blir gängskjutningarna allt mer hänsynslösa.

I polisens vapenbeslag hittar man vapen i alla former och storlekar. Pistoler, revolvrar, kulgevär, automatkarbiner och kulsprutor."---

"Straffen som följer på vapenbrott har kritiserats både av åklagare och polis de senaste åren. Trots att straffskalan för grovt vapenbrott ligger på ett till fyra års fängelse dömdes en man i år i hovrätten för grovt vapenbrott till tillskyddssyn och fängelse i tre månader."---

"Troligtvis införs flest vapen i Sverige genom smuggling landsvägen. Vapnen kommer från olika delar av Europa. Öppna gränser gör det lättare för smugglarna att frakta vapnen över landsgränserna, menar Torstein Norman  (chef på samordningssektionen inom Nationella Operativa Avdelningens  underrättelsetjänst hos polisen).---

"Torstein Norman menar också att skjutningarna i kriminella kretsar har ändrat karaktär.

– Det sker på ett mer hänsynslöst sätt än tidigare. Man drar sig inte för att skjuta i offentliga miljöer och tar ingen hänsyn till allmänheten.

–Det behövs mindre anledning att använda ett skjutvapen i dag än tidigare."

NA


Anmäl
2015-07-09 07:42 #33 av: [Carpinus]

#31 BRÅ verkar nu ha insett att man måste jobba mer förebyggande mot den organiserade brottsligheten. Då kanske fler smålirare och holkrökare sdtoppas i tid...


Anmäl
2015-07-10 07:54 #34 av: [Carpinus]

#30 "Två personer greps under torsdagen i Malmö misstänkta för mordet på en 21-årig man i Örebro i söndags kväll.

– De greps efter att ha varit anhållna i sin frånvaro under torsdagen, säger Kim Hild, pressinformatör på Skånepolisen.

Totalt besköts tre män i Örebro i söndags. En av dem, en 21-åring, avled av sina skador. Vid sextiden på torsdagkvällen kunde två män gripas på Fosievägen i Malmö misstänkta för mord och för mordförsök."---

Skånskan


Anmäl
2015-07-11 09:01 #35 av: [Carpinus]

#10  "Tre av de åtalade döms för bomben på julafton mot bostadsbolaget Victoria Park på Herrgården i Malmö.
Den 20-årige huvudmannen får två och ett halvt års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse."---

"De två yngre kompisarna döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse – bomben på julafton. De får ungdomsvård respektive skyddstillsyn. Pojkarna är idag 16 respektive 17 år gamla."---

"Skadeståndet som de tre dömda ska betala tillsammans blir inte särskilt stort: 53464 kronor, samt 7000 kronor extra för 17-åringen och 20-åringen som döms för sophusbranden. I stämningsansökan uppgavs värdet på skadorna till cirka 275000 kronor, men de tre dömda behöver bara ersätta försäkringsbolaget för momskostnader.
Åklagare Neela Frisell säger att hon måste läsa och analysera tingsrättens dom innan hon vill kommentera den."

Sydsvenskan


Anmäl
2015-07-12 09:19 #36 av: [Carpinus]

"Expressen har gjort en kartläggning av 72 gängmord utförda i Sverige sedan 2004. De skriver att det är "alla", vilket låter väl kategoriskt

Knappt hälften av morden har klarats upp.

"Det dödliga våldet i kriminella miljöer i stort har förändrats sedan 90-talet. Det är oftare mer rationellt och välplanerat.
– Vi har sett att det oftare används skjutvapen i dag och att det har skett en form av "effektivisering" eller "professionalisering" av våldet, säger Sven Granath."---

"Nästan alla, 65 av morden i Expressens granskning, har utförts med någon form av skjutvapen och det följer mönstret som Sven Granath sett i sin forskning av dödligt våld i kriminella kretsar i stort. Under 1990-talet var det vanligare att kriminella uppgörelser gjordes i traditionell missbrukarmiljö, med kniv eller bara händerna och sparkar, säger Sven Granath."---


Anmäl
2015-07-13 07:01 #37 av: [Carpinus]

"Magnus Ranstorp säger att situationen i Göteborg är svår och att det vi ser i medierna är bara skjutningarna inte allt annat som pågår.

– När jag ser helheten av de kriminella gängen blir jag väldigt uppgiven. Det är stora utmaningar vi står inför. Det jag skrämdes mest av var den påverkan som de kriminella gängen har på myndigheter och stadsförvaltningar, säger Magnus Ranstorp.

 I Göteborg finns flera kriminella klaner och ätter som utövar påverkan och styr hela stadsdelar. De tjänar pengar på narkotika.

– I vissa stadsdelar håller klanerna resten av befolkningen som social gisslan. Det finns också klaner med transnationella rötter. En av dessa kommer från Libanon, har bas i Tyskland och ätten har förgreningar i Göteborg, säger Magnus Ranstorp."---

Lotta Gröning i Expressen


Anmäl
2015-07-14 16:25 #38 av: [Carpinus]

 "Under 18 månader skadades 58 personer av skottlossningar i Göteborg. Nu har en studie kartlagt skadornas omfattning, handläggning och kostnader för att möta en utveckling där skottskadade patienter har blivit en påtaglig del av rutinsjukvården."---

"Den totala direkta vårdkostnaden för skottlossningarna, som inträffade mellan den 1 januari 2013 och den 30 juni 2014, uppgick enligt studien till över sex miljoner kronor. Då är varken återbesök och eftervård, eller avbrotten i annan planerad verksamhet, inräknade. Lägger man dessutom till kostnader i form av kvarstående invaliditet, produktionsbortfall, polisiära insatser och domstolarnas handläggning utgör sjukvården sannolikt endast en liten del av kostnaderna, enligt studien."---

"Av de 59 som skottskadades avled tio personer. Minst sju av dödsfallen kunde kopplas till gängkriminalitet."----

TT


Anmäl
2015-07-15 08:59 #39 av: [Carpinus]

"En handgranat exploderade i natt vid ett bostadshus i Arlöv, norr om Malmö. Polisen utreder om det finns ett samband med den skottlossning som inträffade på tisdagskvällen."---

SvD


Anmäl
2015-07-15 22:49 #40 av: Martin

#39 Tilläggas kan att skottlossningen skedde en timme efter en manifestation för mordet förra veckan och ett par hundra meter från mordplatsen. Och handgranaten ytterligare ett antal timmar senare också i samma område. Arlöv tar upp kampen om Malmö med våldsammaste stad i området...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-19 17:20 #41 av: [Carpinus]

"Under lördagen skedde två skjutningar på öppen gata. Den ena under eftermiddagen precis utanför Folkets park, och den andra under kvällen i närheten av Kronprinsen.

–  Det är helt bedrövligt att det finns de som tar sig friheten och utsätter allmänheten för fara. Det är en helt ohållbar situation, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsen ordförande.

– Polisen måste se till att gärningsmännen grips och lagförs. Allt annat är oacceptabelt."---

Sydsvenskan


Anmäl
2015-07-23 08:14 #42 av: [Carpinus]

"En ny explosion skakade Malmö i natt.
Både bilar och bostäder skadades i en ny misstänkt  handgranatsattack.
– Det var mycket obehagligt, säger ett vittne."---
"Enligt polisuppgifter till Aftonbladet ska en handgranat ha detonerat under en av de parkerade bilarna.
Men det är inte helt konstaterat eftersom den tekniska undersökningen pågår.
– Det är för tidigt att bekräfta men det är mycket möjligt att det var en handgranat, säger Kim Hild, pressinformatör vid Skånepolisen."---

Aftonbladet


Anmäl
2015-07-23 08:29 #43 av: [Carpinus]

"En kvinna i 20-årsåldern har anhållits för delaktighet i en granatattack mot en restaurang i Uppsala. Kvinnan misstänks för allmänfarlig ödeläggelse alternativt skadegörelse, skriver unt.se."---

TT


Anmäl
2015-07-23 12:10 #44 av: [Carpinus]

"Polisen har nu säkerställt att nattens explosion i Limhamn orsakades av en handgranat."---

"De allra flesta av handgranaterna som påträffats i Malmö är gamla och kommer från forna Jugoslavien. Det finns flera sorter. Den vanligaste, modell 75, har inbyggt splitter i form av små kulor.Enligt bombskyddsgruppen är den på utsidan nästan identisk med andra handgranater från forna Jugoslavien, som modell 91 och 93. Det skiljer bara ett par millimeter i tjocklek. De två senare modellerna innehåller små hoptryckta fjädrar och som sen fungerar som splitter när granaten sprängs.Handgranaterna innehåller mellan 36 och 40 gram av sprängmedlet trotyl."

Sydsvenskan


Anmäl
2015-07-24 07:56 #45 av: Martin

3 i rad. Tredje natten i rad (òm jag räknar rätt?)

Inatt var det en av stadsdelsförvaltningarnas kontor, Individ och Familjevård enligt Sydsvenskan. Källa: KVP

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-24 08:04 #46 av: [Carpinus]

Polisen har sagt (#13) att det rör sig om ett trettiotal personer som härjar, ändå tycks man inte ha kontroll på deras rörelser. Det verkar snudd på apatiskt...


Anmäl
2015-07-24 09:14 #47 av: Martin

#46 Japp, instämmer. Samtidigt så är det väl svårt med både resurs men framförallt lagstiftning att ha dygnetrunt koll på 30 pers utan konkreta misstankar... "övervakningssamhället". Man får ju inte göra vad som helst hur som helst. Tyvärr.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-24 09:58 #48 av: [Carpinus]

#47 Men ändå: det är inte förbjudet för polisen att spana, med eller utan brottsmisstankar - "allmän spaning" kan bedrivas utan att det finns någon misstänkt eller något specifikt brottmål.

Enligt Leif G W Persson står det i RPS föreskrifter och anvisningar för polisiär spaning  att man bör "...även notera iakttagelser av ett övergripande intresse för kampen mot brottsligheten trots att de i och för sig icke har att göra med det uppdrag av allmän eller riktad karaktär som man för tillfället utför". Alltså: vet man att X ingår i de trettios grupp och han passerar förbi så är det ju inget som hindrar att man är nyfiken och kollar vad som är i görningen.

Man kan även vara obekväm genom att kontrollera fordon gängmedlemmar färdas i, hejda dem på stan och småprata för att visa att man ser dem och vara allmänt påhängsen. Att släppa dem vind för väg och klia sig i huvudet var gång det briserar en handgranat verkar tyda på ointresse för jobbet.


Anmäl
2015-07-24 13:21 #49 av: [Carpinus]

"Den första domen för synnerligen grovt vapenbrott har kommit i Göteborgs tingsrätt. En 19-åring med koppling till det pågående gängkriget hade sju vapen och tre handgranater i en väska på ett hotell i Göteborg. 19-åringen är släkting till den 23-årige man som mördades i Biskopsgården i juli för tre år sedan. I mars i år blev han själv beskjuten i Stockholm."---

"Han greps tillsammans med en några år äldre granne, bosatt i samma söderförort till Stockholm, vid Göteborgs centralstation i april. Gripandet skedde tack vare vad åklagare Lundqvist kallar "en väldig slump".
19-åringen och hans kompis, grannen, hade bott en natt i Borås innan de i slutet av april checkade in på ett centralt beläget hotell i Göteborg."---

"I väskan fanns: två automatkarbiner AK 47, en Tokarev och en Scorpion kulsprutepistoler, tre halvautomatiska pistoler av märkena Glock, Norinco och Zastava samt ammunition till vapnen. Dessutom innehöll väskan tre spränghandgranater av den jugoslaviska modellen M75."---

"19-åringen har nu dömts till två års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, enligt den skärpning av vapenlagstiftningen som trädde i kraft förra hösten."---

"Som 19-åring får den dömde mannen en tredjedels "straffrabatt". Hans granne sitter häktad i Göteborg för samma brott och väntas bli åtalad inom den närmaste månaden."---

"Båda männen är intressanta i andra pågående utredningar, uppger åklagaren."

GP


Anmäl
2015-07-25 10:41 #50 av: Martin

#48 Fast jag är rätt övertygad om att man kontrollerar kriminella så fort man ser dem och har möjligheten. Jag är också ganska övertygad om att de kriminella, av just den anledningen, inte springer omkring med handgranater i fickorna utom just när de skall användas. Och då kanske man använder MC/moped vilket är lite svårare att stoppa.

Jag är rätt övertygad för att komma åt det här problemet på det effektivaste sättet så är det hemliga tvångsmedel och kvalificerat utredningsarbete som gäller, och att låsa in dem. Och där är säkert brist på utredare också precis som att det är brist på personal ute. Det skall ju finnas tid också, att kontrollera folk mellan alla snatterier och annat som också skall expedieras...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-25 10:53 #51 av: [Carpinus]

#50 Ja, det är svår balansgång! Tror att Malmöpolisen bäddade för en del misstro när de begränsade antalet misstänkta till 30. Det skulle i så fall innebära att mer eller mindre samtliga var inblandade i den "shootout" där man plockade in 27 personer. Vid det tillfället har man väl förhoppningsvis då kunnat identifiera samtliga i gänget för vidare uppföljning. Nu begär ju Malmö hjälp uppifrån, så vi får se hur Göteborg och Malmö kan lyckas dela på befintliga resurser...

För övrigt ser man hur snabbt förhållandena kan ändras: för inte så länge sedan när det var som värst (?) i Göteborg togs Malmö upp som ett föredöme i bekämpandet av kriminella gäng. Av det kanske man kan dra lärdomen att sådant här kan blossa upp på nolltid överallt där det finns kriminella gäng (som det gjort i bl.a. Uddevalla och Borås på senare tid).


Anmäl
2015-07-25 16:44 #52 av: Martin

Ja, det är klart att det är mer än 30 som är kriminella i Malmö. Däremot tror jag inte ens att det är 30 som kastar granater och spränger. Även om det verkar vara vanligt förekommande så tror jag faktiskt inte att det finns ett 100-tal som gör den här typen av saker. Eller vill inte tro det om min hemstad i alla fall... att knarket flödar fritt och att det säljs helt öppet på många ställen och att det är "hur lätt som helst" att få tag i, det är en sak. Därifrån till att var och varannan springer runt och kastar granater... det tror jag faktiskt inte.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-25 17:41 #53 av: [Carpinus]

#52 Desto underligare verkar det då att inte polisen lyckas haffa dom!  Fast läget är ju inte bättre i Göteborg, med ett stort antal ouppklarade gangstermord...


Anmäl
2015-07-26 11:17 #54 av: [Carpinus]

 "En handgranat sprängdes i Malmöstadsdelen Värnhem tidigt på söndagsmorgonen. Detonationen, som orsakade skador på ett tiotal bilar, skiljer sig från tidigare sprängningar, enligt polisen.Explosionen skedde på en parkering på Rönnblomsgatan."---

"Men enligt polisen skiljer sig detonationen från tidigare sprängningar, som skett i andra områden och ofta varit riktade mot myndighetsbyggnader. I området kring detonationsplatsen finns både privatbostäder, företagslokaler och myndigheter. Målet för sprängningen är i nuläget oklart, enligt polisen.
– Har man inte bara kastat granaten för att det ska smälla så finns det ett syfte. Det finns ju grupperingar som inte är riktigt överens i Malmö och det kan ju också vara någon som har något annat otalt med någon. Men det är bara spekulationer, säger Stephan Söderholm. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse."

TT


Anmäl
2015-07-28 07:28 #55 av: [Carpinus]

#51 Pendeln svänger: nu är det Göteborgs tur att framhållas som något slags föredöme...
"Göteborg har de senaste åren skakats av mord, skjutningar och gängkrig.
Men polisen satte press på de kriminella och beslagtog vapen – i år har skjutningarna minskat drastiskt."...

Sydsvenskan


Anmäl
2015-07-28 09:18 #56 av: [Carpinus]

"Juli månad är ännu inte slut och sex sprängladdningar har exploderat runt om i staden. I villakvarter, i problemområdet, i utkanterna, i förorterna och lugna bostadsområden. Sprängningarna sker överallt och ingen vet var det smäller nästa gång. För att det kommer nya explosioner är vi malmöbor helt övertygade om."---

"Jag kan inte låta bli att tänka på hur det skulle vara om samma sak hade inträffat i vår huvudstad. Vad hade hänt om det smällt sex sprängladdningar i centrala  Stockholm den senaste månaden?
Hade insatserna ökats för att gripa de skyldiga?
Hade direktsändningarna i tv och radio avlöst varandra?
Hade statsministern gått ut och manat till lugn?" -

http://www.news55.se/kronikor/vad-hade-hant-om-stockholm-var-malmo/


Anmäl
2015-07-29 11:54 #57 av: Martin

Intressant tanke, men jag tror faktiskt inte att det skulle vara någon större skillnad.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-29 12:12 #58 av: [Carpinus]

#56 Håkan Boström på GP är inne på ungefär samma tankegång, men han nöjer sig med att  reflektera över en förmodad skillnad i uppmärksamheten lokalt i de drabbade städerna om kriminaliteten drabbade andra stadsdelar.

"Hade restaurangskjutningen inträffat i ett mer välsituerat bostadsområde hade intresset från riksmedia och ansvariga politiker garanterat inte blåst över så snabbt. Tyvärr är det ingen hemlighet att det som utspelar sig där få journalister och makthavare bor inte anses ha samma tyngd."---

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2788176-hakan-bostrom-handgranater-ar-inte-normalt


Anmäl
2015-07-29 13:15 #59 av: Martin

#58 Jo, så kan man tänka. Men en av handgranaterna i Malmö har briserat i ett "mer välsituerat område" (Limhamn) och en av dem har riktats (?) mot socialtjänsten, i alla fall träffat ett av deras kontor. De gav inte mycket mer utrymme i massmedia med målen som sådana mer att det var fler i rad som gav mer massmedia som jag uppfattar det.

Joakim Palmkvist i Sydsvenskan är inne på intressanta tankar, och då är vi inne å det jag skrev om tidigare också med tvångsmedel och möjlighet att kunna avlyssna. Han slår dessutom huvudet på spiket: Förberedelse till vapenbrott skulle såklart vara kriminellt och då ge möjlighet till avlyssning redan innan de skaffar sina vapen. Nu måste man först ha en misstanke om att de har för att kunna lyssna.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/det-som-pagar-i-malmo-ar-terrorbrott/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-07-30 09:30 #60 av: [Carpinus]

"Hur organiserat det som pågår i Malmö är kan vi prata om tills det växer mossa på polishögkvarteret. Det spelar egentligen ingen roll – effekten är densamma vare sig vi har välorganiserade granatkastare eller mentalt förblindade gangsters som struntar i allt. Det är utan tvivel handlingar som väcker skräck och fasa. Terror. Kan det vara dags att hantera det som pågår i Malmö som just terrorbrott? För att kunna använda terrorlagen ska syftet med ett brott vara att skada en stat eller mellanstatlig organisation genom att exempelvis injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp. Det finns andra förutsättningar också, men ni förstår poängen."---

http://www.sydsvenskan.se/malmo/det-som-pagar-i-malmo-ar-terrorbrott/


Anmäl
2015-07-31 12:36 #61 av: [Carpinus]

"Fem års fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Det blev straffet för 23-åringen från Biskopsgården. Mannens 17-årige släkting döms till ett års sluten ungdomsvård för samma brott.

Fredagens dom i Göteborgs tingsrätt är en stor framgång för åklagarsidan som hävdat att de båda männen, tillhöriga den södra falangen i det pågående gängkriget i Biskopsgården, planerat att mörda en 20-årig man med kopplingar till den norra sidan i konflikten.

Viktig bevisning i målet var hemlig avlyssning av den bil som 23-åringen hyrt och körde omkring med i Göteborg i mars, veckorna efter skjutningen på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget 18 mars."---

GP

Sannolikt överklagande från båda sidor, förhoppningsvis utan frikännande och skadestånd som följd...


Anmäl
2015-07-31 20:31 #62 av: Martin

#61 Som det verkar framgång, även om det kanske blir överklagat. Viktig bevisning var hemliga tvångsmedel (avslyssning av bilen). Jag har sagt det och säger det igen; Det är de bitarna man måste rikta verksamheten mot och i de fall lagstiftningen inte tillåter det för vissa brott som ändå är allvarliga bör man överväga lagändring.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-08-05 11:16 #63 av: [Carpinus]

"Något har hänt när det gäller kriminalitet i Malmö. Den har förändrats, förvärrats och fått en ny form.
– Det är en ny kultur, säger en av Malmös mest erfarna gatupoliser som följt utvecklingen på nära håll."---

"Vad det handlar om är att Malmöpolisen nu försöker anpassa sig till att de kriminella blivit fler, att de har lättare tillgång till vapen och sprängmedel – att allt färre kriminella väljer att bli laglydiga.
Malmös politiska styre kommer att informeras om satsningen den 12 augusti, då Malmöpolisen med Sintéus i spetsen ska träffa politikerna."

Kvällsposten


Anmäl
2015-10-30 22:42 #64 av: [Carpinus]

"En 26-årig man sköts vid Sjumilaskolan i Biskopsgården på fredagskvällen.

- Han har avlidit, säger Lisa Klang på SU:s pressjour till GP."


Anmäl
2015-11-16 23:54 #65 av: [Carpinus]

En ny generation under etablering i Södertälje:

"Polisen ser nu en ny ung generation ”utförare” av brott som blivit allt aktivare i Södertälje. Den senaste tidens stök och oroligheter i framförallt Geneta med ett par bilbränder i slutet av förra månaden samt ett rån tidigare i år, sätter polisen i samband med kretsen kring Södertäljenätverket, erfar LT."---

"Men samtidigt som flera tongivande yrkeskriminella personer i dag avtjänar sina straff för bland annat inblandningen i Oasenmorden, så har andra yngre förmågor klivit fram.
De senare var kring tiden för gangsterkriget 2009–2010 utförare åt personer med högre rang. Några av dem stal bland annat de så kallade ”mördarmopederna” som användes vid dubbelmordet natten mot 2 juli 2010."---

"Utförarna är personer i 17–18-årsåldern medan personerna som koordinerar dem är äldre, däribland fem för polisen välkända kriminella i åldrarna 23 till 36 år gamla. En av dem, en 24-åring, misstänks för försök till utpressning, olaga hot och olaga frihetsberövande som ska ha skett mot en person i somras."---

LT


Anmäl
2015-11-17 11:18 #66 av: Jimmy.L

Jag postade ett par bilder på tidigare bilbränder i Geneta. Varit lugnt ett tag nu.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2015-11-23 08:58 #67 av: [Carpinus]

#65 #66 Sorgligt nog visar "den äldre generationen" att de kan fortfarande...

"Flera av de dömda i Södertäljenätverket har sedan de avtjänat sina straff, utretts för nya brott. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.
Det är nu över fem år sedan morden på spelklubben Oasen i Ronna ägde rum. En händelse som var kulmen på en våldsspiral som satte skräck i Södertälje."---

"Nu kan SVT visa att nio av de 17 dömda är ute ur fängelset, antingen genom en villkorlig dom eller eftersom att strafftiden löpt ut.
Det handlar framför allt om de personer som dömts till lindrigare straff. Samtidigt har flera av de som dömts utretts för nya brott det senaste året."---

"I de åtal SVT gått igenom syns ett mönster. Det handlar om yngre killar i åldern 17 till 20 år, som dyker upp i polisens utredningar tillsammans med de dömda ur Södertäljenätverket. De unga killarna pekas ut som utförare, bland annat när det gäller inbrotten i livsmedelsbutikerna i fjol.
– Det finns alltid yngre som dras till de här kretsarna. Unga ska inte dras in i de här sammanhangen och det jobbar vi brett med, säger Alfredsson."

SVT


Anmäl
2016-02-29 10:59 #68 av: [Carpinus]

"Mannen som sköts till döds i Malmö i natt var ledargestalt i den så kallade M-falangen.

Gängkriget i Malmö, som de senaste två år gått på sparlåga, kan nu ha blossat upp igen.

– Det finns en överhängande risk för mer våld, säger Sydsvenskans kriminalreporter och expert på gängvåldet i Malmö, Joakim Palmkvist."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-02-29 11:26 #69 av: [Carpinus]

"Tre män sitter anhållna efter att polisen stoppat en bil som visade sig innehålla misstänkt sprängmedel.
Nu har bombgruppen analyserat sprängladdningen."---

"– Det var en färdig, hemmabyggd bomb – en fullt fungerande pjäs, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.
Det var under fredagseftermiddagen som polisen stannade en bil på Hisingen i Göteborg där man visste att föraren saknade körkort.
– Han har rapporterats för det ett antal gånger förut och vi beslutade att ta bilen i beslag, sa Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst, under fredagskvällen.
När bilen sedan undersöktes så hittade polisen något som misstänktes vara sprängmedel. Det ledde till föraren och ytterligare två personer greps misstänkta för förberedelse till allmän farlig ödeläggelse."---


GT


Anmäl
2016-02-29 11:27 #70 av: [Carpinus]

#69 Samband?

"En explosion inträffade strax före klockan elva på måndagsförmiddagen i en lägenhet på Hisingen.
Vad som orsakat explosionen är inte känt i nuläget.
– Räddningstjänsten har säkrat bostaden och ska gå in, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.
En granne som bor i lägenheten intill den totalförstörda lägenheten berättar:
– Brandlarmet gick och då kollade jag ut och då såg jag flera personer springa helt vettskrämda bort från det rummet som sprängts."---

"Alla boende chockades och de kunde se hur den nu misstänkte mannen sprang i väg och gömde sig i en närliggande skog när polis och räddningstjänst anlände. Flera brandbilar och polisbilar kom till platsen.
– Räddningstjänsten bar ut en massa grejer som var där inne i lägenheten, säger grannen.
Polisen kunde en kort stund senare gripa mannen i den närbelägna skogen.
Det är inte känt om det fanns flera personer i lägenheten.
– Det är lite oklart vad som har hänt, säger polisens presstalesperson Hans Lippens."---

GT

Uppdatering:

"Lägenheten låg i ett boende med sexton lägenheter för barn och unga med särskilda behov, enligt Lennart Ryberg, fastighetsförvaltare på Bräcke Diakoni."---

SR

"Mannen ska vara i 25 årsåldern och bor i bostaden som det har exploderat i. Det är oklart om det har funnits andra människor inne i lägenheten. 

Enligt Hans Lippens finns det inget som antyder att det ska röra sig om sprängmedel som har detonerats. "---

GP


Anmäl
2016-04-10 13:47 #71 av: [Carpinus]

#65 "En man i 20-årsåldern hittades under natten mot söndag skjuten till döds i en bil i ett villaområde i Södertälje.
Enligt uppgifter till Expressen ska offret ha en släktrelation till personer inom den grovt organiserade brottsligheten i Södertälje. Ett nätverk där medlemmar har blivit mördade."---

Expressen

Även lt.se: "18-åring skjuten till döds i  Geneta i natt".


Anmäl
2016-11-03 08:34 #72 av: [Nomen Nescio]

Till handlingarna, fyra ihjälskjutna på tre dagar.

"25-åringen som mördades i söndags i Göteborg utsattes för ett extremt kraftigt våld. Han blev inte bara skjuten med många skott, utan även överkörd av en bil.
Enligt uppgifter till GP var händelsen utanför klubbstugan på Svarte Filips gata i Lövgärdet i Göteborg, prov på ett agerande som var extremt brutalt.
- Vi kommenterar inte tillvägagångssättet. Men helt klart är att avsikten var att döda, konstaterar kriminalinspektör Urban Svahn, polisens förundersökningsledare."---

GP

"Under måndagskvällen sköts två män till döds i Frölunda i Göteborg. De två unga männen var bröder, 16 och 20 år gamla. Båda är tidigare ostraffade. På morgonen hittade polisen en silverfärgad moped som gärningsmännen tros ha använt som flyktfordon. Gärningsmännen är fortfarande på fri fot."---

GP

"Två personer har skjutits vid två separata skottlossningar i Malmö på onsdagskvällen. En av de skjutna dödförklarades på sjukhuset under natten."---
"Klockan 22.01 kom det andra larmet om skottlossning, den här gången från Annelundsgatan i Annelund, dit en polispatrull kört i ilfart efter att ha hört skottlossning.
Poliserna hittade en mycket svårt skadad man på platsen, och satte igång livräddande insatser tills att mannen kunde föras till sjukhus med ambulans.
Enligt Magnus Lefèvre, regionvakthavande polisbefäl, gick mannens liv inte att rädda.
-Han bekräftades avliden på sjukhuset, säger Magnus Lefèvre.
Mannen ska vid beskjutningen ha befunnit sig i sällskap av flera personer, varvid anmälningar har upprättats om ett fall av mord och flera fall av mordförsök. Man vill dock inte gå ut med hur många.
-I det här läget nöjer vi oss med att säga att han som blivit träffad haft sällskap av ett flertal personer som, enligt de uppgifter jag har, inte är skottskadade. Samtliga är kända av polisen sedan tidigare, om än i lite olika former, säger Magnus Lefèvre."---

Sydsvenskan


Anmäl
2016-11-15 08:44 #73 av: [Nomen Nescio]

"Vid klockan 20.45 larmades polisen till Köpmansgatan på grund av en skottlossning. En man dog efter att ha blivit skjuten.

– Han är avliden och anhöriga är underrättade, säger Louise Ercolino på Region Skånes pressjour.

Han hittades utomhus och fördes till akuten i Malmö med ambulans. Mannen är i 30-årsåldern och hans anhörga är underrättade. Ingen person är gripen och under natten har utredningen fortsatt."---

"Polisen har inlett en förundersökning om mord. Det här är det elfte mordet i Malmö det här året och den andra mordutredningen som startar på två dagar.

- Det är alldeles för tidigt att säga om ifall de här morden har med varandra att göra, säger Magnus Lefèvre.

Det sätter hård press på en redan kraftigt belastad polisorganisation. Sedan innan har polisen i Skåne slut på mordutredare och har fått låna in utredare från andra delar av landet, något Sydsvenskan skrivit om tidigare."

Sydsvenskan


Anmäl
2016-11-22 09:29 #74 av: [Nomen Nescio]

"Mannen som anmälts försvunnen hittades i en bil på havsbotten i Västra hamnen. Nu bekräftar polisen att mannen troligen stuckits ihjäl innan bilen rullades över kajkanten."---

"Redan tidigt kom uppgifter om att den misstänkt mördade 41-åringen är identisk med en man som anmäldes försvunnen i Malmö vid ungefär samma tid som fyndet med de blodiga kläderna gjordes.
Polisen arbetar efter samma teori men garderar sig med att den rättsmedicinska undersökningen inte är helt klar.
Men spåren efter den misstänkta misshandeln på land talar för att det rör sig om den försvunne Malmöbon. En man som enligt uppgift till Kvp haft kopplingar till kriminella i Malmö."---


http://www.expressen.se/kvallsposten/bekraftat-mannen-i-sankta-bilen-mordad/


Anmäl
2016-12-02 22:39 #75 av: [Nomen Nescio]

"Två personer har skjutits ihjäl i Rinkeby i nordvästra Stockholm på fredagskvällen. Larmet kom in vid 21.49.

– 21.49 fick vi ett samtal om skottlossning i Rinkeby. Det har varit skottlossning och två personer är avlidna, konstaterar polisen på plats."---

http://www.expressen.se/nyheter/tva-personer-doda-i-skottlossning/


Anmäl
2016-12-02 23:12 #76 av: Martin

#75 Och stenkastning och man försöker ta sig in på brottsplatsen, enligt samma tidning. Ytterligare en person verkar skottskadad och har kommit till sjukhus i privat bil.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-01-03 23:42 #77 av: [Nomen Nescio]

"Den man som tidigare i kväll hittades svårt skadad på en cykelväg på Hermodsdal har avlidit – bekräftar polisen. En stor avspärrning har upprättats på Docentgatan.
Larmet kom in 20.44. Boende i närheten ska ha hört flera skott avlossas och ringde SOS alarm.
– En ung man med allvarliga skottskador har hittats på platsen och har förts till sjukhus med ambulans , sa Fredrik Bratt, informatör på Skånepolisen, kort efter händelsen.
En knapp timme efter larmet om skottlossningen bekräftade polisen att mannen avlidit.
Det finns än så länge inga gripna eller någon misstänkt för brottet.
Mannen ska ha påträffats liggande på en cykelbana som går genom det grönområde som ligger mellan hyreshusen på Docentgatan och Hermodsdalsskolan."---

"Kvällens skottlssning på Hermodsdal är den andra i Malmö bara det här dygnet.
Vid 03.30-tiden natten till tisdagen hittades en 18-årig kvinna skjuten nära en falafelrestaurang på Rosengård. I det ärendet har flera personer gripits."

Sydsvenskan


Anmäl
2017-01-04 07:02 #78 av: Martin

Och i samband med mordet slog en förlupen kula in i lägenheten hos en barnfamilj

http://www.expressen.se/kvallsposten/barnfamiljens-lagenhet-traffades-av-kula/

Och på natten, strax efter midnatt besköts en lägenhet i de södra delarna av Malmö.

http://www.expressen.se/kvallsposten/skottlossning-i-malmo--skot-in-i-en-lagenhet/

Och strax efter klockan 05 på morgonen besköts en buss.

http://www.expressen.se/kvallsposten/buss-beskjuten-pa-hallplats-i-natt/

Det finns mer att önska av starten på 2017 i Malmö... det var nog inte så här man hade hoppats.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-01-04 07:37 #79 av: [Nomen Nescio]

Känns som rena vansinnet, och i många andra länder hade ett sådant här läge utlöst undantagstillstånd. Sverige har väl inga sådana medel att ta till, och myndigheterna tycks stå handfallna. Det finns så klart inga enskilda syndabockar, men "handlingskraft" är inte det första man kommer att tänka på vad gäller Ygeman, han löper nog stor risk att ses som ännu en "snackepelle". 


Anmäl
2017-01-04 11:07 #80 av: [Nomen Nescio]

Verkar trots allt röra på sig i utredandet i Malmö. Tre flash från TT inom loppet av tjugo minuter idag:

"22-årig man har anhållits misstänkt för inblandning i mordet på en man i Fosie i Malmö. Han är skäligen misstänkt för medhjälp till mord."--- TT kl. 10.05

"En ung man har gripits för mordet på en 20-årig man i Malmö den 2 november, rapporterar Sydsvenskan."--- TT kl. 10.17

"Den 18-åriga kvinnan påträffades skottskadad intill en falafelkiosk i Malmö i sällskap med en man. Nu är han en av tre män som sitter anhållna misstänkta för mordförsök på flickan."--- TT kl. 10.26


Anmäl
2017-01-12 21:11 #81 av: [Nomen Nescio]

"En 16-årig pojke dödades i en skottlossning på Rosengård i Malmö på torsdagskvällen.

– Vi har hört flera vittnen och genomför även dörrknackning. Två personer är hämtade till förhör, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Polisen har ingen misstänkt i samband med skottlossningen."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-16-aring-dod-i-ny-skjutning/


Anmäl
2017-01-17 17:40 #82 av: [Nomen Nescio]

"Polisen gjorde två tillslag den gångna helgen i södra Stockholm vilket ledde till att ett tiotal automatvapen kunde beslagtas.

Fyra tonåringar har anhållits misstänkta för synnerligen grova vapenbrott. De riskerar tre till sex års fängelse."---

http://www.expressen.se/nyheter/tiotal-automatvapen-beslagtogs-av-polisen/


Anmäl
2017-01-23 07:37 #83 av: [Nomen Nescio]

Tyskland förbjuder bärandet av MC-gängen Hells Angels, Bandidos och Gremiums  ryggmärken.

Källa.


Anmäl
2017-02-16 18:25 #84 av: Ford -57

Utan krafttag mot slöddret tar d aldrig slut.

Anmäl
2017-03-05 08:31 #85 av: [Carpinus]1

Malmö: årets femte dödsskjutning i gängmiljö noterad. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-05 17:52 #86 av: Ford -57

Å Ygeman skyller på den som  åker svarttaxi å klipper sej billigt, Fy F-n.

Anmäl
2017-03-05 18:38 #87 av: eskils

#79 Håller med!

Stockholm, en person dömd till 15½ års fängelse för två mordförsök i somras.

"Ali Banzola döms även för grovt narkotikabrott efter att ha förvarat närmare två kilo amfetamin och 800 gram cannabis i sin bostad. Dessutom döms han för grovt vapenbrott genom de automatvapen och den pistol som användes under skjutningen.

Skjutningen var enligt åklagaren kulmen på en konflikt mellan två kriminella nätverk, baserade i södra förorterna Östberga och Bredäng, som startade 2013.

Det var då en person från ena nätverket blev skjuten i benet efter en narkotikakonflikt, enligt åklagaren. Skjutningen följdes upp av två mord och ett mordförsök."

Expressen

Ingen utvisning i domen tydligen, men han kanske var "svensk medborgare". Illamående


Anmäl
2017-03-07 11:45 #88 av: [Carpinus]1

En man och en kvinna skjutna till döds i Hallonbergen.

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/tva-doda-efter-valdsbrott--fyra-gripna/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-07 19:39 #89 av: [Carpinus]1

"Det värsta är att man börjar vänja sig vid det. Det är inte längre breaking news i nyheterna när en person blivit skjuten. Det är obehagligt, det måste jag säga."---

Dansk boende i Malmö, intervjuad av DR om våldet i staden.

http://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/danskere-i-malmoe-overvejer-vende-hjem-efter-uro

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-09 06:45 #90 av: [Carpinus]1

Två män skjutna till döds i Kista igår kväll.

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/larm-om-skottlossning-i-kista/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-09 22:15 #91 av: Fillifjonkan60

Ja, det är mycket skjutningar och dödsfall nu. Men snart måste det väl ändå vara dags att ta i med hårdhandskarna, det går inte att fjanta runt längre, om vi inte vill fortsätta ha det så här.

Anmäl
2017-03-10 20:49 #92 av: Ford -57

#91  Helt rätt inställning, d måste bli slut me daltet.

Anmäl
2017-03-30 20:49 #93 av: [Carpinus]1

En 23-åring skjuten till döds i Rosengård ikväll.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-02 07:52 #94 av: [Carpinus]1

En 40-årig man sköts till döds i Uppsala igår kväll. Flera bilar sågs lämna platsen efter skjutningen. Det finns uppgifter om att mordet kan ha samband med ett beställningsmord som mannen anklagats men frikänts för.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-17 16:02 #95 av: [Carpinus]1

"Gör fingret åt poliserna som räddade hans liv" - så värst förvånad blir man ju inte. Låt honom gärna ligga lite längre nästa gång...

http://www.expressen.se/kvallsposten/gor-fingret-at-poliserna-som-raddade-hans-liv/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-17 16:08 #96 av: Carmarino

#95 Tyvärr lär väl poliserna i så fall bli anmälda för tjänstefel.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-17 16:18 #97 av: [Carpinus]1

#96 Ja, det var väl mest ett uttryck för frustration -  jag tror varken polis eller räddningspersonal låter ett offer ligga till sig.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-17 16:39 #98 av: Carmarino

#97 Nej, det tror jag inte heller, även om jag misstänker att de ibland väldigt gärna skulle vilja göra det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-05-11 11:03 #99 av: [Carpinus]1

En man skjuten till döds på öppen gata i Lövgärdet inför ögonen på bland annat skolbarn. Tre gärningsmän jagas.

http://www.expressen.se/gt/en-person-skjuten-till-dods--tre-jagas/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-10 05:28 #100 av: [Carpinus]1

Tre män skjutna med olika grader av skador i Göteborg (varav en av polis) och två i Borås i helgen.


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-03 09:14 #101 av: [Carpinus]1

I takt med att granatsprängningarna sprider sig utom storstadsområdena får de förnyad uppmärksamhet - det som är en vardaglighet i förorterna blir en nyhet ute i landet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/handgranatsattacker-har-okat-markant

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-15 19:03 #102 av: [Carpinus]1

Två män skjutna vid Östberga  Torg med automatkarbin idag vid 15-tiden . En av dem avled. Gärningsmannen avvek i en vit Toyota och har inte påträffats.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dV6lJ/skottlossning-i-ostberga--tva-till-sjukhus

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-18 19:55 #103 av: [Carpinus]1

Två personer skottskade i eftermiddags på Hammarby i Västerås och förda till sjukhus. Verkar som automatvapen använts av gärningsmännen, som flydde på moped.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6759439

Skottlossning på Stenhagen i Uppsala i kväll, en förd till sjukhus.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/skottlossning-i-stenhagen-1

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-18 20:58 #104 av: [Carpinus]1

#103 Offret i Uppsala hade skjutits i huvudet och har avlidit.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/826EE/man-dod-efter-att-ha-blivit-skjuten-i-huvudet-i-uppsala

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-18 21:10 #105 av: [Carpinus]1

#104 Lite senare samma kväll, ytterligare ett huvudskott, den här gången i Tensta. Offret förd till sjukhus, oklar skadestatus.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yPRmA/en-person-skjuten-i-tensta-oklart-skadelage

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-19 07:21 #106 av: [Carpinus]1

#105 Även den skjutne i Tensta har avlidit. Stor ansamling utanför sjukhuset, personalen upplever det som en  hotfull situation.

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/person-skjuten-i-ansiktet-i-tensta/

Senare samma kväll skottskadades två personer på Borgmästaregården i Malmö. Ett automatvapen låg kvar på plats.

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-18/tva-personer-skadade-i-skottlossning-pa-borgmastaregarden

Snabbsummering fredag: sex skjutna varav två avlidna vid fyra skjutningar i Västerås, Uppsala, Tensta och Malmö. Någon som ser en väg tillbaka?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-19 21:19 #107 av: [Carpinus]1

Dödandet fortsätter, i kväll rapporteras ett offer från Boråstrakten: 

"En person har avlidit efter en skottlossning i Limmared i Tranemo kommun öster om Borås.

Nu pågår en intensiv mördarjakt. 

– Personen avled på sjukhuset. Vi är på plats med insatsstyrkan där skottlossningen skedde, berättar Magnus Söderqvist, inre befäl vid polisen i Borås."---

http://www.expressen.se/gt/just-nu-man-skjuten-till-dods-/


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-20 22:36 #108 av: [Carpinus]1

Ännu en skjutning, ikväll i Herrljunga. En person förd till sjukhus med ambulanshelikopter, två personer som tros vara inblandade greps senare av polisen  i samband med att de voltade med bilen.

http://www.expressen.se/gt/just-nu-bil-har-voltat-av-vagen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-19 08:07 #109 av: [Carpinus]1

Mats Berggren. polismästare i Polisområde Syd, konstaterar i P4 Malmöhus att beväpningen sprider sig i allt fler kriminella kretsar, och att man vid alla ingripanden mot kriminella måste utgå från att de kan bära vapen.

Man märker också hur minderåriga används för att transportera vapen, och att det skapas vapendepåer utanför bostäderna bland annat i "målvaktsbilar" ute på stan.

Beslagen av vapen ökar något, samtidigt som inflödet av vapen inte mattas av.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-31 19:11 #110 av: Fillifjonkan60

Det är fruktansvärt som det har blivit. Och det värsta är ju att det blir vardagsmat till slut. Och detta samhälle ska mina barnbarn växa upp i, känns inte alls bra.

Anmäl
2017-10-31 19:25 #111 av: [Carpinus]1

#110 Ja, det ser rätt dystert ut, och inte blir man särskilt mycket mindre betryckt över vad TT rapporterar idag, även om de har en delförklaring till att det ser ut som det gör:

"Från januari till och med augusti i år inträffade enligt polisen 202 skottlossningar, med 31 dödsfall som följd. Antalet dödade tangerar redan helårssiffran från 2015, ett år som i Socialstyrelsens statistik står ut som det värsta under 2010-talet.

Experter ger två förklaringar till allt fler unga män skjuts till döds:

Lättkränkthet i kriminella miljöer, där minsta oförrätt kan provocera fram dödligt våld.

Den stora tillgången till illegala skjutvapen."---

TT

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-02 19:52 #112 av: Ford -57

Löve'n, Eliasson, Johansson å allt va dom nu heter snackar om hårdare tag, vad händer? Totalt ingenting. Nä Leif G W sa d enda rätta han, "koppla in piketen å insatsstyrkan, då blir d andra bullar". 

Anmäl
2018-01-11 17:47 #113 av: [Carpinus]1

#107 #108 En 34-årig man har dömts i dessa mål: "Ilber Iseni döms nu för en serie brott till 16 års fängelse: förutom mord också för grovt vapenbrott, grovt olaga hot, misshandel, stöld, rattfylleri och dopningsbrott. Det han frias för är två fall av mordförsök, försök till grov misshandel och grov olaga hot."

https://www.expressen.se/gt/misstanks-for-mord-ler-mot-poliserna-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.