Begångna eller misstänkta brott

"32 åtalas i hemtjänsthärva"

2015-03-17 16:15 #0 av: [Carpinus]

"32 personer kopplade till hemtjänstföretaget Jome åtalas i dag för grova bedrägerier mot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen. Rättegången väntas ta över ett år."---
"Misstankarna om bedrägerier går dels ut på att man lurat biståndshandläggare att bevilja hemtjänst för personer som inte haft rätt till den. Sedan har man tagit betalt av kommunen utan att insatserna har utförts. De bedrägerierna beräknas uppgå till 5,2 miljoner kronor.
De misstänkta bedrägerierna handlar också om felaktigt utbetalade nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen, totalt drygt 1,5 miljoner kronor. Anställda och även några ur ledningen har beviljats nystartsjobb, trots att de redan varit anställda i företaget eller varit företrädare för det. Dessutom menar åklagarna att anställningarna i grunden varit en del av ett bedrägeri och därför inte kan vara berättigade till nystartsbidrag."

http://www.ka.se/32-atalas-for-miljonbedragerier

Bland de åtalade är VD:n för Jome omvårdnad, som 2002–2006 satt som vice ordförande i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Södertälje (och f.ö.  är syster till en moderat riksdagsman).

http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2886871-samtal-kan-falla-jome-lat-henne-spela-teater-

http://www.fokus.se/2012/05/staden-familjen-makten/


Anmäl
2015-03-17 20:11 #1 av: Martin

Såklart är bedrägeri brottsligt, men man önskar ju att kommuner och biståndshandläggare hade någon form av uppföljningssystem så att man inte betalade ut 5 miljoner kronor för tjänster som utförts. Utan att veta vad tjänsterna kostar inbillar jag mig att det är ganska mycket man borde fått utfört, som man inte fått utfört. Det borde märkts tidigare? Om det nu är som det står i tidningen alltså, det är ju inte alltid det är så enkelt. Det är ju dessutom misstankar så det skall ju först slås fast att det är så.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-03-17 20:42 #2 av: [Carpinus]

#1 Givetvis borde kommunen ha bättre uppföljning och visst skall rättvisan ha sin gång! Men vad som står i media är ju grundat på rättsapparaten, huvudmannen har suttit häktad i över ett år och bevismaterialet verkar vara gediget. Det hela verkar vara en utlöpare till Södertäljenätverket, och hur det gick där vet vi ju nu.

Citat Aftonbladets ledarsida idag: "Polisutredningen har pågått i över två år och rättegången väntas bli den längsta och dyraste i en svensk tingsrätts historia. Utredningen ingår i en särskild myndighetsgemensam mot grov organiserad brottslighet i Södertälje och polisen ser en maffialiknande struktur där olika maktcentra samverkar med varandra."


Anmäl
2015-03-17 20:53 #3 av: Martin

Jo, absolut. Anhållen kan man ju bli lite hur som helst men sitter man häktad finns det ofta rätt goda grunder för det och framförallt om man sitter häktad lång tid.

Och bristen på kontroll från kommunen fråntar ju inte det brottsliga ansvaret i detta fallet. Dessutom ett känsligt område att luras inom då det drabbar en redan utsatt grupp.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2015-03-18 08:01 #4 av: [Carpinus]

"Polisens spaningsbilder avslöjar de påstått rörelsehindrade brukarna: En kvinna lyfter obehindrat sin rollator, en man påtar i koloniträdgården, en annan kvinna krattar gräs. 32 personer åtalas nu för att ha lurat Södertälje kommun att felaktigt betala ut ersättning för hemtjänst."

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/brott-och-straff/brottscentralen/article70740.ab


Anmäl
2015-03-18 21:56 #5 av: Stallmima

De försnillade pengar lär ju inte staten se röken av att få tillbaks!

Anmäl
2015-03-18 23:03 #6 av: [Carpinus]

Rättegångskostnaderna för den här härvan tros kunna bli runt en kvarts miljard.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/rattegang-kan-kosta-kvarts-miljard


Anmäl
2015-03-19 00:47 #7 av: Stallmima

#6 Och de pengarna tas ju från alla vanliga "hederliga" skattebetalande människor, inte konstigt många tappar tron på makthavarna

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.