Begångna eller misstänkta brott

Olika städer, samma oro

2015-03-15 20:27 #0 av: [Carpinus]

Vi är vana vid att våldsbrott i storstädernas ytterområden snabbt uppmärksammas i media, men dessvärre hör skottlossning, knivskärningar och droghandel till vardagen på många platser i vårt land, något som dock sällan kommer till vår kännedom förrän droppen rinner över bägarkanten.Uddevalla och Borås är två västsvenska städer där medborgare och politiker nu reagerar mot grova våldsbrott och ond bråd död bland ortens ungdomar.

"Trippelmordet i Uddevalla har rört upp mycket oro och känslor i staden.

– Det går inte att sitta stilla längre. Det här var kulmen på en rad händelser och nu måste vi vanliga medborgare visa att vi vill ha ett tryggare samhälle, säger Kiomars Heydar, som står bakom manifestationen.

Nyligen avled två män efter att ha överdoserat på ett akutboende. I helgen skedde det brutala trippelmordet. Fem unga personer har därmed under kort tid mist livet i Uddevalla."

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/manifestation-mot-vald-i-uddevalla

"Flera grova brott har skett i Borås bara under mars, i början av månaden sköts en man till döds på Hässleholmen, och i fredags i samma stadsdel, knivskars en ung man till döds. Senare på fredagen avlossades flera skott inne på en restaurang i centrala Borås när två gäng drabbade samman. Sent på lördagskvällen blev en kvinna i 25-årsåldern knivskuren i ryggen i stadsdelen Tullen.

Det är klart man just nu känner en stor oro, säger Ulf Olsson" (kommunstyrelsens ordförande). 

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/boras-kommun-reagerar-pa-valdsdad


Anmäl
2015-03-17 07:02 #1 av: [Carpinus]

"Växande gängverksamhet med inslag av grov brottslighet finns under ytan i flera stadsdelar i Borås. Det är ingen nyhet.

– Det handlar om narkotikamarknaden, om pengar och inkomster. Det handlar om segregation och utanförskap och det pågår i många utsatta stadsdelar i Sverige hela tiden, säger Lena Matthijs som är chef för polisområde Älvsborg.

Det nya för Borås är något som tidigare har uppstått i exempelvis Göteborg: ett uppblossande av flera parallella fajter som råkar sammanfalla under kort tid."

http://www.bt.se/boras/maktkamp-mellan-grupper/


Anmäl
2015-03-18 23:48 #2 av: [Carpinus]

"De grova våldsbrotten fortsätter avlösa varandra i Borås. Under onsdagen utsattes en man för en brutal misshandel mitt på öppen gata i stadsdelen Norrby. Flera personer, beväpnade med bland annat järnrör, attackerade mannen som nu är förd till sjukhus.

– De slog ned honom till marken och fortsatte slå, säger Stina Sedemyr, inre befäl vid polisen i Borås."

http://www.expressen.se/gt/nytt-valdsbrott-i-boras---brutalt-misshandlad/


Anmäl
2015-06-01 19:44 #3 av: [Carpinus]

"Skott har avlossats in i polisstationen i Borås. En person har skadats i samband med skottlossningen.
– Det är en sårskada i pannan efter glassplitter, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst."---

"Två bilar lämnade strax efter skottlossningen platsen och körde i riktning mot Hässleholmen.
– Några minuter senare kunde polisen gripa en person vid Hässle torg – som man tror kan ha någonting att göra med skottlossning, säger Fuxborg."---

GT


Anmäl
2015-06-02 12:19 #4 av: [Carpinus]

#3 "32-åringen som tros vara mål för skjutningen mot polishuset följde med en bekant som skulle förhöras, men det är oklart om avsikten var att skada och döda eller skrämmas."---

"Både han och 20-åringen som greps och anhölls samt tre unga män som anhållits i sin frånvaro är kända av polisen. De tre efterlysta är 19, 23 och 24 år.
Enligt uppgifter till BT anses de involverade ha koppling till en konflikt mellan olika konstellationer i Borås som pågått en tid och misstänks ha lett till våldsdåd, vapenbrott, med mera."

BT


Anmäl
2015-09-11 19:22 #5 av: [Carpinus]

"En förskola i stadsdelen Hässleholmen i Borås har flyttat med omedelbar verkan efter den kraftiga explosionen natten till fredagen, som misstänks ha varit en handgranat. 24 barn berörs.

"Vi kan inte ha kvar verksamhet i det huset, eftersom det även tidigare har varit oro i området som har drabbat vår verksamhet", säger förskolans områdeschef Malin Molid Svenningsson i ett pressmeddelande."---

TT


Anmäl
2016-05-10 21:26 #6 av: [Carpinus]

"En polispatrull var på plats på Hässleholmen sedan man fått larm om att ungdomar smällde raketer vid en fotbollsplan. Efter att händelsen lagt sig stannade poliserna kvar för att prata med boende i området. I samband med det kom en mopedist åkande.

– Den här mannen väckte polismännens intresse och de bestämde sig för att stoppa och kontrollera honom, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

I samband med stoppet dök plötsligt en annan man upp. Han var beväpnad med kniv och försökte hugga den ene av poliserna.

– Polisen höjde sig arm för att freda sig och hugget träffade i armhålan, säger Lippens.

Poliserna använde pepparsprej och ska även ha dragit sina tjänstevapen. Kort senare kommer fler poliser till platsen och den skadade polisen fördes till sjukhus."---

Borås Tidning


Anmäl
2016-06-22 13:19 #7 av: [Nomen Nescio]

#0 "Martin Saliba friades i tingsrätten men dömdes tillsammans med sin bror till livstids fängelse för det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla i mars 2015.

Men innan hovrättens sista förhandlingsdag lämnade han landet. Utåt har polisen tidigare sagt att man förmodar att han befinner sig i Libanon, vilket nu också bekräftas.

Enligt polisen har man varit i kontakt med libanesiska myndigheter som vägrar lämna ut Saliba.

– Vi har naturligtvis vetat om att han befinner sig i Libanon ett tag men på grund av förhandlingar med libanesiska myndigheter har vi inte kunnat gå ut med så mycket information. Men myndigheterna kommer inte lämna ut honom, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens grova brott-enhet i Fyrbodal.

Enligt polisen är orsaken att staten inte lämnar ut sina egna medborgare.

– Han är född och uppvuxen i Uddevalla. Jag tror att han har åkt ner och ansökt om libanesiskt medborgarskap på plats. Som jag har förstått det ska det inte vara så svårt att få medborgarskap. Men exakt hur det här har gått till vet vi inte. Vi vet bara att han inte kommer bli utlämnad, säger Timmersjö."---

"– Jag är ju tjänsteman i statens tjänst och har inga personliga känslor. Men man kan konstatera att om Uddevalla tingsrätt funderat ett varv till kanske vi inte hade varit i den här situationen. Att gå från friad i tingsrätten till fälld i hovrätten är ett stort steg, säger Sten-Rune Timmersjö."---


Aftonbladet


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.