Brottsoffer

Inbrott -hur länge kan man vänta med anmälan?

2014-02-24 23:17 #0 av: [::Vera::]

Hej! Vet någon hur länge man kan vänta med att anmäla ett inbrott? Jag känner personen, men har inga andra bevis än en sönderslagen glasdörr. Detta hände i slutet av oktober.

Har några hundratal oönskade sms, varav ett antal sms innehåller hot, men personen i fråga bytte telefonnummer för ett par månader sedan. Kan smsen trots det användas som någon form av bevis om det skulle behövas?

Anmäl
2014-02-24 23:25 #1 av: fatcat

Förmodligen har inte preskriptionstiden gått ut (tror det är runt 5 år?). Kan dock vara svårt för polisen att finna bevismaterial. De måste leta efter fingeravtryck och möjligtvis DNA, sådana chanser minskar ju med tiden.

Sms:en som innehåller hot kan antagligen användas i en utredning.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2014-02-24 23:29 #2 av: JontaK

Hot via sms kan anmälas separat. Om numret var kopplat till personen i fråga, alltså inte kontantkort, finns ju bra bevis (om de finns sparade i din telefon).

Anmäl
2014-02-24 23:56 #3 av: [::Vera::]

Ok. Det finns en chans att fingeravtryck finns kvar faktiskt. Glasmästarn limmade tsv. bara upp ett par provisoriska glas på allt det trasiga, så det har varit skyddat. Och personen bröt sig in den sista biten med bara händer.

Ja, numret var då kopplat till personen och alla sms är sparade. Grejen är att personen var klurig och omformade hoten till frågeställningar eller konstateranden, t.ex  "vill du att jag bryter mig in?" eller "vill du att ditt hem ska finnas kvar?", "jag trodde att ditt jobb var viktigt för dig". Hur ser polisen på det tror ni?


Anmäl
2014-02-25 00:32 #4 av: JontaK

Jag är absolut ingen expert på juridik men uttalanden som "vill du att jag bryter mig in?" samt "vill du att ditt hem ska finnas kvar?" bör definitivt kunna tolkas som hot om förestående inbrott.

Hittas fingeravtryck i din bostad och personen ej varit där i andra sammanhang är det naturligtvis ett synnerligen starkt tekniskt bevis.

Anmäl
2014-02-25 01:02 #5 av: [::Vera::]

Ok, tack så länge! Hög tid för sängen nu.

Anmäl
2014-02-28 21:33 #6 av: Martin

Ett problem är ju nu om den drabbade känner personen, och personen har varit inne med "lagliga" skäl tidigare. Då spelar det ingen roll att det finns ingeravtryck inne.

Var personen inne, eller var det bara dörren som slogs sönder? Skillnad i brottsrubricering men inte så mycket annat.

SMS:en går som olaga hot, kan vara svårt att bevisa men det heter ".../ hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan.../" .

Har den som fått sms:en känt fruktan eller varit rädd för något som det stått om i sms:n kan det gå som olaga hot, men subtila och underförstådda hot är alltid svåra att styrka.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2014-03-02 12:23 #7 av: [::Vera::]

#6 Tack. Bra att höra vad andra tror om saken.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.