Rättsväsendet

Klantigt polisen

2013-10-26 13:23 #0 av: fatcat

Luleå: På fredagskvällen stoppades en bilförare i 40 års åldern under en rutinkontroll i Bergnäset, föraren som blåste positivt i alkoholmätaren skickades till polisstationen för kroppsbesiktning.

Den berusade mannen visade sig vara efterlyst av kriminalvården då han undvikit ett fängelsestraff på tre månader. De plikttrogna poliserna som upptäckte detta förde den onyktre vidare till häktet.  

- Vid häktet uppstod en "miss" i pappershanteringen eftersom det rätta protokollet saknades för den exakta tidpunkten när mannen omhändertogs. Trots polisernas uppmaning att dem kunde faxa denna senare till häktespersonalen så gavs inget annat val än att släppa den efterlyste.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17729010.ab

Är häktespersonalens agerande rätt? Var det bra att släppa mannen för en saknad pappersblankett? Vad säger att han inte kommer köra rattfull och leva kriminellt snart igen?

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-26 19:00 #1 av: [Mustangcab]


Gode frid, man tar sig för pannanArg

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-26 21:08 #2 av: fatcat

#1 Ja, all byråkrati poliserna måste handskas med skapar ju ett rättsosäkert samhälle. Det är tydligen viktigare att prioritera pappersblanketter än sätta en efterlyst brottsling bakom lås o bom.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-27 11:29 #3 av: Freke

Det är någonting mer som inte stämmer?

Om han (föraren) nu omhändertogs mistänkt för trafikbrott, och vid kontroll fördes till häktet.

Varför greps personen inte vid frisläppandet för en ytterligare kontroll, blodprov, LOB eller ja nästan vad som? Då dom brukar va duktiga på att hitta på de mesta om dom väl vill ha fast en?.


Så det är en massa som jag inte får ihop i ekvationen..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2013-10-27 13:31 #4 av: Martin

#3 Förmodligen för att de inte ansåg han så berusad att man kunde omhänderta enligt LOB, och om de redan utfört kroppsbesiktning så kan de som du säkert vet inte göra det en gång till hur som helst - det finns ju ett regelverk att förlita sig till :)

Däremot förstår jag inte vad häktespersonalen skall med den exakta tidpunkten för omhändertagandet till.

Det var väl kanske så att man inte hade personal för att ta emot, eller plats att ta emot. Enklare att skylla på andra omständigheter då...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-10-27 17:32 #5 av: Freke

Och sen när förlitade sig polisen på regelverket?


Finns alltid kryphål, sen kan dom alltid ta in vem som och hålla personen i 8 timmar endast på uppseende eller utseende, det behövs faktiskt i princip ingenting för att kvarhållas under den tiden.

Men vist är det enklare att skylla på annan än att stå för egna misstag..


Men om personen var efterlyst och häktespersonalen fick veta det, så faller det under envarsingripande, och dom hade själva lkunna göra gripandet om polisen hade glömt eller helt enkelt skitit i att skriva en formell anmälan.

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2013-10-28 07:43 #6 av: Martin

Förlåt Freke, glömde att drygt 20.000 poliser gemensamt och i samförstånd alltid skiter i regelverket. Borde tänkt på det.

Det finns väl kryphål för det mesta, men att säga att man kan hålla kvar folk 8 timmar för ingenting, då får du nog förklara i vilket hål du tänker krypa.

För övrigt undrar jag lite om varför Kriminalvården är intresserade av att veta den exakta frihetsberövandetiden. Personen ifråga är frihetsberövad för annan misstänkt brottslighet som inte Kriminalvården har att göra med i detta skedet.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl