Media

Ordförståelse inom journalistyrket

2013-03-21 14:01 #0 av: [Moa-]

Som vanligt blir jag upprörd över Aftonbladet, rubriken skriver; "18-åring döms till ungdomsvård för mordet på Joakim", läser man artikeln som följer under så finns följande mening att läsa "Idag dömdes han till sluten ungdomsvård i tre år för mord.".

Jag undrar om det finns så stora brister i kunskap om påföljder för ungdomar hos samtliga journalister, eller om det endast är Aftonbladet?

(Ungdomsvård är en påföljd för ungdomar som i grunden ej är frihetsberövande.

Sluten ungdomsvård är en frihetsberövande påföljd för ungdomar, där påföljden döms ut på en bestämd tid.)

Aftonbladet

Anmäl
2013-03-21 14:20 #1 av: Geru

Antagligen endast aftonbladet. Pfft. Vem försöker jag lura? Antagligen så är det likadant inom all skvaller-press...

Anmäl
2013-03-21 14:24 #2 av: [Moa-]

Jag förstår verkligen inte detta, journalister har svårt att få arbeten, det finns ett överflöd av dem till ett fåtal tjänster, borde inte de som lärt sig använda Google då kunna prioriteras till en anställning?

Ännu hellre, en två veckors grundkurs i straffrätt om du skall skriva om aktuella rättsfall? En dröm vore ju en kombination...

Sedan är det konstigt att detta nästan uteslutande gäller rättskunskapen, riktiga ekonomer som skriver om ekonomi brukar de anlita (eller troligen helt struntar i att försöka skriva om artiklarna som köpts in)?

Anmäl
2013-03-21 23:56 #3 av: Martin

Det finns liknande exempel varje dag och jag tycker problemet i stort är lika omfattande i "skvallerpress" som morgontidningar.
Trist och missvisande är ju bara förnamnet.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-03-22 00:13 #4 av: [Moa-]

Ja, ännu värre är det vissa perioder och i vissa medier. Ett vanligt exempel som är mer av formell karaktär är att "polisen åtalar", vilket inte är korrekt, men felet ovan är enligt mig relativt grovt, då det är en väldig skillnad i brott som resulterar i "tre års sluten ungdomsvård" och "ungdomsvård".

Anmäl
2013-03-22 00:26 #5 av: Martin

Håller med. Och att hålla isär begreppen omhändertagen, gripen, anhållen och häktad verkar också vara svårt om man läser dagspressen. Och rätt stor skillnad på de begreppen också :D

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-03-22 00:30 #6 av: Martin

Eller "Polisens utredning ledde till Englas död"

Det känns som en ganska missvisande rubrik. Om polisen överhuvudtaget skall lastas för hennes död (det är ju en person dom dödat henne och han var inte polis) så är det ju snarare Polisens misstag, eller brister i en utredning som lett till att en mördare fortfarande gått fri och kunnat begå ett mord till.

Det lär ju inte vara så att Engla dog på grund av att polisen hade en utredning.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.