Brottsoffer

uteblivet skadestånd

2013-03-14 16:45 #0 av: Itchy

för lite mer än ett år sedan så var jag med om rättegång för rånförsök & stöldförsök (finns tråd om det här ngnstans)

och blev då berättigad ett skadestånd på ca 12000

detta skadestånd har jag ännu inte sett röken av,& trots att jag försökt få hjälp av kronofogden så händer inget.

dessa penagr skulle vara perfekta att kunna använda nu när de verkligen behövs, så jag undrar vart man kan vända sej med att få hjälp 

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2013-03-14 17:38 #1 av: [Moa-]

Det är den som är betalningsansvarige som är skyldig att utge detta, har du begärt handräckning av kronofogdemyndigheten så finns tyvärr inte mycket annat att göra, många gånger saknar de betalningsansvariga ekonomiska medel för detta. 

"Hur ska jag göra för att få skadeståndet som domstolen dömt ut till mig?

Skadeståndet kommer inte att betalas ut automatiskt till dig, om inte din motpart hör av sig direkt till dig och ni själva gör upp om betalningen av skadeståndet. Men du kan få hjälp av kronofogden att driva in skadeståndet.

Domstolen skickar domen till Kronofogdemyndigheten när överklagandetiden för domen har gått ut. Du får sedan en skriftlig förfrågan där Kronofogdemyndigheten undrar om du vill ha hjälp med att driva in skadeståndet. Myndigheten skickar förfrågan till alla som har fått en dom på skadestånd. Fyll i och skicka in den blankett som du får av kronofogden. Den här ansökan kostar ingenting för dig som ska få skadestånd.

Om den dömde inte har några tillgångar (du får ett skriftligt besked från kronofogden) bör du göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Du kan givetvis göra en anmälan till försäkringsbolaget redan tidigare än så. Hemförsäkringar och olycksfallsförsäkringar kan ofta ge ersättning vid skador på grund av brott. Kom ihåg att du också kan vara försäkrad via arbetsgivaren eller din fackförening.

Om den som ska betala dig skadestånd saknar tillgångar och du inte kan få ut ersättning via försäkring kan du i flera fall få ersättning från Brottsoffermyndigheten. På Brottsoffermyndighetens webbplats (länken öppnas i nytt fönster) finns det blanketter för att ansöka om brottsskadeersättning.

Du kan även på eget initiativ ansöka hos Kronofogdemyndigheten om hjälp att driva in ditt skadestånd." Källa

Hade du en personförsäkring vid tiden för brottet så går det att söka ersättning från denna i vissa fall.

I sista fall finns som det står ovan Brottsskadeersättning från brottsoffermyndigheten. Där skall ansökan lämnas in senast två år efter att domen vann laga kraft. 

Vad som ersätts framkommer i citatet nedan:

"Vad kan man få brottsskadeersättning för?
Personskada
Man kan i första hand få brottsskadeersättning för personskador. En personskada kan vara fysisk eller psykisk. Skadan ska kunna konstateras vid en medicinsk undersökning.

Man kan till exempel få brottsskadeersättning för

  • kostnader för sjukvård och samtalsterapi
  • inkomstförlust
  • fysiskt och psykiskt lidande som går över (sveda och värk)
  • bestående skador (lyte och men)


Sakskada
Brottsoffer kan också få brottsskadeersättning för skada på till exempel kläder och glasögon som han eller hon hade på sig vid brottstillfället. Däremot kan man inte få brottsskadeersättning för förlorade eller förstörda pengar, smycken, klocka, mobiltelefon eller plånbok.

Det är svårt att få brottsskadeersättning för sakskador eller så kallade rena förmögenhetsskador. Med sakskada menas skada på föremål, till exempel genom skadegörelse, eller förlust av föremål genom stöld. En ren förmögenhetsskada är en ekonomisk skada som uppkommer utan att någon drabbas av en sakskada eller en personskada, till exempel att någon utsatts för bedrägeri.

Kränkning
Vid vissa typer av brott har brottsoffer rätt till brottsskadeersättning för den kränkning som brottet innebär. För att man ska kunna få brottsskadeersättning måste det enligt lagen vara fråga om en allvarlig kränkning av offrets person, frihet eller frid.

Exempel på brott som ger rätt till brottsskadeersättning för kränkning är misshandel, rån, olaga hot, hemfridsbrott och överträdelse av kontaktförbud. Man kan också få brottsskadeersättning för kvinnofridsbrott och de allra flesta fall av sexuella övergrepp.


Ansökan om brottsskadeersättning
För att kunna få brottsskadeersättning fyller man i en särskild ansökningsblankett. Blanketten kan beställas från Brottsoffermyndigheten eller skrivas ut från hemsidan. Den finns också hos polis, domstolar, advokater samt brottsoffer- och kvinnojourer.

När man skickar in ansökningsblanketten bör man även skicka in kopia av polisrapport, eventuell dom, läkarintyg, kvitton och andra handlingar som underlag. Det här kan du läsa om i informationsbladet som sitter ihop med blanketten.


Hjälp med blanketten
Behöver man hjälp att fylla i ansökningsblanketten kan man vända sig till Brottsoffermyndigheten, polis, åklagare, domstolar eller brottsoffer- och kvinnojourer
" Källa

Anmäl
2013-03-14 18:08 #2 av: Itchy

tackar

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2013-03-14 18:15 #3 av: [Moa-]

Lycka till och hoppas att det ordnar sig! =)

Anmäl
2013-03-14 18:34 #4 av: Itchy

#3 tackar, hoppas det oxo, det kan ju vara bra att få lite extra pengar när det verkligen behövs :/

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2013-03-14 18:40 #5 av: [Moa-]

Absolut, det som är lite märkligt med vårt skadeståndssystem, att vi dömer ut summor som gärningsmännen många gånger aldrig kommer att kunna betala.

Anmäl
2013-03-14 18:45 #6 av: Itchy

blev berättigad 500:- som ersättning för ett förstörd mobiltelefon 2009, har fortfarande inte sett röken av dom pengarna heller :/ 


så ngt är det ju som inte fungerar alls i vårat "rättssystem"

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2013-03-14 18:48 #7 av: [Moa-]

500 kr har du begärt de pengarna? Det låter som mer rimligt att få utbetalt, däremot lever personerna på existensminimum finns inget att utmäta.

Anmäl
2013-03-14 18:59 #8 av: Itchy

#7 de pengarna har jag begärt att få ut flera ggr, men inget har hänt :/ 

men jag har insett att jag inte kommer att få se röken av dom penagrna heller

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2013-03-14 19:00 #9 av: [Moa-]

Okej, tråkigt, framför allt när det gäller sakersättningar.

Anmäl
2013-03-14 19:17 #10 av: Itchy

jo det är trist :/

You can't spell Bitchy without Itchy

Anmäl
2018-04-22 16:13 #11 av: Göstage

"Att en domstol beslutar att ett brottsoffer ska få skadestånd betyder inte automatiskt att offret får sina pengar. Men vissa andra möjligheter till ersättning finns."---

 "I hela landet* är det (sept. 2017) nästan 30.000 personer skyldiga cirka 2,5 miljarder kronor i obetalda skadestånd."---

"Men om man varken får pengar från gärningspersonen eller från någon försäkring, kan man få rätt till statlig brottskadeersättning, säger Peter Jonsson, chef för brottskadeenheten på Brottsoffermyndigheten."---

 "Ursprungligen var Brottsoffermyndighetens ersättning tänkt att gå till de mest ömmande fallen. Det är svårt att få ersättning för skador på grund av skadegörelse, stöld och bedrägerier.
— Vi betalar huvudsakligen ut ersättning för brott mot person, frihet och frid, vid exempelvis våld, hot och sexualbrott, säger Peter Jonsson.
Myndigheten får omkring 10 000 ansökningar per år och drygt hälften får ersättning, på i genomsnitt 20 000 per beviljad ansökan."--
-

https://www.kkuriren.se/katrineholm/25-miljarder-i-obetalda-skadestand/

*Frågan är då om utvisade ingår i den statistiken, och om det ens går att kräva in skadestånd från någon som utvisats.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-22 16:23 #12 av: Göstage

#11 I vissa fall lyckas man driva in skadestånd från utlandsboende, dock främst från de nordiska länderna.

http://www.dagensjuridik.se/2016/05/juristen-som-driver-skadestand-over-hela-varlden-de-ska-inte-komma-undan

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-22 18:39 #13 av: eskils

#11 "I hela landet* är det (sept. 2017) nästan 30.000 personer skyldiga cirka 2,5 miljarder kronor i obetalda skadestånd." Förskräckt

Här måste myndigheterna bli mycket tuffare! Förslag: om en person döms till skadestånd som inte betalats inom t ex ett år, får han/hon istället sitta i fängelse en tid. Och definitivt bli av med sitt uppehållstillstånd om det är en utländsk medborgare. Ordning och reda.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.