Media

Fruktansvärt är väl det enda man kan säga!

2013-03-12 10:20 #0 av: Freke

Ännu en tragisk olycka när polisen tar upp jakt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16399672.ab
Efter en "blådsnota" på en bensinmack.

Tanken var säkert god hos vakthavande som tog beslutet på att öppna bron, men resultatet blev förödande.
Jag vet faktiskt inte om det är berättigat med att försöka stoppa någon till den graden att det resulterar i en så här allvarlig olycka? Även om det rörde sig om "tjyvar"??

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2013-03-12 10:59 #1 av: [Moa-]

Ja, jag funderade lite på hur man borde se på detta när jag hörde nyheten i morse, ja, de jagade hade valet att stanna, men samtidigt vem tänker helt sunt i en så pass stressad situation? Vi vet inte heller hur gamla de inblandade är, yngre personer tänker ytterligare mindre rationellt.

Det jag får upp i huvudet direkt är att det var inte länge sedan att en polispatrull tog springnota på en bensinmack, då ansåg de flesta att det var något att skratta åt, i samma situation med andra personer skall livshotande åtgärder sättas in...

(Som parentes är videoklippet och debatten där nästintill lite komiskt, insåg just att det var live, men diskussionen är ändå ytterst märklig.)

Anmäl
2013-03-13 11:17 #2 av: Freke

Visst är det konstigt att beroende på vem som gör felaktigheterna och hur man reagerar på det?

Det jag blir mest förbannad på när man ser på andra medier, så var det någon som startade en grupp där denne ansåg att det var rätt åt förövarna att dom körde ihjäl sig..
Det är ALDRIG rätt att någon dör, även om de gör fel..

Jag blir bara arg och förtvivlad över en sån inställning?!

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2013-03-13 15:06 #3 av: [Moa-]

Ja, jag kan se båda sidor till viss del, troligen var syftet att männen skulle stanna inte dö av att bron öppnades, frågan är när man skall släppa iväg brottslighet och när man skall göra vad man kan för att få stopp på förövarna. Hade det varit seriemördare hade de flesta troligen sagt att alla insatser skulle sättas in. Dock anser jag personligen att det skall fordras minst våldsbrott (alternativt annan grov brottslighet) för att livshotande åtgärder skall sättas in... Däremot är det aldrig rätt att människor avlider, men ibland måste riskavvägningar ske, när, var och hur är svåra att avgöra.

Däremot bör som alltid, precis som du säger likhet inför lagen och insatser föreligga.

Anmäl
2013-03-13 19:52 #4 av: Martin

Det är ju alltid en fråga om när man skall jaga och inte.

Nu vet jag inget om detta, hur nära man har legat den jagade bilen osv.  Såklart (utgår jag från) har inte syftet varit att de skulle dö. Likväl tror jag att det ansvariga befälet (lite beroende på hur man bedömer broöppningen/stängningen) får svårt att komma ifrån ansvar.

Men som vanligt, det är vanskligt att utgå från saker i media. Det var en annan biljakt för ett tag sedan där det också blev dödlig utgång efter en dieselstöld.

Där visade det sig att polisen får larm om en dieselstöld mitt i natten från vägarbetsmaskiner. Polispatrullen som kommer dit möter gärningsmannen på en skogsväg, och gärningsmannen släcker då sina ljus och kör iväg. Det blir aldrig någon jakt, poliserna vet inte vilket håll gärningsmannen kört när han kommit ut på stora vägen.

Gärningsmannen kör sedan ihjäl sig då han kör av vägen och bilen börjar brinna. Det är oklart om lamporna var tända - ingen har sett olyckan. Poliserna anmälda för tjänstefel. Utredningen dock nerlagd. Polisens fel? Ja, det är ju fortfarande många som tycker det. Jag tycker det inte.

Det som händer vid bron nu häromdagen? Omöjligt för mig att svara på. Man beordrar broöppning när man är 3 mil därifrån. Är det inga polisbilar i närheten av den flyende bilen tycker jag det är svårt att hävda stress. Ligger de 50 meter bakom, är det klart gärningsmännen är stressade.

Oaktat det tycker jag att man gör ett val när man kör igenom bommarna, man kan inte bara skylla på "jag var stressad" eller "det var polisen fel - hade de inte jagat mig hade det inte hänt". Givetvis är det ingen som skall behöva dö för en sådan här sak, och det är tragiskt och en fruktansvärd tragedi för de inblandades familjer.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-03-14 11:58 #5 av: [Moa-]

Däremot går det inte att säga att det inte är en stressig situation att bli jagad endast för att detta sker på längre avstånd. Sedan att det inte alltid sker så ser vi ju på fallet med de (enligt mig) klantiga poliserna där kvinnan skadade sig då hon inte hade bälte och fick ersättning nu efter åtta år. 

Om du har en öppen bro på ena sidan, och en rak väg bakom dig där du vet att det kommer poliser och ingen annan väg ut, är detta då en stressig situation? Ja, enligt mig. Men som sagt vi vet inte de exakta omständigheterna. Däremot brukar polisen (som de flesta) vara snabba med att skylla ifrån sig när det finns möjlighet till detta.

"Oaktat det tycker jag att man gör ett val när man kör igenom bommarna, man kan inte bara skylla på "jag var stressad" eller "det var polisen fel - hade de inte jagat mig hade det inte hänt"." Samtidigt skall polisen vara professionella och arbeta som yrkesmän, och där bör det ingå att göra riskbedömningar. Ungdomar är inte vuxna, det vet vi alla, ändå kräver vi detta vid subjektiva tillfällen, hur är detta rimligt? (Nej, jag tror inte att vi vet deras exakta ålder ännu.)

Anmäl
2013-03-14 12:25 #6 av: [sakring2]


Det var helt fel att öppna bron. Det står inte i rmlig propotion till gärningen. Hade de rånat en värdedepå och skjutit hjäl människor ja, men inte alltid där använder man sig av vägspärrar och eller spikmattor.

Anmäl
2013-03-14 12:31 #7 av: [Moa-]

sakring; jag är benägen att hålla med, för det enskilda brottet har jag svårt att se en frihetsberövande påföljd (visserligen beroende på omständigheter) därmed känns det som om rimliga insatser skall nyttjas.

Anmäl
2013-03-14 14:48 #8 av: [sakring2]


Det var vad Leif GW sa om det hela.

Anmäl
2013-03-14 15:05 #9 av: [Moa-]

Usch då, GW brukar jag ju i regel sällan hålla med om saker... =P

Anmäl
2013-03-14 18:16 #10 av: viktoria91

Det var inte så att tjuvarna inte hade nåt val! Dem kunde betalat för sig och aldrig hamnat i den situationen, dem kunde gett upp, eller dumpat bilen och flytt till fots. Begår man brott får man räkna med att polisen kan köra efter en.

Anmäl
2013-03-14 18:20 #11 av: [Moa-]

viktoria91; har du polisen två meter bakom dig (bildligt talat) är det inte alltid så lätt, är diesel värt risken att två människor mister livet? 

Är det värt risken att folk mister livet för samtliga brott? Snatteri, stöld, förolämpning vart skall vi dra gränsen? En annan sak som är viktig att hålla i tanken är att du oskyldig fram tills motsatsen bevisats, dessa personer var inte ens gripna ännu, än mindre åtalade eller dömda.

Anmäl
2013-03-14 19:03 #12 av: Ketang

Jag tycker faktiskt att polisen gjorde sitt jobb. Det är upp till varje enskild person att ta ansvar för vad man gör. VÄLJER jag att stjäla, smita, köra ifrån polisen, köra förbi stilla stående bilar och riskera att köra ihjäl andra, köra igenom en vägbom och förbi en massa blinkande varningslysen så får jag också ta ansvar för konsekvenserna.

Media är hopplösa på att få kriminella att låta oskyldiga och är väldigt snabba på att "trycka på" att polisen minsann gjorde si eller så... Men ska vi låta tjuvar slippa undan lagen om dom kör iväg i bil då? Ska vi låta en rånare som hotar att ta livet av sig slippa undan?

Hur långt är vi villiga att gå för att skydda kriminella från deras egna handlingar?

Det är alltid tragiskt när folk dör oavsett om dom är kriminella eller inte. Men vi måste dra en gräns någonstans och jag tycker att polisen i mångt och mycket sätter den gränsen ganska bra.

Anmäl
2013-03-14 19:25 #13 av: Inkanyezi

Jag tror knappast att någon brovakt kommer att öppna bron på begäran från polisen efter det här.

Anmäl
2013-03-14 19:28 #14 av: [Moa-]

inkanyezi; det tror jag att du kan ha helt rätt i...

Anmäl
2013-03-14 20:53 #15 av: Sweelin

Vad jag hörde så var det knappt någon jakt. Utan poliserna höll mest bara koll på dem och deras vägsträcka 

Anmäl
2013-03-14 20:54 #16 av: Sweelin

Annars så tycker jag poliserna bara gjorde sitt jobb. Olyckor händer och det får man räkna med som olaglig

Anmäl
2013-03-14 21:32 #17 av: Martin

Såklart skall poliserna agera professionellt och ansvarsfullt.

Det vet vi ännu inte om de har gjort (för även de skall väl rimligen anses oskyldiga tills motsatsen bevisats). Att det var ett dumt beslut att öppna bron när det nu blev som det blev, det tycker jag absolut och även utan att det blivit så här så har jag svårt att se att det skulle vara rätt utifrån detta brottet.

Visst är det stressande att tro att man är jagad. Men det är inte polisens fel, om man inte är jagad. Jag vet inte hur nära man varit eller om det varit biljakt hela vägen eller om den avbröts när bron öppnades (det hade ju varit rimligt). Enligt #15 var det inte jakt utan att man bara bevakade längs sträckan. Det har jag visserligen svårt att tro - men som sagt - fram tills att vi vet mer tänker jag inte spekulera och varken döma gärningsmännen för något eller döma polisen för att ha begått fel.

Det jag kan sträcka mig till, är att jag tycker det var ett tvivelaktigt beslut att stänga bron.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-03-24 10:02 #18 av: martdat


utan att ha läst alla komentarer så är min åsikt att det var helt oförsvarligt. de var inte ens dömda brottslingar . o som moa påpekade längre upp kan jag bara hålla med. när polisen tog springnota var det inge problem. vem vet vad som cirkulerade i huvudet på dessa två? Och nu får vi aldrig veta heller . nej ett liv ska enligt mig inte riskeras för lite bensin. inte för något så länge de inte är dömda. saker och ting är inte alltid som det ser ut att vara.  o som sagt vi kommer aldrig heller att veta varför de två männen forsatte köra.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2013-04-26 23:50 #19 av: Jase

Läst det senaste om detta? Jag har i alla fall väldigt svårt för att känna medlidande för dessa personer oavsett vad polisen gör/inte gör.

Anmäl
2013-04-27 09:20 #20 av: [Moa-]

Jase; jag vet inte riktigt vad du syftar på? Media (läs AB) har senaste tiden blossat upp samtalet till ena killens flickvän?

Hur kan du få detta till något annat än tragiskt på så många plan?

Anmäl
2013-04-27 11:06 #21 av: Maria

Håller med om att det är tragik på högsta nivå.

/Maria

 

Anmäl
2013-04-27 19:14 #22 av: vallhund

#21 Speciellt med tanke på att Svenska folket tyckte det var mänskligt att fela när Polisen själv tog springnota på bensin.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.