Begångna eller misstänkta brott

Sexbrottshärva som tystades ner

2013-01-11 19:54 #0 av: Björnidet

Man blir frustrerad om man läser Expressens artikel från den 10 januari 2013 om den sexbrottshärva som Länspolismästaren XX var inblandad i...Tydligen så fanns det där namn som inte kunde avslöjas för att det skulle bli för känsligt för svenskt rättsväsende...varför utreddes då inte alla de tips som polisens utredare fick??? hittade de något som kunde störa toppskicktet av personer i sverige eller vad är det....i mina ögon är det tjänstefel av de som inte gick vidare då de hade klara uppgifter om vilka dessa snuskhumrar är...Vad har ni själva för¨åsikt i denna sjuka härva...skriv och berätta.....

Anmäl
2013-01-11 20:28 #1 av: Björnidet

En idë skulle ju kunna vara en helt fristående extern utredningsgrupp i samhället som enbart utreder sexualbrott av alla slag..gruppen skall inte har polismyndigheten som arbetsgivare utan de skall vara direkt underställda justitsie ministern...de skulle ha helt egena lokaler och inte vara sammankopplade med polisen på något sätt...detta skulle kunna vara en av lösningarna till att slippa få så många utredningar nedlagda som idag...vad tror Ni??

Anmäl
2013-01-11 20:32 #2 av: [Moa-]

Du får gärna länka till artikeln som du talar om och utgår ifrån.

Alla tips som kommer in till polisen i samtliga ärenden kan ej utredas grundligt, en avvägning måste alltid ske.

Sedan är det givetvis frustrerande när avvägningarna blir fel, något som sker till och från inom samtliga yrkesgrupper, för vissa yrkesgrupper leder detta tyvärr till större externa konsekvenser.

Anmäl
2013-01-11 20:44 #3 av: [Moa-]

Björnidet, som regel utreder ej polisen sig själva, utan det är en speciell åklagargrupp som leder dessa utredningar.

"Internutredningar

Om det uppstår en misstanke om att en anställd inom Polisen har begått ett brott, eller på något sätt handlat felaktigt i tjänsten, ska det utredas av Polisens avdelning för interna utredningar, IU.

Andra som också kan utredas av Polisens avdelning för interna utredningar, IU, är bland annat åklagare, poliselever och arrestvakter.

Utredande verksamhet på sex orter

IU är en egen avdelning inom Rikspolisstyrelsen med kansli i Stockholm. Utredningsverksamhet bedrivs på sex orter i landet: Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Linköping och Västerås. Den utredande verksamheten är frikopplad från polismyndigheterna och utredningsenheterna leds av en kommissarie. IU utreder även brott som anställda kan ha begått på sin fritid. Det vanligaste brottet som utreds inom IU är tjänstefel.

Viktiga mål för verksamheten är hög kvalitet i utredningsarbetet kombinerat med så korta handläggningstider som möjligt.

Åklagare leder alltid utredningen

Vid internutredningar är det alltid en åklagare som beslutar om en förundersökning ska inledas eller inte. Åklagaren leder sedan de utredningar där en förundersökning har inletts.

Bearbetning av tips

En viktig arbetsuppgift är att bearbeta tips, så kallade underrättelseuppslag, som överlämnas till IU från polismyndigheterna. Bearbetningen syftar till att ge åklagaren underlag för beslut om en eventuell förundersökning." Källa

Hur du avser med justitieministern som arbetsgivare och hur har du tänkt att detta skall fungera rättsäkert i praktiken?

Anmäl
2013-01-11 22:26 #4 av: Martin

Jag läste också artikeln och reagerade på att det såg konstigt ut. Dock är jag inte alls säker på att de andra eventuella gärningsmännen var poliser så jag vet inte hur det skulle spela in.

Jag vet inte hur det ser ut i hela landet men jag vet att på de flesta ställen sitter de poliser som jobbar med internutredningar i just egna lokaler, precis som du föreslår att de skall göra.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-01-11 22:27 #5 av: Martin

Och dessutom - som Moa säger så är det åklagare som leder utredningar om det är poliser och vissa andra tjänstemän som är misstänkta vilket innebär att poliserna kan inte ta egna beslut hur som helst vilka som skall delges misstanke eller kallas till förhör osv. Det skulle eventuellt - beroende på hur det gått till och vilken grund som finns - rendera i tjänstefel.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-01-11 22:28 #6 av: Martin

Och här är en länk till en av artiklarna som tar upp det TS syftar på.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flera-forhordes-inte-i-lindbergharva_7812010.svd

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-01-12 22:42 #7 av: Björnidet

Kanske det är som du säger Moa men håll med om att polisen inte har gjort sitt jobb då de utelämnar och struntar i att höra personer som de haft t.o.m. namn och adress på..Jag vet inte hur jag länkar in en artikel ifrån expressen den 10 januari därför finns ingen annan länk än den som Martin lagt in. den länken är ju talande den också..om det varit poliser eller inte vet jag inget om men visst är det konstigt att de bara skylde på att de hade bara kontantkortsnummer till telefoner då Ekot hittat adresser och namn ..till och med har de sett att någon har samma telenummer än..helsjukt är det...

Anmäl
2013-01-13 21:05 #8 av: [Moa-]

Något jag tänker skulle kunna fela är att det kan falla mellan stolarna om internutredarna utredde ”polischefen” och de vanliga avdelningarna bör utreda civila. De ”vanliga” poliserna får inge anmälan för ”offret” anser att vederbörande delgivit utredare denna information, men med separata avdelningar och registreringar finns det en risk att det ramlade mellan stolarna.

Någon inom polis-/rättsväsende måste stå för utredning för att det skall bli rättsäkert och personen i fråga måste ha utbildning för uppgiften och därför blir det svårt att se att utredningsavdelningarna skall separeras allt för långt ifrån varandra. Vidare enligt stycket ovan riskerar separeringen även att saker tyvärr faller mellan stolar.

Anmäl
2013-01-17 12:25 #9 av: Björnidet

Moa..det du menar att det kan ramla mellan stolarna är just att förhindra det om en helt friståend utredningsgrupp utreder enbart sexbrottsmål, då menar jag alla..poliser ska inte ha någon annan utredare än den utredningsgruppen. I ett sådant fall skulle inget kunna falla mellan stolarna då allt är på samma avdelning.Samtidigt tror jag också att det inte skulle finnas risk för att någon får fördel eller nackdel av att det är en polis som utreds..de är ju vanligt folk de också även om de jobbar i polisväsendet, det ska inte vara någon skillnad på vad de sysslar med och då blir det mera rättvist tror jag...Vi har ju sett att väldigt många sexbrottsfall läggs ner, ofta beroende på bristande utredning precis som i det reportage Tv hade i går kväll om STUREPLANSPROFILERNA där utredning till tingsrättens dom var bristfällig, det saknades den första kontakten mellan den brottsutsatte och polisen som sedan visade sig vara av mycket stort bevisvärde i hovrätten där Stureplansprofilerna också blev dömda till att ha våldtagit flickan...Hade inte åklagaren överklagat den första frisläppande domen så hade inte rättvisa skipats i det målet....

Vad jag vill ha sagt är att om en enda avdelning med specialister på sexbrottsmål utreder den tyoen av brott så tror jag inte att något ramlar mellan stolarna..detta är nu min åsikt...

Anmäl
2013-01-17 19:36 #10 av: [Moa-]

Björnidet; hur skulle du läsa det om samma kartell handlar med både droger och prostitution? Om samma person även utreds för flera andra brott samtidigt?  Hur skall eventuellt följande övergrepp i rättsak hanteras?

Nej, en avdelning för varje brott är ej funktionellt enligt mig.

Har du någon mer information än den som tidningarna givit gällande Stureplansfallet? (Mordet var en tidigare felskrivning.)

Anmäl
2013-01-17 21:23 #11 av: Martin

#10 Tror att Björnidet syftar på en ganska omtalad våldtäkt med två gärningsmän för några år sedan på en tjej, efter en festkväll på Stureplan. Dvs inte ett mord utan en våldtäkt. Det TV-program Björnidet hänvisar till tror jag är det jag länkat till längst ner i detta inlägg.

Viktigt med skillnaden (dvs vilket ärende vi pratar om) även om jag tror det är ett skrivfel/missuppfattning; Det finns ju även Stureplansmorden då Tommy Z-nånting sköt med automatvapen mot en krogkö/krogutsläpp efter att ha nekats inträde; En ordningsvakt och tre gäster dödades. Tommy sitter fortfarande i fängelse dömd till livstid (och hör och häpna, i fängelset har han fortsatt sin brottsliga bana och dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov misshandel). Utöver Tommy dömdes ytterligare 8 personer för olika brott (allt från 10 års fängelse för bl.a. medhjälp till mord till villkorligt för att ha gett falska alibi). Källa på allt: Wikipedia.

Gällande Stureplansfallet (våldtäkten) så dömdes båda gärningsmännen till 4 år och är ute igen, den ena har bytt namn. En av domarna (i tingsrätten tror jag det var) slutade sitt jobb och har flytt till annan ort efter hot efter domen. Jag såg inte hela programmet och kan ha missat det då jag kom in i slutet så ta detta stycket lite med en nypa salt även om jag är rätt säker på att jag hörde rätt. Jag har tänkt se programmet och tänker jag på det kan jag korrigera om det är fel. Länk till programmet "Jag litade på lagen - när ord står mot ord". http://urplay.se/173292

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-01-17 21:57 #12 av: [Moa-]

Martin; jag som är trött, skrev helt enkelt fel. Återkommer framåt helgen när min hjärna inte är upptagen på annat håll. Jag tänkte att snabba svar där det ej fordrades långa reflektioner kunde lämnas, men fel hade jag... =P

Björnidet; jag beklagar felskrivningen, jag menar "fall" ej "mord" i inlägget vet inte alls hur det kom in där.

Anmäl
2013-01-17 23:12 #13 av: Martin

Tänkte nog att det var så också, lätt hänt.

Jag har nu sett inslaget jag länkade till i #11 och skall korrigera mig, domaren i tingsrätten har flyttat till annan ort men har inte slutat med sitt jobb - däremot dömer han inte brottmål längre.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-01-19 18:43 #14 av: [Moa-]

Ja, utöver felskrivningen så vidhåller jag min åsikt, även nu när hjärnan har lite ledig kapacitet igen. =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.