Lagar

Julgran i bil mm, lagligt?

2012-11-24 00:24 #0 av: [RMSLiners]

Jag har alltid fått lära mig att julgran i bil/blinkande belysning i framrutan då inte är lagligt och dessutom en säkerhetsrisk i traffiken.

Sitter och tjaffsar med en person som har en hel ljusslinga hängande ovanför ratten till passagerar sidan, den är inte fastsatt utan hänger och dinglar neråt. Samt att den har en julgran som blinkar i olika färger i framrutan. Båda lyser upp hela främre delen av bilen och kan inte tänka mig det är relativt lätt att se ut med den skarpa belysningen. 

Hur är det med detta, lagligt eller inte?

Anmäl
2012-11-24 09:16 #1 av: Maria

Det är FULTFlört

Spännande att höra om någon annan kan detta. Jag har inte en susning.

/Maria

 

Anmäl
2012-11-25 10:53 #2 av: Martin

Svårt att säga när man inte ser det.

Generellt får bara vitt eller gult sken avges framåt men vad gäller ljus som kommer från kupén är det inte alltid så att det gäller den regeln. T.ex. är det många taxibilar som har blåa lampor vid sina kortläsare mm och det blåa ljuset syns ju ut även framåt men är godkänt. Möjligen om det är väldigt starkt och satt på ett sätt så att det markant lyser framåt skulle det kunna vara olagligt. Detta hittar vi i Trafikförordningen (3 kap) 76§ där vi även hittar nedanstånde fetstilta. Men även där då är frågan hur ljuset ser ut, om det sitter så att det är att betrakta som lykta/strålkastare eller om det "bara" är något inne i kupén.

76 § Under färd på väg får från ett fordon
1. inte visas annat än vitt eller gult ljus framåt, samt
2. inte visas vitt ljus bakåt annat än vid backning eller vid arbete som kräver vitt ljus.

Detta gäller dock inte lykta med annan färg som föreskrivits för fordonet.
På ett fordon som färdas på väg får inga andra lyktor eller strålkastare med blinkande ljus användas än
1. körriktningsvisare,
2. larmanordning,
3. baklykta på cykel,
4. stopplykta som är särskilt anordnad som nödstoppssignal, samt
5. lykta som avger orangegult ljus och som är särskilt anordnad som varningsanordning i den utsträckning som Transportstyrelsen föreskriver.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-11-25 11:17 #3 av: [RMSLiners]

#2 aldrig sett en taxi med blått ljus vid kortläsaren men så har ju våra bilar kortläsaren i mittkonsollen.

Texten du la in borde ju betyda att det inte är lagligt med allt det krimskrams hon har lysande och blinkandes i framrutan.

Anmäl
2012-11-25 11:21 #4 av: Martin

Borde inte vara det nej - men som sagt beror på var vid framrutan det sitter om det skall kunna bedömas som lyktor osv.

Tror det är deras kortläsare som har lite blått sken, kan även vara deras taxaapparat där de får körningar osv.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-11-25 14:23 #5 av: [Moa-]

Bra svarat av Martin!

Troligen så är den en bedömningsfråga, stereoapparater avger ofta ett blått sken i varierande styrka, har svårt att se att en spridning av detta ljus skulle straffbeläggas...

Anmäl
2012-11-25 14:36 #6 av: Martin

Kuggen i det hela brukar vara om själva lampan är placerad så att skenet från den huvudsakligen riktas/syns framåt (resp bakåt). Ljuskällor inne i kupén som lyser ut men som inte har som syfte att göra det lär inte vara straffbara.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-11-25 14:50 #7 av: [Moa-]

Martin; dock lär det vara så att lagen bör tolkas ur funktionssynsätt, ljuset inifrån bör kunna anses "visas" utåt, uppsåtligen, eller av oaktsamhet som den nämnda lagen så fint uttrycker det.

"76 § Under färd på väg får från ett fordon

  • 1. inte visas annat än vitt eller gult ljus framåt, samt"
Anmäl
2012-11-25 15:16 #8 av: Martin

#7 Lite osäker på vad du menar med "funktionssynssätt". Men om du menar att man har annan färg på ljus inne i kupen och det visas utåt så är det inte att anse som straffbart enligt min erfarenhet om inte lampor/ljuskälla är placerat så att det huvudsakliga ljuset lyser framåt - och att det är syftet. De tolkningarna har jag både från polisiära förundersökningsledare specialiserade på trafik samt från åklagare.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-11-25 15:26 #9 av: [Moa-]

Nej, avser att det är funktionen av paragrafen som åsyftas och ej ifall det är ett ljus inne i bilen som sprider sig, eller om det är en lykta utåt som avger skenet...

Vad är då praxis på "huvudsakliga ljuset"? Om du har en lampa så lyser den i regel åt sidor, framåt och in i bilen...

Anmäl
2012-11-25 15:36 #10 av: Martin

Huvudsakliga ljuset som de menar är fasta lampor som är riktade framåt. T.ex. taxibilars om det nu är deras taxameter eller skrivare (kvitto mm) eller om det var deras lilla datacentral avgav vid ett tillfälle ett ganska kraftigt blått ljus framåt och en bilist hävdade att han krockat för att han väjt för ett uttryckningsfordon (taxin med blått ljus). Instrumentet i taxin ifråga satt på instrumentbrädan något till höger om ratten. Den blåa lampan lyste inte huvudsakligen utåt, utan på en skärm (eller om det nu var kvittoutskrivaren).

Där vet jag att det var fråga om att rapportera föraren av taxin för det blåa ljuset, men varken FU-ledare eller åklagare ansåg att det var något som var straffbart då syftet med ljuset utåt inte var att lysa framåt.

Jag vet att samma resonemang har förts angående neonljus under bilarna som var väldigt populärt för ett antal år sedan (typ 10?) där vet jag dock inte om det bedömdes straffbart eller ej.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-11-25 15:55 #11 av: [Moa-]

Jag tänker exempelvis en gran/cylinder som lyser jämt åt alla håll, inte mer eller mindre framåt än åt något annat håll...

Anmäl
2012-11-25 18:35 #12 av: [RMSLiners]

Men stereoapparater sitter inte synliga utåt, till och med hastighetsmätare har lyse vilket inte heller syns utåt. 

Det denna person har är en blinkande julgran på instrumentbrädan i mitten av framrutan. Ljusslingan som också den blinkar i olika färger hänger från taket vid höger sida av ratten, ner mot stereon och upp igen vid vänster sida av hanskfacket samtidigt som det sitter stora tärningar och något diskoliknande i bakspegeln.

Anmäl
2012-11-25 18:45 #13 av: [Moa-]

RMSLiners; stereon lyser olika mycket i olika bilar, min lyser kraftigt, vissa som lånar bilen måste stänga av den helt för att de inte kan köra med ljuset.

Jag kan inte riktigt se varför någon skulle störas sig på någon annans ljusdekorationer, så länge de ej bländar medtrafikanterna...

Anmäl
2012-11-25 18:53 #14 av: [RMSLiners]

#13 Jag stör mig inte, undra bara om det var lagligt eller inte. Sen att hon har noll sikt ut när hon kör nattetid pga det är väll hennes problem (blir kraftiga reflektioner i rutan).

Anmäl
2012-11-25 18:59 #15 av: [Moa-]

Jag tror att personer är olika känsliga för hur sådant ljus och eventuella reflektioner påverkar sikten... Blinkande får det då enligt ovan lagligen ej vara.

Anmäl
2012-11-25 20:16 #16 av: [RMSLiners]

#15 Precis blinkande ljusslingan och granen är, som jag skrev tidigare.

Anmäl
2012-11-25 20:39 #17 av: Martin

#11 Som jag tolkar det jag fått tidigare så skulle en gran vara helt ok så som du skriver där.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-11-25 20:51 #18 av: [Moa-]

Martin; okej, det låter bra. (Inte för att jag har någon eller har planer på att skaffa någon, men ändå. =P)

Anmäl
2012-11-25 21:01 #19 av: [RMSLiners]

#17 Ja en liten gran kan väll inte vara så mycket men en ljusslinga som blinkar och dessutom täcker mer än halva rutan.... Obestämd

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.