Begångna eller misstänkta brott

Vart vänder jag mig ?

2012-04-18 12:21 #0 av: [Kaktuz]

I mon dotters skola finns två vaktmästare, en är äldre, en lite yngre, över trettio kanske. Denna sistnämna har enligt andra gått runt och sagt att han opererat snoppen och att den är stor, han säjer det ofta till kvinnor, men inte runt skolans område. Det känns lite otryggt att ha denna man där. Men jag har ju inga bevis på att han sagt det. Jag har varit med om att han börjat prata med mig när jag varit vid skolan för hämtning, och då inga barn runt om. Ska jag få han till att säja det till mig eller räcker det att jag går till rektorn med det jag fått höra runt om ?

Anmäl
2012-04-18 13:35 #1 av: [Moa-]

TheMickiz; det du skall börja med att tänka på är att du skall vara 100 % säker innan du kommer med dessa anklagelser. Hörsägen genom elever på en skola är enligt mig en stor risk att det hela är en sägen som växt och kan totalt sakna grund. Skulle du komma med dessa anklagelser utan grund så skulle du kunna första denne mans anseende och eventuellt en stor del av hans liv. Det är mycket lättare att komma med anklagelser än att tvätta bort felaktiga sådana.

OM det är så att du är säker på att detta har hänt, genom att det är något som du eller din dotter har upplevt så skall du givetvis gå vidare med det. (Däremot ej om det skulle vara din dotters, kompis, kompis som ev. hört detta som förstahandskälla. I detta fall bör du ev. söka upp denne persons förälder som får utröna om det finns grund att gå vidare med detta.) Skulle det vara så att du har en förstahandskälla på detta så bör du vända dig till polisen med en anmälan om sexuellt ofredande, detta är då en rättslig fråga som skall prövas juridiskt.

Vill dock åter påpeka min varning, det är förödande att anklaga någon utan grund, så hörsägna berättelser bör du ifrågasätta i största möjliga mån. Dock OM detta skulle stämma så är det givetvis olämpligt att denne person arbetar med barn i en skola, och då bör du givetvis anmäla, men var då säker på din sak.

Anmäl
2012-04-18 14:02 #2 av: [Kaktuz]

Är inte elever som sagt det. Utan andra vuxna, både kvinnor och män. Men är det inte min skyldighet att meddela ändå min oro ?

Anmäl
2012-04-18 14:08 #3 av: [sakring]

Jodå du har både rättighet och skydlighet att berätta detta för rektorn oavsett vad Moa- säger.

Anmäl
2012-04-18 14:13 #4 av: [Moa-]

Nej, jag anser inte det, utan det finns en risk att det är lösa rykten. Det är med andra ord inte ens fara för barnens väl utan det är vuxna människor som det handlar om, skulle dessa ta illa vid sig av kommentarerna så är det deras skyldighet att anmäla detta.

Beroende på vilken relation de inblandade parterna har så är det långtifrån säkert att det ens är en straffbar handling, vissa människor är mer öppna till sitt sätt och så länge inte den andra parten tar illa upp så är det helt okej.

Om du vet någon som personligen skall ha tagit del av dessa kommentarer så tala direkt med denna person (och endast med denna person) och hör om dennes syn på saken. Har personen som mottagit kommentaren tagit illa vid sig av detta så uppmana denna att anmäla.

Enligt mig så låter det som att det är en stor risk att det endast skulle vara skitsnack och skvaller, något som borde motarbetas, ej uppmuntras.

En anmälan från dig skulle ändå vara helt grundlös och ej kunna leda till något åtal om det inte finns förstahandsvittnen som kan backa upp anklagelsen, eftersom sexuellt ofredande är ett skadebrott så krävs även en målsägare som kränkts av handlingen.

Anmäl
2012-04-18 14:15 #5 av: [sakring]

Oavsett vad Moa- anser så kan T.S tala med rektorn om detta. Du kan säkert avgöra bättre än hen om det är lösa rykten eller inte.

Anmäl
2012-04-18 14:19 #6 av: [Moa-]

sakring; det finns ingen som helst fakta i ärendet... Är det inte lämpligare att den som i sådana fall blivit utsatt för detta och tagit illa vid sig för detta vidare? Det handlar trots allt om vuxna människor. Då lämpligen med en polisanmälan istället för en anmälan till en rektor som ändå aldrig skulle kunna avskeda en person baserat på lösa rykten.

Anmäl
2012-04-18 14:22 #7 av: [Kaktuz]

Pratat med förskolepersonal och dem sa det är min skyldighet att säja det jag vet oavsett rykte eller ej. Lag på det..

Anmäl
2012-04-18 14:28 #8 av: [Moa-]

Vart hittar du den lagen?

Vart menar de att du skulle anmäla det? Nyss så var det på en skola och ej en förskola dessutom...

Anmäl
2012-04-18 19:59 #9 av: [sakring]

Bra agerat T.S.

Anmäl
2012-04-19 06:04 #10 av: [Kaktuz]

Anmälningsplikt i skolverket

Anmäl
2012-04-19 09:47 #11 av: [Moa-]

Ja, men den gäller för lärare/pedagoger som inom ramen för tjänsten får misstanke att elever/barn far illa, inte allmänna vuxna som lyssnar på andras skvaller om andra vuxna... Dessa anmälningar görs till socialtjänsten som startar en utredning kring barnet och omständigheter, detta gäller alltså ett specifikt barn som far illa, till exempel misshandel eller andra övergrep. Källa, Skolverket

Anmäl
2012-04-21 09:19 #12 av: Martin

I stort håller jag med Moa, men Socialstyrelsen anser faktiskt att även allmänhet bör anmäla situationer där barn misstänkts fara eller, eller kan komma att göra det.

En anmälan, kan ske anonymt, från allmänhet skall behandlas på samma sätt som en anmälan av myndighetspersoner som anmäler enligt anmälningsplikten för sitt yrke.

Källa: Socialstyrelsen

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-04-21 09:47 #13 av: [Moa-]

Martin; ja, dock anser inte jag att samtal mellan vuxna människor utgör misstänkt fara för barn. Hade ett barn upprepade gånger dykt upp med blåmärken hade jag givetvis sagt anmäl direkt, men samtal mellan vuxna skadar ej barnen utan då rör det sig möjligen om sexuellt ofredande, ett brott där det krävs att någon tagit skada.

Min åsikt är fortfarande att allt tyder på att "detta fall" rör sig om mycket illasinnade rykten kring eventuellt helt oskyldig man. Med tillägget att absolut håller jag med dig om att misstänker du att ett barn far illa (psykiskt eller fysiskt) och sett tecken på detta, så givetvis anmäl direkt!

Anmäl
2012-04-21 17:02 #14 av: [Kaktuz]

Har pratat med en mamma, där han har "flörtat" och flygit på henne varje gång hon lämnar och hämtar. Så om de finns prat om han att han sagt saker där han bor, och beter sig så mot mammor, ja.. Är de rätt då ?

Anmäl
2012-04-21 18:27 #15 av: [Moa-]

TheMickiz; det är då inte din sak att ta det vidare. Att flörta är ej straffbart i regel, givetvis bör ett nej accepterats. Hade det varit ett övertramp från hans sida så är det då den aktuella mammans sak att ta det vidare... Hade han flörtat med elever hade det varit en annan diskussion.

Anmäl
2012-07-30 10:12 #17 av: [Moa-]

Hur gick det sedan?

Anmäl
2012-07-30 12:43 #18 av: [Kaktuz]

Han är placerad inom kommunen nu istället. Allså inte bland skolan.

Anmäl
2012-07-30 12:59 #19 av: [Moa-]

Okej. =)

Anmäl
2012-07-30 13:13 #20 av: [sakring]

Så bra dåFlört

Anmäl
2012-08-03 18:38 #21 av: Maria

Nu är ju detta redan ett avslutat "fall" men jag håller med Moa.

Jag kan tycka att de som själva upplevt mannen som provocerande ska framföra sina åsikter och inte någon som hört någon säga....

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.