Lagar

Vilka lagar gäller för förmedling?

2012-03-24 09:33 #0 av: matsdotter

Jag är lite fundersam över det här med förmedling och förmedlingssidor. Det finns ju diverse grupper på FB och furom som förmedlar djur för omplacering/försäljning - bl.a sidan Omplacering.iFokus där jag är medarbetar - och jag är lite fundersam över vad för lagar och bestämmelser som gäller för dessa.

Måste de som driver sidan/forumet/gruppen t.ex ha koll på att de djur som säljs lever upp till alla lagar, så som att de är registrerade i JBV, har rätt ålder för att få tas från mamman osv?

Detta gäller alltså sidor där kontaker mellan privatpersoner förmedlas och de som driver den inte på något vis får någon ekonomisk ersättning för sitt arbete. Ligger ansvaret i detta på personerna som omplacerar/säljer sitt djur - eller kan även de som förmedlar kontakten mellan den gamla och nya ägaren råka ut för någonting om någonting inte sköts som det ska?

Anmäl
2012-03-24 11:52 #1 av: [Moa-]

Det är den så kallade BBS-lagen (1998:112) som är tillämplig i denna form av icke förmodereradeforum.

Gällande djurannonser så ligget ansvaret på den som skriver/besvarar annonsen, ej sajtvärd/medarbetare.

Det tyngsta ansvaret gäller bland annat kring hets mot folkgrupp, även där är det den som publicerar texten som bär straffansvaret, men tillhandahållaren måste regelbundet (praxis var femte dag) gå igenom inläggen och ta bort de som anses bryta mot 16 kap. 5 § brottsbalken om uppvigling, 16 kap. 8 § brottsbalken om hets mot folkgrupp, 16 kap. 10 a § brottsbalken om barnpornografibrott eller 16 kap. 10 c § brottsbalken om olaga våldsskildring samt om inlägget bryter mot upphovsrätten för att på så sätt minska spridningen. (Lag 1998:112 4-5§§.)

Därutöver så gäller givetvis även brottsbalkens regler samt övrig lag, det är till exempel ej tillåtet att anstifta brott.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.