Etik och moral

När är det okej att tipsa/anmäla?

2011-10-23 21:02 #0 av: AmeliaH

Jag fick höra nu i helgen om ett väldigt uppenbart brott som bör ha skett inom de senaste tre månaderna. Dock har jag hört det i ett andra led och vet inte riktigt hur pass allvarligt brottet kan tänkas vara.

Jag vill inte riktigt gå in på detaljer då jag inte fick så mycket information själv, men det rör sig om en äldre man som uppfört sig opassande mot en ung pojke.

Vad jag undrar är när det är okej att ringa polisen? Jag kan ju inte garantera om det verkligen har skett, och det kan ju skada ganska mycket om man bara kastar ur sig något utan att ha något riktigt belägg för sina anklagelser. Vad är etiskt riktigt i ett sånt här fall?

 

Anmäl
2011-10-24 00:25 #1 av: Allicas

Det går inte på något sätt att nå pojken eller någon närstående för att få dem att anmäla alt. ge dig mer kött på benen?
Något måste du göra, tänk om du får reda på att mannen gör något mer och du hade kunnat stoppa det.

Nu sitter jag inte bara här och moraliserar, har själv anmält min egen farfar och väntar på rättegången.
Det känns skitjobbigt men jag vill INTE ha eventuella fler skadade på mitt samvete.

Så släpp inte detta utan försök att snoka reda på mer..

Anmäl
2011-10-24 11:59 #2 av: [Moa-]

Du kan alltid ringa polisen på 11414 och rådfråga dem. Det är de som i sådana fall tar emot anmälan och senare även behandlar denna alternativt lägger ned ärendet.

Många anmälningar avskrivs direkt, till exempel om du anmäler din cykel stulen, då får du ett brev om nedlagd förundersökning följande dag...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.