Etikettbegångna-eller-misstänkta-brott
Läst 3782 ggr
[Carpinus]
2015-01-23, 00:21

Vägpirat - nu ett åretruntjobb?

Tidigare var vägpiraternas uppdykande ett vårtecken i likhet med asfaltläggarna. Men idag skriver GP: "Enligt Smålandspolisen har det också inkommit ett flertal rapporter om vägpirater på riksväg 40 öster om Ulricehamn, som fejkar motorstopp, för att sedan utsätta hjälpande bilister för suspekta guldaffärer."

Martin
2015-01-24, 13:26
#1

Det är ett problem som funnits även i Skåne, mycket i sommar men även lite i höst/vinter. Var ett tag sedan jag läste om det nu men var nog i december tror jag.

Ett större problem på vägarna är ju bristen på kontroll av lastbilar och kapellskärningar som möjliggörs på suspekta rastplatser och annat.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

[Carpinus]
2015-01-24, 13:44
#2

#1 Inte uteslutet att det finns ett samband mellan guldförsäljarna och kapellskärarna, t.ex. att det rör sig om olika konstellationer i en och samma liga.

Polisen fick förresten tag på piraterna på riksväg 40. Åtgärd: "De blev väl tillsagda om lämpligheten att göra så här när det gäller trafiksäkerheten", säger polisens presstalesman. På frågan om de inte gjort sig skyldiga till brott svarar han:  "Egentligen är det ju ett bedrägerisätt, för anledningen till att man gör så här är ju för att kränga de här oäkta ringarna eller få pengar i utbyte."

"Egentligen"-  fritt fram att begå brott, tydligen? Piraterna lär väl skratta hela vägen till banken…

http://www.expressen.se/gt/sa-lyckades-polisen-stoppa-vagpiraterna/

[Carpinus]
2015-01-24, 17:50
#3

Ser i tidningen att Polisen åter varnar för "Italienaren", en känd skojare som härjat på västkusten under säkert 15 år. Förra året varnade de för honom i början av sommaren, men i övrigt tycks de inte komma åt honom. Mannen dyker upp på parkeringar och förklarar på engelska att han varit på mässa och måste åka hem till Milano med flyget. Tyvärr kan han inte kan ta med sin kollektion och vill därför sälja 3-4 plagg till ett pris som ligger runt 15.000 eller däröver.

Jag råkade ut för honom själv för tiotalet år sedan på IKEAS parkering i Kållered, och kom undan med att köpa en vinterrock för några hundra som jag kunde ha  några gånger den följande vintern innan jag slängde den. Sommaren 2013 sprang jag på honom igen, men då talade jag om för honom att jag visste vilken skojare han är. Tyvärr verkar dock hans bondfångeri löna sig fortfarande… 

http://www.expressen.se/kvallsposten/armanibedragare-slar-till-pa-parkeringsplats/

Stallmima
2015-01-24, 22:18
#4

Men se till att inte köpa något av dessa skojare då ! Eller be dem ringa bärgare vid stop

[Carpinus]
2015-01-25, 03:00
#5

#4 Om du menar mig personligen så hände det för tio år sedan, och det var lite speciella förhållanden den gången. Jag var stressad och "Italienaren" var påstridig, dessutom var det på bilparkeringen, så bilen stod redan stilla. F.ö. är det ju så att den som själv råkat ut för en sak kanske lättare förstår andra…

Minns för övrigt hur man i Sverige för några decennier gjorde stor affär av att man i USA inte vågade stanna och hjälpa människor som fått stopp längs vägarna. Janne Josefsson började sin karriär genom att på lokalradion fejka ett motorstopp längs vägen i direktsändning och kolla hur många medtrafikanter som stannade. Nu är det på väg att bli här som i USA, att ingen törs stanna och hjälpa någon som råkat illa ut - och om någon stannar  vid en olycka så är det för att fotografera och sälja bilden till media.

http://www.vibilagare.se/nyheter/polisen-reagerar-pa-filmning-vid-olyckor

Martin
2015-01-25, 04:06
#6

#2 Absolut inte uteslutet men jag tror - utifrån de guldförsäljare jag sett - inte att de är urtypen för att skära upp kapell. Det är främst äldre personer och jag inbillar mig att man behöver några yngre och spänstigare för att tömma lastbilar. Det kan säkert vara samma ligor men överlag tror jag det inte.

T.ex. är kapellskärningarna i mina hemtrakter även sedan tidigare generellt sett ganska konstanta under året medan guldförsäljarna oftast varit här på sommaren, nu undantaget att de varit här senaste hösten/vintern vid något enstaka tillfälle.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

[Carpinus]
2015-01-25, 04:17
#7

#6 Jo,  alla kapellskärningar är förstås inte utförda av "sommarklientelet", de har förvisso inte ensamrätt på det. Fast jag håller inte för otroligt att det kan vara en "verksamhetsgren". Det är ju som med "asfaltläggarna" - de lägger inte bara (undermålig) asfalt, utan har även andra strängar på sin lyra…

http://www.expressen.se/gt/asfaltslaggarna-kan-planera-for-inbrott/

[Carpinus]
2015-01-30, 18:44
#8

#3 Här är ännu en som råkat ut för bondfångaren. Stefan var dock tillräckligt motståndskraftig för att lyckas slingra sig ur försäljningsbluffen…

http://www.expressen.se/gt/stefan-rakade-ut-for-armanibedragarna/

[Carpinus]
2015-03-03, 16:12
#9

De som bara finns igång under högsäsong är tillbaka och har siktats vid bl.a. Nykvarn och Järna.

" Att de här bedragarna dyker upp vid den här tiden och erbjuder guld, som i bästa fall är mässing, är ett lika säkert vårtecken som att flyttfåglarna kommer. Nu har det nått fram till Södertälje också, säger Albin Näverberg vid polisens länskommunikationscentral och tillägger att det är många som stannar och köper de falska guldkedjorna som ofta bara är skräp."

http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2861582-polisen-varnar-guldskojarna-ar-tillbaka

[Carpinus]
2015-03-21, 21:39
#10

"I ett inlägg på polisens Facebooksida varnar myndigheten för kriminella vid vägkanten som ger sken av att vara i nöd – men som vill lura till sig kontanter och bensin. ”Ett tråkigt vårtecken”, skriver polisen.

– Det här är en företeelse som kommer med våren. I min region har jag inte varit med om att det förekommer under vinterhalvåret, säger Tommy Lindh, pressinformatör vid polisen i Värmland och Bergslagen."

Aftonbladet 159321, rubrik "Polisen varnar: Hjälp inte till vid vägen"

[Carpinus]
2015-03-27, 08:10
#11

"Vägpirater i Värmland kidnappade en kvinna och tvingade henne till en bankomat innan de rånade henne.Nu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna.

– Nu har det skruvats upp ett antal snäpp. Vi har riktiga problem om detta fortsätter, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid polisen i Värmland."

http://www.expressen.se/gt/kvinna-kidnappades-av-okanda-vagpirater/

[Carpinus]
2015-03-30, 10:15
#12

"Efter slagsmål och tumult lyckades en bilist freda sig från tre vägrånare nära Ljungby. Mannen upptäckte dock efteråt att de lyckats stjäla hans mobiltelefon och kreditkort, skriver Smålandsposten."

TT

[Carpinus]
2015-04-02, 08:24
#13

#11 En förmodad gärningsman är gripen som misstänkt för olaga frihetsberövande och utpressning.

http://www.vf.se/nyheter/grums/misstankt-vagpirat-anhallen

[Carpinus]
2015-04-04, 21:47
#14

"Tidigt på påskaftonsmorgonen körde en tysk kvinna av vägen vid Liatorp. En svart Volkswagen Golf stannade för att hjälpa kvinnan - trodde hon. I själva verket bestals hon på sin handväska medan hon fortfarande befann sig i chock.

– Vi rubricerar det som grov stöld när man utnyttjar folk i nöd på det här sättet, säger Carl-Gustaf Rask, inre befäl vid Kronobergspolisen."

http://www.expressen.se/kvallsposten/korde-av-vagen-och-bestals-av-vagpirater/

[Carpinus]
2015-04-04, 21:58
#15

#13 "Den man i 40-årsåldern som var anhållen för att ha kidnappat och utpressat en kvinna i Grums 21 mars har släppts fri. Under torsdagen förhördes mannen, och därefter försattes han på fri fot. Enligt åklagaren kvarstår inga misstankar om brott."

http://www.vf.se/nyheter/grums/vagpirat-inte-langre-misstankt

[Carpinus]
2015-04-04, 22:01
#16

"Med ett plakat där de bad om hjälp försökte vägpiraterna stoppa andra bilister. Denna gång vid påfarten till Södertälje Syd. Polisen varnar allmänheten – Stanna inte!

En mörkgrå personbil försökte stoppa andra trafikanter med hjälp av ett plakat där det stod att bäraren behöver hjälp. Detta på tisdagseftermiddag klockan 17.00. Plats: påfarten till Södertälje Syd i norrgående körriktning. Två minuter senare var polisen på plats, men då hade de försvunnit."

http://lt.se/nyheter/blaljus/1.2910664-vagpirater-sags-vid-sodertalje-syd

[Carpinus]
2015-04-07, 08:55
#17

"Vägpirater härjar återigen i Västra Götaland. Under påskhelgen fick en bilist i Alingsås sin bilruta krossad av misstänkta vägpirater – och nu varnar polisen för bedragarnas fräckaste förfarande hittills.

– De gör inbrott i husvagnar och husbilar – och de bryr sig inte om ifall människor fortfarande ligger och sover inuti, säger Michael Ivarsson, inre befäl vid polisen i Alingsås."

http://www.expressen.se/gt/vagpirater-slar-till-nar-du-ligger-och-sover/

[Carpinus]
2015-04-07, 08:58
#18

#17 Att vägpirater bryter sig in i husbilar och -vagnar där folk övernattar är det dock inget nytt fenomen. Redan för mer än tio år sedan konstaterade Polisen att det fanns gärningsmän som omtöcknade/sövde sin offer med gas innan de bröt sig in och tog deras tillhörigheter. 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vagpirater-anvande-gas/

[Carpinus]
2015-04-07, 18:24
#19

"Två vägpirater befann sig strax efter klockan två på söndagseftermiddagen på E20 vid korsningen mot Ljurhallavägen. De blev arga på en bilist och kastade sten på dennes bilruta som gick sönder."

http://www.alingsastidning.se/2015/04/vagpirater-arga-pa-bilist-kastade-sten/

[Carpinus]
2015-04-14, 13:58
#20

"Männen erbjöd taktvätt men husägaren sa nej. Hon kände sig så hotad att hon polisanmälde händelsen. Det var på måndagen en boende på Arnö i Nyköping fick oväntat besök. En engelsktalande man uppenbarade sig vid hennes hus, och erbjöd sig att tvätta hennes tak. I sällskap hade han ytterligare några män.

När kvinnan avböjde deras tjänster, ska mannen ha tagit tag i dörren så att hon fick kämpa för att kunna stänga. Hon upplevde situationen som hotfull, och har anmält männen för ofredande.

– Jaha, det betyder att de är igång för säsongen. De kommer varje år, säger kriminalinspektör Hans Halonen vid Sörmlandspolisen."

http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.3103075

[Carpinus]
2015-04-14, 14:19
#21

"En kvinnlig städare höll på att göra rent toaletterna på rastplatsen Sörbo utanför Borås. När hon sade till några om att man inte fick elda på rastplatsen knivskars kvinnan av misstänkta vägpirater. Dessbättre fick kvinnan bara lindriga skador vid knivskärningen."

http://www.expressen.se/gt/kvinna-knivskuren-av-vagpirater-pa-rastplats/

[Carpinus]
2015-04-28, 07:52
#22

"Det var strax efter klockan ett natten mot måndag som polisen larmades om ett husbilsinbrott vid Shell-macken i Ljungskile. Enligt husbilsägaren hade han vaknat av att dörren till husbilen stängs. Då insåg ägaren att han varit utsatt för ett brott. Enligt polisen saknades så väl en plånbok som byxor."---

"Inbrott i husbilar är inget nytt. I början av april skrev Bohusläningen om hur en familj rånats när medan de sov i sin husbil. Då sa Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp, att det ofta är kriminella nätverk eller organisationer som ligger bakom husbilsrånen."

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.3940450-husbilsranad-i-somnen

[Carpinus]
2015-05-16, 06:49
#23

_"Trafikanter larmade om misstänkta vägpirater vid Kåparpsrondellen i Linköping. - Tyvärr är sommaren säsong för den här typen av beteenden, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Förra sommaren hade vi återkommande problem, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen till Corren."---

"-Tillvägagångssättet är välkänt. Man ställer sig vid vägkanten, låtsas ha fått fel på bilen och försöker stoppa andra trafikanter. Om man fått stopp på någon försöker man antingen lura personer på kontanter eller andra värdeföremål. Eller så försöker man sälja värdelösa prylar, under förespegling att det är guld eller något annat. Bedrägeriförsök eller i värsta fall stölder är kopplat till den här typen av tillvägagångssätt , säger Fredrik Kliman."_

Corren

[Carpinus]
2015-06-20, 08:57
#24

Stenungsund. "En fräck husbilsliga misstänks härja i Västsverige. Ett flertal husbilsägare vittnar om hur tjuvarna tar sig in i husbilen nattetid och stjäl värdesaker – för tusenstals kronor. Natten till midsommarafton slog en liga till vid en rastplats mot ett par från Belgien.

– De slår till mot utländska turister som är mer utsatta, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Region väst."---

GT

[Carpinus]
2015-07-14, 16:19
#26

"Vid 11.00-tiden under tisdagen fick polisen flera tips av privatpersoner om att vägpiraterna stod på E6:an vid Jörlandamotet i riktning mot Göteborg.

– Vi har två bilar som håller på att jobba på det här. Personerna har försökt att stoppa bilar för att sälja falskt guld, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

De två polispatrullerna åkte sedan vidare till Kodemotet. Där stoppade de en silverfärgad Lexus med tre personer. Polisen misstänker att det rör sig om vägpirater."---

Efter kontrollen utfärdade polisen 1 200 kronor i böter för att bilen olovligt har stannat på E6:an.

– De har stannat på motorvägen vilket de inte har lov till. Därför har vi utfärdat böter."---

GT

[Carpinus]
2015-07-18, 09:08
#27

"De senaste dagarna har polisen i Västra Götaland tagit emot flera samtal från personer som har observerat vägpirater längs E6:an i Bohuslän. Nu råder polisen alla bilister att vara extra uppmärksamma och inte stanna trots tuffa och trafikfarliga metoder från vägpiraterna. – Oftast är det så att det står folk utmed vägrenen vid våra större tillfartsvägar. De är ganska aggressiva i sitt sätt att försöka få folk att stanna. De går gärna ut i körbanan vilket oftast medför att vanliga bilister får sakta ner, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen."---

SR Ekot

[Carpinus]
2015-08-03, 08:04
#28

Polisen bekräftar nu ett samband mellan vägpirater och fejkinsamlare.

_"Växjö, Hässleholm, Örebro och Falkenberg — det är bara några av alla orter som drabbats av bluffinsamlingar i sommar. Enligt polisen handlar det om kringresande som försöker lura människor på pengar genom att utge sig för att vara döva."---

"— De är ofta påstridiga, och vi har tidigare sett att det är samma personer som stoppar folk längs med vägar och säger att man har bensinstopp och försöker sälja guld, säger Tommy Nyman.
Bluffinsamlingarna är inget nytt fenomen, enligt Hallandspolisen som nyligen förhört två av dem som misstänks ligga bakom. Enligt polisen handlar det om kringresande EU-medborgare. Utmärkande för tillvägagångssättet är att insamlarna ofta bär med sig papper med handikappsymboler och svenska flaggor, samt att de ber om pengar på plats."---_

TT

[Carpinus]
2016-02-24, 00:09
#29

"Nu har vårens första vägpirat rapporterats på E6 i Västsverige.

Det hände vid Gläborgsmotet i Håby i Bohuslän på tisdagsmiddagen.

– Det är ett vårtecken när de dyker upp, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg."---

"Vägpirater har varit ett stort gissel för trafikanterna, inte bara i Västsverige utan även i andra delar av landet under många år. Vägpiraterna rör sig längs de stora vägarna och byter ofta område när de försöker få stopp på trafikanter genom att påstå att de har problem eller att de vill sälja värdelöst krimskrams."---

GT

[Carpinus]
2016-02-26, 06:46
#30

Som nämnts ovan kunde vi för något decennium läsa rapporter från USA om hur människor avråddes att stanna och ge hjälp om de såg en trafikolycka eller stötta någon som hade fått fel på bilen. Då tyckte vi att det var omänskligt och upprörande, men nu är vi där i Sverige - något som vi kan "tacka" vägpiraterna för.

"Polisen i Fyrbodal har fått flera larm om vägpirater på E 6 och på Tjörn de senaste dagarna."---

 "Vägpiraterna är ett vårtecken. Lite tidigt kanske, vanligtvis börjar det i mars eller april, men vi kommer se mer av detta, säger Håkan Johansson, stationschef för Södra Fyrbodal. Nu råder han bilister att vara vaksamma ute på vägarna:

– Även om det ser ut som en olycksplats, bör man inte stanna. Kör förbi, stanna en bit bort och larma polisen. Även om det skulle vara en olycka, har man då gjort sitt genom att larma polisen som då kan bärga eller hjälpa på andra sätt. Det finns ingen anledning att stanna, säger han. Det är enligt polisen också bra att försöka komma ihåg registreringsnumret och signalementet. Det är också viktigt att de som känner sig lurade eller påtvingade något gör en polisanmälan."

GP

[Carpinus]
2016-03-13, 11:39
#31

"Den svarta Volvon hade varningsblinkers på och mannen stannade för att hjälpa till – i stället misshandlades han av de tre misstänkta vägpiraterna.

– Han får ett slag och en spark i magen och det blir så illa att han kräks och får åka till akuten, säger Hans Lipens, polisens presstalesperson i region Väst.

Nu varnar polisen för vägpiraternas framfart – för de slog till mer än en gång.

Under lördagen kom flera larm om vägpirater in till polisen."---

GT

[helga21]
2016-03-13, 19:49
#32

Inte vågar jag stanna för att hjälpa någon!

[Carpinus]
2016-03-16, 07:31
#33

"Nu höjer polisen ett varningens finger för vägpiraterna. – Under den här tiden på året, när det är tillräckligt varmt för folk att gå ur bilarna, är det vanligt förekommande, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Piraternas metoder är välkända vid det här laget. De står vid sin bil och försöker vinka in trafikanter för att sedan påstå att de säljer guld.

– Det är förvånansvärt att någon ens kommer på idén att köpa guld vid en rastplats. Det är väldigt ologiskt. Då handlar det om bedrägeri, men det finns också de som blir hotade och rånade.

Att folk behöver hjälp med havererade bilar i det lite varmare klimatet är också något som borde göra folk misstänksamma, menar han.

– Det är oftast när det är dåligt väder som folk behöver hjälp. Det är mer naturligt att de vinkar vintertid, på sommaren är det inte lika vanligt. De flesta har ju mobiltelefon och kan ringa efter hjälp. Det borde ringa någon klocka om någon står och vinkar."---

GP

#32 Det är oroande att det verkar trappas upp mot mer brutala metoder, tendenserna började märkas redan förra året. Nej, det skulle nog mycket till för att få mig att stanna.

[Carpinus]
2016-03-16, 20:50
#34

"En påstridig man försökte stoppa bilar på flera avfarter på E4/E20 söder om Stockholm under onsdagen. Polisen misstänker att det är en falsk guldförsäljare och vill nu varna allmänheten.

Under dagen har flera bilister ringt till polisen om en man som hoppat ut på av- och påfarterna till E4/E20 vid Salem, Fittja och Segeltorp, och försökt stoppa bilar.

– Det ska vara en påstridig man och troligtvis rör det sig om en så kallad guldförsäljare, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

När polisen kommit fram till platserna ska mannen ha lämnat. Vid samtliga fall har det rapporterats om en utlandsregistrerad Mercedes."---

Mitti

[Carpinus]
2016-03-21, 17:51
#35

Endera är det väldigt många vägpirater i år, eller också har Polisen bestämt sig för att verkligen uppmärksamma dem - eller varför inte en kombination av båda fallen? Polisen har hur som helst gått ut såväl regionalt som centralt med upplysningar, och på länken syns den centrala informationen.

Polisens hemsida.

[helga21]
2016-03-23, 22:45
#36

# 35 De har väl annat att göra så de informerar istället 😃

Stallmima
2016-03-24, 17:53
#37

Håller med #32  Kommer akta mig noga när jag är ute på vägarna nu

[Carpinus]
2016-04-28, 11:22
#38

"I takt med att tipsen om vägpirater ökar ser nu polisen ett samband mellan vägpirater och de åldringsbrott som sker i stadskärnorna. – Vi håller på att kartlägga ett hundratal individer som har kopplingar till båda, säger utredare Mats Wahlberg. Enligt honom handlar det om personer som reser runt i olika länder i olika konstellationer. – Det handlar om både män och kvinnor, från unga vuxna till övre medelåldern, alla uteslutande från Rumänien."---

Bohuslänningen

[Nomen Nescio]
2016-06-20, 08:43
#39

"Fyra tyska turister som övernattat i två husbilar på en rastplats i Spekeröd tros ha blivit nedsövda med gas.

- Vi hittade små stickhål nedanför handtaget på bildörrarna, säger Magnus Nordqvist, gruppchef vid polisens ledningscentral i region väst."---

GT

Göstage
2018-07-17, 12:29
#40

#5 Som sagt, redan för många år sedan läste vi i tidningarna från USA om att ingen vågade stanna för att hjälpa en medtrafikant med motorfel eller punktering i rädsla för att bli rånad. Nu har vi samma företeelse här, "tack vare" vägpiraterna.

"Nyligen publicerade Allt om Bilar en undersökning som visar att 6 av 10 inte skulle stanna för att hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp. En orsak är rädsla för vägpirater. Och polisens rekommendation är att inte stanna. – Fortsätt kör, ring i stället till polisen, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region väst."---

https://www.expressen.se/motor/trafik/polisen-stanna-inte-for-att-hjalpa-medtrafikanter/

Igår skrev Expressen om hur en man höll på att bli misshandlad till döds av sin exfru och hennes släktingar.

"Han hörde motorljud, en bil kom närmare och närmare borta på vägen. Jacob lyckades kravla sig upp, så att föraren skulle se honom. – Jag tittade upp mot föraren, tog upp armen och skrek ”hjälp, hjälp”, säger Jacob. Men bilen fortsatte. Jacob tänkte att ”han ringer väl i alla fall 112”. Det gjorde han dock inte. Senare visade det sig att föraren, en äldre man, trodde att han skulle utsättas för någon form av vägpirater. Därför körde han vidare."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/jacob-anfolls-och-stenades-av-sin-hustru-och-svarfamilj/

Den äldre mannen hade knappast kunnat hjälpa Jacob på plats, och kanske hade han heller inte mobil för att larma, men lite sorgligt är det ju…

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-07-18, 16:23
#41

#40 Paulina Neuding, krönikör på Dagens Samhälle, reagerar också på de två artiklarna i Expressen som slumpartat publicerades samma dag - en där en brottsutsatt inte fått hjälp av en förbipasserande och en där polisen rekommenderar det beteendet. 

"Den äldre mannen som inte stannade för att hjälpa till agerade samtidigt i enlighet med polisens instruktioner till trafikanter de senaste åren, sedan fenomenet vägpirater etablerades i Sverige. Nu talar polisen om denna sorts brottslighet som ”ett säkert vårtecken”. Så lät det exempelvis när de första vägpiraterna siktades i Västsverige i maj i år. Gärningsmännen står ofta i vägrenen och låtsas ha problem med bilen för att sedan lura till sig bensin eller pengar, ibland med hjälp av falskt guld. Men det har också förekommit att vägpirater försökt gå till attack i trafiken, genom att aggressivt förfölja trafikanter och försöka preja dem av vägen."---

"En undersökning genomförd av Yougov för Goodyear som publicerades i förra veckan visar också att sex av tio personer inte skulle stanna för att hjälpa någon som fått problem i trafiken – något man förklarar bland annat med rädsla för just vägpirater. Kvinnor är mindre benägna att stanna än män."---

"Polisen brukar framhålla att vägpirater är en typ av brottslighet som är mycket svår att förhindra och utreda. Att polisen är obenägen att lämna signalement hjälper säkert inte heller. Men naturligtvis är det svårt för polisen i ett öppet samhälle att förhindra en typ av brottslighet som bygger på att man reser genom landet, dyker upp och begår brott bland tusentals andra trafikanter för att sedan snabbt försvinna och fortsätta vidare. Det är därför ett öppet samhälle måste förhindra sådan brottslighet redan vid gränsen. Och detta måste prioriteras. Det är skillnad på ett samhälle där man ringer polisen också, och där man ringer polisen i stället, låt oss inte låtsas något annat."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vagar-du-stanna-och-hjalpa-en-stenad-man-23167

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-07-29, 18:21
#42

"Hon skulle väja för två älgar men voltade i stället in i skogen. När Marita Melin satt vid vägrenen och viftade efter hjälp åkte flera bilar förbi utan att hjälpa till."--- "Hon såg hur ett flertal bilar bromsade in vid henne men åkte vidare. – De var det enda som var obehagligt med hela händelsen, säger hon. Till slut var det ännu en person som såg henne – och stannade. – När han kom blev jag så glad att jag började gråta. Jag är så tacksam för att han stannade, säger hon och berättar att det var flera som kom och tog hand om henne tills räddningstjänsten kom.

Trots att Marita klarade sig undan med lindriga skador önskar hon att någon av de första bilarna hade stannat i stället. Orsaken tror hon delvis kan bero på att många har hört talas om vägpirater. Men de gånger som det gäller livet, tror hon inte uppmärksammas på samma sätt.

– Mänskligt värde måste börja räknas igen. Vi måste börja vara rädda om varandra, avslutar Marita Melin."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/marita-lag-hjalplos-i-diket-ingen-hjalpte

Men har man otur så är den som stannar en vägpirat. En några år gammal notis, men risken är inte mindre idag…

"Tidigt på påskaftonsmorgonen körde en tysk kvinna av vägen vid Liatorp. En svart Volkswagen Golf stannade för att hjälpa kvinnan - trodde hon. I själva verket bestals hon på sin handväska medan hon fortfarande befann sig i chock. – Vi rubricerar det som grov stöld när man utnyttjar folk i nöd på det här sättet, säger Carl-Gustaf Rask, inre befäl vid Kronobergspolisen."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/korde-av-vagen-och-bestals-av-vagpirater/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Upp till toppen