Etikettkriminalfall
Läst 9824 ggr
fatcat
2013-10-04, 20:51

Vad hände Raoul Wallenberg?

File:Raoul Wallenberg.jpg
Raoul Wallenbergs uppväxt var kanske inte så harmonisk som många tror trots familjen var av förmögen judisk härkomst. Han växte upp i  Lidingö med en mamma som ville ge den perfekta uppväxten. Pappan (Oscar) dog hastigt i cancer tre månader innan Raouls födsel, istället tog farfar och diplomaten Gustaf Wallenberg ansvaret för uppfostran.

Efter studenten förespråkade modern att Raoul skulle göra karriär inom SEB (Stockholms Enskilde Bank)  vilket tillhörde den familjeägda, Wallenberggruppen. Trots möjligheten passade inte arbetet
(förmodligen i brist på engagemang). 

Wallenberg fick slutligen anställning på en mindre handelsfirma som sysslade med import och export av livsvaror från Sverige till Ungern. Efter perioder av hårt arbete blev Raoul utlandsdirektör och gjorde upprepande tjänsteresor mellan länderna. 

1943: Judiska livet i Europa innebar stora risker, affärer blev nedbrända, flera flydde utomlands till Sverige och USA. De som stannade blev mördade eller tagna av Gestapo. Tack vare Raouls envishet att dissa kontorsjobbet i Stockholm och istället syssla med diplomati blev han senare - helgonförklarad.  

**Ungern 1944
**Landet ockuperades av Nazityskland, tillståndet för judarna blev allt värre då nya lagar inskränkte de mänskliga rättigheterna. Trots upprepade försök av ungerska politiker att skona liv blev samtliga ivägskickade till koncentrationsläger i Tyskland.

- Här kommer Raoul Wallenbergs heroiska insats in i bilden. Som speciellt sändebud av svenska UD och kontakter med det ungerska utrikesministeriet till internationella röda korset hjälper han tusentals förföljda judar få skyddspass till Sverige.

Efter kriget blev Raoul Wallenberg tillfångatagen av röda armen,
(möjligtvis för misstänkt spioneri).

Enligt obekräftade uppgifter ska han i Ryssland blivit avrättad mellan 1945-1947. 

Källa: Wikipedia.

Vad tror ni hände? Varför blev Raoul mördad, finns det något mer vi inte vet? Kan han också varit en amerikansk spion?

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Emo
Emo 
2014-10-20, 19:09
#1

Dag Sebastian Ahlander har skivit en mycket läsvärd bok: Raul Wallenberg  Hjälten som försvann. Där kan man även läsa om hans utbildning och mycket annat, som ger en bra bild av vad som hände.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Huygens
2014-11-05, 20:07
#2

#0 Du frågar varför "blev Raoul mördad".

På den svensk wikisidan nämns något som inte nämns på den engelska. En del sidor nämner att Wallenberg kanske greps av Röda Armen för att dom upptäckte 15-20 kg guld, en del smycken och kontanter i bilen han färdades (ref. Jenö Levai, Bengt Jangfeldt). Stalinsidan var notoriskt misstänksam mot alla som kunde vara spioner och dom brukade ofta avrättas ganska så snart. Det kunde räcka att man kom från fel land, t ex Polen. Stalin hade årligen speciella listor med krav på att ett visst antal "förrädare" skulle avrättas i olika delar av Sovjet. För att uppfylla Stalins kvantitativa krav blev en massa oskyldiga avrättade.

kjellkriminell
2014-11-27, 04:31
#3

Huygens : javisst, men det var på 30-talet under den stora terrorn. Faktum är att krigsåren var de mest liberala (minst tyrraniska…) under hans välde: så nära fallrepet fick man lätta på trycket och anspela på gammal rysk patriotism osv. - sådant som var tabu innan.
Jag tror också kombinationen  utlänning + guld fick honom gripen. Väl sittandes i KBG:s källare i Moskva kunde man inte bli av med honom utan att erkänna vad man nekat till hela tiden, att Sovjet erkände misstag hände ej så ofta. Jag tror absolut inte han mördades efter Stalins död (då mängder frigavs och landet fortfarande var i ruiner, hellre då byta honom diskret mot traktorer eller vilken bristvara som helst som en fånge i mängden.
Vi behöver nog ej betvivla att det förekom en del misshandel och tortyr i Ljubljanka  så jag tror inte alls det är omöjligt att han dog i hjärtinfarkt efter att ha utstått barbarisk behandling i åratal.

Sen håller jag med om att mannen var en svensk hjälte och jag tycker personligen vi ska vara en riktig rövplåga på ryssen tills de kräker fram vad som vekligen hände.

Mandra
2015-01-07, 06:20
#4

Det finns ju också spekulationer om att han inte avrättades. Detta är ju inte bekräftat. Inte ens att han är död är bekräftat - så hur vet man vad som egentligen är sant?

Martin
2015-01-09, 13:22
#5

Det kan man aldrig veta men man kan anta att han inte är i livet längre då han skulle varit 102 år gammal idag och det är trots allt en minoritet som uppnår den aktningsvärda åldern. Men veta det kan man ju aldrig, om man inte har faktiska bevis.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Mandra
2015-01-09, 15:51
#6

Ja jag tänkte kanske inte att han levde idag, men att han kanske dog vid ett annat tillfälle och någon annanstans. :)

Upp till toppen