2018-04-30 10:10 #0 av: fatcat

Enligt tidningen Dagens juridik så kan regeringen bryta mot grundlagen nu när förslaget röstats igenom som ska låta 9000 ensamkommande afghanska män få stanna i Sverige.

Dagens juridik skrev den 6:e mars en artikel om hur justitiekanslern (JK) totalsågar regeringens förslag att låta 9000 ensamkommande afghaner få stanna i Sverige för studier. Enligt JK så är förslaget "vällovligt" men saknar helt enkelt genomsiktlighet då det framröstade förlaget riskerar bli svårtolkat för domstolar och myndigheter. 

Förslaget lades fram på grund av ett stort missnöje från afghanska asylsökare och människorättsaktivister som anser att migrationsverkets långa handläggningstider förorsakat att flera av de som under ansökningstiden var under 18 år idag har hunnit bli myndiga och fått avslag. Därför ska de ensamkommande afghanerna få stanna i Sverige. 

Att förslaget verkar rättsosäkert är inget som vissa av regeringspartierna tar hänsyn till. Centerpartiet blev det sista och avgörande partiet som röstade igenom förslaget trots att övriga allianspartier röstade emot. Att flera av de ensamkommande fått avslag p.g.a osäker ålder är alltså ingenting som C eller MP anser är relevant.

Förslaget kan resultera i att vuxna afghanska män tillåts läsa på gymnasiet med ungdomar. Det kanske låter ofarligt men sänder helt felaktiga signaler till andra asylsökare som precis fyllt 18 och fått avslag.

Källa:

http://www.dagensjuridik.se/2018/03/vallovligt-men-kan-bryta-mot-grundlagen-jk-sager-nej-till-ny-chans-ensamkommande

Foto:  /TT