Rättsväsendet

Sture Bergwall - En oskyldig mördare

2013-10-01 01:07 #0 av: fatcat

Han är mannen som erkände ett trettiotal mord på 90-talet, trots avsaknad av teknisk bevisning valde polisen inte ifrågasätta denne misstänktes psykiska mentalitet. Hur kan detta slarv fått ske i en modern rättsstat?

Sture Bergwall a.k.a "Thomas Quick", erkände en mängd mord på 90-talet som ska ha begåtts flera decennier bakåt i tiden. Åtta stycken kom han sedan bli åtalad för trots brist på teknisk bevisning. 

Sture Bergwall själv hävdar att han var influerad av en stark psykotisk drog under erkännandet av "morden", en drog som användes mot bland annat depression och antisocial personlighetsstörning som han tidigare blivit behandlad för.

Bergwall har en ganska lång rad av sjukvårdsvistelser med behandlingar inom psykiatrin som går tillbaka till 70-talet och uppåt. Ansvarige domare med poliser måste i detta fall förbisett eller sopat mordfallen under mattan genom användandet en psykisk sjuk man. Alternativt att de var så naiva och antog att "Quick" var skyldig eftersom han också led av psykisk paranoia. 

Vad tycker ni om rättsfallet Sture Bergwall samt vem eller vilka bör ses som ansvariga?

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-01 07:02 #1 av: [Moa-]

Här på samma sajt finns en lång tråd och diskussion om Thomas Quick/Sture Bergwall.

Anmäl
2013-10-01 08:48 #2 av: fatcat

#1 Okej, måste ha missat den Yrartack att du länkarGlad

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-01 09:13 #3 av: [Moa-]

Bra att ha länkar till allt på samma ställe, en del vettiga diskussioner säger jag helt opartiskt... ;)

Anmäl
2013-10-01 11:11 #4 av: Imasy

Åh tänk när han rymde från en permission, då åkte alla barnen in i husen i "byn" jag växte upp i (i Säters kommun).

Stora löpsedlar var det utanför butikerna att en känd livsfarlig mördare hade rymt från Säters sjukhus. Då fick vi inte vara ute och leka ensamma förräns han blev hittad och inlåst igen.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2013-10-01 11:20 #5 av: fatcat

Haha just det han levde ju strax utanför Falun. Sture Bergwall ju snarare en livsfarlig tankespridd man SkämtarNej skämt åsido det kunde inte Säters sjukhus veta. Deras agerande var helt förståeligt då dem handlade i god tro att en mördare var på rymmen. 

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-01 11:28 #6 av: Imasy

#5

Visst gjorde han det, i Grycksbo närmare bestämt ;) Min kompis brukade köpa lördagsgodis av honom i en kiosk han hade då.

Fast jag tror att han är uppväxt ett stenkast ifrån där jag bor nu.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2013-10-01 11:30 #7 av: [Moa-]

fatcat; ja, han är ju/har definitivt varit allvarligt psykiskt sjuk och är dömd och skyldig till flera grova våldsbrott, något som är viktigt att tänka på. Det är inte en ofarlig, oskyldigt drabbat man vi diskuterar, däremot skall han givetvis inte åläggs ansvaret för brott och mord han inte har begått. Hur polis och rättssystem kunde vara så *"jag vet inte vad"* att de inte kunde sköta sina arbeten på ett tillfredsställande vis. Extremt sorgligt för de anhöriga till de mördade som inte fått brotten utredda.

Anmäl
2013-10-01 12:07 #8 av: fatcat

Håller med dig Moa. Bergwalls erkännande fick möjligtvis anhöriga till offren att känna viss lättnad för stunden, måste va tungt för dem idag då ingen vet vem som egentligen är skyldig. 

Nej, Bergwall är inte heller en helt oskyldig farbror, finns en del kriminellt förflutet i "Quicks" belastningsregister som tyder på att han utagerat aggressivt i tidigare ålder. 

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-01 12:30 #9 av: [Moa-]

Ja, många av de anhöriga har dock redan från början varit övertygade om att fel man gripits och dömts för morden. Det enda som skett i deras fall är att brottet inte utretts... Tyvärr.

Anmäl
2013-10-01 19:46 #10 av: Pauliine

Personligen tycker jag det är helt otroligt hur han lyckats manipulera och blivit frigiven. Bergwall har förgripit sig sexuellt på pojkar sen han var 12 år. I 20 års åldern åkte han fram och tillbaka in på olika psykhem. Vad är det vi inte ser? Alla riskfaktorer inom alla olika teorier stämmer in på honom och ändå anses han helt oskyldig av många.

Alla får ha sin mening men jag förstår inte varför man inte kollar mer på vad han tidigare gjort.

#6 Kiosken han ägde då har man nu mera förstått att han hade för att närma sig barn. Det var där igenom han träffade en ung pojke (12 år) som sedan bodde hemma hos honom. Det enda Bergwall har att komma med är "Vi hade inget sexuellt umgänge innan pojken var 15 fyllda." För att sedan blåsa pojken och manipulera honom att hjälpa honom genomföra brott.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Anmäl
2013-10-01 19:50 #11 av: Imasy

#10

Och den omtalade kiosken brände han väl senare ner va?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2013-10-01 20:44 #12 av: Pauliine

#11 jag vet att han brände ner en av sina kiosker för att få ut försäkringen men inte hundra på vilken av dem det var.

Medarbetare på träning -Instagram: PaulineSvorono

Anmäl
2013-10-01 20:52 #13 av: Imasy

#12

Ok, visste bara att han hade en, och jag tror det var den i G-bo han brände ner. Men det har skrivits så mycket om Quick att jag har svårt att hålla allt i minnet och vad som är sanning överhuvudtaget.

hade en tidigare arbetskamrat som jobbat på psyket i Säter, och han berättade gladeligen om Quicks uppväxt mm. 

Men jag väljer att inte skriva om det här, för jag vet dels inte om det är sant det han sa, eller om dessa uppgifter är något som man kan läsa om i media eller om han faktiskt bröt emot den sekretessen hade har/hade.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.