Övriga artiklar

BEDA - Tjejfrid - Tjejjour.

2009-05-08 12:39 #0 av: kerstinjo

Beda Tjejfrid är en verksamhet för tjejer upp till 25 år som varit utsatta för sexuellt utnyttjande och/eller för övergrepp.

 

Beda Tjejfrid är en del av Kvinnojouren Stödcentrum Beda och bildades som en egen verksamhet inom Stödcentrum BEDA för att ge unga tjejer ett eget utrymme inom föreningen.

Alla medlemmar i Beda Tjejfrid har varit utsatta för någon typ av sexuella övergrepp. Det vill säga alla du möter på BEDA och pratar med har liknande historier som dig.

Att få prata med andra i sin egen ålder som delar liknande upplevelser kan vara en lättnad och ett enormt stöd, speciellt när det känns som att man är alldeles ensam i hela världen och att ingen förstår.

Stödcentrum Beda och Beda Tjejfrid är medlem i ROKS (Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige).

Vad är sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp?

Det finns många olika ord för det som händer tjejer mot deras vilja. Sexuellt utnyttjande är ett samlingsuttryck för många av dem, som t ex tafsande, tjat eller hot för att tvinga till sig olika former av beröring eller sex, kommentarer om ens kropp, blickar som klär av en kläderna, att någon blottar sig för en m m.

Det finns även saker som man oftare kallar för sexuella övergrepp, som t ex våldtäkt, incest, rituella övergrepp m.m. Men det är en skillnad som mer beror på lagtext, än på någon skillnad i upplevelsen för tjejen.

Alla dessa saker är obehagliga och fel, för det de har gemensamt är att tjejen inte är med på det, det görs mot hennes vilja. Ofta är den som gör detta mot henne någon som hon känner och som hon är beroende av eller har svårt att undvika, som en lärare, en tränare, en förälder, eller killar (tjejer) i klassen.

Den person som gör dessa saker mot tjejens vilja vet att hon inte vill, och utnyttjar sitt övertag i att tjejen är beroende av honom (eller henne). Ofta säger han (eller hon) att det är tjejens eget fel, att tjejen inte kommer att bli trodd osv. Det gör han (eller hon) för att kunna kontrollera tjejen och kunna fortsätta att utnyttja henne.

Du är aldrig skyldig att ställa upp på någonting som du inte vill. Din kropp är din egen. 

Länkar;

BEDA  - Tjejfrid.

Andrum - Mötesplats för personer som har varit utsatta för sexuella övergrepp av något slag

HOPP - Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

RSCI - Riksorganisationen Stödcentrum mot Incest

ROKS - Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

BOJ - Brottsofferjourernas Riksförbund

Info Medica - Information om hälsa och sjukvård

Atsub - Föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn

 

Anmäl
2009-05-08 12:54 #1 av: Sara

Mycket intressant!

Anmäl
2009-05-08 13:56 #2 av: kerstinjo

Ja, fast det finns så mycket mer. Men det är mer lättläst om man inte tar upp för mycket. Det går ju att kolla länkarna om man är mer intresserad.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.