Lagar

Upphovsrättslagen

2009-04-23 16:50 #0 av: Caspia

Upphovsrättslagen innebär att du inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram etc etc) utan dennes medgivande.

 

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna dvs att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär t ex du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.

När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster. 

Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren t ex uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.

Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

 

Ovanstående är en artikel från iFokus-teamet, tillgänglig för värdar och medarbetare. Publicerad med tillstånd.


Referenser

 

För bilder och citat ska källa anges. Det räcker inte med att skriva ex Google eller Aftonbladet utan ska vara en "lång länk", dvs hela adressen till den exakta artikeln. Man behöver visserligen inte skriva sina inlägg som om det gällde en vetenskaplig avhandling, men tänk på tydlighet och ärlighet mot det person som skrivit texten! Även samlingsplatser för fria foton som ex Fotoakuten kräver att man anger att bilden är hämtad därifrån.

 

Anmäl
2009-04-23 18:35 #1 av: Ebba-A

Det sista stycket:

Man kan inte bara ta bilden och länka till sidan, utan måste ha tillståd av upphovsrättsmannen att publicera bilden. Sen kan man länka till sidan utan att publicera bilden på sin egegn sida/egna inlägg, det behöver man inget tillstånd för.

Anmäl
2009-04-23 18:38 #2 av: Caspia

# 1. För just Fotoakuten så får man "ta" bilderna och publicera på sidan utan särskilt tillstånd om man länkar. Däremot i vanliga fall så är det ju som du skriver att man måste ha tillstånd att publicera den. Det står ju i t ex ingressen.

Det stämmer att man inte behöver tillstånd för att länka till en bild eller en text.

Anmäl
2009-04-23 19:00 #3 av: Ebba-A

#2 Jo, men det stod ju inte just Fotoakuten i artikeln ;)

Anmäl
2009-04-24 12:54 #4 av: Caspia

# 3. Läs sista meningen. Flört

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.