Annons:
Etiketträttsväsendet
Läst 6563 ggr
David
2009-05-12 19:15

Sverige slår Europarekord i antal våldtäkter

Mest jämlikt och mest våldtäkter - en paradox? I Sverige anmäls mångdubbelt fler våldtäkter än i andra europeiska länder.

Sverige är ett land där gruppvåldtäkter tillhör vardagen och där det finns speciella sjukhusmottagningar för våldtäktsoffert. Nu bekräftar forskare från elva EU-länder att Sverige har hest våldtäkter i hela EU.

Detta slås fast i en nyligen genomförd studie. Man vill samtidigt tona ned statistiken med att siffrorna delvis kan bero på att man i Sverige har en större anmälningsbenägenhet.

Enligt rapporten sker det drygt 5.000 våldtäkter per år i Sverige medan det i övriga jämförbara länder bara sker ett par hundra per år. Forskarna menar att mörkertalen i dessa länder kan vara stora.

Även i Sverige är dock mörkertalen stora. Brottsförebyggande rådet uppskattar att för varje anmäld våldtäkt begås ytterliggare fyra som inte anmäls.

Studien visar vidare att England och Sverige är de två länder där anmälningarna sällan leder till åtal. Detta slår polis bort med förklaringar som att det är svårt bevisläge, då de flesta fall av våldtäkterna inte ger skador och det är svårt att finna gärningsmannen bakom överfallsvåldtäkterna.

Leif GW Persson har annan syn på orsaken

Han delar inte den uppfattningen, utan menar att det beror på polisens erbarmliga handläggning och handläggningstider.

- Nio av tio våldtäktsmän kan alltså räkna med att klara sig, säger han.

Hälften av dem som ändå ställs inför åtal hävdar att kvinnan givet sitt samtycke och ingen brukar erkänna. Svenska åklagare instämmer delvis i att just bristfällig bevisning är den vanligaste orsakten till att våldtäktsåtal läggs ned, enligt studien.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
Caspia
2009-05-12 19:26
#1

Vad heter forskningsrapporten som du skriver om?

Envishet och drömmar

David
2009-05-12 19:42
#2

Juridicum, där hittar du en sammanfattning och länkar till forskningens olika delar.

DN om forskningen

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Sara
2009-05-12 21:39
#3

Mycket intressant!

Jag hörde nått om det här på radion för ett tag sedan och jag tror inte på något vis vi har fler våldtäkter här i Sverige än i övriga Norden. Att det verkar så tror jag beror på att fler anmäler.

Sara

JohannaMax
2009-05-12 23:17
#4

Det är ju inte klokt…o att mörkertalet är så stort med…usch

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Caspia
2009-05-12 23:33
#5

# 3. Där tror jag att du säger något väldigt viktigt. Sverige har kanske inte flest våldtäkter i Norden, däremot flest anmälda.

Envishet och drömmar

David
2009-05-13 00:12
#6

#3 och #5. Det kan säkert till viss del stämma, men jag tror också att det är något som många försöker "skyla" över problemet med de många svenska våldtäkterna. Är lite politiskt bakom det hela tyvärr.

Jag tror inte att vi är duktigare än något annat land på att anmäla, möjligtvis börjar vi bli det, men om BRÅ´s uträkning stämmer, att per anmäld våldtäkt så finns det fyra som inte anmäls, då hamnar vi uppe i totalt 25.000 våldtäkter per år i lilla Sverige. Det är rätt mycket.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
Caspia
2009-05-13 00:32
#7

# 6. På hur sätt menar du med att det är politiskt att försöka skyla över problemet med de många svenska våldtäkterna?

Envishet och drömmar

MoiraIne
2009-05-14 01:45
#8

Jag tror heller inte att Sverige är mest jämlikt. Visst är vi föregångare i många avseenden, men lagstiftning i jämlikhetsfrågan kan också ge ett falskt sken. Formell jämställdhet är inte detsamma som reell jämställdhet, och trots att vi anses vara främst så finns det många områden där det råder strukturell diskriminering av kvinnor.

Martin
2009-05-15 04:15
#9

#8 Absolut är det så.

Vi skall dock inte heller glömma bort den strukturella diskrimineringen av män, för den är inte heller bra för jämställdheten. Det är inte i samma omfattning, men den finns och det är illa nog. Inte menat som ett inlägg att det är ok att diskriminera kvinnor, utan bara ett litet påpekande.

mvh Martin

MoiraIne
2009-05-16 18:50
#10

jovisst e det så! alldeles för lätt att glömma bort, tänker man som kvinna att det inte råder "jämställdhet" så tänker man diskriminering av kvinnor, våldtäkt, flergifte, hedersmord…

Upp till toppen
Annons: