Rättsväsendet

114 14 - Nationellt nummer till Polisen

2009-05-28 21:31 #0 av: David

När du har ett ärende som inte är akut och vill nå Polisen behöver du bara komma ihåg ett telefonnummer, 114 14 oavsett var i Sverige du är. Behövs akut hjälp och då det är fara för liv, egendom eller miljö gäller fortfarande larmnumret 112.

När du ringer 114 14 möts du av ett talsvar där du normalt har fyra valmöjligheter.

  • Vid polisanmälan och brott eller förlustanmälan, tryck 1
  • Att lämna tips till Polisen, tryck 2
  • För pass, öppettider eller allmänna frågor, tryck 3
  • Söker du en speciell person och önskar tala med telefonist, tryck 0. 

Polisens Kommunicationscenter (PKC)

Trycker du 1 eller 2 så hamnar du hos Polisens Kommunicationscenter (PKC). De flesta som arbetar där är civilanställda. PKC är en nationell organisation där verksamheten finns i Norrbotten, Västmanland, Stockholm, Jönköping, Västra Götaland, Halland och Skåne. Inkommande samtal kopplas till den operatör som varit ledig längst eller blir ledig först vid samtalskö.

Vid varje PKC finns det ett flertal poliser anställda som förundersökningsledare som granskar samtliga anmälningar som operatörerna upprättar. Poliserna finns också med och stöttar operatörerna vid komplicerade ärenden.

Tipsa Polisen

När du ringer och tipsar polisen via 114 14 får du självklart vara anonym om du så önskar. Polisen ser inte vilket nummer ett dolt abonnemang har, eller om man tillfälligt dolt sitt nummer genom att trycka #31# före numret. Alla tips hanteras på samma sätt oavsett om tipsaren är anonym eller berättar sitt namn. För den fortsatta hanteringen av tipset kan det ibland vara bra för Kriminalunderrättelseverksamheten om det finns ett telefonnummer eller mailadress till tipsaren.

Samtliga operatörer blir utbildade i att upprätta anmälningar och tips, brottsrekvisit och bemöta brottsoffer innan de påbörjar sin tjänst vid PKC.

Du kan också tipsa Polisen via webbplatsen, www.polisen.se.

Större nationella händelser

Om en större händelse inträffar inom eller utom landet har Polisen möjlighet att aktivera knappval 9 som enbart hanterar just den händelsen. Om så sker kommer ett nytt talsvar att aktiveras just för den händelsen. Samtliga samtal som då inkommer via knappval 9 kommer att hanteras av utvalda PKC-operatörer.

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-28 21:35 #1 av: Sara

Mycket bra information!

Anmäl
2009-05-28 21:49 #2 av: David

Tänkte att det kunde vara bra att lyfta fram att när man vill anmäla något eller tipsa polisen via 114 14 så hamnar man inte på sin lokala polisstation, utan på speciella enheter där telefonoperatörer arbetar, ofta inte alls i närheten där man bor.

Tyckte jag läste något här tidigare att man var rädd för att ringa för att hamna på sin lokala polisstation.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-29 11:36 #3 av: AnneN

Jepp detta nummer (11414) har jag ringt en gång iallafall, då för att anmäla att jag visste att ett brott skulle ske.

Det var så att jag råkat höra då 2 personer bestämde tid, plats, mm för köp av narkotika. Jag visste till och med exakt vilka personer som skulle vara inblandade med för- och efternamn.

Polisen var tack vare min annonyma anmälan där och kunde gripa personerna på bar gärning.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-05-29 11:47 #4 av: David

#3. Snacka om civilkurage att verkligen ringa och anmäla det! Tänk om fler vore som dig, då kanske vi kunde minska narkotika och annan brottslighet markant.

Och som sagt, man är helt anonym om man vill när man ringer och tipsar.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-29 12:59 #5 av: AnneN

#4 Jag är inte den som räds att sätta ner foten och slå näven i bordet om något är fel, jag frågade vid anmälan om jag fick vara annonym eftersom det var mina grannar det gällde och jag ville inte råka illa ut ifall att de inte skulle åka fast, hade polisen jag pratade med då sagt att jag inte kunde vara annonym så hade jag gett dem mitt namn också.

Det var nämnligen så att jag satt ute på min balkong och solade och grannen bredvid mig och grannen under stod på sina balkonger och gjorde upp om när affärerna skulle ske och vart och tom vilka droger det gällde och antal gram, pris, ja allt! Och inte var de speciellt tysta och diskreta heller så hela bostadsområdet hade nog hört dem.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.