Annons:
Etikettövriga-artiklar
Läst 11679 ggr
Sara
2009-04-19 15:36

Vad är hedersbrott?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vilka råkar ut för hedersbrott? Vilka utför hedersbrott?

Heders- eller skamkulturen är inte religionsbunden. Dock förekommer hedersvåldet oftast i starkt patriarkala familjer.

Patriarkat betyder att männen har mer makt än kvinnor och är familjens överhuvud.

Både män och kvinnor kan ådra sig familjens och släktens skam.

När män anses skämma ut sin släkt så beror det oftast på att han inte kan försörja eller kontrollera sin familj. När en kvinna anses skämma ut sin släkt så är det genom sin sexualitet eller olydnad.

De flesta som drabbas av hedersbrott är flickor och kvinnor. Det kan vara allt från att de inte får vara med på gymnastiken i skolan, har en pojkvän, umgås med pojkar, inte får följa med på skolresa, till att de måste gifta sig med den familjen väljer.

Vilka utför hedersbrott?

När en kvinna/flicka eller man/pojke bryter mot reglerna i hemmet så måste de straffas för att familjens heder ska återställas.

Det är oftast en bror, kusin, farbror, pappa som straffar. Men även en mamma eller faster kan straffa. Därför talas det om kollektivt våld i familjerna.

Källa: Runt i krim, nr 2 -09. Kriminalvårdens personaltidning.

Sara

Annons:
AnneN
2009-04-19 17:27
#1

Intressant artikel

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Sara
2009-04-19 19:16
#2

Glad

Sara

Linnah
2009-04-23 00:03
#3

En viktig del i hedersrelaterad problematik, men som det inte pratas om lika mycket, är den som drabbar unga hbt-personer. Det är inte lika synligt, eftersom det ofta är vanliga svennefamiljer och inte nödvändigtvis har med etnicitet eller religion att göra. Väldigt många hbt-ungdomar straffas/misshandlas/slängs ut på grund av sin sexuella läggning därför att deras föräldrar eller familj inte kan hantera det och acceptera personen som den är. Det är heller inte könsbundet, utan drabbar unga killar lika mycket som unga tjejer (kanske med viss övervikt för killarnas del, med tanke på den bögskräck som råder på många håll).

Upp till toppen
Annons: